• 104
    https://gss.gs/Zpw.png

    1907-1908 sezonunda istanbul futbol ligi'nde şampiyon olan galatasaray futbol takımı, o sıralar mektep müdür olan şair tevfik fikret'le birlikte. üst sıra: adnan, milo, ali sami, ahmed robenson, asım tevfik, emin bülent, hamid hüsnü, hasan fuad. orta sıra: celal, mahir, tevfik fikret, hasan, bekir. alt sıra: hures, idris.

    kaynak: fotoğrafın kaynağı resmin sol alt kısmında belirtildiği gibi hürriyet. fakat ben taha toros'un kişisel arşivinin dijitale aktarıldığı şehir arşivinden aldım.

    ruşen eşref ünaydın'ın 1957 tarihli yenilik basımevi'nden çıkan "galatasaray ve futbol -hatıralar- adlı kitabında yukarıdaki fotoğrafla ilgili anılarını şöyle anlatır:

    --- alıntı ---

    "galatasaray gene o rejim altında yabancı ve yerli âlemi de yenerek, türk istanbul'un futbol liginin ilk türk şampiyonu olmaya doğru yol aldı.

    ve murâdına işte tam meşrutiyetin ilk yılındaki spor mevsiminde erdi.

    gazetelerinde 'nikâh, velîme ve hitân' dışında cemiyet sözünü bile yazdırmaz ettirmez istibdâdın mantıksız yasağına ayak direyerek kayırsız, nizamnamesiz, izinsiz oynar bir savaşçı topluluk olmaktan galatasaray işte o yıl çıktı; cemiyetler kanununa göre siciline kayıtlı, müsaadeli, meşrû bir spor kulübü oldu: meşru ve meşhur!..

    lisenin spor müzesinde ve bizlerin evlerimizde bir fotoğrafı vardır ki daha yukarılarda bir nebze tasvir etmiştim. ona ben, gönlüme hâlâ gençlik heyecanı ve başarı gururu duyuran şanlı olayın solmaz belgesi diye baktığım kadar memleketimizdeki sportif ve sosyal zihniyet tekâmülünün bir anıdı diye de bakıyorum... orta yerde en önde 'şild', zaferin ışığı gibi parıldıyor. galatasaray'ın spordaki kazancının başarısı hakkı olarak aldığı mükafat, fethedilen bir kalenin anahtarı gibi mânâlı görünüyor...

    zaten bu resim, gözde galatasaray'ın baştan başa bir çok ilkliğini ve birinciliğini bir araya toplamış bir sembol demeti gibi büyümektedir: 'şild'in arkasında ortada oturan insan, o tarihten yirmibeş otuz yol önce kendi sınıfının birincisi olarak bu liseden diploma almış bir galatasaraylıdır. bu resimden iki, iki buçuk yıl önce ilkin onun:

    'millet yoludur, hak yoludur tuttuğumuz yol'
    'ey hak yaşa, ey sevgili millet yaşa, var ol'

    diye haykıran sesi resne dağlarını çınlatmıştır; o ses ki en koyu istibdâd günlerinde haykıra haykıra millete, kendini sarmakta olan 'sis'i bildirmek cesaretinde bulunmuştu. işte o resimde, kulübün zafer armağanının başucunda o sesin sahibi; galatasaray'da, yeni.ağı ilk açmış, galatasaray idaresini ilk büsbütün türkleştirmiş; mektebin ikinci müdürlüğüne ilk türk ikinci müdür olarak salih keramet nigar'ı getirmiş; ilk türk birincisi galatasaray futbol kulübünün ilk fahri başkanı olmuş; modern bir anlayışla spora, futbola ve kulübe koruyucu kanadını açmış büyük ve inkilâbcı müdür tevfik fikret oturuyor'..

    gene o resimde, tevfik fikret'in arkasında ayakta duran futbolcular arasında başka genç şair daha var: meşhur 'kin' ve 'hisarlara karşı'nın şairi ve galatasaray 'tim'inin ilk türk kaptanı emin bülend!.. bir de en arkada sivil geyimliler arasında galatasaray futbol kulübünün kurucu başkanı ali sami yen!.. eli kalem tutar, dili söz eder ali sami yen...

    işte koruyucu müdürü, kurucu başkanı, ilk türk kaptan ile bir zaferi gözlerimiz önünde hâlâ diri tutan o resim, konuşan bir tarihtir... solmayacak bir anlamı bütünü ile belirten o belge diyor ki: 'galatasaray, bu memlekette ilk türk futbol kulübüdür; gösterdiği şu takım ise, işte, türkiye'nin ilk türk birincisi.'

    galatasaray -biraz önce de dediğim gibi- bu muradına meşrutiyet'in ilk yılı erdi; gerçekten, (1908*1909'da) memleket parlamentoya yeniden kavuştuğu yıl, galatasarat da şampiyonluğa, bu şampiyonlukla birlikte 'meden; hak'ka kavuştu; yani mektep ve hele hükümet idaresi ile kovalamaca ve kaçmaca, birbirinden sakınmaca ve saklanmaca devrinin artık bir daha dirilmemek üzere sona erdiği yıl... doğrudan doğruya lise müdürünün kulübe fahri başkan olduğu yıl..."

    --- alıntı ---

    not: orijinal metinde gözüme çarpan imla ve yazımları dijitale geçerken düzeltmeye çalıştım. belki metni korusaydım daha iyi olabilirdi. bilemedim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın