• 1
    daha önce böyle bir şey konuşuldu mu emin olmadığım (bkz: scoutgs) için başlık açma gereği gördüğüm önerimdir, aradım bulamadım benzerini. şöyle ki;

    dünyanın farklı ülkelerinde galatasaraya gönül vermiş oyuncu izleme temsilcisi oluyoruz. temsilci bu işi gönüllü olarak yapıyor. her gönüllü sisteme kayıt ediliyor ve sadece galatasaray adına gönüllü oldukları ülkelerde; kulübün belirlediği önceliklere yönelik makul ve potansiyelli oyuncuları araştırıyor. bir iş gibi mesai usülü değil ama belirlenen bir zaman aralığında belli sayıda oyuncu raporluyor. ayda bir? üç ayda beş vb. önceden istenen kriterler doğrultusunda da basit bir arayüz üzerinden raporlama yapıyor ve sistem üzerinden galatasaray scout ekibine oyuncularla ilgili görüşlerini aktarıyor böylece oyuncu havuzu oluşuyor.

    gönülülük noktasında ise her gönüllüye yaptığı iş karşılığında deneyim puanı veriliyor. kulübün bünyesine kattığı oyuncular üzerinden de gönüllümüz sembolik bir prim ve daha fazla deneyim puanı alıyor.

    çok mu ütopik bir fikir bilmiyorum ama bahsettiğim şey aslında trscouts tarzında bir şey, sadece galatasaraya özel.

    dünyanın farklı yerlerinde galatasaray neferleriyiz. bence bu işi de menajerlerin kucağına oturmadan kendimiz halledebiliriz. *

    not: aramızda kodcu, yazılımcı varsa ekstraklasa bende, hemen başlayalım.
  • 2
    amatörce yapılacak bir iş değildir, çünkü scout etmek sadece maç izlemekten geçmiyor.
    bildiğim kadarıyla scout ekiplerinin kullandığı bir veri tabanı var ve bu veri tabanını oluşturmak öyle bugünden yarına yapılacak bir şey değil.
    oyuncu ne yemiş, ne içmiş, nerde story atmış, nerelerde gezmiş, hangi müzik türlerini sever, hangi filmleri izler, kimlerle yakın arkadaş gibi bilgilerin toplandığı bir veri tabanı bu.
    bu özellikleri de futbolcunun geleceğine dair neler verebileceğini gösterebilen özellikleri.

    şöyle düşünün;
    bir futbolcu her maç öncesi ve sonrası barda falan yakalanıyor, bunu biz bilemiyoruz ama onlar biliyor ve bu adam istanbul'un kaygan zemininde coşar da coşar diyebiliyor.
    ya da bir futbolcu ailesine düşkün, iş dışında hep ailesiyle vakit geçiriyor, onun dışında da spor salonlarında vaktini harcıyor, böyle olunca adamın sporda ve özel hayatında da disiplinli olduğunu öngörülebiliyor.
    bunlar sadece akla bir anda gelebilen basit örnekler.
    adamın yaşayış tarzının bilindiği, homofobisi falan var mı? islam ülkesine bakışı nedir? parasını 2-3 ay alamazsa sorun çıkaracak gibi paracı bir adam mı? gibi gibi bir sürü verilerin toplandığı sisteme sahip olmak lazım.

    yani bütün bunlar olmadan sadece futbolcuyu saha içinde izleyerek scout yapılmıyor.
    keşke yapılabilse, tek seferde kulübe 10 tane gelecek vaat eden sol bek 10 tane de sağ bek sayardım.
  • 4
    ben 2024 yılında, eldeki imkanlarla oyuncu bulmanın zor olduğunu düşünmüyorum. artık yapay zeka konuşuluyor. bu dönemdeyiz. oradan bile ihtiyaca dönük, ekonomik çözümler gelecek yakında.

    önemli olan bu gelen önerileri kulüp yönetimlerinin ciddiye alıp almadığı. belli ki bizde veya türkiye genelinde, bazı nedenlerden ötürü 30 yaş üzeri oyuncular, kiralık ama yüksek maaş alan çözümler daha makul görünüyor.

    önce bu zihniyet değişmeli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın