• 1
    formula 1 isimli otomobil surum sporunun 2022 senesinde yapilacak olan sezonu.

    kimi'nin emekliligini aciklamasinin ardindan gridde bagzi degisiklikler olacagi kesinlesti. daha once george russell'in bir roportajda mercedes'e gecis ile ilgili bir soruya "ay kikiki" diye cevap vermesi bazi seyleri ima etmisti. biraz onunda etkisiyle su an soyle bir soylenti var:

    russell -> mercedes
    bottas -> alfa romeo
    albon -> williams.

    bana kalirsa nyck de vries'in williams'a gelme ihtimali var. de vries 2020'de f2'de, bu sene de (2021) formula e'de sampiyon oldu. ama f1 tabi para ve politikanin cirit attigi bir ortam.

    su an icin kesinlesen takim kadrolari soyle:

    mercedes
    sir lewis hamilton - george russell

    ferrari
    carlos sainz - charles leclerc

    red bull
    max verstappen - sergio perez

    mclaren
    daniel ricciardo - lando norris

    aston martin
    sebastian vettel -- lance stroll (lance stroll'un gitmesi mumkun degil tabi ama resmi olarak aciklanmadigi icin soru isareti biraktim)

    alpine-renault
    fernando alonso - esteban ocon

    alfa romeo
    valtteri bottas - guanyu zhou

    williams
    alex albon - nicholas latifi

    alpha tauri
    yuki tsunoda - pierre gasly

    haas
    mick schumacher - nikita mazepin

    2021'den otelenen kural degisiklikleri, arac dizaynindaki degisiklikler, pilot hareketlenmeleriyle falan 2022 cok da fena bir sezon olmayabilir.

    edit (6 eylül 2021): bottas alfa romeo ile anlaştı.
    https://twitter.com/F1/status/1434841673897553923

    edit (7 eylül 2021): russell mercedes ile anlaştı.
    https://twitter.com/F1/status/1435166031207600129

    alpha tauri de tsunoda ve gasly ile devam edeceğini açıkladı.
    https://twitter.com/F1/status/1435129674720493568

    edit (8 eylül 2021): albon williams ile anlaştı, latifi devam ediyor.
    https://twitter.com/...573736128794626?s=20

    edit (16 eylül 2021): aston martin vettel ve stroll ile devam ediyor.
    https://twitter.com/F1/status/1438417351809056770

    edit (24 eylül 2021): mick ve mazepin haas'ta devam ediyor. uralkali iyi para döktü galiba.
    https://twitter.com/F1/status/1440963997973598211

    edit (16 ekim 2021): guanyu zhou alfa romeo için yarışacak. böylece grid tamamlanmış oldu.
    https://twitter.com/...lUlmMP7BSMQ&s=08
  • 3
    epik 2021 sezonundan sonra heyecanla gelmesi beklenendir. yeni kural değişiklikleri ile turbo-hybrid çağından yer etkisi çağına geçiş yapılacak. grid’in en hızlı ve yavaş aracı arasındaki 3 saniyelik farkın 1.5 saniye’ye düşürülerek araçların birbirini yakın takip etmesi ve yeni araç düzenlemeleri ile de takip sırasında kirli havadan daha az etkilenmeleri planlanıyor. daha az kirli ve türbülanslı hava etkisine maruz kalacak araçların geçişleri kolaylaştırması hedefte ve bu gerçekleşirse drs’nin de kalkması gündemde.

    takımlara geçersek mercedes bottas’ı gönderdi ve russell geldi. hamilton ile yarışmak isteyecektir ancak başarabilecek mi göreceğiz. buna ilk seneden takım izin verir mi o da muamma. yine de her türlü ilk 2 takımdan biri olacaklardır araç konusunda en ufak şüphe yok.

    sezonun en beklenti oluşturan takımı tabi ki ferrari. tamamen 2022 aracına odaklandılar ve çok iddialı bilgiler geliyor özellikle motor konusunda. ki motordan bir fragmanı 2021 sezonu ikinci yarı motor değişikliği ile gösterdiler. aeorodinami’yi de çözerlerse yeni bir dominasyon görebiliriz f1’de.

    takımlardan alpine için de olumlu haberler geliyor. yeni kural değişikliklerinde aradan sıyrılmayı deneyecekler. alonso da zaten bu sezon hedefli geri dönmüştü, demek güzel şeyler vaad ettiler yeni araç için. kurallarda açık buldukları iddia ediliyor.

    benim için sezonun en merak edilenlerinden biri de red bull. son dünya şampiyonuna sahipler. verstappen rekabetçi olmak isteyecektir ama aracı yeni kurallara adapte edebilecekler mi soru işareti. honda spordan ve dolayısıyla motor tedariğinden çekildi artık motorları red bull powertrains adıyla kendileri üretecekler ancak honda dışarıdan desteğe devam edecek. pek çok da mühendisi işe aldı honda’dan red bull. ancak kendileri için yeni bir departman, ne kadar muvaffak olabilecekler meçhul. yine de verstappen’in şampiyonluk sonrası araç yeteri kadar iyi olsa da olmasa da yarış kazanacak performans çıkaracağını düşünüyorum.
  • 8
    fia'nın birkaç mühim yenilik getirdiği sezon olacak.

    - virtual race control adında, futboldaki var'ın muadili bir sistem kullanılacak, yarış direktörüne yardımcı olması için
    - yarış direktörü ve takımlar arasındaki sesli iletişim artık televizyon yayınına yansımayacak ve sorular kısa cevap esaslı olacak
    - niels wittch (dtm) ve eduardo freitas (wec) 23 yarışlık sezonda dönüşümlü olarak yönetecekler
    - masi başka bir göreve kaydırıldı
    - herbie blash yarış direktörüne kıdemli danışman olacak
    - güvenlik aracı arkasında yenilen turun geri alması akışı sezon başlamadan önce rafine edilecek
  • 11
    kış testlerinin ikincisi 10-12 mart 2022 tarihleri arasında bahreyn pistinde yapılmaktadır. testler 4'er saatlik iki seans şeklinde 3 gün boyunca sürmektedir. 12 mart 2022 tarihi itibariyle testerin son günündeyiz. testler canlı olarak f1 tv'den izlenebilmektedir.
    öne çıkan bazı önemli detayları şu şekilde;

    -ferrari bu senenin en hızlı aracını yapmış görünüyor.
    -ferrari acaip hızlı.
    -başka takımlar ferrari kadar hızlı değil
    -o sene bu sene cart curt.

    önemli olmayan detaylar ise şu şekilde;

    -mercedes sidepod kısmında farklı bir tasarım denedi. *
    -süpriz podyumlara gebe bir sezon bizi bekliyor, ocon, gasly gibi isimler oldukça konsantre görünüyor.
    -sponsor ural kali ve pilot mazepin haas takımından ihrac edildi. yerine kevin magnussen geldi.
    -bu sezon en büyük sorun aracların sallanması (yunuslama) üzerine olacak. araclar inanılmaz sallanıyor uzun düzlüklerde.
    -yeni tasarım araçlar biraz formula-e (fütüristik yapı açısından) ve le mans araçlarını anımsatsa da tasarıma gün geçtikçe alışırız gibi geliyor.

    edit: paredosdüzeltti; sidepod yere basma gucu icin kullanilmiyor. radyatorler ve sogutma unitesini buraya koyarlar genelde, amaci motora sogutma havasinin girmesi icindir. mercedes'in yaptigi yenilik de hava girisini bu kadar kucultup nasil motoru sogutacagi uzerineydi. cunku mercedes'in motor sogutma sorunlar gecmiste olmustu. ogrenilen su ki, jet motorlarinda kullanilan ozel bir sistem gelistirip motoru oyle soğutuyorlar ama bu su anlik dedikodu.
  • 12
    sürekli ferrari'nin çok iyi araç hazırladığı ve bu senenin en büyük favorisi olduğu söylenen formula 1 sezonudur. buna benzer söylemleri geçtiğimiz 10-15 yıllık dönemde o kadar çok duyduk ki olay yalancı çoban hikayesine döndü. ne olursa olsun temkinli yaklaşmakta fayda var ancak birçok kaynakta dillendirilen bu konu dikkate alındığında sanki diğer takımların performansı bu senenin kazananı üzerinde belirleyici olacak gibi. sanıyorum bu sefer gerçekten ferrari yapabileceği en iyi ürünü ortaya koydu.

    https://pbs.twimg.com/...t=png&name=small
  • 13
    ılk yaris kapiya dayanmisken bir kaç bilinmeyene ve kafa karışıklığına cevap bulalim.

    ferrari gercekten en guclu aday mi?
    bunun cevabini anlamak icin araclarin açıklanmadan önceki konuşmalara bakmanız yeterli. bu seneki araçlar aero parca takilmayan, gövdenin bütün aero işlevini gördüğü araçlar oldugu icin bu işin uzmanlari iki tip arac model yaklasimi olacagini soyledi.
    a) uzun, arkaya kadar giden, hatta genis sidepodlar
    b) kisa ve hemen asagi inen sidepodlar.

    uzun ve genis sidepodlarin kisa vadede daha çabuk performans verecegi ve hemen potansiyelini yansitacagi, ancak kisa ve dar sidepodlarin aslinda en yuksek potansiyele sahip oldugu ve uzun vadede daha karmasik ve zorlu olsa da benchmark hiza onlarin sahip olacagi soylendi.

    kısacası griddeki en genis ve uzun sidepod'a sahip ferrari'nin en hizli ve dengeli gorunmesi cok normal. hatta ilk bir kac yarisin favorilerinden biri de olabilir. ancak herkesin, helmut marko da dahil, takip edilmesi gereken asil takim mercedes demesinin sebebi mercedes'in en dar ve kisa sidepod'u yapmis olmasi. hatta adi da no-pod. motoru bu kadar dar bir alandan sogutabilmeleri, istedikleri aero yapisini daha kolay saglamalarina yarayacak. uzun vadede en buyuk potansiyel mercedes'te gorunuyor. ılginc bir sekilde, williams da buyuk potansiyel barindiriyor, yeni sidepod ve govde tasarimiyla.

    mercedes neden guclu baslayamadi?
    bunun cevabi da az onceki paragrafta yazilanlarla ayni aslinda. buna ek olarak mercedes'in daha az tunel zamaninin olmasi (yeni kurallar geregi) ve porpoising sorununu henuz tam olarak atlatamamasi olarak cevaplandirabiliriz. ayrica mercedes cok dusuk seviyeli motor ayarlariyla testlerini yapti. motor ayarlarini actiginda herkesin tozunu attirma olasiligi da hic az degil.

    haas en hizli ikinci zamani yapti, cekismenin icinde olabilecekler mi?

    testlerde kucuk takimlarin yaptigi bu tarz hizli turlar yeni bir sey degil. zamaninda prost gp araciyla jean alesi de en hizli turlari atmisti, 2000 ya da 2001 olabilir sene. hatta illegal yakit kullandiklari iddia edilmisti. bunu yapmalarinin sebebi ise basit: sponsor cekmek. haas da ana sponsorunu kaybettigi icin boyle hizli turlarla dikkat cekip sponsor yakalama derdinde. prost da ayni hareketle sponsor kazanmisti. en azindan bir sene daha devam edebilmisti.

    alpine cok belirsiz, yine bir husran mi?
    alpine gercekten en belirsiz takim olabilir. cunku yillar sonra gectikleri yeni üniteyle, guc ve tasarim konusunda zamani yakaladiklarini iddia ediyorlar. ancak dayaniklilik konusunda cok farkli sorunlarla karsilastilar. henuz bitmeye yaklasmamis bir arac izlenimi biraktilar. yine de soylemek gerek ki, bu sorunlari assalar bile yeterince rekabetci olabilecek gibi degiller. alonso'nun hayalleri yine suya dusebilir.

    kucuk takimlardan kimler sürpriz yapar?:

    ılk podyum alacak kucuk takim adayim williams.

    mercedes'in ve redbull'un bu hafta getirecegi guncellemeler ise sampiyonanin en buyuk favorisinin kim oldugunu gosterecek.
  • 15
    verstappen ile hamilton arasında kıyasıya geçen çok alevli 2021 sezonunun ardından yeni araçlarla 2022'nin biraz sönük kalabileceğini düşünüyordum ama beni yanıltarak başlamış sezon. gösteriyor ki formula 1'de çıta daha en üste konmadı. ferrari'lerin geri dönüşü, mercedes'in geride kalması ve yunuslama problemini sezonun hangi bölümünde ne kadar hız kaybetmeden çözebilecekleri, red bull'un düzlüklerde uçan aracı ve verstappen-leclerc arasındaki kıyasıya yarış hepsi bir araya gelince inanılmaz bir sezon vaadediyor bize.

    daha ikinci yarışta 1. ve 2. pozisyondaki pilotlar 7 kere pozisyonlarını değiştirdiler birbirlerini geçerek. bu muazzam bir keyif. 2022 konsepti yer etkisi ile kirli havanın takip eden araç üzerindeki etkisinin azaltılması ve yakın takibin daha kolay hale gelmesi nispeten başarılmış duruyor. geçen sene 18 geçiş olan suudi arabistan pistinde bu yarışta toplam 38 geçiş olmuş. şimdilik iyiyiz, umarım sezon böyle devam eder.
  • 16
    (bkz: formula 1 2022 sezonu/#3353023)
    bunun ustune bir seyler daha yazabiliriz artik.

    ferrari öngörüldüğü gibi dengeli ve hizli. öngörülemeyen şey ise motor gücü. bu kadar güçlü bir motor yapmis olacaklarini kimse beklemiyordu. simdi bu motor gücü nasil bir avantaj yapti ve madem motor gücü en yüksekse neden düzlükte redbull daha hizli diye sorulabilir.

    motor gücünün bu kadar iyi olmasi ferrari'ye daha fazla downforce ile aracini ayarlamasina olanak sagliyor. haliyle aracin dengesi virajlar ve seri sekanslar icin digerlerine gore daha iyi olmakta. duzluk hizinin en yuksek olmamasinin cevabi da yine bu. ferrari ve ferrari motoru kullanan diger ekipler, duzlukteki hiz kaybini goze alip downforce'u arttiriyor. araclari digerlerine gore daha iyi akselarasyona sahip oldugu icin duzluk sonu hizini degil, ortalama hizi dusunerek ayar yapiyor. yani 2 km'lik duz bir yol dusunun, bunun 1.kmsinde ferrari coktan 300 km'yi bulmusken geri kalan yolda ancak 320'ye cikabilmis olsun. redbull ve digerleri ise 1.km sonunda 280-285 ancak yapip, duzluk sonu 330-340 gorebiliyor.

    isin ozu, ferrari duzlukte yavas degil, duzluk sonu hizinda yavas olacak ayarlar yapiyor.

    redbull da beklendildigi gibi diyebiliriz. hatta redbull'un genelde sonradan güncellemelerle guclendigini dusunursek cok iyi durumda olduklari soylenebilir. guc unitesindeki sorunlari simdilik bas agritsa bile onemli seyler degil. perez'in aracin tepkilerine tamamen alistigini gorduk. haliyle redbull markalar sampiyonasi icin en guclu adaylardan biri.

    mercedes'in porpoising'i simdiye cozecegini dusunuyordum, sadece o yaniltti. ancak yine de en buyuk potansiyel mercedes. cunku yeni nesil araclarda en buyuk sikinti yavas virajlarken, mercedes yavas virajlarda acik ara en iyisi. hatta bu sayede yarisa tutunuyorlar. orta virajlarda ondeki takimlara denkken, hizli virajlarda nal topluyorlar. haliyle hizli virajlardaki sorunu, ki neredeyse tamamen porpoising'e bagli, duzelttikleri anda en guclu arac yine mercedes olabilir. duzlukte bu yunuslamaya ragmen hizlari cok iyi. avrupaya donuldugunde, en gec silverstone hatta, kesinlikle mercedes bu sorunu cozmus olacaktir.

    alpine'in sezon oncesi dayaniklilik sorunlari vardi, hala devam ediyor. güç ünitesi hic fena degil. aero sorunlarini cozebilseler bazi yarislarda podyumun net ortagi olurlar. alonso icin hayal kirikligi olarak basladi ancak avrupaya donuldugunde alpine'de de bir sicrama bekliyorum. cunku dayaniklilik sorunlari nedeniyle motorlari henuz en guclu ayarlarda kullanmiyor gibi gorunuyorlar.

    alfa romeo guzel bir arac yapmis. bence bir adim daha atabilseler bu güç ünitesi ile kesinlikle rekabetci olacaklardir. alfa henuz porpoising'i tamamen cozmus degil. bunu azaltmak icin taban yuksekligini arttirmislardi. taban yuksekligini arttirmalari ise downforce kaybi ve denge kaybi demek. yani alfa'da da hala potansiyel var.

    haas neredeyse 2 yildir bu seneye hazirlaniyordu. ellerindeki arac su an icin tatmin edici olmustur ancak ellerinde oynayacak baska koz yoksa sene sonuna dogru geri duser. steiner'in konusmalarina bakilirsa esas ellerini henuz gostermediler. umarim oyledir ve sezon icin gelistirmeler görürüz, mick'in neler yapacagini de ogrenmis oluruz.

    aston martin:( diyecek bir sey bulamiyorum. ekibe bakinca hic hayat yok gibi gorunuyor. özellikle mike krack'in gelmesiyle hic kimsenin umidi kalmadi. dtm serisinde bmw ile basardigi, butun ekibi vasatliga alistirmayi burada da yapacagini konusuyor herkes. bmw basari kazandiginda nasil kazandiklarini, basarisiz oldugunda da neden olmadigini asla anlayamiyorlarmis.

    alpha tauri orta siranin guzel takimi. yaris secerek podyum kovalayabilir. kucuk bir takim oldugu icin yil icindeki masraflar ve olasi kazalar sonrasi gelistirmelere ne kadar butce ayirabilecekler gorecegiz.

    mclaren'deki hayal kirikligi mercedes kadar kolay cozulebilecek gibi degil. porpoising disinda dayaniklilik sorunlari da var. yaz arasina kadar minik adimlarla ilerleyecekler gibi, eger buyuk bir guncelleme gelmezse.

    williams beni en cok sasirtan ekip oldu. daha onde olmalarini beklerdim. antremanlarda daha az yakit yukuyle turlamislar sanirim. yine de aracin potansiyeli oldugunu dusunuyorum. albon'un da konusmalari da umut vaadeder sekildeydi.

    2 yildir formula konustugum herkese, hamilton, alonso gibi eski topraklar gittikten sonra yeni nesil pilotlarla asil formula baslayacak diyordum. ilk iki yaris beni hakli cikardi. cunku hamilton 2008'deki gibi deli fisek ve teker tekere savasmayi unutali 6 yil oldu. birisi kendisine yer vermez veya fazla zorlarsa tuhaf tepkiler veren birine donustu. sanki yaninda yaristigi biri yokmus gibi yaris cizgisi tutuyor. gecerken de sadece duzluk kovaliyor. bu nedenle gecen seneki max hamilton kazalarinin bu sene leclerc ile olmayacak olmasi max'in daha az zorlamasi degil, leclerc'in bu mucadeleyi daha cok istemesi ve ayni max gibi her boslukta yarismayi istemesi olacaktir. tabi ki yine kazalar olabilir ancak silverstone'daki kaza veya imola'daki gibi bir kaza leclerc ve max arasinda olmayacaktir.

    bu ekibe russell ve lando da katildiginda muhteşem yarislar gorebilecegiz.

    zaten bu nedenle max iki yaris sonunda leclerc ile mucadele daha eglenceli dedi. cunku ikisi de o bosluga girmeye saygi gosteriyor ve yaris cizgisini yanindakine gore degerlendiriyor.

    helmut marko'nun ferrari ile yarismak daha eglenceli demesinin sebebi ise hamilton degil toto wolf oldugunu düşünüyorum. toto tam bir tüccar. politik oyunlari da cok fazla. scuderia ferrari ise otomobil sporlari icin nefes aliyor.

    unutmadan ekleyeyim, max'in cidde 2022 yarisinda yaptigi konusmalar haksiz degildi, sadece ceza verilmesi cok da olasi olmayan durumlardi. fakat gecmiste bazi suruculere yaris sirasinda pit cizgisini keserek gectikleri icin once uyari, devam ederlerse pist siniri nedeniyle sure cezasi verildi.

    sezon max/leclerc gececek gibi gorunse de, sainz aracta kendi ayarlarını yapmaya basarinca sampiyonluk adayi olacaktir. mercedes'ler gec kalmazsa russell da mucadeleye girer.
  • 20
    scuderia ferrari'nin dayanıklılık sorunları ve strateji hataları yüzünden charles leclerc'in 10 yarışta kaybettiği puanlar şu şekildedir;

    1) ispanya'da 12 saniye önde giderken motor arızası +25
    2) bakü'de 8 saniye önde giderken motor arızası (hadi diyelim 2. oldu redbull daha hızlı görünüyordu) +18
    3) monaco'da 1. iken rezillikler sonucu gelen 4.lük +13
    4) ingiltere'de 1. iken rezillikler sonucu gelen 4.lük +13

    en hızlı tur puanları hesaba katılmadan 69 puanını bıraktılar monaco aslanının. leclerc'e yazık olan f1 sezonudur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın