• 1
    düşük profilli oyuncuların tercihi falan değildir. özellikle kontra ataklarda rakip sizden sayıca fazlayken hücum ettiğinde geriye koşarak topu ayağında tutan oyuncunun hatasını beklersiniz. çünkü rakip futbolcu topu ayağından fazla aşabilir, pas verirken hata edebilir veya size çalım atmak isterken başarısız olabilir. tez canlı davranıp bodoslama olarak hamle yaparsanız gol yeme ihtimaliniz ve pozisyonun büyüme olasılığı artar. alt yapılarda da özellikle stoperlere bu tür pozisyonlarda dikkatli olması ve pozisyonu dikkatle sezmesi öğütlenir. kendimden biliyorum, çoğu zaman da işe yarar böyle davranmak. ayrıca ramos'u da, puyol'u da, maldini'yi de geriye kaçarak savunma yaparken görebilirsiniz; şaşırmayın, pozisyon icabıdır.
  • 2
    futbol okullarında öğretilen savunma yapma biçimidir. neden?

    savunma yaparken rakibi cepheden karşılayamazsınız, çünkü yapacağı bir çalım hareketinde olur da top sizi geçer ise siz dönene kadar rakip de sizi geçmiş olur. o yüzden futbolcular top rakibin ayağındayken yan dururlar. direk arkaya doğru koşu yapabilecek şekilde konum almak adına.

    topa direk atlamak yapılacak en amatörce hatadır. bir futbolcunun topun kontrolünü kaybettiği tek an, topu sürerken topu dokunduktan hemen sonraki andır. çünkü o sırada diğer ayağıyla adım atmak durumundadır. bu yüzden defans oyuncuları topa hamle yapmak için rakibin topla katetmesini beklemek durumundadır. ancak ilk hamlede topu alamama ihtimaline karşı rakibi karşına değil yanına almak önemli olduğundan; üst maddede belirttiğim gibi rakibi cepheden değil, yandan karşılar ve onunla birlikte koşarsınız. bu sırada da geriye doğru kaçmış olursunuz.

    üçüncü ve son olarak da çalım atmak, çalımı savunmaktan daha kolaydır. çalım ise rakibi topla beraber eksiltmek demektir. çalım ve sıyrılmanın farkı da burada çıkıyor. savunma oyuncularının çalım yeme gibi bir lüksü yoktur. o yüzden hamle yapmak yerine geriye doğru kaçarak rakibin sürekli önünde kalmayı öncelik alırlar. rakip kanat oyuncusunun kaleyle arasında kalabilirseniz o oyuncu topu ayağından çıkarmak durumunda kalır. zaten önünde siz olduğunuzdan şut atamaz, tehlikeli pas atamaz. bu da atağı öldürecektir. muhtemelen o rakip topu geriye oynayarak tekrar atak oluşmasını sağlamaya çalışacaktır. bu da başarılı bir savunmadır.

    peki, ne zaman topa hamle yapılır. altyapılarda ve futbol okullarında şu şekilde eğitim verilir küçük yaş kategorilerinde. ben bu eğitimi 9-10 yaşındayken aldım. genellikle antrenörlerden birisi -9 yaşındaki çocuğa üstünlük kurabilecek kişi- topu alır. karşısına da iki defans oyuncusu alır. başlar top sürmeye. 1. çocuk ve 2. çocuk aralarında 3 metrelik falan bir boşluk ile bekler ve geriye doğru hafif tempo koşarak antrenörü karşılar. 1 numara hamle yapar, antrenör geçer. 2 numara, 1 numaranın yerini alır biraz öne gider. çalımı yiyen 1 numara hızla 2 numaranın 3 metre arkasına geçer ve "kademedeyim" der, 2 numara hamle yapar. böyle böyle yarı saha boyunca antrenman yapılır ve bu çocuklara kademe öğretilir. böylelikle iki kişilik savunma defalarca hamle şansı bulabilir. rakip hiçbir zaman önünü tam olarak açamaz. mantık budur.

    yani sözün özü şu ki; hamle yapan oyuncu topu kazanmak için değil rakibi bozmak için hamle yapar. yukarda da dediğim gibi topla hareket halindeki oyuncunun en zayıf anı topu dürttükten hemen sonrasıdır ve "çalım" hareketi en kontrolsüz dürtmedir. bu yüzden geriye doğru koşan oyuncu, kademesine hamle yapabilecek bir arkadaşı girdiği anda hamle yapar ve büyük ihtimalle çalımı yer, ancak kademesindeki oyuncu kolaylıkla topu kazanır. genelde de birçok oyuncu çalım atarken topu kaybediyorsa bu ikinci adamda gerçekleşmektedir.

    uzun da bir entry oldu fakat, bütün bu sebepler sonucudur ki aslında saçma değil, temel savunma yapma şeklidir.
  • 3
    özellikle geniş alan için temel bir savunma şeklidir. iyi yapan oyuncu vardır, kötü yapan oyuncu vardır o başka. ama savunmanın temelidir.

    çift ayakta armut gibi yakalanıp çalım yememek ve rakibi merkezden kenarlara doğru uzaklaştırmak için yapılır. bu pozisyonda yakalanan defans oyuncusunun en çok dikkat etmesi gereken şey topa hamle anını iyi seçmesidir. yanlış anda topa atlarsa hücum oyuncusunu arkadan izler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın