• 252
    inşaatın her aksamasıyla birlikte galatasaray yönetimine hem kendi taraftarlarınca hemde malum taraftarlarca atılıp tutulduğuna bilumum gazetelerin internet sayfalarındaki haber altı yorumlarda sıklıkla denk geldiğimiz stad projesidir. zira bu inşaat taahhüt ticaret anlaşmasında galatasaray spor kulübüne yüklenilmiş bir mükellefiyetin olmadığını herkes atlamaktadır. bahsettiğim gibi galatasaray kulübünün bu projede anahtar alıp verme dışında başka hiçbir yüklenimi yoktur, olmayacaktır.

    peki sorun nerededir? sorun hem toki'de hem de eren talu isimli muhteremdedir. peki neden? toki suçludur. çünkü, ihale aşamasında muhterem firma sahibine ve muhterem firmaya nasıl oluyorda yeterlilik belgesi veriyor, nasıl oluyorda yeterli görüyor. firmanın bilançosundaki aktiflerini pasiflerini irdelememişmidir? teminat mektubu almamış mıdır? neye dayanarak yeterlilik belgesi almıştır ve vermiştir ve projeyi tamamlayacak güçte olduğuna kanaat verilmiştir. neye ve kime göre? o yüzden başbakanlık toplu konut idaresi suçludur. gelelim eren talu'ya... her defasında galatasaray'lığını vurgulayan muhterem beyefendi... en büyük projem deyip deyip kendince gurur duymaya çalışan becerikli insan... madem paran yoktu neden bu ihaleye girdin diye sormazlarmı sayın talu? bu ihale için daha kaç tane bankadan kredi talep edeceksin? daha kaç tane milliyetten ortak alacaksın? bu nasıl bir ticaret zihniyetidir diye sormazlar mı adama? sorarlar...

    işte bu yüzden iki suçlu vardır ve köküne kadar bu beceriksizliklerinin altında kıvranmaktadırlar.
  • 256
    --- alinti ---

    polat: seneye aslantepe'deyiz
    galatasaray kulübü başkanı adnan polat, inşaat çalışmaları duran "aslantepe" stadı için toki başkanı erdoğan bayraktar ile yaptığı basın toplantısında, önümüzdeki sezon galatasaray'ın aslantepe'de olacağını söyledi.

    galatasaray'ın inşaatı duran "aslantepe" stadı'nda başkan adnan polat ve toki başkanı erdoğan bayraktar ortak basın toplantısı düzenleyerek gelişmeleri anlattılar.

    polat toplantıya espiri ile başladı. polat yöneticilerden birisine saatin kaç olduğunu sordu. yönetici ise toplantının başlamasına çok az kaldığını söyledi. polat ise, " bundan sonra bütün saatler 20.45'i gösterecek" dedi.

    ilk olarak sözü alan toki başkanı erdoğan bayraktar, "bu bölgede yapılacak olan spor komleksi istanbul için önemli bir tesis. ancak gelinen nokta var ve bunun için bir açıklama yapma gereğini duyduk. ali sami yen stadı karşılığında seyrantepe'de 52 bin kişilik çok maçlı üstü kapanır-açılır spor komleksinin yapılmasıdır. uluslararası standartlara uygun yapılacak olan spor tesisi çok amaçlı olarak kullanılacaktır. açılan ihaleden sonra 27 ağustos 2007 tarihinde eren talu mimarlık ile alke inşaat ortak girişimi ile sözleşme imzalanmış, ancak 720 gün içinde bitirilmesi gereken spor komleksi bu süre içinde şartnamenin şartlarını yerine getirememiştir." diye konuştu.

    yeni ihalenin 27.07.2009 tarihinde yapılacağını sözlerine ekleyen bayraktar, "firma bizden süre istemiş ve verilmiştir. yabancı ortak bulunmasına rağmen işçilerin maaşları ödenmemiş ve iş yine aksamıştır. yüklenici firma kredi talebi için bizden teminat istemiştir. bu teminatın da verilmesine rağmen yüklenici firma bir aşama kaydedememiştir. yüklenici firmaya noter kanalı ile iki kez ihbarneme gönderilmiş ve verilen süre tamamlanmasına rağmen yine bir gelişme olmamıştır. 30 günlük süre içinde bir gelişme olmayınca sözleşme fesh edilmiştir. bu nedenle yeni bir ihale tarihi belirleyerek ilam ettirdik. 17-07-2009 tarihi itibarı ile 5 firma dosya almıştır. ihale tarihi 27-07-2009 pazartesi günü yapılacaktır. bu proje devletin projesidir. türkiye cumhuriyeti başbakanı recep tayyip erdoğan da bu projenin arkasındadır. açılan ihalede istenilen şartlar yerine getirilmezse, toki bu inşaatı en kısa sürede tamamlayacaktır. yeni açılacak ihalede stadın yapılma süresi bir yıl olacak. yani seneye galatasaray maçlarını burada oynayacak. eğer ihalede istenilen şartlar yerine getiremediği takdirde, biz gerekli kaynağı hazırladık ve biz yaparız. bizim derdimiz bir an önce stadı yapmaktır. yaşanan bu süreç bizleri de çok üzmüştür. ne gerekiyorsa onu yapacağız. başbakan bize bu işi için parayı bul ve inşaatı yap talimatını verdi" dedi.

    kulüp başkanı adnan polat ise, "stadın gecikmesi bizi çok etkiledi. arkasında sayın başbakanın imzası bulunan bu stat belli gecikmeler olsa dahi bitecektir. önümüzdeki sezon burada futbol oynamayı hedefliyoruz. biz bu zamana kadar kendi aramızda en ufak bir sıkıntımız olmadı. toki ile uyum içinde çalıştık ve gerekli özverilerde de bulunduk. bundan sonra arkaya dönerek ağlamak yerine önümüze bakacağız. biz kendi üzerimize düşen her türlü projelerimizi hazırlayarak sözleşmelerimizi imzaladık. locaların ve koltukların satışına bile başladık. hemen hemen yarısına yakın bir satış gerçekleşti. biz bu satışların tamamının bitmesini bekliyoruz. galatasaraylılar merak etmesinler. böyle projlerde gecikmeler olabilir ama bu stat bitecektir. ben toki çalışanlarını burada teşekkür etmek istiyorum. ilk günden bu yana büyük çaba harcadılar ve harcıyorlar. şu ana kadar sözleşmesini yaptığımız 43 milyon dolarlık satış yaptık ve hedefimizi 105 milyon dolardır. bu kaynağı iki şirketimizin birleşmesinde kullanacağız" şeklinde konuştu.

    --- alinti ---

    kaynak:ntvspor

    (bkz: cimbom icin zamani geldi)
  • 257
    özhan canaydın'ın takdir edilmesi gereken üç hareketinden biridir türk telekom arena.üç yıldız sözü ile gelmişti özhan başkan.biz onları aslında futbolcu zannetmiştik, ama değilmiş.meğer bunlar belirli dönemlerde meydana gelen aslan takımyıldızındaki üç meteor yağmuruymuş.*bunlarda hemen ortaya çıkmayan ama gelecekte aslan'ın parlamasını sağlayacak üç önemli proje.ilki türk telekom arena demiştik ikincisi riva arazisi üçüncüsü ise büyükçekmece'de galatasarayımıza tahsis edilen 250 dönümlük tesis arazisidir.nedir bunlar? ne işe yararlar? belki geçmişte yani özhan başkan zamanında değeri anlaşılamayan olaylardır.şimdi sırayla başlayalım.

    türk telekom arena: henüz inşaat bitmeden toplam inşaatın %25 olduğu şu gecikmeli dönemde galatasaray'ın kasasına 40 milyon dolar girmiştir.taraftarın heyecan içinde beklediği yeni alisamiyen'imiz.ayda 2 gün kullanılacak bir stad değildir burası.bir yaşam alanıdır ve bittiğinde sadece galatasaray taraftarına değil herkese hizmet verecek bir yapıdır.bu stad acil eylem planında istanbul için hayattır.galatasaray'ın bir çığ gibi büyüyerek gelmesi çok tedirgin ediyor hepsini, farkındalar.türk telekom arena geleceğimiz demiştik, toplamda 200 milyon dolarlık borcumuzun ve şu meşhur şirket birleştirme olayının* çarelerindendir.az kaldı biraz daha sabretmemiz lazım.

    riva arazisi : 1.179 dönüm olan bu arazi bugün belki 100 milyon dolar değerindedir.böyle bir arazimiz var ve yaklaşık 800 ile 1000 civarında villa yapılabilir.3. köprünün güzergahında olan bu arazimiz 1 veya 2 yıl içinde projesi tamamlanıp startı verilebilir bir değerdir.ne anlama geliyor.şu anlama geliyor, aziz yıldırım'ın kurtköyde yaptırdığı kıytırık villalarını 700 bin dolardan sattığı bir ortamda istanbul'un en bakir ve geleceğin yerleşim alanı olacağı, bunun da istanbul büyükşehir belediyesi tarafından gündeme alınan yeniden yapılanma sürecinde yeri belirli olan ender projelerden biridir.malum dünyada büyük ekonomik krizler hep inşaat sektörü yüzünden çıkmıştır.kaldı ki bu krizler çok büyük iktisatçıların ortaya çıkmasına neden olmuştur.*ekonomik krizlerin aslında inşaat sektöründeki balonun patlaması sonucu meydana gelmesi ve bunun bir süreç olduğu aşikardır.aynen 1929'da olduğu gibi.bizim için 2001 krizi şu an yaşadığımız ortamın hemen hemen kopyasıydı.ne oldu da 2001 krizinden sonra sektör patladı.o dönem istanbul'da elit projeler çok nadirdi.yatırımcılar bu tarz projelere pek girmek istemediler.belki çok katlı apartmanlarda olduğu gibi maliyetlerin düşük olmaması, maliyeti uygun arazilerin bulunamaması, gelecekte önem teşkil edecek yerlerin azlığı ve talep yetersizliği olarak sayabiliriz.ama buna rağmen krizden sonraki 3 yıl içinde talep artışı ve piyasaların yeniden canlanması ile inşaatta yeni bir balon sürecine girildi ve dehşet paralarla satışlar oldu.şimdi yine aynı durumdayız.bugün bir arazi sahibi ortalama %35-40 ile kat karşılığı suya sabuna dokunmadan proje yaptırabilir.kaldı ki elimizde hazır projemiz olacak ve %40 olarak ele alırsak galatasarayımıza 400 adet villa kalacaktır bu projeden.bunun mali değeri ortalama 300 ile 400 milyon dolardır.

    büyükçekmece arazisi : yine riva'da bahsi geçen bütün olaylar burada meydana gelmiş ve şu an bu bölgede 2000 adet villanın olduğu farklı projelerin yer aldığı büyük bir yerleşim yeri mevcuttur.bu bölgenin hemen altında göl kenarında 150 dönümlük bir arazi var ve bu arazinin galatasaray'a 49 yıllığına devri öngörülmektedir.florya'nın büyükçekmece'ye taşınması gelecek için çok önemlidir.florya'nın 5 katı büyüklüğündeki bu yerde galatasaray zaten meşhur olan altyapısını belki avrupanın ilk sırasına yerleştirecektir.adnan polat'ın özhan başkan zamanında başlayan bu projeleri tek tek hayata geçireceğini biliyorum.

    şimdi bu üç önemli projenin gerçekleşmemesi için çırpınanlar bu çığın altında kalacaktır.
    edit: 3.madde bugün gerçekleşti.06/10/2009
  • 266
    ikinci ihalenin iptali üzerine fatih altaylı köşesinde aşağıdaki yorumu yapmıştır:

    --- alinti ---
    toki'nin, seyrantepe'deki stadyumu bu yöntemle yapamayacağını artık anlamış olması lazım.
    olmayan yöntem ne?
    bir müteahhit bulunacak.
    bu adam mecidiyeköy'deki ali sami yen arazisi karşılığında seyrantepe'ye bir stat yapacak. mecidiyeköy'deki araziye yapacağı konutlarla stadın parasını çıkaracak, kâr edecek, kârdan da toki'ye pay verecek.
    basit görünüyor ama değil.
    çünkü ev yapmak başka iş, stadyum yapmak başka.
    ikisini birden tek başına yapacak adam bulmak zor.
    hadi birisi çıktı, "ben yaparım" dedi.
    yine zor.
    çünkü önce stat işi bitecek, sonra mecidiyeköy'de konut yapmaya başlanacak.
    bu demek ki, önce stat yapacak paran veya kredibiliten olacak.
    ben bu yönteme kulağı tersten değil, bacak arasından dolanarak göstermek diyorum.
    toki'nin yapması gereken şu: önce stat için ihaleye çıkacaksın.
    bu işi yapabilecek olanlar belli. davet edeceksin, en düşük fiyatı verene stat işini vereceksin. toki maliyetlere hâkim, kazık falan yemez.
    ihaleyi alan, parasını toki'den tahsil edecek, işi bitirecek.
    bu arada ali sami yen arazisini satışa çıkaracaksın.
    onun da ederi belli.
    hemen yanındaki tekel'in likör fabrikası arazisi 415 milyon tl'ye satıldı.
    ali sami yen'in arazisi oradan 10 dönüm daha büyük. likör fabrikası 24 dönüm, ali sami yen ise 34.
    yani basit bir hesapla 587 milyon tl. yani 404 milyon dolar.
    stat her şeyiyle, fazla fazla bir hesapla 150 milyon dolara mal olsa, toki'ye kalacak olan para 250 milyon dolar.
    toki böyle yapıp galatasaray sayesinde kasasına 250 milyon dolar koyacağına acayip bir yöntemle peş peşe ihaleler yapıyor, stat da bir türlü yapılamıyor.
    ben de bu işi anlamakta zorlanıyorum.

    not: galatasaray'ın bedavadan, devlet kesesinden stat sahibi olduğunu iddia edenler de bu hesabı görsün lütfen. galatasaray 40 yıl daha üzerinde oturabileceği bir stadı vererek devlete yük olmak bir yana 250 milyon dolar para kazandırıyor. zaten ben başından beri ali sami yen'in bırakılıp seyrantepe'ye gidilmesine karşı çıkıyorum.
    --- alinti ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın