• 2
    bu ücret şekli ya çok yüksek olmalı, ya hiç olmamalı bence.
    galatasaray'dan örnek verelim. 3 milyon euro alan bir futbolcu olsun. yani, 3 milyon euro bugüne kadar kaç futbolcuya verdik ? kaçından bu kadar verim aldık ? mesela hamit "rızık" altıntop'tan 3 milyon euro'luk verim alıyor muyuz ? bunun üzerine bir de arada girip maç başı ücreti alıyor adam. burak yılmaz, selçuk inan, hamit altıntop, aurelien chedjou, cenk gönen, tarık çamdal, umut bulut, koray günter, sabri sarıoğlu, olcan adın, yasin öztekin, semih kaya eray işcan hatta sinan gümüş çok fazla para alan oyuncularımız. bazı isimler şaşırtıcı geldi farkındayım. açıklayacağım.

    aurelien chedjou 2.2 milyon euro alıyor. elimizdeki oyuncuların fiyat/performans dengesine göre kabul edilebilir. ek olarak ben chedjou'yu beğenirim. ama kendisi taraftar arasında tartışılan bir stoper. güven yüzdesi asla %100 olmadı kendisi için. bu kadar tartışılan bir stoper, bu mali yapıda 2.2 milyon euro alır mı ? matthias ginter dortmund'da vergiler düşüldükten sonra 1.1 milyon euro alıyor. bonservisi de 10 milyon euro idi. bruma parası. chedjou + 4 milyon euro parası. tartışılsa da, oynamaya başladığı dönemlerdeyiz. sene başı çok dillendirilen kamil glik vergiler düşüldükten sonra 980 bin euro civarı bir para alıyor. tekrar belirtiyorum, chedjou kötü bir futbolcu değil. ama şu mali yapıda 2 milyon euro'luk stoperle oynamak çok lüks. çok, çok lüks. isimler de veriyorum. ginter'e 10 milyon verilirdi. chedjou'nun total masrafından aşağıya geleceği gibi, yaşı da çok daha genç. kalidou koulibaly napoli'ye 7 milyon euro'ya maloldu. şu an bizde olsaydı ayıla bayıla izliyorduk. ki belçikada iken kendisi, alabilirdik. kendisi yıllık 800 bin euro'ya yakın bir paraya oynuyor. yani semih zamanında 7.5'a satılsaydı ve chedjou'ya verilecek para verilmeseydi, glik-koulibaly tarzı bir ikiliyle oynayabilirdik. aurelien chedjou senede 30 maça çıkıyor. kendisinin maç başı ücreti sanırım 10.000 euro. 300.000 euro'ya yakın maç başı ücretiyle, yıllık 2.5 milyon euro veriyoruz. yazdığım stoperler ve ücretleri de ortada. bu scouting falan da değil. ben antropoloji 3. sınıfta okuyan, futbol izlemeyi seven sıradan biriyim. bunlar çoğumuzun bildiği adamlar. şu emre utkucan ve ekibini artık bir dinlesin yönetim!

    cenk gönen yedek kalecimiz. kendisi tam bir jerzy dudek şu anda. tabii dudek'in efsanevi liverpool şampiyonlar ligi finali maçı var, o ayrı mesele. ama dudek real madrid'de yedek kaleci iken ne ise, cenk'te şu anda o. harika bir kalecinin arkasında kendisi. cenk bu sene 900.000 euro maaş alıyor ve 10.000 euro maç başı ücreti var. muslera canımız, ciğerimiz. umarım 37-38 yaşına kadar bizimle kalır, sonra kaleci antrenörü olur taffarel ile birlikte. bunu çok isterim. ama muslera gibi bir adamın yedek kalecisine garanti ücret vermeyi anlamıyorum. ver cenk'e 500.000 + 40.000 euro maç başı ücreti. cenk parçalasın kendini kaleye geçebilmek için, muslera da rekabeti görüp daha iyiye(u: daha iyi nasıl olunur ki :() ulaşmaya çalışsın. cenk 10 maça çıksa verdiğim formül ile, bize 900.000 euro'ya denk geliyor. eh, 10 maça şu anki kontratı ile çıksa 1 milyon euro. hangisi daha yararlı ?

    gelelim tarık çamdal efendiye. yabancı kuralı varken yapılan sözleşmelere pek kızamıyorum. çünkü o dönem alper demek messi demekti. tarık demek cafu demekti. selçuk demek zidane demekti. böyle bir dönemde berbat sözleşmeler yaptık. tarık efendi 1.284.000 euro alıyor net olarak bu sezon. maç başı ücreti ise 10.000 euro. şimdi 1 milyon euro'ya bu takımda 11 için mücadele edecek 2 tane harika sağ bek alınabilir. harika olmalarına da gerek yok aslında.lionel carole güzel transfer. bu kadar oynasalar yeter. tarık için çok konuşamıyorum, o dönem en vasat yerli bile yeterliydi. çünkü vasat sayısı bile azdı. ama şu anda tarık satılmalı. çünkü şans versekte olamyacak gibi. ben bu sene rotasyonda olur diyordum. adam sol bek olarak hakan balta'ya bile geçilmiş durumda. bu kadar da olmamalı. satmak gerek. acilen. 1.2 milyon euro'luk yedek beki olacak bir takım değiliz biz. bu takımda 3 milyon muslera, 3 milyon sneijder alır. belki de 4'er 4'er. geri kalanlar 1-1.5 bandında, yüksek maç başı ücreti ve yüksek gol-asist primleri ile. oynayan kazansın.

    eray işcan'ın aldığı para zaten fiyasko. madrid deplasmanında yediği golle reklamımızı yaptı, doğru. sayesinde o frikiği hangi mal takım yedi sorularının cevabı olduk. abv eray. tekrar söylüyorum. biz alternatiflerine çok para verebilecek takım değiliz. şu borçlar kapanmalı!

    sinan gümüş bile sevmeme rağmen çok para alıyor ya. 500.000 euro garanti ücret. çok aga. bizim takım için çok. kendini ispatlamamış, genç oyuncuya, bizim takımda çok. ajax'ta vaclav cerny diye bir çocuk var. harika bir çocuk. aldığı para 80.000 euro. çok dillendirdiğimiz pione sisto ise 100.000 euro'ya falan oynuyor. 20 sinan gümüş, 19 yasin öztekin, 18 bruma gücündeki leverkusen'li julian brandt vergiler çıkınca 450.000 euro'ya oynuyor.

    garanti ücretlerimiz bu seviyede iken, bir de maç başı ücreti veriyoruz. maç başı ücretleri şu an bükülen belimize baskı yapıyor. ama doğru kullanılması da bizim mali durumumuz için çok önemli. doğru kullanılmalı.
    aldığımız sağ beke 1 milyon euro vermeliyiz. maç başı ücreti 20 bin euro olmalı. 30 maç mı oynadın ? bak oldu kazancın 1.6 milyon. asist başı 10.000 euro. 10 asist mi yaptın ? etti 1.7 milyon euro. kim kazandı ? hem bek hem galatasaray.

    ek olarak düşük maaş demek, oyuncuyu satarken oyuncunun sonraki kulüple daha rahat anlaşabilmesi demek.
    maç başı ücreti doğru verdiğimizde, bunu doğru verirken garanti ücreti doğru verdiğimizde, mali yapımız rahatlayacak.
    ne kadar ekmek, o kadar köfte.
    rızıktan, reyizden bıktım.
  • 3
    zamanında futbolcuların iyi performans göstermesi, yedek kalan futbolcuların da gazlanması için sözleşmelere konmaya başlanan fakat zamanla gelişen futbol endüstrisinde kulüplere maliyet olmaktan başka bir şeye yaramayan ücret şekli.

    futbolda performans dediğimiz şey, çok göreceli bir şey olduğu için, hele ki türkiye'de iyi koşabiliyor diye bir futbolcuya iyi performans gösterdiğini söyleyen yorumcular olduğundan, performans kıyası yapılarak belirli bir ücret ödenemez zaten garanti ücretleriyle büyük rakamlar aldıkları için futbolcuları da gazlayan bir şey olmaktan çıktığından sözleşmelerde durması tamamen saçmalık oluyor.

    ayrıca diğer meslek gruplarında* bir çalışan aldığı net maaş haricinde her gün işe gittiği için belirli bir ücret alıyor mu gün başı ücreti diye ? hayır.* olsa olsa ekstra çalışırsa bir miktar para alıyor. ama futbolcular öyle mi her türlü bu zıkkımı alıyorlar. futbolcu iyi performans gösterir, maç başı ücreti alır, kötü performans gösterir yine alır, takım galip gelir, alır, takım yenilir alır, takım katıldığı organizasyondan, kupadan elenir yine alır. her türlü aldıktan sonra ne anlamı kalıyor bu ücret biçimine. o zaman dahil et direk futbolcu sözleşme ücretine hiç maç başı ödeme.

    kısacası en yakın zamanda profesyonel futbolcu sözleşmelerinden kaldırılmasını temenni ettiğim uygulama. muharrem usta'nın dediğine göre trabzonsporile sözleşmesi olan futbolcuların sözleşmelerinden kaldırılmaya başlanan madde; (bkz: #1895020).
  • 5
    avrupa'da bazı takımların uyguladığı ve aziz yıldırım'ın da belirttiği gibi;

    maç kazanılırsa tamamını alıyorlar
    beraberlik halinde yarısını alıyorlar
    mağlubiyet halinde almıyorlar.

    en azından böyle bir sisteme geçilebilir. bunda da eksik noktalar var ama şuankinden iyidir. takım bir maça çıkıyor ortlama 12000 eurodan 132000 bin euro bir maçın sadece maç başı maliyeti. böyle 40 maç yapılsa kaç milyon sadece maç başı parası ediyor. kulüpteki çaycıları veya gstv'deki arşivcileri işten çıkaracaklarına yeni sözleşmeleri düzgün yapsınlar. her kulüp için geçerli bu.
  • 6
    90 dakika sahada kalan futbolcu tamamını alır.
    60 dakika sahada kalan futbolcu 4/3'ünü alır.
    45 dakika sahada kalan futbolcu 4/2'sini alır.

    örneğin bu epey iyi olur geçiş aşaması için. sonrasında da yine bu rakamları muhafaza edip, sadece galibiyet durumunda tam maç başı ödemesi yapabiliriz, beraberlik durumunda da 4/1'ini öderiz. örneğin umut van gomez isimli bir devşirme futbolcu aldık. adamın maç başı ücreti 20.000 tl. maç berabere bitti, umut da 45 dakika sahada kaldı. şimdi, şu anki sistemde çatırt, 20.000 tl ödüyoruz. ama bahsettiğim sistemde, futbolcuya bu maç için maç başı ücreti olarak sadece 2500 tl ödüyoruz.

    benim aklıma yatan bir sistem oldu açıkçası bu. bunun yanına forvetlere gol krallığı, orta saha, bek ve kanatlara asist krallığı primleri koyup, 10 golde bir 50.000 tl, 5 asistte bir 50.000 tl gibi primleri ince ince hesaplayarak, hem oynayan ve katkı veren futbolcuyu maddi anlamda memnun ederiz, hem de daha çok kazanmak isteyen daha çok çalışmak zorunda kalır.

    dediğim sistemde, tek maçta, tek futbolcudan ettiğimiz kar 17.500 tl. biz 10-25 bin euro arası maç başı ücret ödüyoruz genelde. kar edeceğimiz rakamı ve takım içindeki artacak rekabeti siz düşünün.

    edit : lan oğlum 45 dakika kalırsa yarısını ödeyeceksiniz işte. ana fikri mi süzemiyorsunuz ? geçen de burada ımı timitik mid killinsin diyenler vardı. hayatınız sürekli evet knk haklısın diyen adamlarla mı geçti.
  • 8
    mustafa denizli gibi bir hocan varsa oyuncular bu parayı alırlar, sen de eşek gibi ödemek zorunda kalırsın.

    zavallı haldeki umut bulut oynuyor, muhtemelen şu an en büyük hayali galatasaray formasıyla maça çıkmak olan volkan pala kadroya yok. grup liderliği garanti ama hala daha kontratında maç başı ücreti olan adamlar ilk 11 oynuyor, genç oyuncular kadroda yok.

    bana kalırsa galip gelinmeyen maçlarda kesinlikle ödenmemesi gereken bir paradır.
  • 9
    maç başı ücret uygulamasının amacı oyuncuya çok maaşı peşin vermeyip oynamaya teşvik etmektir. bizim ülkemizdeki gibi yüksek maaş alan futbolcularda maç başı ücretinin tamamen kalkması bile kulübü bayağı artıya geçirir. tabi bu dediğim olay da profesyonel ve karakterli topçuya yapılır, bizim yerlilere maç başına dayalı ücret vereceksin aslında. örneğin sinan, semih, koray, jose gibi genç futbolculara veya kendine çok iyi bakmayıp yetenekli olan futbolcuya peşin ücret 500 bin euro maç başı da 40 bin euro verirsin olur biter. kabul etmeyeni de satılığa çıkarırsın. zaten kimse bu topçulara 1 veya 1 buçuk milyon euro maaş vermeyeceği için kürkçü dükkanına dönüp sunduğun sözleşmeye razı olacaktır.
  • 10
    baş maşı ücreti mağlubiyet durumunda verilmemeli bence.

    dakikaya göre maç başı ücret konusu ise yanlış bir önerme.

    şimdi sen 90 dk sahadasın ama hiç birşey yapmadın. ben körler sağırlar birbirini ağırlar şeklinde devam eden maça 88'de girdim. rakip kornerinden dönen topu aldım sabri sarıoğlu'nun bursaspor'a attığı o efsanevi golün aynısını attım ve takıma galibiyeti getirdim. sen 90 dk lık prim alacaksın ben 2 dklık. böyle bir mantık olabilir mi?

    ayrıca yıllık belli bir miktarın üstünde para kazanan oyunculara ödenmemeli. maç başını vereceksen 1 milyon euronun altında oynayan oyunculara ver. adama zaten yıllık 3 milyon euro veriyorsun. daha neyin maçbaşını veriyorsun ki üzerine. ben 3 milyon euro maaş verdiğim adama değil maç oynatmak tuvalet bile temizletirim. biz 3+ milyon verip üzerine bir de maç başı ücreti veriyoruz motive olsun salmasın diye.
  • 11
    "varlığı bir dert, yokluğu yara" olan ödeme şekli. art niyetli kişiler tarafından yerine göre vurgun, yerine göre de mobbing aracı haline getirilmesi gayet tabi mümkündür. belli bir standart sağlanıp takımın geneline yayıldığı taktirde hem ekonomik hem de performans anlamında katkı sağlayacağı aşikardır. türkiye gibi insanların işini yaparken değil çeklerin üzerindeki sıfırları sayarken profesyonel olduğu, futbol özeline inersek sahaya çıkmanın ahbab-çavuş ilişkilerine dayalı olduğu, kılını kımıldatmadan para kazanmak ya da kestirmeden zenginlik kovalamanın genetik bir rahatsızlık olduğu ülkelerde oldukça sakat bir uygulamadır. iş ahlakı, etik, saygı vb. değerlerin hakim olduğu ülkelerde sağlıklı ve verimli bir şekilde kullanılması mümkündür ancak.
  • 19
    football manager'da gol başı primlerle birlikte en çok kullandığım ücret.

    yok öyle senelik 3 milyon maaş. ben sana bu maaşı bağlarsam da sen 6 ay sakatlanırsan veya rezalet oynarsan ne olacak? kabul edersen 1.5 milyon. 1.5 da gol, maç başı, kadroya alınma, kupa primleri, yılın takımına giriş primi var.

    özellikle menajerlik oyunlarında kullanın, kullandırın.
  • 20
    uygulama mantıklıydı da biz mantıksız hale getirmiştik. maç başı ücretin mantığı ödemenin performansa dayalı olmasıdır. oysaki biz bunu bir bonus haline getirdik. adama 3 milyon euro garanti para veriyoruz, üzerine de kazanılan puan için prim veriyoruz. lan biz adama o kontratı maç kaybedelim diye mi önerdik ki sonrasında maç kazandık diye prim verelim ona özel!

    şöyle olursa mantıklıdır bence; oyuncu 3.5 milyon ister. sen ise ben sana 3.5 değil 4 vereyim ama bu 4'ün yarısını performans odaklı olarak belirli şartların gerçekleşmesi halinde alacaksın dersin.
  • 21
    bence gayet mantıklı uygulama. keşke adamm3 milyon + maç başı almak yerine toptan hepsi maç başı/puan başı olsa.

    elano, lincoln gibiler yüzünden böyle bir sistem bulundu. bunu da daha da geliştirip puan başı yaptılar.

    garanti parayı tamamen kaldırıp puan başı ödeme yapılması sistemin nirvanası olur.

    3 milyon mu alacak oyuncu? puan başı 25.000'den hesapla. 40 maç kazanan takımın oyuncusu yine 3 milyon almış olur. disiplin, motivasyonla ilgili bütün problemin çözülmüş olur.

    tek sorun bunu oyuncular kabul etmez uzun bir süre daha. işlerine gelmez :)
  • 22
    - euro ve dolar tl karşısında her gün rekor kırıyor.

    - ligin toplam yayın gelirleri, kur sabitlendiği için, euro bazında bakıldığında sürekli azalıyor.

    - 20-21 sezonunda maç sayısı 34ten 40a çıkıyor yani yüzde 18 artıyor.

    - normalde 18 takıma bölüştürülen gelirler 21 takıma bölüştürülecek.

    - pandemi dolayısıyla, kulüpler 2020 mart ayından beri seyircili maç yapamıyor.

    - futbolcuların neredeyse her birinin maç başı ücreti var.

    kulüplerin gelirleri azalırken, futbolculara ödedikleri ücreti arttırdı bu 21 takımlı lig kararı, bunun hesabını yapan kimse oldu mu acaba?
  • 23
    nwakeme transfer dedikoduları çıkınca aklıma gelen ücretlendirme metodu.

    30 yaş üstü futbolcularla garanti para yerine yapılması gerekir.
    bu yaş grubunda transfer ettiğiniz futbolcularda kulüp olarak büyük riske giriyorsunuz.
    garanti para aldıkları için performansları iyi olmasa bile kendilerine çok yüksek ücretler ödeniyor. futbolcu ücreti garanti olduğu için bu durumu da pek umursamıyor. misal, feghouli, babel, falcao.

    garanti para yerine yüksek maç başı ücreti yaparsınız. futbolcu oynamadığı maçlar için para alamaz.
    para kazanmak için yüksek performans gösterip takıma girip oynamak ister.
    yani “win win” durumu oluşur. futbolcu kalitesini gösterip oynarsa hem kendi kazanır hem de takımı.
    oynamazsa paralar çöpe gitmez.
App Store'dan indirin Google Play'den alın