• 130
    bu maçta oliveira oynamasın, midtsjö şans bulsun, barış alper oynasın, yunus oynamalı vs tarzı söylemlerin ne kadar yanlış olduğunu 5 nisan 2023 galatasaray istanbul başakşehir maçını referans alarak görüntü ve videolarla göstereceğim.

    1-) kupada başakşehir'in attığı 3 golün sorumlularından biri de midtsjö'dür.

    yediğimiz ilk golde adamını takip etmeyi becerebilseydi, o golü yemeyebilirdik.
    https://gss.gs/zjK.png
    https://streamable.com/n6qv0z

    son dönemlerde formsuz olan muslera'nın da tutabileceği bir toptu: https://streamable.com/dpygg2

    2-)ikinci golden önceki görüntü şu şekilde: https://gss.gs/THF.png
    burada adam adama da sıkıntı var. kaan, serdar'ı almış
    midtsjö, aleksic'i,
    torreira ve boey ise ortada topa bakıyor. sacha topa doğru hareketlendiği sırada, torreira'nın da figueiredo'yu kontrol etmesi gerekiyordu. ya da boey yerine torreira'nın topa hareketlenmesi, boey'in de figueiredo'yu kontrol etmesi. ya da yakalaması diyebiliriz...
    top bir şekilde figueiredo'nun önüne düşüyor ve onu da mecburen abdülkadir karşılıyor: https://gss.gs/9oN.png
    burada rakip oyuncunun yapacağı 2 şey var: birincisi arka direğe yerden kesmek, ikincisi de penaltı noktasına doğru göndermek. kazımcan iki kez rakibini kontrol ederek ona göre pozisyon alıyor ve rakibinin önünden ayrılmıyor. nereye gideceğini görüyor ve ona göre hamlesini yapmaya çalışıyor. lakin midtsjö ise, en az 3 kez rakibini kontrol etmesine rağmen ilk deparına geç kalktığı için yetişemiyor ve sonucunda da golü yiyoruz.
    https://streamable.com/963kap

    3-) yediğimiz üçüncü gol ise tam komedi.
    rakip takım 5 oyuncuyla geliyor ve karşılarında da 7 kişi var: https://gss.gs/EOu.png

    boey burada 2'ye 1 kaldığı için mecburen serdar'ı tutmaya gidiyor ve aleksic boşa kaçıyor. boşa kaçan aleksic'i karşılamaya giden de kaan ayhan oluyor. tamam, her şey usulüne uygun gidiyor. burada abdülkerim ise mahmut tekdemir'i kontrol etmeye çalışıyor. tehlikeyi sezip deparını atıyor ama bir türlü rakibin önüne geçmiyor. hani aleksic'in mahmut'a atması garanti iken, onun önüne geçmeye çalışmaması veya eşlik etmesi yüzünden ilk fireyi burada veriyoruz.

    serdar gürler pası verdikten sonra ceza alanına koşusunu yapıyor ama zaniolo takip etmiyor: https://gss.gs/lVa.png
    torreira kontrol etmiş gibi görünebilir ama o aslında figueiredo'nun koşu yaptığını gördüğü için ona doğru hareketleniyor. geç hareketlendiği için de kazımcan 2 kişiyi tutmak zorunda kalıyor. syszys'i tutsa figueiredo boş kalacak, figueiredo'yu tusa syszys boş kalacak. nitekim top arka direğe geliyor ve syszys golünü atıyor.
    https://streamable.com/zdr9g8

    bu golü yememize sebebiyet veren ve kazımcan'ı zor durumda bırakan ise: https://gss.gs/9OJ.png
    https://streamable.com/m21fys
    gördüğünüz gibi figueiredo'yu tutması gereken midtsjö, vurdumduymaz bir şekilde sadece hafif tempoda koşuyor!

    gollerde hata yapmasının dışında şöyle bir mevzu da var: https://gss.gs/yMC.png
    midtsjö top istiyor, topu alıyor ama dürtme ihtiyacı duyduğu için anında kaptırıyor: https://gss.gs/Hr5.png , https://gss.gs/6Tz.png
    maç boyu bu tür enstantaneler çok yaşandı. hatta bir tane daha örnek vereyim: https://gss.gs/XFi.png
    https://gss.gs/3Dl.png

    kaan ayhan'la anlaşamıyorlar ve devamında kontra yiyoruz. tabi bu tür hataların yanında bide gereksiz yavaşlıkta pasları da eklenince orta sahada iyice eziliyoruz.

    şimdi bide barış alper yılmaz oynasın diyenlere gelelim:

    kanatta yapamayacağını hepimiz biliyoruz değil mi? işte başakşehir maçında da bunu yine fazlasıyla gösterdi. 75'te oyuna girdikten sonra kısa bir süreliğine mertens'in rolünde oynadı ama daha sonra abdülkerim'in oyundan çıkıp gomis'in girmesiyle, rashica sağ beke falan geçti ve barış'a da sol kanat kaldı.
    maçtan kısa bir an: https://streamable.com/3brf5r
    burada kazımcan'ın da suçu var ama barış maşallah kafadan 1 dakikayı yedi bitirdi.

    beni en çok sinirlendiren de, 75'te oyuna giren birisinin, 88. dakikadaki kontratağa hızlı çıkmaması olmuştu. herif bildiğin torreira ile birlikte gitti: https://streamable.com/1q7u15

    abdülkerim oyundan çıkmadan önce rashica sol kanattaydı ve o kanadı inanılmaz derecede efektif kullanmıştı. barış alper geçtikten sonra, o kanadı kullanmaktan vazgeçip sağa yönelmiştik. ki zaten demeye de gerek yok çünkü barış'ın kanatta yapamayacağını artık küçük bir çocuk bile biliyor.

    yunus oynasın diyenlere ise diyeceğim tek şey, mümkün değil! adam oyuna girdikten sonra tehlike namına hiçbir şey yapamadı. hadi barış yine mücadele etti ama yunus da sıfır mücadele, sıfır aksiyon, sıfır tehdit! yorulan defansa karşı 20-30 dakikada bile etkili olamayan yunus'un ilk 11 başlaması bizi pert eder. "yok abi yaa!" derseniz de, sezon başındaki herhangi bir maça bakabilirsiniz.

    şimdi bir de takım olarak neyi yanlış yaptığımıza gelelim:

    maç 0-0'lık eşitlikle devam ederken, 8. dakikadaki takım boyumuza bakalım: https://gss.gs/Wki.png

    puana ihtiyacımız olan bir maç olsa ve dakika da 80 küsür falan olsa anlarım veya yenik durumda olsak yine anlarım ama 8. dakikada maç 0-0 devam ederken ki takım boyu böyle mi olmalı? kaptırdığımız toplara neden bilinçsizce baskı yaparak öne çıkıyoruz? baksana son adamımız abdülkerim, rakip yarı alanda ve arkasından adam kaçırıyor. koskoca 50 metreyi bomboş geçtiler.
    https://streamable.com/njuod2

    dakika 22'de skor 1-1 devam ederken, yine bilinçsiz bir şekilde baskı yapıyoruz ve sonucunda da net pozisyonlar veriyoruz: https://streamable.com/dnhzj6

    ek olarak, her iki görüntüde de top kaybı yapan isim kerem.

    ben bu maçı defalarca kez kafamda oynattım. gireniyle, çıkanıyla günlerce kafa yordum kim oynasın, kim girsin, bizim takım ne oynamalı, karagümrük ve beşiktaş maçlarındaki form düşüklüğü vs. her şeyi hesaba kattım.

    bir kere bu takımda kaan ayhan mutlaka oynamalı dedim çünkü kupa maçında bana göre ayakta kalan tek isimdi. kaan oynasa nelsson'u kesmek zorunda kalacaksın, ki bu da şu zamanda mümkün değil. e abdülkerim zaten olmaz. kaan'ı sol bek'e koysan sırıtır derken aklıma üçlü savunma geldi. üçlü savunma ile geçmiş haftalardaki bireysel hatalarımızı minimuma indiririz çünkü hatayı telafi edecek oyuncu sayımızda artış olacak. bu da daha az pozisyon vermemiz demek.

    bahsettiğim 11 şu şekilde: https://galatasaray11.com/e/jygwzk0v

    şu kadroya gol atabilen süper lig takımı bulamazsın. tek sıkıntı, sezon başından beri 4'lü defansa alışmış olmamız. kağıt üstünde mükemmel ama uygulamaya gelince error verebilir.
    şu da var, 22 ekim 2022 fenerbahçe başakşehir maçında fenerbahçe üçlü savunma ile çıkmıştı: https://gss.gs/TDO.png

    böyle vasat altı kadro bile başakşehir'e diş geçirmişse, biz hayli hayli geçiririz. tabi sonradan oyuna giren rossi'nin uzaktan attığı golle kazanmışlardı ama golden önce de net pozisyonlar bulmuşlardı. düşünün, ceza alanına top götüremeyecek vasatlıkta kadro bile pozisyonlar bulmuştu!
    e tabi benim düşündüğüm dizilişin olma ihtimali yok ama keşke yapsak...
    şimdi bir de günlerce düşündüğüm 4-2-3-1 dizilişimize gelelim;

    bu dizilişte dubois'e yer açmayı isterdim ama bu durumda muslera gibi tecrübeli bir kaleciyi veya torreira gibi aşırı formda oyuncumuzu kesmek zorunda kalacağız, ki bu da mümkün görünmüyor. bu durumda sol bek bölgesi için adekugbe-emre taşdemir ve kazımcan kalıyor. adekugbe maalesef ki yetersiz. emre taşdemir desen her zaman ki espriyi yapacağım ama halen daha geraldo'dan çalım yiyor olabilir. bu durumda kazımcan en iyi seçenek olarak elimizde kaldı. ha kazımcan da risk çünkü kupa maçında bölgesi pert edildi ama şu an için el mecbur.
    o zaman muslera-nelsson-abdülkerim-boey-kazımcan kesin.
    torreira'da kesin.

    oliveira'da kesin olmalı! oliveira'yı yedek bekletenler takıma net olarak ihanet eder. teklif etmesi bile düşünülemez! hiç öyle yok bu takımın beyni gibi klasik savunmalara girmeden söyleyeyim;
    başakşehir takımının sezon başından beri çözüm üretemediği tek şey, uzun toplardır. terse atılan toplar da far görmüş tavşan gibi kalıyorlar. ligimizdeki birçok takım böyle ama başakşehir çok daha fazlası. özellikle touba veya ie tarafları resmen maden. leo duarte tarafında ise kafa topu üstünlüğünü net olarak alabiliriz. e hem savunma arkasına top atabilecek, hem oyunun yönünü değiştirebilecek, hem de iyi orta yapabilecek kim var? oliveira!

    rashica konusuna da girmiyorum, çünkü rashica da çok formda ve hatta bu maçın yıldız ismi olacak. icardi de garanti zaten. kerem aktürkoğlu başakşehir takımındayken, emre belözoğlu'nun ona yaşattıkları da kerem'e ekstra bir doping olacağı için kerem de mutlaka oynamalı. tabi pas hatalarına dikkat etmesi şartıyla.
    bu durumda elimizde mertens- zaniolo tercihi kalıyor. bu tercih, rakip takımın stoper hattına göre şekillenmeli. eğer duarte'nin partneri edgar ie olursa, ikisinin boyu 1.82 olduğu için hızlı ama gerek fiziksel gerekse de hava toplarında zaafiyetleri olan ikili olur. böyle bir durumda zaniolo oynamalı ki, fiziken ezebilelim. yok eğer duarte'nin partneri 1.90'lık touba olursa, bu durumda mertens'i oynatmalıyız ki, ağır olan touba'nın arkasına iyi toplar atabilsin.

    bu arada ön alan presini maçın ilk dakikalarında yapmamalıyız. emre belözoğlu kupa maçında bunu iyi bildiği için ilk 20 dakikada 1'i gol olan 3 net fırsat bulmuştu. bu maçta da mutlaka ön alan presimizi bekleyerek pozisyon bulmayı amaçlamıştır.
    değineceğim diğer bir nokta, tabi ki de rakip forvet figueiredo.
    5 eylül 2022 galatasaray gaziantep fk maçında abdülkerim'e ikinci sarıyı gösterten tiyatro'nun aktörüydü. aynı isim 5 nisan 2023 galatasaray istanbul başakşehir maçında başta abdülkerim olmak üzere birçok futbolcumuzun üstüne oynadı. aman tahriklerine kapılmayalım. ve yine aman ki top göstertmeyelim. bu adam başakşehir'in şu an için %60'ı. bu adamı kitlediğimiz anda başakşehir'i de hücumda kilitleyebiliriz.

    her neyse, kendimce bunları düşünüyorum.

    inşallah bu maçtan alnımızın akıyla çıkacağız ve dosta güven verip düşmana da korkuyu iliklerine kadar yaşatacağız. galip dönersek, kupanın yarısını almış oluruz. vurduğumuz gol, yediğimiz ofsayt olsun. allah yardımcımız olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın