• 30
    bir anlık sinirle dahi olsa maç içinde ya da kameraların çekim yaptığı herhangi bir alanda yani halkın izleyip tanık olduğu bir hadisede kişinin dinini/ırkını/etnik kimliğini hedef alan herhangi bir söz kesinlikle bu tanıma girer.

    burada iki kişinin arasında cereyan edip orada kapanabilecek bir olay söz konusu değildir. çünkü konu ırkçılığa maruz kalmış kişiyle sınırlı değildir.

    örnek vermek gerekirse, maç içinde sana faul yapan futbolcunun annesine ettiğin küfür o kişiyle seni, en fazla o kişinin ailesini bağlar. cezası bellidir. ancak o oyuncunun milliyetine, rengine yahut dinine küfrediyorsan olay o kişinin ailesinden çıkar aynı renge, etnik kimliğe, dini görüşe vs. sahip tüm insanları ilgilendirir.

    bu konu özellikle avrupa'da ciddi gerilimler yaratma potansiyeline sahip olduğundan yaptırımları çok ağır olur. en son hatırladığım luis suarez, evra'ya nigga dediği için ada'da 8 maç men cezası almıştı.

    bizim ülkemizde rengi hedef alan ırkçılığa fazla rastlanmadığından bazı insanlar tarafından bilinçsizce meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. ne acıdır ki bu insanlar renklerine değil de dinlerine küfür yeseler "ne olacak canım maç içinde sinirlenmiş kutsalını hedef almış" diyemeyecek insanların başında gelmektedirler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın