• 77
    güzel örneklerinden biri atiba, bir diğeri tugay kerimoğludur. oyuncu profilini doğru analiz edebiliyorsanız, 30 yaşındaki futbolcu da 7-8 sezon elit seviyede oyununuzun baş aktörlerinden olabilir. ama 22 yaşında a takıma alıp iki sezon sonra kulüp bulamayacak çokça oyuncu bulunmaktadır. yani oyuncunun geleceğine yatırım yapma işinde birinci şart mental ve fiziksel koşulları analiz edilerek ortaya konmalı.
  • 79
    dönem şartlarında da bakmak koşuluyla yeri geldiğinde 28 yaşında ve ciddi bir sakatlık yaşamış, inter'de satılık listesinde bulunan wesley sneijder'i ve lazio'da kalitesi epey tartışılan, ancak uruguay milli takımı ile copa america'yı kazanan 25 yaşındaki fernando muslera'yı bile kapsayabilecek epey göreceli bir kavram.

    düzgün bir yapılanma ve istikrar ile 28 yaşındaki sneijder size 5 yıllık bir vadede birden fazla lig şampiyonluğu yaşayacak takıma liderlik edebilir, kilit derbi maçlarını yalnız başına alabilir, avrupa kupalarında turlar, kadro kalitenize göre yarı final ve finaller dahi getirebilecek bir isimdir.

    muslera'yı anlatmaya gerek dahi görmüyorum, adam faal bir futbolcu ama şimdiden galatasaray efsanesi oldu.

    bu açıdan bakılırsa, galatasaray tarihi boyunca transfer ettiği çoğu genç oyuncudansa, bu iki ismin geleceğine daha çok yatırım yapmış, çok daha fazlasını kazanmıştır.
  • 81
    sürekli 25 yaş altı oyuncular alacağız anlamına gelmeyen ifade. fakat takımın tamamı garanti altına alınmadan, 32+ tek bir oyuncu bile alınırsa bu ifadeyle çelişmiş oluruz. 28 yaşındaki oyuncu falan olur, bunlar tamam, eleştirilmemeli.

    ama artık yıldız isim diye 31, 32 yaşının üstündeki hiçbir oyuncuyu almamalıyız. en azından güvenip almamalıyız. kadromuzda burak ve umut varsa 33 yaşındaki drogba'yı almak hiç sorun değil mesela. ama kadromuzda forvet yokken gidip falcao almamalıyız.
  • 83
    bu tabir tüm takımın genç olması gerektiğini göstermez. stanciu transferi üzerinden fatih hocaya laf ediliyor olması oldukça garip. ne kadar gerçekleşmeyeceğini bilsem de ben ilk 11in 6-7 oyuncusunun max 23 yaşında olmasını istiyorum ama hepsi genç olamaz. olsa da taraftar mutlu olmaz. burası türkiye ligi ve biz salzburg değiliz. diğer yazar arkadaşlarımızın da söylediği gibi ligde iddialı ve yarışmacı olmak için tecrübeli oyuncular da olması gerekiyor. stanciu fatih hocanın belhanda'dan istediği her şeyi yapabilecek ve bize ilaç olacak bir oyuncu.
  • 84
    bu laf sadece genç oyuncu demek değildir. bugün sergio ramos galatasaray'a gelecek olsa kim laf edebilir. ya da ronaldo ve messi'yi alacak olsak yaşlı oyuncu alınır mı diye mi elestirecegiz. buradaki olay geçmişi iyi olan oyuncu geleceğinde de fayda verecek mi ona bakacağız anlamı da taşır. sadece ismine bakıp karar vermeyecegiz demektir. falcao'nun geçmişine bakyik ama geleceğine bakmadık. edison cavani'nin geleceğine bakarak alabilirdik. bir futbolcuya yatırım yapmak illa 20 yaşında alıp, satıp para kazanmak değildir. 96 yılında 30 yaşındaki hagi'yi alıp, futbolu bırakacak taffareli alıp, uefa sampiyonluguna yürümekte bir futbolcunun geleceğine yatırım yapıp kazanmaktır.
  • 85
    eğilip bükülmesine gerek olmayan söz. gayet de genç oyuncuları işaret ediyor.

    ek olarak bu söz zaten saha içinden çok saha dışına işaret ediyor, sanırım insanların yanıldığı nokta burası. yaşlı futbolcuyu satamıyorsunuz, yani paraya dönüştüremiyorsunuz. ek olarak yerine oynatacağınız ve satıp para kazanabileceğiniz genç bir oyuncudan feragat ederek fırsat maliyetine katlanıyorsunuz. yani ekonomik olarak bir çıkmaz bu.

    yoksa getirirsin sergio ramos'u bayılarak izlerim. drogba gelmedi mi? hatta real'e topukla çakmadı mı? noldu peki sonra, borçlar katlanarak artmaya devam etti. günün sonunda 2 milyardan fazla borcu olan ve devlet bankası yoluyla gayriresmi kayyum atanan bir kulüp olduk.

    siz böyle devam etsin istiyorsanız bir şey diyemem ama ben istemiyorum. 25 yaşın üstü transfere karşıyım, u19'dan alır oynatırsın bulamıyorsan.
  • 87
    fatih terim'in söylediği önemli bir söz. kadromuzda buna uygun çok futbolcu var kerem, marcao, mohammed, luyindama, emre kılınç gibi. berkan ve gedson fernandes de yolda. sosyal medyada 30 yaş ve üstü transferler gündeme geldiği zaman bu sözü öne sürüp eleştiri yapan taraftarlarımızı görmekteyim. ama bu kişilerin içinde aynı zamanda gençler kötü oynadığı zaman "çöp, bundan bir şey olmaz" diyenler de mevcut. yani demem o ki bu söz üzerinden eleştiri yapan arkadaşların gençler kötü oynadığı zaman çöp demeye hakkı yok. gerçi hepimiz genç futbolcular için sabırlı olmalıyız ama özellikle bu söz üzerinden eleştiri yapanlar daha fazla dikkat etmeli bence.
  • 89
    hocaya laf sokmak için bol bol refere edilen söz.

    bu sezon şuanlık bonservisle aldığımız 3 topçu sırasıyla 21, 20 ve 23 yaşında. alacak gibi durduğumuz berkan ve morutan ise 22 yaşında. sadece van aanholt için bu cümleyle dalga geçen pek çok entry okuyoruz, bunlarla ilgili tık yok.

    taylan
    berkan cicaldau
    morutan mostafa kerem

    muhtemel ileri 6lımızın yaş ortalaması 23 küsür olacak. yavaştan taraftar ocağa kadar sabredecek cümlesine odaklanmayı öneriyorum.
  • 92
    çok doğru bir söz. ancak sokrates'in mantığı ile bakarsak, bazen yanlış da olabilir.

    her mevkinin komple genç oyuncudan oluşması kesin iyi bir sonuç çıkarır diyemeyiz.

    en basitinden marcao kötü oynayınca söyleniyoruz, sekidika kötü oynayınca söyleniyoruz. sarrachi'ye az giydirilmedi. eminim boey kötü oynarsa da söyleneceğiz. çünkü yaşını başını almış futbolcuya alışmışız.

    hem genç futbolcu istiyoruz, seviniyoruz alınınca, sonra hata yaptıklarında kızıyoruz.

    daha tutarlı olmak gerekir.
  • 94
    2021-2022 sezonunda gerçekleşen olaydır. yapılan transferler geleceğe yatırım olmuştur. ilk 11 de muslera ile beraber yaş ortalamamız 24 inanılmaz bir ortalama. umarım bu geleceğe yaptığımız yatırım getirisi bol olur. yapılan planın tutmasını sabır ile bekleyeceğim. fatih terim ve yönetimin 3 yıllık yaptığı planda iyi bir jenerasyon yakalandı umarım yüzlerinin akı ile çıkarız.
  • 95
    futbolcuların geleceğine değil geçmişine bakan bir milletiz. bütün orta doğu mentalitesindeki ülkelerde olduğu gibi etiket en önemli şeydir. dış ambalaja markaya bakarak alışveriş yapılır. içeriğe değil de logoya bakılır evet.

    bu kadar isim, etiket ve marka takıntısı belli bir yerleşmiş algı-anlayış gibi kültüre kadar işlemiş. ortadoğu mentalitesi derken örnek olarak bir markanın geçmişinden yola çıkalım. ve bu bakış açısının getirilerinden..

    orta doğu anlayışında hayat geçmişle anlanıp açıklanır. bu geçmiş odaklı olmak müzikten sanata ve hatta dile kadar her şeyi etkilemiştir. arabesk şarkılarda hayatı "geçmiş" üzerinden yaşar, hatırlarlar.

    "hayat geçmiştir"

    "hayat gelecektir"

    bu iki farklı bakıştan geçmiş olanı orta doğu arabesk kültürü temsil ediyor.

    ikincisi ise hayatın gelecek olduğu yani ileriye bakan bakış avrupa kültürünün bir parçası olmuş durumda.

    bu ele alış yöntemine göre bakarsak mantıken geleceğe doğru gidiyoruz.
    yani ileriye doğru giderken geriye bakmıyorsak genel anlayışımız da bu yönde olmalı.

    boşuna dememiş atatürk zamanında, "istikbal göklerdedir" diye. vizyon değiştiren bu hamleyi yapmış ki gökler kısmı geleceği temsil ediyor.

    bazı şeyleri geç de olsa anlamak, öğrenmek bile değerlidir.
  • 96
    üzerinden en çok vurulan fatih terim sözü. transfer değil; fanatik, fotomaç ve birkaç twitter kanaat önderinin uydurduğu transfer üfürmeleri baz alınarak hocaya eleştiri sunuluyordu. şimdi o pırıl pırıl gençler aslanlar gibi top oynuyor, ses yok. barış'ın takıma yerleştirlmesi, mohamed'in kazanılması ve yaşı ilerleyen topçularımızın ayrılmasıyla tertemiz bir kadromuz olacak.
  • 97
    galatasaray futbolu için yeni bir dönemi açan söz. taraftarlarımızın belli bir kısmı içinse bir koz olmaktan öteye gidemedi.

    nelsson 22, morutan 22, berkan 22, boey 20, barış alper 21, cicaldau 23 yaşında. barış hariç hepsi 11'e alındı ve kısa süreli performanslarından yola çıkarsak turnayı gözünden vurmuş diyebiliriz. maaşları epey düşük, bonservis ücretleri de taksitli. takımın yıldızı da 22 yaşında geçen sene alındı. diğer yıldızı stoper de 25 yaşında yine terim döneminde alındı.
    hep ajax ajax derken ilk defa doğru yoldayız. peki buradaki karşılığı ne oldu?

    kadromuzda bu transferlerin büyük bölümü avrupa'ya kaydedilememişken hücumda darlık var. ona rağmen babel, falcao 11 başlamıyor. ama sıkışık fikstürde 70. dakikada oyuna girince bile hocaya bu laf üzerinden çakılıyor.

    devasa ama devasa bir itibarsızlaştırma çabası var. kurulan yeni şeyin başarısız olması için çabalayan, dört gözle bekleyenler var. büyük çoğunluğu medyanın etkisi altında kalan saf galatasaraylılar, kalan kısmı terim nefreti için her şeye okey olanlar.

    bu kurduğumuz şey sabır gerektiren bir şey. oyun olarak da ilk defa ümit verdi son maçta. mehmet özcan, falcao'nun gideceğini de söylüyor. gedson ve halil de gelirse galatasaray 4. fatih terim dönemindeki en umutlu sezonuna başlayabilir.

    takımı ve hocayı yıpratma çabası umarım som bulur ve artık bir olmaya başlarız.

    (bkz: 23 ağustos 2021 galatasaray hatayspor maçı)
  • 98
    (bkz: sacha boey)
    (bkz: berkan kutlu)
    (bkz: victor nelsson)
    (bkz: olimpiu morutan)
    (bkz: barış alper yılmaz)
    (bkz: alexandru cicaldau)

    (bkz: 2021-2022 sezonu yaz transfer dönemi)

    aytac ve alpaslan yerli rotasyonu icin alindilar. yaslari 28. en yasli transfer pva o da 30.

    basini ozellikle twitteri takip edenler bu hamleler surpriz degildi cunku ffp varken bile kacan genc ve potansiyelli baliklar hepimizin hafizasinda. arda’dir babel’dir bunlar bonservissiz ve irtibat anlaminda daha kolay ulasacagin isimler. gectigimiz yillarda imzalarin ilk onlarla baslamasi dogaldi cunku puruzsuz rotasyon transferleriydi. bonservisli gencleri ama parasizliik ama beceriksizlik yuzunden alamayinca esas olay koptu. sap gibi kaldik kimi zaman orta sahasiz kimi zaman forvetsiz. yani artniyetli olmadan gundem takip edilseydi benzer liste iceren bkz’li entryleri ffp varken bile girecektik net sekilde. kismet buguneymis. bu guzel yapilanmanin sonuclarini mutlaka alacagiz eminim.
  • 99
    26 ağustos 2021 galatasaray randers fc maçıyla beraber ne kadar doğru bir strateji olduğu ortaya konan fatih terim önermesi. rakip çok güçsüzdü ve tek farklı galibiyet övünülecek bir şey değil bunu kabul ediyorum ancak 2018'den bu yana oynanan oyun ile sahada olan şey bambaşkaydı.

    açıkçası bu söz ilk söylendiğinde yapılan ile taban tabana zıttı. 2021 ağustos itibariyle bu söze uygun bir plan ile yola çıkmış durumdayız. şimdilik çok pozisyon harcıyoruz, çok gol kaçırıyoruz. hatalar da az değil.

    fakat daha çok yeniyiz bu yolda, emekliyoruz desek yeridir. yine de tünelin ucu eminim çok güzel bir yere çıkıyor. takım oyun planına alıştıkça kaçanlar kaçmayacak, hatalar azalacak. işte o zaman çok farklı şeyler konuşacağız.

    3 yıllık plan şu senaryoda gayet mantıklı geliyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın