• 1
    "eski tüzük"

    galatasaray spor kulübü tüzüğü

    gsk tüzüğü- birinci bölüm - temel hükümler

    derneğin adı ve merkezi, amacı, çalışma konuları ve biçimleri

    madde: 1- galatasaray lisesi öğrencileri ile bu tüzük hükümlerine göre üye kaydedilmiş bulunanların sportif gelişmelerini sağlamak, spor eğitimi ve ahlakını geliştirmek ve üyeleri arasında sevgi ve dayanışmayı artırmak amacı ile "galatasaray spor kulübü derneği" adında merkezi istanbul’da beyoğlu’nda hasnun galip sokak no: 9-11’ de dernek kurulmuştur. dernek yukarıdaki amaca ulaşmak için her türlü sporla ilgili faaliyette bulunur. yarışmalar, gösteriler ve konferans düzenler, kurslar açar ve yapılan yarışmalara katılır, çeşitli spor tesisleri, gerektiğinde profesyonel takımlar kurar, eğitici, yetiştirici ve eğlendirici çalışmalar yapar. gayrimenkul edinebilip ve gereksiniminden fazlasını satabilir. derneğin hiçbir yerde şubesi yoktur. galatasaray spor kulübü derneği bu tüzükte "dernek" olarak anılacaktır.

    derneğin renkleri ve alameti farikası

    madde: 2- derneğin renkleri sarı-kırmızı, alameti farikası kırmızı (g) içinde sarı (s) harfleri ile kuruluşunu gösteren siyah 1905 tarihidir. derneğin flaması sarı-kırmızı renkli bir üçgen biçiminde olup boyu uçkurluğunun iki katıdır. flamada kırmızı üstte, sarı alttadır ve ortasında beyaz üzerine işlenmiş, kulübün alameti farikası vardır.

    galatasaray spor kulübü derneği kurucuları

    madde: 3- galatasaray spor kulübü derneğinin kurucuları aşağıdaki isimleri yazılı kişilerdir.

    - ali sami yen

    - rıza kara

    - refik cevdet kalpakçıoğlu

    ad, amaç, renk ve alameti farikanın değiştirilmeyeceği

    madde: 4- derneğin adı, amacı, renkleri ve alameti farikası hiçbir suretle değiştirilmez.

    ikinci bölüm üyelik koşullari
    birinci kesim- üyelik

    üye türleri- koşulları- kabul işlemi konuları ve biçimleri

    madde: 5- derneğin iki tür üyesi vardır.

    # asli üye

    # fahri üye

    asli üyelik koşulları ve sınırlama

    madde:6- derneğe asli üye olabilmek için aşağıdaki koşullar aranır:

    # dernek kurmak ve derneklere üye olmak hakkına sahip bulunmak,

    # yurt içinde rakip sayılabilecek bir başka spor kulübünde üye, lisanslı sporcu ya da görevli olmamak,

    # sicil kurulunca asli üyeliğine karar verilmiş olmak,

    # yönetim kurulu, sicil kuruluna dayanıştıktan sonra, her yıl için derneğe alınacak asli üye sayısını saptamaya ve sınırlamaya yetkilidir.

    galatasaray spor kulübü tüzüğü

    derneğe her yıl alınacak asli üye sayısı, kaydı açık asli üye sayısı toplamının (%3) yüzde üçünü aşamaz. yönetim kurulu 31 aralık gününe kadar saptayacağı, alınacak asli üye sayısını sicil kuruluna bildirir.

    madde: 7- tamamen çıkarıldı.

    sporculuk koşulları

    madde: 8- derneğe spor yapmak için alınacak kişilerde aşağıdaki şartlar aranır:

    # 18 yaşından küçüklerle orta dereceli okul öğrencilerinin veli veya vasilerinden yazılı izin belgesi,

    # spor yapmak için yönetim kurulunca derneğe alınmasına karar verilmesi,

    # lisansının çıkarılmış olması,

    # sporcu kaydının tutulması için yönetim kurulunca sicil kuruluna bildirilmiş olması,

    madde: 9- tamamen çıkarıldı.

    sporcuların asli üyeliğe geçişi

    madde: 10- kulübe yalnızca spor yarışmalarına katılmak için alınan lisans sahibi sporculardan; spor yaşamını galatasaray spor kulübünde kapamış dernekler kanunu hükümleri uyarınca derneklere üye olmak hakkına sahip, en az beş yıl süreyle yarışmalara katılmış ve bunu beden terbiyesi genel müdürlüğü veya ilgili federasyondan alınan yazılı belge ile kanıtlamış olarak müracaat etmiş olanlar yönetim kurulunca asli üyeliğe kabul edilirler. sporcuların asli üyeliğe geçişinde 6. maddede öngörülen sınırlama göz önünde tutulmaz.

    asli üyeliğe kabul işlemi

    madde: 11- derneğe asli üye olmak isteyenlerin başvuruları 1 mart’tan 30 nisan’a ve 1 eylül’den 31 ekim’e kadar olmak üzere iki önemde kabul edilir. asli üye olmak üzere başvuran kişiler;

    1. basılı başvuru dilekçesini doldurmak
    2. doğruluğunu imzası ile belirtmek
    3. kaydı açık en az beş yıllık iki asli üye tarafından başvurusu desteklenmiş olmak,
    4. yeteri kadar fotoğraf vermek zorundadırlar.

    # yönetim kurulunca, başvuran kişinin basılı başvuru dilekçesi dernek merkezinde özel yerde yedi gün süre ile asılı bırakılır.

    # asli üyeler aday hakkındaki itirazlarını yazılı olarak sicil kuruluna bildirirler.

    # her dönem sonunda, o dönemde yapılan başvurular yönetim kurulunca en geç 15 gün içinde sicil kuruluna verilir.

    # sicil kurulunun asli üyeliğe kabul karar ve işlemi başvuran kişinin giriş ödentisi ile yıllık ödentinin tümünü ödemesi halinde tamamlanır ve yazılı olarak yönetim kuruluna bildirir.

    # üyelik için başvuran aday, üyeliğe hangi ayda kabul edilmiş olursa olsun o yıla ilişkin yıllık ödentiyi tam olarak öder.

    fahri üye

    madde: 12- şahsiyetinden, kulübe sevgi ve bağlılığından kıvanç duyulan kişilere fahri üyelik verilebilir. fahri üyeler ödentilerden bağışıktır. bunlar oy kullanamazlar.

    ikinci kesim- ödentiler

    giriş ödentisi ve yıllık ödenti

    madde:13- genel kurul tarafından saptanan giriş ödentisi bir kez ve 11. madde uyarınca ödenir. asli üyeler, yılda üçyüz liradan aşağı olmamak üzere genel kurulca saptanacak olan yıllık ödentiyi her yıl bir kezde ödemekle yükümlüdürler.

    madde: 14- tamamen çıkarıldı.

    ödenti yükümünün yerine getirilmemesi

    madde: 15- yıllık ödentisini ödemeyen asli üyesi sicil kurulu her yıl sonunda taahütülü mektupla ödemeye çağırır. bu çağrı üzerine borcunu 45 gün içinde ödemeyen asli üyenin kaydının geçici olarak kapatılması kararı sicil kurulunca alınır. ilgilinin siciline işlenir ve bir yazı ile yönetim kuruluna bildirir.

    kaydın yeniden açılması

    madde: 16- 15. madde uyarınca kaydı geçici olarak kapatılan asli üyenin sicil kuruluna yeniden yazılı olarak başvurması halinde, geriye doğru en çok beş yıllık ödenti borçları alınarak kaydı açılır ve bir yazı ile yönetim kuruluna bildirilir.

    üçüncü kesim- üyeliğin sona ermesi

    sona erme nedenleri

    madde: 17- altıncı maddenin a ve b bendinde yazılı koşulları yitiren asli üyelerle, dernekten çıkmak istediklerini yazılı olarak bildiren ve bu tüzük hükümleri uyarınca haklarında kesin çıkarma kararı verilen asli üyelerin kayıtları kapatılır.

    disiplin cezasını gerektiren tutum ve davranışlar

    madde: 18-

    # altıncı maddenin (a) ve (b) bendinde yazılı koşullara ve törelere aykırı hareket edenler,

    # derneğin onur ve saygınlığına zarar verici hareketlerde bulunanlar,

    # üyelik onur ve saygınlığı ile bağdaşmayacak harekette bulunanlar,

    # toplum yaşamının gerektirdiği görgü kuralları dışına çıkanlar,

    # dernek başkanı, kurullar ve komiteler üyelerini küçük düşürücü, kötü zan altında bırakacak söyleyiş ve davranışta bulunanlar.

    # dernek tüzüğüne, yönetmeliklere ve yönetim kurulunca alınmış kararlara uymayanlar,

    disiplin kurulu tarafından cezalandırılırlar.

    spor dallarında verilen disiplin cezaları bu maddenin kapsamı dışındadır.

    yeniden üyeliğe başvuru

    madde: 19- haklarında kesin çıkarma kararı verilmiş olanlar üyelik için yeniden başvuruda bulunamazlar. çıkmak istediklerini yazılı olarak bildirip dernekten ayrılanlarla 6. maddenin a ve b bendinde yazılı koşulları yitirdikleri için kaydı kapatılanlardan bu koşullara sonradan sahip olanlar, asli üye olmak istediklerinde, yeni üye kabulü işlemi görürler.

    dördüncü bölüm organlara ilişkin
    ortak hükümler

    ilk toplantı çağrısı

    madde : 80- seçimle gelen organlardan yönetim kurulu seçimi izleyen en geç üç gün içinde, sicil kurulu ve disiplin kurulu en geç onbeş gün içinde dernek başkanının yazılı çağrısı üzerine belirtilen yer, gün ve saatte toplanır.

    toplantı yeter sayısı

    madde : 81- organlarda toplantı üyelerden yarıdan bir fazlasının katılması ile yapılır. divana ilişkin 59. madde ve disiplin kuruluna ilişkin 77. madde hükmü saklıdır.

    karar yeter sayısı

    madde : 82- organlarda karar, toplantıya katılanların çoğunluğu ile alınır. oylamada eşitlik olursa başkanlık edenin oyu iki sayılır .
    derneği yükümlülük altına sokacak kararlara ilişkin 53.madde ve divana ilişkin 58. madde hükmü saklıdır.

    birden fazla organa seçilenlerin durumu – yasaklar

    madde : 83- aynı üye, seçimle oluşan organların birden fazlasında ve genel kurul başkanlık divanında görev alamaz. seçimlerde birden fazla kurula seçilmiş olanlar, bunlardan birini seçmek zorundadırlar.
    disiplin kurulu ve denetleme kurulu üyelerine başka hiçbir görev verilemez.

    görüşmenin yinelenmesi

    madde : 84- seçimle gelen organlarda ve divanda bir konu karara bağlandıktan sonra diğer bir konuya geçilmeden önce bir üye tarafından görüşmenin yinelenmesi isteminde bulunabilir. bu istem oya sunulur ve sonucuna göre işlem yapılır.

    sürenin dolması, istifa, düşme, düşürülme hallerinde görevin geçici sürdürülmesi

    madde : 85- görev süresi dolan , istifa eden düşen yada düşürülen başkan ve organları yeni seçimler yapılıncaya kadar, günlük işleri yürütmek üzere göreve devam ederler.

    seçilme niteliği olmayanların seçilme durumu

    madde : 86- tüzük hükümlerine göre seçilme niteliği olmayan üyelerin seçilmiş oldukları , sicil kurulunun incelenmesi sonunda saptandığında, durum üyeye ve ilgili organa yazı ile bildirilir ve seçimi geçersiz sayılır.

    istifa ve devamsızlıklar durumunda yedek üyenin göreve çağrılması

    madde : 87- seçimle göreve gelen kurulların üyelerinden biri istifa eder ya da üst üste üç toplantıya , özür bildirmeksizin katılmazsa, yerine sıradaki yedek üye çağrılır.

    yeni seçimi gerektirecek durumlar

    madde: 88- başkanlığın istifa ya da herhangi bir nedenle boşalması halinde tüzüğün 56. maddesinin 3. paragrafındaki hüküm saklı kalmak koşulu ile yönetim kurulu da düşer. seçimle gelen bütün organlarda, yedek üyelerle de kurulun tamamlanmasına olanak kalmazsa olağanüstü genel kurul toplanarak gereken kurul ya da kurullar için seçim yapılır. başkan ve yönetim kurulunun düşmesi ya da düşürülmesi halinde seçmiş olduğu komitelerin hepsi de düşmüş olur.

    kararların deftere geçirilmesi

    madde: 89- seçimle gelen bütün organlar ve divan almış oldukları kararları noterden tasdikli karar defterine geçirmek zorundadırlar.

    beşinci bölüm seçimler
    birinci kesim - seçimlere ilişkin genel hükümler

    seçim ilkeleri

    madde: 90- seçimlerde gizli oy, açık sayım ilkeleri uygulanır. bu ilkelere uyulmasını genel kurul başkanlık divanı sağlar. oy verme iki yılda bir yapılan olağan seçimlerde,başkan ve yönetim kurulu ile denetleme kurulu,sicil kurulu, ve disiplin kurulu’nun olağanüstü seçim toplantılarında seçimi yenilenecek kurul ya da kurulların oy pusulalarının özel zarfı içinde sandığa atılması suretiyle yapılır. asli ve yedek üyeler, basılı oy pusulalarında ayrı ayrı gösterilir, boş oy pusulalarının doldurulmasında da aynı esasa uyulur.

    başkanlığa ve kurullara seçilme koşulları

    madde: 91- seçilebilmek için aday olan ya da kendilerine oy verilen kişilerin kaydı açık ve genel kurula katılma hakkına sahip olup yıllık ödentisini düzenli ödeyen ve asli üye sicil kayıtlarına göre, derneğe kaydolduğu tarihten başlayarak,

    başkanlık için 10,
    yönetim kurulu asli ve yedek üyeliği için 5,
    denetleme kurulu asli ve yedek üyeliği için 5,
    sicil kurulu asli ve yedek üyeliği için 15,
    disiplin kurul asli ve yedek üyeliği için 30 yılını doldurmuş olmak gereklildir. geçici çıkarma cezası almış olanlar bu ceza yerine getirilmiş ya da affa uğramış olsa da başkanlığa ve kurullar üyeliğine seçilemezler.

    görev süreleri

    madde:92- başkan, yönetim kurulu, denetleme kurulu sicil kurulu ve disiplin kurulunun görev süreleri iki yıldır. süresi bitmeden istifa eden, düşen ya da düşürülen başkan ile kurullar üyeleri yerine seçilenler eskilerinin sürelerini tamamlarlar.

    ikinci kesim- seçimlerin yapılışı

    oy pusulaları

    madde: 93- başkan ve tüzüğün 20. maddesinde belirlenen organların seçimlerinde kulllanılacak oy pusulalarının örneği tüzüğe eklenmiştir. başkan adaylarının olağan seçim toplantılarında ve başkanla yönetim kurulu seçimlerinin yapılacağı olağanüstü seçim toplantılarında örneğine uygun olarak bastıracakları oy pusulalarının renkleri divan başkanlığı tarafından ad çekme suretiyle saptanır. başkan adayları ya da yazılı olarak bildirdikleri temsilcileri seçim genel kurul toplantısından bir hafta önce divan başkanının saptayacağı gün ve saatte bir araya gelirler ve yukarıda sözü edilen ad çekme yapılır, sonuç bir tutanağa geçirilir.genel kurul dosyasına konulmak üzere yönetim kuruluna verilir.başkan adayları, seçimle gelen bütün organların seçimleri yenilenecekse, kendi adaylarıyla bütün organların asli ve yedek üye adaylarının adlarını, yalnızbaşkan ve yönetim kurulu seçimi yenilenecekse kendi adlarıyla yönetim kurulu asli ve yedek üye adaylarının adlarını içeren listeleri,ad çekme ile saptanan renkte bastırırlar. boş oy pusulaları, beyaz kağıt üzerine, yönetim kurulu tarafından seçimlerden önce yeteri kadar bastırılır. başkan ve yönetim kurulu dışındaki kurullar için yapılacak olağanüstü seçim toplantılarında boş ortak oy pusulaları kullanılır ve hangi kurulun seçimi yapılacaksa o kurula ilişkin bölüm doldurulur.

    oy zarfları

    madde: 94- tek renkte yeteri kadar oy zarfı yönetim kurulu tarafından hazırlattırılıp, divan başkanlığınca mühürlenip sayısı da belirtilen bir tutanakla yönetim kuruluna verilir. yönetim kurulu bu tutanağa genel kurul dosyasına koyar.

    oy pusuları ile zarflarının dağıtılması

    madde: 95- seçim toplantısına gelen ve adları 29. madde uyarınca düzenlenmiş listede yazılı olan üyeler, sicil kurulu başkanlığını mühür ve imzasını taşıyan giriş kartı ile birlikte mühürlü bir oy zarfı, bir boş oy pusulası ve başkan adayları daha önceden teslim etmişlerse basılı oy pusulaları verilir. genel kurul toplantısı başladıktan sonra, genel kurula katılanlar listesi, oy zarflarının sayılarını belirten bir tutanakla boş ve basılı oy pusulaları ile birlikte genel kurul başkanlık divanına teslim edilir. genel kurul toplantısı başladıktan sonra gelenler giriş kartları ile oy pusulalarını başkanlık divanından alırlar.

    sayım komitelerinin seçimi

    madde: 96- genel kurul tarafından seçimlere başlamadan önce başkanlık divanın seçimini izleyerek seçimi yapılacak her organ için en az üçer kişilik birer sayım komitesi seçilir.

    gözlemciler

    madde: 97- başkan adayları genel kurul başkanına yazılı olarak isim bildirmek koşulu ile oy sayımı için başkanlık divanına genel kurula katılan ve aday gösterilmeyen üyelerden olmak koşuluyla birer gözlemci bulundurabilirler. gözlemciler hiçbir işleme karışamaz, yalnız gözetim görevini yaparlar, oy ayırımı ve sayımı işlemi sırasında tüzük hükümlerine aykırı davranışlarda bulunduğunu saptarlarsa doğrudan genel kurul başkanına başvurabilirler.

    başkan adaylarının konuşmaları

    madde: 98- başkanlığa adaylığını koymuş olan üyeler, seçime geçilmeden önce programlarını açıklayan ve kurullarını oluşturucak kişiler hakkında tanıtıcı bilgileri içeren en çok on dakika süreli birer konuşma yapabilir. konuşma sırası genel kurul başkanı tarafından ad çekme ile belirlenir. başkan adaylarının konuşmaları üzerine görüşme açılmaz.

    seçilme usulünün açıklaması

    madde: 99- seçim toplantılarında, seçimlere başlamadan önce genel kurul başkanı genel kurul üyelerine seçimlerle ilgili tüzük hükümlerini hatırlatır ve oy vermenin nasıl yapılacağını anlatır.

    seçim sandıklarının açıklanması

    madde: 100- üyeler oylarını, genel kurul başkanlık divanınca yerleri saptanmış ve boş oldukları gösterildikten sonra kilitlenmiş en az iki oy sandığından birine atmak suretiyle kullanırlar. oy sandıklarından birinin yanında oy kullananların giriş kartlarını atacakları birer sandık daha bulundurulur.

    oy vermede sıra

    madde:101- genel kurul başkanlık divanınca, tüzüğün 29. maddesinde sözü edilen genel kurula katılacaklar listesindeki sıraya göre, genel kurula katılmış olup listede imzaları bulunanlar, sicil numaraları ve oylarını kullanacakları sandıklar belirtilerek çağrılırlar ve sıraya girerek oylarını kullanırlar. sıraya gelen üye, önce oyunu kullanacağı sandığın yanındaki sandığa giriş kartını, oy sandığına özel zarfına konulmuş oy pusulasını atarak oyunu kullanır.

    kimlik sorma

    madde: 102- sandık başındaki görevliler, tanımadıkları kişilerden giriş kartı dışındaki fotoğraflı kimlik belgesi de sorubilirler. kimlik belgesi kullananlar bu tür bir belge göstermek zorundadırlar. göstermeyenler ya da genel kurul başkanlık divanına kimliklerini belirtmeyenler oy kullanamazlar.

    oy zarfını ve giriş kartını kaybedenlere yenilerinin verilmeyeceği

    madde: 103- giriş kartları ve oy zarflarını almış olan asli üyeler daha sonra herhangi bir nedenle ellerinden çıktığını ya da kaybettiklerini belirterek yeniden bir oy zarfı ya da giriş kartı isteyemezler, böyle bir istekle bulunanlara giriş kartı ya da oy zarfı verilmez.

    kapalı oy verme yeri

    madde: 104- isteyen üyelerin oylarını hazırlamaları için yönetim kurulu ve başkanlık divanınca kapalı oy verme yerleri hazırlanır.

    oy vermenin başlaması ve bitmesi

    madde: 105- oy verme işlemi tüzüğün 98. ve 99. maddeleri uyarınca yapılan konuşmalar bitince başlar ve aralıksız saat 15.00’ e kadar sürer. 29. madde uyarınca hazırlanmış listede adları yazılı ve toplantıya katılan üyelerin oylarını vermeleri saat 15.00’ e kadar tamamlanmamışsa, oy verme işi bu üyelerin oylarını vermelerine kadar sürdürülür.

    kullanılacak oy pusulaları

    madde: 106- seçimlerde yalnız boş oy pusulaları ile başkan adaylarının bastırmış oldukları oy pusulaları kullanır. basılı oy pusulalarını kullanmak isteyen üyeler, başkan adayları tarafından değişik renkte bastırılan oy pusulalarından birini seçer, kendilerine verilmiş olan zarfa koyar ve sandığa atarlar. basılı oy pusulaları üzerinde değişiklik yapılamaz. boş oy pusulalarını kullanmak isteyen üyeler boş oy pusulalarının başkan ve çeşitli organlara ayrılmış dilimlerine dilediği kişilerin adlarını yazabilirler. boş oy pusulalarının geçerli olabilmesi için, her organın asli ve yedek üye bölümüne yarıdan bir fazla ad yazılması zorunludur. bir organ için aynı ad birden fazla yazılamaz. başkanlık için birden fazla ad yazılmış ise hiçbir ad, öteki organlarda asli ve yedek üyeler için tüzükte belirlenen sayıdan fazla ad yazılırsa yukarıdan aşağı doğru sayılarak, fazla yazılmış olan adlar yazılmamış sayılır.

    sandıkların açılması, zarfların sayılması

    fazla zarfların imhası

    madde: 107- oy verme işlemi bittikten sonra oy sandığı başkanlık divanı tarafından genel kurul üyeleri önünde açılarak çıkan oy zarfları sayılır ve tutanağa geçirilir. giriş kartlarının atıldığı sandıklar da başkanlık divanı tarafından aynı biçimde açılarak çıkan oy zarflarının sayısı, giriş kartlarının sayısından fazla ise, zarfların arasından gelişi güzel fazla zarf sayısı kadar zarf alınarak açılmadan imha edilir ve durum tutanağa geçirilir. sandıktan zarfsız oy pusulası çıkarsa imha edilerek durum tutanağa geçirilir.

    oy pusulalarının zarflardan çıkarılması ve geçerli oy pusulaları

    madde: 108- geçerli oy zarfları 107. maddede açıklandığı gibi belirlendikten sonra başkanlık divanı, zarfları teker teker açar ve zarflarla bunların içinden çıkan oy pusulalarını ayırır.

    bir zarfın içinden aynı renkte birden fazla basılı oy pusulası çıkarsa, biri geçerli sayılır, diğeri imha edilir,durum tutanağa geçirilir.

    bir zarfın içinden ayrı renkte birden fazla basılı oy pusulası çıkarsa, hepsi geçersiz sayılır, imha edilerek durum tutanağa geçirilir.

    bir zarfın içinden bir basılı oy pusulası ile elle doldurulmuş bir oy pusulası çıkarsa, her ikisi de geçersiz sayılır,imha edilir, durum tutanağa geçirilir.

    bir zarfın içinden bir basılı oy pusulası ile doldurulmamış bir boş oy pusulası çıkarsa, basılı oy pusulası geçerli sayılır, boş oy pusulası imha edilir, durum tutanağa geçirilir.

    bir zarfın içinden, üzerinden düzeltme, ekleme, çıkartma yapılmış basılı oy pusulası çıkarsa geçersiz sayılır, imha edilir, durum tutanağa geçirilir.

    basılı ya da elle doldurulmuş oy pusulaları ile zarfların üzerinde oy kullanan kişinin kimliğini belirleyecek ad, imza ya da işaret bulunduğunda bunlar geçersiz sayılır, imha edilir, durum tutanağa geçirilir.

    sayım komitelerinin görev yapması

    madde: 109- 107. ve 108. maddelerde belirtilen işlemler başkanlık divanınca yapılıp geçerli oy pusulaları belirlendikten sonra oy pusulaları dilimlenmiş yerlerinden ayrılarak her organ için kurulmuş bulunan sayım komitelerine birer tutanakla verilir. sayım komiteleri sonuçları, oy pusulaları ve tutanakla genel kurul başkanlığına verirler.

    seçim sonuçlarının duyurulması, oturumun kapanması, seçilenlere bildirim

    madde: 111- başkan olabilmek için geçerli olan oyların çoğunu almak yeterlidir.

    organlarda asli ve yedek üyelikler için geçerli oyların çoğunu alanlar sırası ile seçilir. başkan adayları arasında oyların eşit dağılması halinde seçimi tekrarlanır. organların seçiminde oy ayrımı sonucu eşit oy alanlar olursa, genel kurul başkanı tarafından genel kurula önceden duyrulmak koşulu ile ve genel kurul önünde ad çekme ile kazanan belirlenir. organların yedek üyelerinin sıralanması aldıkları oy sayısına göre saptanır, eşit sayıda oy durumunda ad çekme yoluna başvurulur, ad çekme genel kurul başkanlık divanı tarafından yapılır.

    devir – teslim

    madde: 112- yönetim kurulunun değişmesinde devir teslim zorunludur. devir-teslim işlemi, seçim genel kurulunu izleyen onbeş gün içinde divan başkanının çağrısı üzerine genel kurul başkanlık divanının, divan başkanının ve yeni seçilen dentçilerin gözetiminde yapılır. devir-teslime gelmeyen yönetim kurulu sorumlu olur. genel kurul başkanlık divanı,divan başkanı ve yeni seçilen denetçilerden hepsi ya da biri çağrıya rağmen bu gözetime gelmezse, devir-teslim eski ve yeni yönetim kurulları arasında yapılır ve bir tutanakla saptanır.

    altıncı bölüm parasal konular
    bütçe

    madde: 113- derneğin parasal işleri bir muhasebe planı ve yönetmeliği ile genel kurul tarafından kabul edilmiş bir bütçe ile yönetilir.

    bütçe'de:

    # dernek,

    # amatör spor dalları,

    # profesyonel futbol dalları,

    # sosyal bölüm-galatasaray adası tesisleri,

    # sosyal bölüm-kalamış tesisleri,

    # diğer tesisler,

    # taşımazlar’ın gelir ve giderleri, borçları, alacakları ve mevcutları ayrı ayrı gösterilir.

    bütçenin hazırlanış ve sunuluşu

    madde: 114- bütçe tasarısı, dernek muhasebe planı ve yönetmeliğine uygun olarak son yılların gelir-gider karşılaştırmaları, brüt ve net gelirler,spor şubelerinin harcamaları, yatırım gereksinmeleri, kulüp ve üye ilişkileri gözönünde tutularak amacı, gerekçeleri ve karşılaştırmaları ile birlikte yönetim kurulu tarafından hazırlanarak yıllık olağan genel kurul toplantısından bir hafta önce kesin hesap ve faaliyet raporu ile birlikte çoğaltılmış olarak isteyen üyeye verilmek üzere dernekte hazır bulundurulur.

    ek bütçe

    madde: 115- yıl içinde oluşan yeni gereksinimleri için ek ödenek zorunluluğunu duyan yönetim kurulu, bu ödeneği karşılayacak ek gelir belirten, bütçenin bir başka bölümünde aktarma ya da borçlanmayı öngören bir öneri hazırlayarak genel kurulu bu konuları görüşmek ve karara bağlamak için olağanüstü toplantıya çağırır.

    taşınmazlar yatırım bütçesi

    madde: 116- taşınmazlar için bütçe yılı ya da gelecek yıllara sarkacak yatırım ve harcamalar önerebilmek ve yapabilmek için;

    1. taşınmazın bir plan ve projesinin, maliyet ve yapılabilirlik hesaplarının yapılmış olması ya da satın alınacaksa taşınmazın her türlü niteliklerinin gösterilmesi,

    2. plan ve projesinde ne kadar sürede bitebileceğinin belirtilmesi,

    3. harcanacak paranın kaynaklarının gösterilmesi,

    4. kaynak göstermede borçlanma varsa, borçlanmanın maliyeti ve ne kadar sürede ödeneceğinin, bütçe gerekçesinde açıkça gösterilmesi gereklidir.

    bütçenin yürürlüğü

    madde: 117- bütçe 1 ocak tarihinden 31 aralık tarihine kadar geçerli olmak üzere hazırlanır ve bu dönem için geçerli olur. yönetim kurulu, yeni bütçenin kabulüne kadar her ay bir önceki yıl bütçesinin 1/12’ sini uygular, uygulayabilir.

    bütçe uygulamaları

    madde: 118- genel kurulca kabul edilmiş olan bütçenin açık vermeden yürütülmesini sağlamak yönetim kurulunun görevidir. bütçe yönetim kurulu tarafından dengeli bir biçimde uygulanır.

    yapılacak harcamalarda uygulanacak yöntem

    madde: 119- yapılacak harcama ve ödemelerde;

    1. bütçenin bölüm ve kesimlerinde o iş için ödenek bulunması,

    2. hak sahiplerinin makbuz ya da faturalarının bulunması ya da bordrolarda gösterilmiş olması,

    3. yönetim kurulu kararı olması,

    4. muhasip üye ile başkanın, ya da ikinci başkanın ya da görevlendirilmişse başkan yardımcısının muhasebe fişlerinde imzalarının bulunması zorunludur. muhasebe fişlerine yönetim kurulu kararının gün ve sayısı yazılır ve veznedar üye ödeme anında muhasebe fişini imza eder. (yol, şehir içi taşıt giderleri ve benzeri küçük giderler için bu giderleri yapanlar tarafından düzenlenecek olan imzalı tutanaklar, fatura ve belge gibi kabul olunur).

    harcama ve ödemelerde sorumluluk

    madde: 120- bütçenin uygulanması ve yürütülmesinden yönetim kurulu sorumludur. iç denetim: iç denetim bu tüzük ve yönetmelikler uyarınca genel kurul, divan ve denetleme kurulu tarafından uygulanır. bütçesinde ödenek ve yönetim kurulu kararı olmadan yapılan ödeme amiri olarak başkan ya da yerine görevlendirdiği ikinci başkan ya da başkan yardımcısı sorumlu olurlar ve ödemeleri yaptıranlar bunlar tazmin ederler.

    veznedar üye ve görevlerinin sorumlulukları

    madde : 121- tüzükte gösterilen koşullara uygun olmayan tahakkuk belgeleri karşılığında ya da belgesi olmadan ya da yönetim kurulu kararı ve muhasebe fişlerinde tüzüğün 54. maddesinin (b) bendinde ve 120. maddede gösterilen yetkililerin imzası olmadan yapılan ödemelerden yönetim kurulu veznedar üyesi sorumlu olur. veznedar üye, yönetim kurulu kararı ile bu görevini belirli dernek görevlilerine devredebilir. ancak bu sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

    tüzüğe aykırı olarak yapılan ödemelerden yönetim kurulu veznedar üyesi ve dernek görevlileri sorumlu olup bunları tazmin ederler.

    tahsilatın yapılması

    madde : 122- dernek adına her türlü para tahsilatı, makbuz karşılığında yönetim kurulu veznedar üyesi tarafından ya da yönetim kurulunca karara bağlanmış olması koşulu ile ve veznedar üyenin sorumluluğunda kendilerine yetki verilen dernek görevlilerince yapılır.

    makbuzlar

    madde : 123- derneğin gelirleri alındı belgesiyle toplanır ve giderler harcama belgesi ile yapılır. bu belgelerin resmi olanları kullanılır. resmi olanı hemen sağlanamıyorsa en büyük mülki amire onaylatılarak özel baskılı alındı belgesi kullanılabilir.

    özel belgeler, resmi belgeler sağlandığında bunlarda değiştirilir. alındı belgesinde bağışta bulunanın açık kimliği ve imzası bulunur. bağış ve ödenti toplayacak kişileri yönetim kurulu bir kararla belirtir ve karar mülkiye amirine tescil ettirilir.

    derneğin gelirleri

    madde : 124- derneğin gelirleri şunlardır :

    1. üye giriş ödentisi ve yıllık ödenti,

    2. bağış ve yardımlar,

    3. her çeşit yarışma gelirleri,

    4. düzenlenecek balo, piyango, müsamere gelirleri,

    5. reklam gelirleri,

    6. trt gelirleri,

    7. her çeşit isim hakları ve patent gelirleri,

    8. diğer çeşitli gelirler.

    avanslar

    madde : 125- yönetim kurulu, bütçesinde ödenek versa, gerektiğinde bir işin yapılması ya da bir malın satın alınması için görevlendireceği kişiye avans verebilir. verilen avans hizmetin bitimi ya da satın alınmasını izleyen en geç yedi iş günü içinde hesap ya da paranın geri verilmesi yolu ile kapatılır. bu süre içinde avansını kapatmayan , parayı zimmetine geçirmiş sayılır.

    verilen avans kapatılmadan ikinci bir avans verilemez.

    gelirlerin giderlerden mahsup edilemeyeceği; bu konudaki bağışıklıklar

    madde : 126- aynı iş ile ilgili bile olsa gelirlerin mahsubu yolu ile giderler azaltılamaz. aşağıdaki işlemler bu kuralın dışındadır.

    a- her çeşit spor yarışmaları, balo, müsamere ve benzerleri ile piyango hesaplarında gelirler ve giderler bütün ayrıntıları ile beraber hesaba tek kalemde gelir ya da gider olarak,

    b- sporcuların ve spor kafilelerinin yurt içi deplasman giderlerinde beden terbiyesi genel müdürlüğünden sporcular, çalıştırıcılar ve yöneticiler için alınan yolluk gelir olarak tutanağında ayrı gösterilir ve yine bütün ayrıntıları ve belgeleri ile gösterilmesi gerekli olan giderlerden düşülerek bakiyesi ilgili hesaba tek kalemde gider ya da gelir olarak kaydedilir.

    aktarma yetkisi

    madde: 127- yönetim kurulu bütçe içinde yalnız maddeler arasında aktarma yetkisine sahiptir.

    vergi – rüsum harç, sosyal sigorta ve iş hukuku yönünden sorumluluk

    madde: 128- bütçesinde ödenek bulunduğu halde, taşınmazlar için ödenmesi gerekli olan ( bağışlar dışında) emlak vergisi, her türlü rüsum ve harçlarla , yapılması gerekli vergi stopajları, mali denge vergisi stopajları, yürürlükte olan ya da yürürlüğe konacak olan yasalarla yükümlülük getirecek her türlü vergileri, sosyal sigorta keseneklerini yapmayan, işveren hissesi ile birlikte ödemeyerek dernek adına sonradan vergi, ceza ve faiz alınmasına neden olan yönetim kurulları, dönemleri sonunda ibra edilmiş bile olsalar bu konuda sorumlu olurlar. derneğin uğramış olduğu bu tür kayıp ve zarar nedeni ile yapılacak işlem hakkında kesin karar genel kurul'undur.

    taşınmazlarla ilgili muhasebe kayıtları

    madde: 129- taşınmazlara yapılacak her türlü yatırım ve harcamalar genel muhasebe kayıtları dışında ayrıca, noterden tasdikli taşınmazlar defterine de yazılır ve bunlara ilişkin belgelerle birlikte

    yedinci bölüm sosyal bölüm
    birinci kesim- sosyal bölümün yönetimi

    sosyal bölümün tanımı

    madde: 130- sosyal bölüm, derneğin üyeleriyle aile bireylerine ve yakınlarına bu tüzükte belirtilen koşullar altında sportif ve sosyal olanaklar sağlamak ve bu alanlarda eğitimi gerçekleştirmek amacıyla kurmuş olduğu kuruçeşme’deki galatasaray adası ile kalamış’taki su sporları merkezi ve ilerde aynı amaçlarla kurulacak olan tesislerden oluşur.

    yönetimi

    madde: 131- sosyal bölüm “sosyal bölüm yönetim komitesi” tarafından yönetilir.

    sosyal komitesinin oluşumu

    madde: 132- sosyal komitesi:
    bu bölüme katılma payını ödemiş en az beş yıllık asli üyeler arasından yönetim kurulu tarafından sayısı saptanan ve atananlar ile, yönetim kurulunun kendi arasından görevlendirdiği ve komiteye başkanlık edecek bir üyeden oluşur.

    toplantı ve karar yeter sayısı

    madde: 133- sosyal bölüm yönetim komitesi en az haftada bir gün komite üye tam sayısının yarıdan bir fazlası ile toplanır ve hazır bulunanların çoğunluğu ile karar alır. başkan ya da yönetim kurulu tarafından kendi arasından görevlendirilen üye katılmadan toplantı yapılamaz. oylarda eşitlik halinde başkanın oyu iki sayılır.

    görev ve yetkileri

    madde:134- sosyal bölüm komitesinin görev ve yetkileri bir yönetmelikle belirtilir. bölüm yönetim komitesi kendi arasında görev bölümü yapabilir, ancak karar yetkisi komitenindir. sosyal bölüm yönetim komitesi yönetim kurulunun gözetim ve denetimine bağlı ve ona karşı sorumludur. sosyal bölüm komitesi kararları, yönetim kurulunun onayı ile kesinlik kazanır.

    ikinci kesim- katılma, yararlanma, indirimler, bağışıklıklar

    katılma payı

    madde: 135- sosyal bölümden yararlanmak isteyen üyeler, yönetim kurulunca saptanan tesis giderlerine katılma payını ödemekle yükümlüdürler. bu pay bir kez ödenir.

    bakım ve gözetim giderlerine katılma payları

    ödentisiz yararlanma

    madde: 136- sosyal bölümden yararlanmak isteyen üyeler ve aile bireyleri her yıl bir öncekinden az olmamak koşulu ile genel kurulca saptanan bakım ve gözetim giderlerine katılma payını ödemek zorundadırlar. başkan gerekli gördüğü kişilere hiç bir ödenti almaksızın bir yıl için sosyal bölümden yararlanma olanağı verebilir. asli üyeler derneğin ve sosyal bölümün, deniz tesisleri dışında kalan bütün lokallerinden ek ödentisiz yararlanırlar.

    aile bireyleri

    madde: 137- sosyal bölüme katılma payını ödemiş olan üyenin aile bireyleri:

    # eşi,

    # 18 yaşına kadar ya da öğrenci olduğunu belgelemek koşulu ile 25 yaşına kadar erkek çocukları,

    # evlenmemiş olmak koşulu ile 25 yaşına kadar olan kız çocuklarıdır.
    25 yaşını aşmış ve evlenmemiş kız çocukları, bakım ve gözetim giderlerine katılma payının tamamını ödemek koşuluyla sosyal bölümden yararlanabilirler.

    asli üyelerden yapılan indirim

    madde: 138-asli üye sicil defteri kayıtlarına göre, derneğe ödentisini düzenli ödemiş olan üyelerden, on yıllık kıdemlerini doldurduktan sonra, her kıdem yılı için (%2) yüzde iki indirim yapılarak tesis giderlerine katılma payı alınır.

    sporculuktan asli üyeliğe geçenlerden kimlerin bağışık tutulacağı

    madde:139- galatasaray spor kulübü derneğinde aralıksız en az beş yıl amatör olarak spor yapmış ve spor yaşamını burada kapamış ve uyarma dışında hiç bir ceza almamış bulunan ve en az üç kez türkiye şampiyonu ya da en az üç kez milli olmuş sporcu üyeler, haklarında yönetim kurulunca olumlu karar verilmiş olmak koşulu ile sporu bırakıp asli üye olduklarında sosyal bölümden yararlanmak isterlerse tesis giderlerine katılma payından bağışık tutulurlar.

    küçük üyeler ve galatasaray lisesi öğrencileri

    madde: 140- tamamen çıkarıldı.

    iftihar listesine geçen galatasaray lisesi öğrencilerinin bağışıklığı

    madde: 141- her yıl galatasaray lisesinde iftihar listesine geçmiş olan öğrenciler, eğitiminde başarıyı özendirmek amacı ile okul müdürlüğünün yazılı belgesi ve veli veya vasilerinin yazılı izinleri ile derneğe başvurduklarında tesis giderlerine katılma payı ve bakım ve gözetim giderlerine katılma payını ödemeden o yıl için sosyal bölüm tesislerinden yararlanabilirler.

    aile bireyi olan üye çocuklarının yaş sınırını doldurduklarında yapılacak indirim

    madde: 142- asli üye aile bireyi olarak en az beş yıl sosyal bölüm tesislerine bakım ve gözetim giderlerine katılma payı ödemiş olan üye çocukları asli üye olduklarında ve 137. madde uyarınca aile bireyi niteliğini kaybettiklerinde asli üye olarak sosyal bölümden yararlanmak isterlerse o yılki tesis giderlerine katılma payının yarısını bir kez için öderler.

    asli üyenin ölümü ve aile bireyleri

    madde: 143- sosyal bölüm tesis giderlerine katılma payını ödemiş olan asli üyenin ölümü halinde:

    # eşine,

    # 18 yaşına ya da öğrenci olduğunu belgelemek koşulu ile 25 yaşına kadar erkek çocuklarına,

    # evlenmemiş olmak koşulu ile 25 yaşına kadar kız çocuklarına, sosyal bölümden yararlanma bakımından aile bireyi işlemi yapılır. 25 yaşını aşmış ve evlenmemiş kız çocukları, bakım ve gözetim giderlerine katılma payının tamamını ödemek koşuluyla sosyal bölümden yararlanabilirler.

    mevsimlik misafir

    madde: 144- yönetim kurulu, gerek gördüğünde, saptayacağı bakım ve gözetim giderlerine katılma payını başlangıçta tahsil etmek koşulu ile sosyal bölümün her tesisi için her yıl ayrı ayrı mevsimlik misafir kabul edebilir. misafirlik bir mevsim için olup gelecek yıllar için yönetim kurulunu ve derneği bağlamaz.

    tesislerden yararlanma durumu ve önceden bildirme zorunluluğu

    madde: 145- o yıl için sosyal bölüm tesislerinden yararlanamayacağını yazılı olarak nisan ayına kadar derneğe yazılı olarak bildiren ve bu yazısını kayıttan geçirten üyeler o yıl için bakım ve gözetim giderlerine katılma payını ödemeyebilirler.

    sekizinci bölüm diğer konular
    madde: 146- tüzük değişikliğine ilişkin kararlar ancak genel kurul’un olağanüstü toplantısında, yıllık ödentisini ödemiş, kaydı açık üyelerin onda birinin katılması ve katılanların oy çoğunluğu ile alınır. ancak işbu tüzüğün 4. maddesi ve 22. maddesinin (f) fıkrası değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.

    spor dallarının yönetimi

    madde: 147- derneğin bütün spor dallarının yönetimi, yönetim kurulu tarafından düzenlenir. yönetim kurulu her spor dalı için gerekli gördüğü komite ve şuraları kurabilir. bu komite ve şuralar yönetim kurulunun gözetim ve denetimi altında çalışırlar ve yönetim kuruluna karşı sorumludurlar.

    galatasaray lisesi müdürünün üyeliği

    madde: 148- galatasaray lisesi müdürü derneğin yönetim kurulunun doğal üyesidir

    vakıf, yardımlaşma ve sandıklar

    madde: 149- galatasaray spor kulübü derneği, spor tesisleri ile, kuracağı spor okullarının gereksinimlerini karşılamak, amatör spor dallarının gelişmesine katkıda bulunmak, üyeleri arasında yardım gerekli olanlar ile eş ve çocuklarının bakım ve sağlıkları ile uğraşmak, cenazelerini kaldırmak, mezarlarını yaptırmak, çocuklarının öğrenimini sağlamak, üyeleri arasında sosyal dayanışmanın güçlenmesini sağlayacak olanakları yaratmak ve sürdürmek amacı ile yalnız olarak ya da başka gerçek ve tüzel kişilerle birlikte vakıf, dayanışma ve yardımlaşma sandıkları kurabilir.

    yönetmelikler

    madde: 150- tüzüğün uygulanması için gerekli görülen yönetmelikler divanın görüşü alınarak yönetim kurulu tarafından hazırlanır, doğrudan ya da genel kuruldan geçirilerek yürürlüğe konur.

    saklanacak defter, belge ve yazışmalar

    madde: 151- derneğin yasal ve yardımcı defterleri ile çeşitli belgeler ve yazışmalar on yıl süreyle dernekte saklanır. bu sürenin sonunda bunlar ve genel kurul tutanakları ilgili organlarca birer tutanak düzenlenerek müze komitesine teslim ve müzeye maledilir.

    kuruluş yıldönümü ve anma töreni

    madde: 152- her yıl ekim ayı içinde yönetim kurulunca hazırlanan bir programla derneğin kuruluşunun yıldönümü töreni yapılır ve bir yıl içinde dernek'çe kazanılmış çeşitli ödüller ve verilmiş armağanlar bu törende dernek müzesine teslim edilir.

    kayıtların kapalı olduğu sürece kıdem işlemeyeceği

    madde: 153- tüzüğün 15. ve 17. maddeleri gereğince kayıtları kapatılmış bulunan asli üyelerin kıdemi kayıtları kapalı bulunduğu sürece işlemez.

    stadın ismi

    madde: 154- derneğin kurucularından ve bir numaralı üye, ali sami yen’in anısına mecidiyeköy’deki stadyuma ali sami yen stadı adı verilmiştir.

    üyelere yapılacak bildiriler

    madde: 155- üyelere yapılacak bildiriler, basılı giriş dilekçesinde bildirdiği adresine, değiştirip de yazılı olarak kayıttan geçirterek derneğe bildirmişse o adresine, adresi bulunamıyorsa dernek merkezinde özel yerine bir hafta süre ile asılarak yapılır.

    başkan ile yönetim kurulu, denetleme kurulu ve sicil kurulu’nun düşürülmesi

    madde: 156- genel kurul, tüzüğün 22. maddesinin (i) bendinde belirtilen “başkan ile yönetim kurulunu denetleme kurulunu, sicil kurulunu düşürme yetkisini:

    1. tüzüğün 26. maddesinde tanımlanan olağanüstü toplantıda, yazılı toplantı isteminde belirtilmişse,

    2. yıllık genel kurul toplantısında yönetim kurulu, denetleme kurulu, divan, sicil kurulu ve disiplin kurulu raporlarının okunmasından sonra yapılan görüşmeler sırasında, toplantıda hazır bulunanların en az onda birinin gerekçeli yazılı önerileri üzerine kullanabilir. olağanüstü toplantı isteminde tüzüğün 26. maddesi hükümlerinin yerine getirilmesinin yanında, bu maddenin (a) ve (b) bentlerinde belirtilen istemlerde:

    1. derneğin yönetimine ilişkin olarak izlenen politikanın yanılgılı olduğu ve derneğe zarar vereceği,

    2. derneğin yüksek çıkarlarının korunmadığı,

    3. tüzük hükümlerine aykırı işlemler yapıldığı,

    4. genel kurulca kabul edilmiş bütçenin dışına çekildiği,

    5. görevlerin yapılmadığı’nın ayrıntılı ve belgeli olarak belirtilmesi gereklidir. genel kurul başkanlık divanı bu nitelikte bir önerge verildiğinde “isterse önerge sahiplerine, önergenin lehinde ve aleyhinde konuşmak isteyen birer kişiye ve düşürülmesi istenen kurul sözcüsüne” söz verdikten sonra düşürme önergesinin oylamaya konup konmaması hususunda gösterme oyuna başvurulacağını bildirir ve oylamayı yapar. gösterme oylamada üyeler genel kurul giriş kartlarını göstermek sureti ile oylarını kullanırlar. gösterme oyunun sonucu düşürme önergesinin oylamaya sunulması biçiminde çıkarsa:

    1. düşürülmesi istenen organ yazılı savunmasını genel kurula sunabilmesi için toplantının tüzüğün 44. maddesine uygun olarak ve yalnız bu konu için 30 günü geçmemek üzere ertelenmesini isteyebilir.

    2. genel kurul gerek görürse tüzüğün 43. maddesi uyarınca konuyu incelemek ve araştırmak için belirleyeceği sayıda üyeden oluşan komisyon kurabilir.

    bu durumda düşürülmesi isteminde bulunulan organın yazılı savunmasını yapması ve genel kurulca komisyon oluşturulmuşsa, komisyonun gerekli inceleme ve araştırmayı yapması için genel kurul kararı ile toplantı ertelenir. ertelenen toplantıda, kurulmuşsa, komisyon raporu görüşme açılmaksızın oylamaya geçilir. düşürme istemine ilişkin oylama gizli yapılır ve genel kurul üyeleri başkanlık divanının mührünü taşıyan oy pusulalarına, istem düşürmeye ilişkin olduğu için, düşürmeyi isteyenler kabul, istemeyenler red yazarak, çağrı sırasında oylarını sandığa atarlar. oyların ayrım ve sayımı genel kurul başkanlık divanınca yapılır ve genel kurula açıklanır.

    düşürülen organların yeniden seçilebilmek için bekleme süreleri

    madde: 157- genel kurul tarafından düşürülen başkan ile yönetim kurulu, denetleme kurulu, sicil kurulu asli üyeleri ve yedek üyelikten asli üyeliğe gelenler, geri kalan süre hariç bir görev süresi geçmeden yeniden seçilemezler, seçilirlerse seçimleri geçersiz sayılır.

    derneğin feshi

    madde: 158- derneğin feshi için dernekler kanunu hükümleri uygulanır. genel kurulca karar verildiğinde seçilecek beş kişilik bir kurulca tasfiye işlemi yapılır. tasfiye sonucunda kalan taşınır ve taşınmazlar ve değerler spor çalışmalarına tahsis edilmek üzere galatasaray lisesi'ne devr olunur.

    dokuzuncu bölüm- geçiçi maddeler
    madde: 1-bu tüzüğün yürürlüğe girdiği gün görevde bulunan başkan ve kurullar üyeleri bu tüzükteki seçim dönemine kadar görevlerini sürdürürler.

    madde: 2-sosyal bölüm yönetmeliği yürürlüğe konuluncaya kadar sosyal bölüm ve sosyal bölüm yönetim komitesinin görev ve yetkileri yönetim kurulunca saptanır.

    madde: 3-yönetim kurulu bu tüzüğün kabulü tarihinden başlayarak altı ay içinde tüzüğün 150. maddesi uyarınca divanın da görüşünü alarak sosyal bölüm yönetmeliği, muhasebe plan ve yönetmeliği, müze yönetmeliği , sporcular ceza ve teşvik ikramiyesi yönetmeliği , jübile yönetmeliği ' ni hazırlar gerekenleri genel kuruldan geçirdikten sonra yürürlüğe koyar.

    madde: 4-bu tüzüğün yürürlüğe girdiği gün, eski tüzüğe göre aday üye olanlarının ve sicil
    kurulunca başvuruları henüz karara bağlanmamış olan kişilerin üyeliğe kabul yada red işlemleri sicil kurulunca tüzüğün 66. maddesi esasları içinde ve tüzüğün 6. maddesindeki sınırlamaya sokulmaksızın 1998 yılı sonuna kadar karara bağlanır.

    madde: 5-tüzüğün 8. maddesi uyarınca sporcu üyelerin sicilinin tutulabilmesi için galatasaray spor kulübü derneği adına lisanslı ve halen yarışmalara katılmakta olan amatör ve profesyonel sporcuların tümü bu tüzüğün kabulü tarihinden başlayarak iki ay içinde, dernekte lisanslı oldukları tarihte belirtilmek suretiyle yönetim kurulu ile sicim kurulu'na bildirilir.

    madde: 6- kayda açık asli üye sayısının saptanması amacıyla sicil kurulu tüzüğün 14.üncü maddesi uyarınca her yıl sonunda yıllık ödentisini ödemeyenlerle yapacağı işlemi bu tüzüğün kabulü tarihinden başlayarak 45 gün içinde 1979 yılı sonunda derneğe yıllık ödentiden borçlu olanlara basılı bildiri ile borçlarını ödemeleri için çağrı yapar ve çağrı tarihinden başlayarak 45 gün içinde ödenti borçlarını ödemeyenlerin kayıtlarını geçici olarak kapatarak yönetim kuruluna ve sosyal bölüm yönetim komitesine yazılı olarak bildirir.

    madde: 7-asli üye aile bireyi olarak sosyal bölümden yararlanan üye çocuklarından 18 yaşını doldurmuş ve 26 yaşına basmamış olanlar 31 aralık 1980 tarihine kadar basılı başvuru dilekçesi doldurarak asli üye olmak istediklerinde, tüzüğün 6. maddesindeki sınırlamaya bağlı kalmaksızın 65. maddedeki öncelikten yararlanırlar, 13, maddenin ikinci paragrafındaki (%80) yüzde seksen indirimli uygulamaya girerler ve sosyal bölüm giderlerine katılma payı (%50) yüzde elli indirimli öderler.

    madde: 8-sosyal bölümü katılmış üyeler 1980 yılı için 145. maddedeki haklarını, bu tüzüğün kabulü tarihinden itibaren bir ay içinde kullanabilirler. geçmiş yıllara ait sosyal bölüm tesisleri bakım ve gözetim giderlerine katılma payını ödememiş bulunanlar bu payı ödemekle yükümlü tutulamazlar.

    madde: 9-bundan önceki tüzük ve nizamnamelerde sözü geçen asbaşkan, başkan yardımcısı ve başkan vekili terimleri 56. maddenin uygulanması bakımından 2. başkan terimiyle eşanlamlıdır.

    madde: 10- kaydı geçici olarak kapatılmış olupta geriye doğru 5 yıllık ödentisini ödeyerek kaydını açtırmış ya da bu kez aynı biçimde kaydını açtıracak eski asli üyeler, 1980 yılı sonuna kadar sicil kurulunca yazılı olarak başvurduklarında bir kez için derneğe ilk kaydedildikleri tarihten itibaren bütün kıdemlerini kazanırlar.

    geçici maddeler

    madde: 1- 2098 sayılı dernek kanununu yürürlüğe girmeden önce:

    1. galatasaray lisesinde okuyan öğrenciler,

    2. diğer orta tedrisata devam eden öğrenciler,

    3. bu kanunla derneklere üye olması yasaklanan diğer üyeler,

    4. asli üye aile bireyi olarak üye olmuş öğrenciler,

    5. eski tüzük gereğince sporculuktan asli üye olupta halen yürürlükte olan kanununun yasak kapsamında bulunanların üyelik kayıtları terkin edilmiştir.

    bu kişiler kanuni sakıncaları ortadan kalkıncaya kadar kulüp asli üye sıfatını alamazlar. durumlarındaki dernekler kanunundaki üyeliğe mani halleri zail olunca eski kazanmış oldukları hakları mahfuz kalmak şartıyla başvuruları halinde asli üye olabilirler. bunlardan eskiden ödemiş oldukları ödentileri tamam ise başkaca bir talepte bulunulamaz.

    madde: 2- bu kişiler dernekler kanununun 57. maddesindeki haklardan istifade edebilirler. bu kişilerin her türlü hakları aynen saklıdır. bunlardan a, b, d, e, f, fıkralarına gösterilenlerde veli veya vasilerinin yazılı müsadelerini ibraz etmek mecburiyetindedirler. yine bu kişiler daha evvel sosyal kısım üyesi iseler ödentilerini tüzükte belirtilen emsalleri gibi aynen ödemek kaydı ile sosyal tesislerden istifade edebilirler.

    madde: 3- iş bu tüzük hükümleri vilayetin onayını mütaakip yürürlüğe girecektir.

    onuncu bölüm- yürürlük
    madde: 159- bu tüzük genel kurul tarafından kabul tarihi olan 24 mayıs 1980 günü yürürlüğe girer ve 5 mayıs 1973 tarihli tüzük yürürlükten kalkar. ancak parasal konulara ilişkin 6. bölümün uygulaması 24 temmuz 1980 günü başlar.

    kulübün yürütme birimi ve genel sekreter

    madde: 160- yürütme birimi, yönetim kurulunun uygulama kararları uyarınca kulüp hizmet ve faaliyetlerinin yürütülmesini sağlamakla görevlidir. yürütme birimi sorumlusu kulüp genel sekreteridir. genel sekreter ve genel sekretere bağlı yürütme biriminin görevlileri, yönetim kurulu tarafından ücretle görevlendirirler. bu görevler fahri olarak da yapılabilir. bunların kulüp üyesi olması şart değildir. genel sekreter ile diğer yürütme görevlilerinin hizmet konularında bilgi, tecrübe ve uzmanlıkları ile kulüp camiasında ve çevrelerinde sevilip sayılan kişiler olmasına ve bu görevler için ayırabilecek zamanlarının bulunmasına dikkat edilir.

    kulübün yürütme biriminin görevleri

    madde: 161- kulübün yürütme birimlerinde kulüp hizmetlerinin gerektirdiği ve kulüp imkanlarının elverdiği oranda aşağıda unvanları belirtilen yürütme görevlilerinin ücretli veya fahri olarak ve yeter sayıda istihdamı yönetim kurulu tarafından sağlanır.

    1. genel sekreter

    2. kulüp saymanı

    3. kulüp doktoru,

    4. tesis ve malzeme yöneticileri ve görevlileri

    5. spor direktörü

    6. gençlik direktörü

    7. genel kaptanlar

    8. teknik yönetici ve öğreticiler

    9. kaptanlar,

    10. kol başkanları

    ancak profesyonel futbol takımı bulunan kulüplerde görevlilerden genel sekreter, kulüp saymanı, teknik yönetici ve öğretici kulüp masörü tesis ve malzeme yöneticileri ile görevlilerinin, ücretli olarak çalıştırılmaları şarttır.

    kulüp yürütme birimi görevlilerinin görev ve yetkileri

    madde: 162- kulüp yürütme birimi görevlilerinin başlıca görev ve yetkileri şunlardır:

    1. genel sekreter: gençlik ve spor mevzuatı uyarınca ve yönetim kurulu kararları çerçevesinde, kulübün amaçladığı hizmet ve faaliyetleri ile kulüp yönetiminin gerektirdiği idari, mali ve teknik bütün hizmetlerin yürütülmesini sağlamakla görevli ve yetkili olup yönetim kuruluna karşı sorumludur. yönetim kurulu toplantılarına katılır. kurulun raportörlük ve sekreterya görevlerini yapar, bu toplantılarda oy kullanamaz. başkan adına yazışma işlerini yürütür.

    2. kulüp saymanı: kulübün hesap, muamelat, gelir sarf işlerini ve işlemlerini yürütmekle görevli elaman olup, genel sekretere karşı sorumludur.

    3. kulüp doktoru: yardımcısı, sağlık personeli kulübün yönetim ve yürütme personeli ile faaliyetlerine katılanların ve yarışmacıların sağlık muayene, tedavi, ilk müdahale ve gıda rejimlerine dair doktor hizmetlerini ve ilk yardım, masaj gibi yardımcı sağlık hizmetlerine ait iş ve işlemleri yürütmekle görevli ve genel sekretere karşı sorumludur.

    4. tesis ve malzeme yönetici ve görevlileri: kulüp temsilcilerinin ve malzemelerinin kulüp amaçlarına yönelik hizmet ve faaliyetlere hazır halde bulundurulması; güvenlik, bakım, onarım hizmetlerine ait iş ve işlemleri yürütmekle görevli ve genel sekretere karşı sorumludurlar.

    5. spor direktörü: kulübün profesyonel futbol hariç faaliyet göstermeyi üstlendiği bütün spor dallarında sportif eğitim ve yarışmalarla ilgili spor faaliyet ve hizmetlerini yürütmekle görevli ve genel sekrete karşı sorumludur.

    6. gençlik direktörü: gençlik kulübünün faaliyet göstermeyi üstlendiği alanlarda yarışma, müsamere, şenlik gibi gösteriler ile bunların hazırlık, eğitim ve çalışmalarını yürütmekle görevli ve genel sekretere sorumludur.

    7. genel kaptanlar: kulübün profesyonel futbol hariç faaliyetlerini üstlendiği spor dallarının veya faaliyet türlerinin her biri için gençlik ve spor direktörü ile genel sekreterin birlikte teklifleri üzerine yönetim kurulu tarafından görevlendirirler. genel kaptanlar, genel kaptanı oldukları spor dalının ve gençlik hizmet ve faaliyet türünün eğitim çalışmalarına, yarışmalara ve benzeri faaliyetlere katılan ve katılacak olanların, bay ve bayan her kategoride sayılarının artırılmasına ve nitelik bakımından geliştirilmesine yönelik faaliyetlere ait hizmetleri yürütmekle görevli olup, birinci derecede gençlik ve spor direktörüne karşı sorumludur.

    8. kaptanlar: kaptanı oldukları spor dalı kategorisinin her birinde eğitim çalışmalarına, yarışmalara ve benzeri faaliyetlere katılan ve katılacak olanların bay ve bayan sayılarının artırılmasına ve niteliklerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlere ait hizmetleri yürütmekle görevli ve birinci derecede faaliyette bulundukları spor dalının genel kaptanına karşı sorumludurlar.

    9. kol başkanları: başkanı oldukları gençlik faaliyeti dalında, kategorisinin eğitim çalışmalarına, yarışmalara şenliklere vb. gösterilere katılan ve katılacak olanların, bay ve bayan sayılarının artırılmasına ve niteliklerinin geliştirilmesine yönelik gençlik faaliyetlerine ait hizmetleri yürütmekle görevli olup birinci derecede faaliyette bulundukları dalın genel kaptanına karşı sorumludurlar.

    10. teknik yönetici ve öğreticiler: kulübün yapmayı amaçladığı faaliyet çeşitlerinde veya spor dallarında öğreticilik ve eğiticilik hizmetlerini yerine getiren sporcuların fizik ve moral yeteneklerini üstün form seviyesinde korumak ve geliştirmek için gerekli tedbirleri alan kişilerdir. bunlar gençlik kulüplerinde genel sekretere, spor kulüplerinde ilgili genel kaptana veya yönetim kurulunun tespit edeceği kişi veya kurula karşı sorumludurlar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın