• 104
    bedava olduktan sonra edinip 2007-2008 kadro yamasıyla oyuna başladım.

    öncelikle takımı elden geçirdim tabii. ilk sezona serkan kırıntılı (para kalmayınca aykut erçetin'le rotasyona soktuk mecburen...), sabri, song, kakha kaladze, hakan balta, kim kallström, luka modriç, arda turan, lincoln, kewell, baroş 11'i ile başladım. yedeklerde uğur uçar, mehmet topal, shabani nonda, batuhan karadeniz, linderoth, 37'lik tugay, 18'lik tadiç, aykut erçetin ve aydın yılmaz var. kesinlikle enteresan bir kadro oldu.

    ilk sezon nasıl olduysa takım resmen uçtu. oyun tabii bu, kewell, baroş, lincoln, arda, modriç gibi isimler hem yaşlı olmadığı için hem de profilleri kalitelerine oranla başarılı yapıldığı için ekstrem top oynuyorlar. sabri reyizim de inanılmaz akıyor sağ bekte. lig şampiyonu olduk, fenerin brezilya mafyasını dağıttık, konferans ligini (evet, konferansta oynadık..) kazandık. bi anda gözler üstümüze çekildi.

    ikinci sezona akinfeev (fm08 efsanelerindendi zaten), sabri, david luiz, kaladze, gareth bale (evet sol bek :)), modriç, kallström, arda turan, aguero (bu da on numarada oynuyor), kewell, baroş 11'iyle devam ettik. lincoln, nonda vs. adamları paraya çevirdim. falcao, adel taarabt, marek hamsik, mehmet topuz gibi isimleri rotasyona dahil ettik. takım geçmişten geleceğe bir yıldızlar karması olmak üzere.

    ligi yine kazandık, şampiyonlar liginde ise son 16'da arsenal çektik, adamlarda hayvan gibi oynayan bir fabregas vardı.. ama eledik. çeyrekte liverpool geldi, söve söve başladım eşleşmeye. gerrard, xabi alonso falan üstüme üstüme geldiler. ilk maçı deplasmanda 3-2 kaybettik. iki golümüz de modriç'in asisti arda'nın plasesi şeklinde cereyan etti. ikinci maç sami yen'de klopp'un 12-13 sezonunda real madrid'e yaptığından yaptık. 4-1. adamları resmen süpürdük. kaladze 2 kafa golü attı, modriç frikikten avladı, baroş ceza sahası içinde sağına çekip son çiviyi çaktı. cemiyette herkesin kafalar güzel, soyunma odası bomonti kokuyor derken yarı final'de barça çektik. ronaldinho, henry, messi, xavi, iniesta, puyol, yaya toure falan kafa. ilk maç 3-1 kaybettik. golü sabri reyizim attı. ikinci maç 2-2 berabere kaldık, gollerin birini baroş birini sonradan forveti çiftleyen falcao attı. elendik...

    üçüncü sezona hazırlanıyoruz. hedef şampiyonlar ligi kazanmak ve kaka'yı almak. evet kaka'yı almak için oynuyorum zira en zor şey o gibi duruyor 2007-2008 sezonunda başlayınca... ilerledikçe editlerim belki. çok sardı beni, size de tavsiye ederim. ne yapın edin fabregas'ı alın...
  • 105
    sports interactive'in sıçıp sıvamasıyla en az mart'a kadar devam dediğimiz oyun.

    çok başarılı geçen bir basel-cardiff-milan kariyeri sonrası yeni bir nefes alayım dedim. basel ile young boys hükümdarlığını sona erdirdik, cardiff ile sanırım nottingham forest'tan beri ilk kez premier lig'e çıkıp hemen şampiyon olabilen ilk takım olduk, sonra da milan ile canavar bir inter'i devirip ligde şampiyon olduk.

    bu sefer lübeck'teyim. alman üçüncü liginin 20. olması beklenen takımıymış lübeck. kısa pasla, yüksek tempolu oynamaya çalışıyoruz. pek becerebiliyor muyuz? tartışılır. golleri uzun boylu kanat ve pivot forvet ha hu ile atıyor, takım sağlam bir yapı da gösteremiyor ama bu seviyede bunları görmek zor olsa gerek zaten. hatta görsem bu sefer de bu ne ya hiç gerçekçi değil derdim. saçma goller, beceriksizlikler buraların tadı, tuzu.

    mesela taktiğin çok önemli bir parçası olur diye 2 metrelik bir stoperim vardı, onu oynatıyordum. hesapta bu adam üçlü stoperde kesici olacaktı, verimli olmadı. kornerlerden bol gol bulur demiştim, altısı hazırlık dördü resmi bir maçta gol bulabildi, hemen taca çıkardık kendisini.

    benim için duygusal bir nokta var, eski serilerde efsanevi bir braunschweig kariyerim vardı. orada mirko boland ve deniz undav benim için özeldi. bu iki adamla epey mesaim olmuştu. boland yıllar sonra lübeck'e emekliliğe gelmiş. kadroda bence bundesliga 2 seviyesinde bir tek mats facklam var, 196 boyunda bir canavar pivot. ancak pivot forvetleri tek forvet oynatıp verim almayı asla beceremiyorum. çift forvet oynarsam da ya merkez, ya kanatlar zaaf oluşturuyor.

    bakalım, lübeck ile neler yaşayacağız. ilk sezonda ilk 10 yapabilirsek tüm afrika ligleri açık, atlet afrikalılar, mentali güçlü almanlar ve bir tane zeki oyun kurucuyla ikinci sezon hedef üst lig olur.
  • 106
    football manager 2025'in yarınlara kalmasının ardından benim de alt lig yamasıyla datça belediyespor kariyerine başladığım oyun. başarılarla geçen 8 sezonun ardından muğla 1. amatörde başladığımız oyuna 2032-33 sezonu avrupa liginde devam ediyoruz. ligde ise okan buruk'un 5 sene üst üste şampiyon olmasından sonra bir fenerbahçe dominasyonu başladı maalesef.
  • 108
    gençlerbirliği ile başladığım kariyerimde okan buruk’tan dolayı galatasaray’a hoca olma fırsatını yakalayamadım. bende derin galatasaray’a hizmet etmekteyim. gençlerbirliği ile ikinci sezonumda üst lige çıktıktan sonra beşiktaş’tan iki şampiyonluk alıp galatasaray’a hediye ettim diyebilirim.

    2025/26 sezonunda sahamda 6-2, samiyen’de 3-0 galatasaray’a mağlup oldum ve son hafta galatasaray ile averaja kalan beşiktaş ile iç saha maçım vardı. bende olabildiğince az gol yiyim derken 3-0 geriye düştük ancak 4-2 bitirebildik ve galatasarayımız 2 averajla şampiyon oldu.

    2027/28 sezonunda bu sefer 2 puan farkla namağlup lider beşiktaş 31.hafta ankaraya geldi. bende tam bir günümü beşiktaşı analiz ederek geçirdim. ilk yarısını 1-0 geride kapatmamıza rağmen 2-1 kazanarak kara kartalı evine puansız göndererek galatasarayı lider ve şampiyon yaptık. biz ise bu galibiyetle üçüncü olduktan sonra kalan üç maçı kaybedip beşinci bitirdik, sezon sonu bende olympiakos’a fatih hocamın intikamını almaya gittim.(intikam alındı, panathinaikos'a karşı 8 puan geride aldığım takımı 10 puan fakla şampiyon yaptım)

    2029/30 sezonunda 2014’ten beri şampiyonluk yaşamayan fenerin başına geçtim. ligde son 4 yılın şampiyonu galatasaray’a karşı 12 puan farkla 4 hafta kala şampiyonluk maçına çıkacaktık. ilk maçı 3-0 kazandığımızdan ali samiyende 2 farklı mağlubiyet şampiyon yapacaktı ama bu duruma gönlüm el veremezdi. galatasaray maçı 7-1 kazandı.

    https://www.youtube.com/...uKmzqY?feature=share
  • 110
    ingiltere vanarama north ekibi south shields'ı, 2024 1., 2025 1., 2026 1., 2027 1. 2028 2. bitirerek her sene küme yükselerek premier lige çıkardığım oyun. premier lig'de iki senedir orta sıralarda sürünüyorum, bütçe farkı kendini belli ediyor ve top seviye oyuncular bizim kulübe gelmeyi istemiyor. son durumda güncel sezonda avrupa kupalarını zorluyoruz, nihai hedefimiz aynı sezonda premier lig şampiyonluğu + şampiyonlar ligi şampiyonluğu.
  • 111
    galatasaray ile 4 sene üst üste şampiyon olduktan sonra bayern münih’in teklifini kabul ederek almanya’nın yolunu tuttum.

    bir sezon önce ligde bayer leverkusen’den 10 küsür puan fark yiyen ve almanya kupasını alamayan bayern ile bu iki kupayı rahatlıkla aldık. şampiyonlar liginde ise dramatik bir yarı finalle finali son anda kaçırdık.

    ikinci sezona süper kupayla başladık. sezon başında futbolcular önce kaleye transfer istedi. hak verdim emiliano martinez’i yedek kaleci olarak aldım. yine de memnun olmadılar, daha kimi bekliyorlar anlamadım. leipzig deplasmanından sonra alınan yenilgi sonrası su şisesi fırlattım diye başta kimmich olmak üzere takımın ağır topları “bu tepki haksız” diye ağlamaya başladı.

    belli ki beni halıya sarma operasyonu başladı. bu işin sonunda 2029 yazında ali sami yen’de elbette şarkısıyla tribünleri selamlayacağım gibi duruyor.
  • 112
    ekim ayında fm 25in mart ayına ertelenmesi üzerine fm24e güncelleme gelir mi sorusu sorulmuştu. olmamıştı.
    bugün fm 25 iptal olunca tekrar aynı soru soruldu doğal olarak, yine cevap olarak hayır denmiş. sebep ise tüm dikkatlerini bir sonraki oyuna vermek istemeleri.

    "2024/25 sezonu verilerinin yer aldığı bir fm24 güncellemesi olacak mı?

    hayır. ekim ayında oyunu ertelediğimizde de söylediğimiz üzere ciddi bir çalışmaya giriştik ve böyle bir güncelleme yapmak, kritik kaynakları tüm dikkatimizi vermemiz gereken bir sonraki sürümün geliştirilmesinden başka bir yere saptıracaktır. "

    https://www.footballmanager.com/...ootball-manager-25-1
  • 115
    oyuncuların sözleşme isteklerinin insanı bezdirdiği oyun. adamın sözleşmesi 2029’da bitmesine rağmen 2026’da gelip sözleşme istemesi beni yılmaz vural a döndürüyor. daha uzun sözleşmen var, istediğin sözleşmeyi vermeyecem diyorum beni tehdit ediyor eleman. bu burada kalmayacak görüşürüz diyor. ulan gerçekte öyle bir şey olsa şevko’ya yaptıkları gibi onu pencereden aşağı atarım. u21’e gönderiyorum sakince. sonra sakat makat ceza derken adam kalmıyor çağırıyorum bunu. gelip gıkını çıkarmadan oynuyor. sonra bir başkası böyle yapıyor sürüyor gidiyor. hayır adam haftalık zaten 115 bin kazanıyor, gelmiş yeni sözleşme istiyor. elimde olsa aziz yıldırım gibi, kulübe tek bir menajer sokmam da oyunda o yok işte.
  • 118
    (bkz: #4115385)

    yukarıda bölüm 1’ini anlattığım kariyerimde korkulan olmadı ve bayern’de durumları topladık.

    önce 2029 yazında dünya kulüpler şampiyonluğunu, sonra 2030 baharında şampiyonlar ligini kazandık. buna ek olarak 2030 yazında avrupa süper kupayı da kazandım. yerel kupaları saymıyorum zaten o bizim uhdemizdeydi.

    alabileceğim her kupayı kazanınca değişiklik olsun diye bu kariyerimi sildim. şimdi sıfırdan sarıyerspor kariyerine başlıyoruz. kadroda umut bulut ve tarık çamdal var. sanki fm 15’te galatasaray’ı aldık. bakalım kasada para olmadan mücadele nasıl olacak? sezon sonu yine burada olacağım.
  • 120
    (bkz: #4185958)

    öncelikle sarıyerspor’a bedelsiz emre çolak’ı aldım, devre arası golcüm taha dönmez süper lige gitti yerine 3. ligden genç yetenek can vural’ı aldım.

    ligde uzun süre 2. olmamıza rağmen sürekli hâle gelen sakatlıklar dolayı ligi 3. bitirdik. play off’ta önce kastamonuspor’u sonra amedspor’u yendik ancak yarı finalde belalımız ığdır fk bizi yendi.

    artık önümüzdeki sene direkt çıkmaya bakacağız.
  • 122
    uzun süre ara verdiğim fm’ye 1 hafta önce geri döndüm. biraz heyecan olsun diye alt liglerden başlamak istedim ancak 3. lig ve aşağısı olmadığı için yama indirip bolu amatör liginden başladım. 3 sezon arka arkaya üst lige çıkarak an itibarıyla 2. lige çıktım. takım itibarı yarım yıldız olduğu için sözleşmesi bitmiş, yaşlı, kiralık kimse gelmiyor hatta 3. lig topçuları bile fazla maaş istiyor. 300 kişilik stadyumumuz var, bu sezon transfer bütçemiz 98 bin euro maaş bütçemiz ise 200.000 bin euro civarında. takımın en yaşlısı be tecrübelisi 33 yaşındaki eski galatasaraylı okan derici. geriye kalan tüm futbolcular 17-25 yaş arasında. bu sezon küme düşmemeye oynayacağız gibi duruyor. yeniçağalı olduğum için memleketimin takımıyla oynayayım dedim ama artık ızdıraba dönmeye başladı. galiba bu sezon gelen tekliflere açık olacağım.
  • 123
    vasat oyun.

    football manager 26 beklenen kalitede çıkmazsa uzun süredir oynadığım seriyi bırakacağım.

    maç simülasyonu saçma bir şekilde kurgulanmış. oyunda dominant bir taktik tercihi sizi oldukça yoruyor. istisnasız her maç rakip kalecinin devleştiği, 2 xg'den şanslıysanız bir gol çıkardığınız ama rakibinizin bir defans hatası veya duran toptan 0.1 xg'den son dakikada gol bulmasıyla sonuçlanıyor. malesef bu nadiren gerçekleşecek şekilde tasarlanmamış. hemen hemen iki maça bir yaşanan durum bu.

    futbolu güzel kılan beklenmedik sonuçlar olsa da bu durum beklenen haline gelince o keyif kaçar. serinin bir sonraki oyununda basmakalıp maç senaryolarının olmaması dileğiyle.
  • 125
    rakipsizlikten bu hale geldiler. oysa geliştirmesi o kadar kolay ve keyifli bir konsept ki. misal çeyrek asırlık serinin hiçbir oyununda menajer olarak kazandığımız paranın bir etkisi, kullanılabilirliği olmadı. real madrid'de 9 milyon maaşa çalışırken sırf galatasaray'ın bana yeniden ihtiyacı var diye 2 milyona geri döndüm bir keresinde, taraftar nezdinde bile hiçbir şey değişmedi. gittim gençlerbirliği ile önce konferans ligi sonra avrupa ligini aldım, başvurduğum epl 9.su manu'nun taraftarı benimle dalga geçti. kısacası simülasyonun yapay zekası çağın çok gerisinde kaldı. ayrıca başlangıçtan elli yıl bile geçse bütün turnuvaların tek düze ilerleyip formatta hiçbir şeyin değişememesi de saçma. en azından oyuncuya seçenek sunulabilir veya oyun içi editor daha kapsamlı hale getirilebilirdi. oyun içi editörü geçtim, oyun öncesi editörleri bile windows 95 çağına ait gibi. mükemmel fikirleri kafamda kod gibi yazsam da yarısını editörün vizyonsuzluğu yüzünden yapamıyorum.

    kısacası gerçekten silkelenip kendilerine gelmeleri gerekiyor. gerekirse tek bir oyun çıkartıp devamlı onu güncellesinler (ki işlerine gelmez) ama bu haliyle batmaya mahkumlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın