• 9
    hak aramak güzeldir dostlar, hak aramak en kutsal haklardan birisidir. mesela, bugün 6 şehidimiz var, dikkat çekmeyen bir ölü sayısı olduğunu görüyor ve artırıyorum, 1 ayda 35 şehit var. onların ellerinden alınan yaşama haklarını savunmak için çıkıp bu güneşli günde bir protesto gösterisi yapılabilir. veyahut israilde yaşananları biliyorsunuz, o insanların hakları için sokaklara dökülebilirsiniz, ki son haberler böyle bir eylemin varlığını doğruluyor; bugün sigara aldığım bakkal neredeyse israil'e para kazandırdığım için bana nota verecekti. ama bu haklarınızı ararken gidip kürt vatandaşların evlerini boyayla işaretlemeyin, ya da trakyada bisiklet süren yahudi'ye saldırmayın; haklıyken haksız konumuna düşersiniz.

    ben sözlüğe yazar olduğumdan beri sevdiğim iki insan moderatör oldu; thisisthebesttillwedobetter ve nkfvas. tabii bir entry sonrası mesajla da olsa konuşup görüştüğün ve sende bir saygı uyandıran insanlar moderatör olunca ister istemez düşünüyorsun, "ben moderatör olsam ne olur?" diye *. muhtemelen beceremezdim, zor iş moderatör olmak. davulun sesi uzaktan hoş geliyor. mesela bir gün sözlüğe girdiğinde yazılan bütün entryleri okumak zorundasın, misal sabrisarioglu nickli bir yazar tcoskun nickli diğer bir yazarın söylediğine göre 14 sayfalık bir yazı yazmış: #334962. bu yazıyı, o an çocuğun ağlasa da, canın sıkkın olsa da, sigaran bitmiş olsa da sonuna kadar okuyup, bu entryyi ilgi alanımızın dışında, niteliksiz entry, tanım bkz değil gibi sözlük kurallarına uygun olup olmadığına karar verip söz konusu entrynin içinde anlatılanları kendinize göre yorumlayacaksınız, aynı anda *. sonra, bu entryyi silmeniz gerekiyorsa da bir dünya derdi var, entrysi silinen yazar * çemkirebilir, tepki gösterebilir, sözlükte haklı ya da haksız bir tepki oluşabilir ve senin yazar olarak oluşturduğun adının ağırlığı moderatör olarak bir çırpıda tüy sıklete dönebilir. tabii tüm bunlar esnasında yazılan diğer entryleri gözden kaçırmamak, hatası varsa geçmişte yazılan entrylerin düzeltilmesini yazardan rica etmek veya direkt olarak silmek de senin görevlerin arasında. ben sözlüğe girdiğim andan itibaren yazılan bir çok entryyi okumaya çalışıyorum, ama o gün içinde yazılanların bile tamamını okumaya gücüm ve zamanım yetmiyor. eminim bir çok kişi için de böyledir. bu açıdan bakıldığında bile moderatör olmak zor iş ve moderatör yapılan son iki yazara baktığım zaman ne kadar doğru bir iş yapıldığı görülüyor.

    söylemek istediğim şu, mesela thisisthebest'i çok az tanırım, çok iyi bir insandır. moderatör olur olmaz birçok entry sildi. bunu da silsin, canı sağolsun. ama entry silerken "dur lan ben şunların iki entrysini sileyim de çocuklar geldiğimi anlasınlar" deyip de sildiğini zannetmiyorum. sözlük formatı görece bir şey, senin yazdığın bir entry lamore'ye göre niteliksiz değildir, ama nkfvas onun belalı entry olduğunu düşünmüştür ve silmiştir. lafı uzattıkça bu yazının sonu gelmeyecek, örneklendirmeyi bırakalım. çok söz konusu oldu bu ilgi alanımızın dışında son günlerde. baştan söyleyeyim, kimse keyfinden entry silmiyor, buna eminim. organizatör yazar namındaki kişi güzel bir yazı yazmış: (bkz: #399416). bu yazının sonunda yapılan öneriler hala bu sözlükte yok. bu sözlükte flash oyunlar yok, bu sözlükte bulmaca yok, bu sözlükte her konuda sınırsız yazma özgürlüğü yok. bu sözlüğün belli bir ilgi alanı var. bu sözlükte yazma zorunluluğu; son günlerde söylemenin moda olduğu üzere, yok. sürekli yazma isteği duyarsan, fazla zorlarsan ilgi alanının dışına kayarsın. insanın kafası sürekli futbol gibi spor dalları üzerinde bir şeyler üretmez, üretseydi hepimiz birer cruyff olurduk. bir de başlığın toptan siliminde kullanılıyor bu niteliksiz entry, ilgi alanımızın dışında gibi sebepler. eskiden başlık silindiğinde senin silinen entryne sebep göstermiyorlardı, bu uygulama sanırım "benim entrym silindi sebep göstermemişler" gibi şeyler ortaya çıkmasın diye yapıyorlar. mesela benim "niteliksiz entry" diye çok entrym silindi, e ben onları güzel güzel nitelikli yapmıştım? demek ki başlık anket başlığı ki entry niteliksiz olmuş. bugün lamore del calcio bir başlığı toptan kaldırmış, sözlüğe bir girdim ki fi tarihinde yazdığım entry "ilgi alanımızın dışında" diye silinmiş. portekizce başlığı, "bilmem ne zamanki maçta alexle mondragon'un uzun uzun sohbet etmesine yarayan dil" demişim, hay maşallah kendimce bilgi de veriyorum. ama demek ki bu sözlüğün yapısında kendisine yer olmayan bir şeymiş portekizce.

    yazı çok dağıldı, mazur görülsün isterim 2 saatlik uykuyla ayaktayım. bak bu da ilgi alanımızın dışında. neyse, sözün kısası; yazdığınız ve ilgi alanımızın dışında olan bir entrynin sözlük için ve yazarlarımızın bilgilenmesi için çok önemli olduğunu düşünüyorsanız onu mantıklı bir yolla ilgi alanımızın içine sokarak canlandırın. "yok aga benim entrylerim canımdır, hiç silinmesin" diyorsanız size işin tüyosunu vereyim; (bkz: #274079). bu insanın neden entrysini silen olmadığını ve neden sözlükte en güzel yazan insanlardan olduğunu bir düşünün derim. tabii ki tepki vermek de hakkınız, ama bu tepkinizi doktor sağbırakmayan gibi * kimseyi kırmayacak bir biçimde verin. yoksa, koca koca adamların keyifleri yetecek diye entry sildiğini iddia ederseniz, ayıp olur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın