• 1
    son dönemlerde moda oldu şampiyonluğa yürüyen takımın futbolcularını başkalarıyla karşılaştırıp ''onunki bizimkinden 10 kat iyi ahahhaahaha'' vb. şeyler yazmak. tabi böyle yüksek bir talebi eli boş göndermek de olmaz. madem karşılaştırmaya bu denli bir meyil var buyrun ağalar:
    (u: arkadaşlar listeleme yapmaktan çok hoşlanmıyorum ama daha okunabilir ve sade olması açısından mecburum buna)

    1) top çalma: en iyi karşılaştırma maddesi değil benim gözümde. belhanda'yı daha iyi anlatan maddeler çıkacak birazdan karşımıza ama top çalma da çok önemli bir konu. kimin ne kadar oyunun içinde kaldığını, kimin ne kadar canını dişine taktığını, kimin deyim yerindeyse umursamaz kimin savaşçı olduğunu gösterir bize. bakalım hemen.

    belhanda maç başı ortalama 1,7 top çalma ile oynuyor.
    talisca ise yine maç başı ortalama olarak 1,2 kez top çalmış durumda. şampiyonlar liginde ise ortalama 0,6
    giuliano... süper lig'te ortalaması 0,9 ve buraya gelmeden önce rusya'da oynadığı maçların ortalamasıysa 0,5

    bu üçlü arasında en fazla maça çıkan oyuncuyu baz alıp toplam top çalmaya ulaşmak istediğimizde karşımıza korkunç sayılar çıkacak. üç oyuncunun senede 35 maç yaptığını kabul ediyorum,
    belhanda=59,5
    talisca=38,5
    giuliano=31,5

    kez top çalmış oluyor senede. aradaki fark inanılmaz. neredeyse kaliteli bir ön libero ile kalitesiz ön libero arasında oluşacak fark kadar. yani bir fernando ile selçuk inan farkı kadar. üstelik bu farkı oluşturan oyuncu da ön libero veya merkez elemanı değil. modern bir on numaranın verdiği ekstra katkıdan söz ediyoruz. işte bu, takım adına çok daha önemli ve güzel bir şey.

    ''top çalma denemesi'' parametresini de unutmamak gerekiyor zira mücadeleden kaçıp kaçmamayı gösteren şeydir. belhanda bu alanda çıtayı arşa çıkartmış, maç başı 3,3 top çalma denemesi ile oynuyor. karşılaştırıldığı futbolcular talisca ve giuliano ise sırasıyla 2,5 ve 2,2. yani demek oluyor ki belhanda çok daha fazla mücadele ediyor. ben golümü atayım savunmayı başkaları yapsın demeyip takımın oyununa kendini de katıyor.

    2) tehlike uzaklaştırma: öncelikle şunu belirteyim, tehlike uzaklaştırmak için yüzde doksan kendi yarı sahanda olman gerekir. forvet arkasındaki oyuncu içinse savunmaya dönüp dönmemenin önemli bir ölçüsüdür. net rakamlara bakmadan evvel karşıma çıkacak sonucu tahmin etmiştim, tıpkı beklediğim gibi oldu. sıralama giuliano- belhanda- talisca şeklinde. ama giuliano'nun birinci olmasının bir nedeni var. nedeni birazdan...

    belhanda - 0,6
    talisca - 0,3
    giuliano - 0,8

    mesela şu bilgiyi de vereyim, talisca'nın süper lig ortalaması 0,2 iken şampiyonlar liginde bu sayı 0,6 oluyor. süper lig'te savunmaya koşmaya tenezzül etmeyen oyuncunun piyasa yapma arenasında çok daha özverili oynadığını gösteriyor bu ikilik. hakeza giuliano meselesi. fenerbahçe iç saha deplasman fark etmeksizin kendi yarı sahasında çokça gereksiz pas yaptığından ve zirveye oynayan takımlar arasında en çok savunmada kalan ekip olduğundan giuliano'nun uzaklaştırma miktarı normal olarak daha fazla. bu sadece giuliano özelinde de böyle değildir, mevkilerin birebir karşılaştırmalarında muhtemelen fenerbahçe oyuncuları ilgili parametrede önde olacaktır.

    belhanda'ya dönelim. takımı ligin en fazla hücum eden takımı, ortalama hücum süresi en uzun takımı olduğu halde gayet iyi bir sayıda ortalama yakalıyor. buradan yola çıkarak belhanda'nın eşit savunma sürelerinde diğer ikiliden daha fazla savunmasına yardıma gittiğini söyleyebiliriz.

    3) pas arası:

    belhanda maç başı= 1
    talisca maç başı= 0,6
    giuliano maç başı= 0,8

    sonuç, belhanda topun oynandığı bölgeye daha yakınken özellikle talisca topsuz oyunda takımını yalnız bırakıyor. giuliano için eleştirmelik bir durum yok bu konuda. onunki de iyi seviyede çünkü.

    4) çalım: işte bu benim için çok özel çünkü rakip savunmanın kucağında oynayan futbolcunun kolay marke edilmemesi için tahmin edilemez olması lazım. mesela statik forvet arkalarının ligimizdeki en iyi isimlerinden alex bile son birkaç sezonunda bilindik etkinliğini kaybetmişti zira çalımı olmadığından rakipler kolayca yapışabiliyordu ona. (u: statiğin en iyilerinden biri alex dedim diye hagi akıllara gelmesin hagi statik bir oyuncu değildi) günümüzde forvet arkası veya o bölgeye yakın oynayan oyuncuların çalım yeteneğinin olması ayrıcalıklı bir şey. belhanda'da da bu var. hem pasları hem topsuz koşuları hem de birebirdeki çalımlarıyla rakiplere tehdit oluşturabiliyor. marke edilmesi de zorlaşıyor. tam terste talisca ve giuliano'nun hücum esnasında oyunu açamaması, gol yolü açamaması da çalım yeteneklerinin kısıtlı olmasıyla ilişkili. tabi sayıları da verelim:

    belhanda= başarılı çalım 2,3 - başarısız çalım 1 - total 3,3
    talisca= başarılı çalım 1,1 - başarısız çalım 1,2 - total 2,3
    giuliano= başarılı çalım 1,9 - başarısız çalım 1,1 - total 3

    5) pas: çok karmaşık bir konu ama oyun profillerini ortaya koyuyor dikkatli incelendiğinde.

    başarılı uzun pas:
    belhanda- 1,6
    talisca- 2,3
    giuliano- 0,5

    başarılı kısa pas:
    belhanda- 40,3
    talisca- 21
    giuliano- 34,5

    başarısız kısa pas:
    belhanda- 9,3
    talisca- 4,4
    giuliano- 5,3

    toplam pas sayıları:
    belhanda- 52,3
    talisca- 29,2
    giuliano- 40,8

    bir defa belhanda'nın pas isabetinde sorun olmamasına rağmen pas hatasında biraz fazla kaldığını görebiliriz. ancak bunu oyunun içinde daha fazla yer almasına bağlamak da çok yanlış olmaz. zaten görüldüğü gibi pas sayılarında belhanda lehine ciddi bir fark söz konusu ve ne kadar pas yaparsan doğal olarak pas hatan da artacaktır. ha belhanda'nın bu konuda ciddi bir zafiyeti de olabilir. sadece şunu söylemek istiyorum ki yukarıdaki sayılar birden fazla kapıya açılıyor. toplam pas sayısını görmeden yapılan pas hatalarına bakılınca belhanda çok geride gözükse de toplam pas sayısıyla oranlayınca karşımıza ''normal bir tablo'' çıkıyor. yine de yukarıda dediğim gibi net şekilde kestirmek zor. pas hatası yapılan pozisyonları tek tek inceleyip gerçekten bir zafiyet var mı yoksa çok pas çok hata durumu mu görmek gerekiyor.

    6) gol/asist:

    gol sayıları belhanda 2, talisca 12, giuliano 13
    asist sayıları belhanda 8, talisca 4, giuliano 1

    belhanda'nın eleştirilebileceği tek nokta gol sayısı. * ancak onu da asistleriyle kapattı sene boyunca. ayrıca önümüzdeki sezon takım oturduktan ve oyuncular kulübe alıştıktan sonra gol sayısında da yukarılara tırmanacağını düşünüyorum. kulübe ayak basar basmaz lince uğrayan bir futbolcu için şu ana kadar yaptıkları bile mucizeyken ''aaa adam çok az gol atıyor'' demek doğru değil. belhanda yaptığımız transferler içinde en kötü karşılanan, en sevgisiz yaklaşılan isimdi. psikolojisi de sağlammış, başka oyuncu kaldıramayabilirdi bile. neyse...

    7) kilit pas:bu parametreyse masaya yumruğunu vuruyor. belhanda'nın kerametini de en iyi şekilde gösteriyor insana. hep diyoruz belhanda'nın en bariz farkı takıma kattığı yüksek mücadele gücü diye. orası zaten tamam, hemen her savunma parametresinde önde. ee ama ya işin hücum kısmı? kilit paslar? golleri konuşan çok ama kilit pasları konuşan yok. gol bir skor katkısı da kilit pas değil mi, ikisi de aynı amaca hizmet etmiyor mu? belhanda çok iyi diye diye dilimde tüy bitti ama neden çok iyi olduğu aşağıdaki rakamlarda gizli.

    belhanda- 2,8
    talisca- 1
    giuliano- 1,4

    *

    talisca ne mükemmel bir skor oyuncusudur ki maç başı bir kilit pasla oynuyor. ha adamın başkalarına attırayım diye de bir çabası yok orası ayrı, kendim atayım kendim piyasa yapayım diyor ki onu öven beşiktaş taraftarına da müstahak bu tavrı. bizim garip belhanda da kaleciyle karşı karşıyayken bile yanındakine pas versin anca. halbuki şöyle temizinden 5-6 gol atsaydı galaksi tarihinin en iyi on numarası olacaktı. olamadı! giuliano da işte kendi yağında kavruluyor. hakkını yememek lazım, fena değil bu aralar.

    keramet dedik. işte keramet bu. bir futbolcu hem top kapıyor hem çok koşuyor hem ikili mücadele kazanıyor hem savunmasına yardım ediyor hem de maç başı 2,8 kilit pasla bu alanda en iyi oluyorsa o futbolcu çok özeldir. güzeldir. anlatmaya çalıştığım nokta da bu aslında. belhanda ne bir savunma futbolcusu ne hücum. iki alanda da orta şekerli değil, iki alanda da üst düzey. bu yüzden vazgeçilemez bir oyuncu, bu yüzden talisca ve giuliano'dan iyi.

    ekstra: https://www.youtube.com/watch?v=ABEzh7spX30 (hemen her golde golden önceki üç pasın içinde belhanda var. lütfen dikkatle izleyin bu videoyu. yukarıdakiler belhanda'yı anlatamadıysa video kesinlikle anlatacaktır. müthiş bir yaratıcılık katıyor oyuna.)

    sonuç olarak belhanda bizim futbolcumuz arkadaşlar. sevin, sevdirin. gol atınca yüzünüzü asmayıp kendiniz atmışçasına sevinin. söz konusu galatasaray, aslolan galatasaray.
  • 2
    younes belhanda ve anderson talisca karşılaştırılmasını asla anlayamıyorum. belhandayı sevmiyor olabilirsiniz anlarım fakat karşılaştırma yapılmasını doğru bulmuyorum. belhanda asiste ve oyun kurmaya yönelik bir oyuncuyken talisca gol atmaya yönelik bir oyuncu. bu yüzden istatistik anlamında kıyaslama yapmak gerekirse ikisini ayrı ayrı değerlendirmek gerekir. ikisi de bana göre iyi oyuncudur ama takımın o oyuncudan ne beklediğine bağlı. talisca şut konusunda iyiyken belhanda pas konusunda daha iyi. talisca’nın gole daha yakın olmasının nedeni fiziği ve şutları. ceza sahası içinde bir kişi fazlalık yaratıp kafa toplarında etkili olabiliyor. yani belhanda vs. talisca ayrı ayrı iyi oyuncular. guiliano ise bana göre bu versusta son sırada gelecek isim. gol sayısına falan bakmaya gerek yok çoğu penaltıdan. iyi olduğu bir alan söyle deseniz penaltı vuruşları ve takipçiliği iyi derim sadece. ne dribblingi iyi ne pas konusunda çok iyi ne de şut konusunda. her özellikten azar azar var kendisinde. kısacası belhandayı sevmeyenler elbet var ama gol sayısı ile yerden yere vurulacak ve başkasıyla kıyaslanacak bir oyuncu değil...
  • 3
    birisi takımının sisteminde önemli bir dişli,
    diğeri takımının kendisine çalıştığı ve başarılı olan bir yıldız adayı,
    öbürü takımını tek başına sampiyonluk potasında tutan bir yıldız.

    edit: üçü aynı ilk on birde çok sırıtmaz.

    belhanda: advanced playmaker / mc
    giuliano: treqartista / amc
    talisca: false 9 / st

    ancak tek bir mevkide hangisi daha iyi diye karşılaştırılmaları doğru değil diye düşünüyorum.
  • 4
    olaya su acidan bakmak lazim, takiminizin hucumuna yonelik bir oyuncu alacaksiniz, hangisini alirdiniz ?

    giuliano: gereksiz bir transfer, pas yok, sut yok, pres yok, sadece gizli forvet ozelligini tasiyan supriz goller atabilen bir oyuncu. tabi onunde gercek bir forvet ile oynarsa ne yapar gormek lazim, fakat elimizde bu 3 secenek varsa sanirim kendisi 3. sirada olacak.

    belhanda: ne desem elestiri olacak fakat secenek olunca, ister istemez sonuc odakli bakmak zorundasiniz. istek var, guc var, yetenek var... ama gel gelelim sonuca katki edecek (asist sayilari kabul edilebilir) bir oyuncu ancak 2. planda olabilir. istemeyerek de olsa takima kazandiracagi seviye belli.

    talisca'ya gelecek olursak, mac icerisinde cokca kaybolan bir oyuncu, fakat hem ceza sahasi iceriside hem ceza sahasi disinda takimina sinif atlatabilecek bir potansiyeli var. attigi goller, yaptigi asistler, kafa vuruslari vs. kaliteli bir oyuncu. attigi pas siddeti, vurus kalitesi. talisca size mac kazandirir henuz ben belhandanin direk maca etki edip mac kazandirdigini gormedim.
    2. pas 3. pas konusuna deginmiyorum.

    kisacasi takima seviye atlatacak futbolcu burda talisca. saten brezilya milli takim kadrosunda olmasi da bunu acikca gosteriyor. (en azindan secim asamasinda giulano ile kiyaslarken net bir kistas)

    gonlum el vermese de malesef durum bu.

    not: belhanda bu kadar kayipla 8 numara falan karsilastiramaylim demek baya tuhaf, cunku belhandayi 8 numara oynatmak intihara tesebbus etmek gibi her top kaybinda silahi kafanizda bulursunuz.

    elimizdeki adama bok atmayalim, takimimiz icerisinde sezon sonuna kadar elinden geleni yapacak kapasitede bir oyuncu, onunla sampiyon olabiliriz ama giuliano ile asla.

    belhanda takim oyuncusudur sonucta

    ofsayt butonu assagida buyrun basin*
  • 7
    içlerinden sadece belhanda galatasaray takımında forma giymektedir. dolayısıyla an itibarıyla kariyeri en iyi olan odur. bunun dışında takımın başarısına hizmet edebildiği sürece talisca'dan ya da guliano'dan iyi olup olmaması gerçekten hiç umrumda değildir. neticede futbol kollektif bir spor. belhanda'dan daha iyi dişliler hayal edebiliriz. ancak şunu gördük ki belhanda da dişli olarak hedefe varmanızı sağlayacak özelliklere sahiptir. biz de elimizden geldiğince bu dişliden faydalanmaya bakmalıyız. oyuncuya şunu yapamıyor, bunu yapamıyor diye negatif motivasyon geliştirmek bize hiç bir fayda sağlamaz. neyi yapabildiği üzerine odaklanıp, alabildiğimizin en fazlasını almalıyız.
  • 18
    belhanda'yı talisca'ya tercih eden kişilere takas edelim mi diye sorsan, içinden gözü kapalı kabul eder ama dışından beşiktaş futbolcusu olduğu için kabullenmek istemez. allah' ın bildiğini kuldan mı saklayacaksın. yok özveriymiş yok çalışkanlıkmış, afedersinde yemişim özverisini... alex ve hagi ne kadar koşardı ? koşmasın ama bana 2 sezonda 36 gol 13 asist yapsın ben razıyım...
  • 21
    belhanda'nın ne ara 8 numara olduğunu anlamadığım karşılaştırma.

    sözlükteki polemikler hakaret olmadığı sürece keyif veriyor ama çoğu zaman da şaşırtıyor. abi siz belhanda için bütün yaz 10 numara, modern 10 numara, gerçek 10 numara deyip durmadınız mı? bense bu adam için yeni elano tanımında bulunmuştum ve sonunda siz de benim yoluma geldiniz.

    ha, bu demek değil ki elano 8 numaraydı. hayır değildi. o da tıpkı belhanda gibi ne olduğu, nerede olduğu belli olmayan, pas yapma manyağı bir adamdı ve sayesinde inanılmaz zarar ettik. şayet belhanda'yı yazın elden çıkaramazsak gelecek sezon tıpkı elano gibi mevki arayıp duracağız ve en sonunda zarar edip yollayacağız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın