• 9
    bugün itibariyle borsada tahtası kapanmış olan şirket. geçici bir kapama, yarın açılır herhalde. şimdi incelenmesi gereken birkaç konu var;

    kulüp tarafından çağrı fiyatının 116 lira olarak belirlenmesi demek borsadaki %37lik bölümün bu fiyattan alınacağı anlamına gelmiyor. bunun kararını spk verir. senin belirlediğin fiyat çok düşük gelirse**, yaptığın hesaplar çarşıya uymaz. kulübün hesabına göre, 60 milyon dolarlık maliyetle** bu işten çıkabileceğiz de, çağrı fiyatı 155 lira olursa maliyeti ne kadar olacak, ona da bakmak lazım.

    şimdi spk fiyatı belirlerken ya 90 günlük ortalamasına bakar hissenin, ya da bilirkişi atayarak fiyat belirler. son 90 günlük ortalamasının 155 lira olduğunu da düşünürsek, 116 liranın düşük bir bedel kaldığını da rahatlıkla anlayabiliriz. o zaman da birleşmenin maliyeti 80 milyon dolar olur. bunun da ötesinde, asıl bizim sorunumuz, biz bundan 4 sene önce birleşme çağrısı yaptığımızda, 108 lira fiyat belirlemiştik. o günden beri de sürekli finansman arayışı sürmekte diye 2 ayda bir açıklama yaptığımız için, eğer o günkü fiyatlar üzerinden hesaplama yapılırsa*, bugün 155 liranın da çok üstünde bir maliyet çıkar ki*, bu düşük bir ihtimal. çünkü bu artık kangren olmuş bir konu, spk'nın da bizi mağdur etmeyeceğini, ve orta yolun bulunacağını düşünüyorum.

    gözden kaçırmamak gereken bir konu daha var, bizim birleşme için ayırdığımız para sadece 70 milyon dolarlık kredi değil, loca satışından gelen 45 milyon dolarlık bir bütçemiz daha vardı yanlış hatırlamıyorsam.

    eveeet, buraya kadarki bölüm genel bilgiydi. durum analizi olarak da bakabiliriz.

    bundan sonrasını basitçe anlatmaya çalışacağım, en sancılı süreç buraya kadarki bölümüydü. şu anda hisselere yapılan spekülatif hareketi, birleşmenin maliyetini yükseltmek olarak bakabilirsiniz.*** kimin yaptığı da önemli değil, ister fenerbahçeli olsun ister qvt olsun.**

    şimdi bundan sonraki sürece bakmak lazım asıl. herkesin bildiği gibi, biz sadece gelirlerimizle açılmıştık borsaya. gelirlerimizi sportif a.ş'de topladık, giderleri futbol a.ş'ye kaydırdık. böylece borsaya açılırken hisselerimiz değerlendi olması gerekenden yüksek bir sıcak para girişi sağlandı. bu sürdürülebilir bir süreç değildi. hala da merak ederim neden böyle bir yöntem izlenmiştir, kimse çıkıp uyarmamış mıdır o günlerde?

    mesela beşiktaş'ın borsaya açılması en sağlıklısıydı. hani sürekli haberlerde geçiyor ya, beşiktaş şu futbolcuyla görüştüğünü borsaya bildirdi, şu futbolcuyla sözleşmesini feshettiğini borsaya bildirdi diye. hah işte onun nedeni, beşiktaş'ın futbol a.ş ve sportif a.ş'yi ayırmadan borsaya girmesiydi. bizim bu birleşme olduktan sonra haldun üstünel efsanesi de bitecek galiba, basını ters köşeye yatıramayacağız. :)

    birleşme olduktan sonra giderler de buraya kaydolacak ve karlar düşecek, dolayısıyla hisse senedi fiyatları düşecek. düşecek mi acaba? yeni gelirleri de koyalım buraya, riva arazisi, tt arena, yeni yayın ihalesinden sonra gelecek gelirleri vs. yani demek istediğim, önemli olan bugünkü şirketin gelirleri giderleri değil, birleşme olduktan sonra yeni oluşacak şirketin sermayesi, taşınmazları neler olacak.

    eğer bu şirket birleşmesi, maliyeti ne olursa olsun yapılsın, ister 60 milyon dolar, ister 80 milyon dolar, hatta isterse 100 milyon dolar olsun bu, diyeceğim tek şey var; birleşmeden sonraki süreçte 1-2 sene içerisinde bütün birleşme maliyetini çıkaracak, kredi maliyetlerini çıkaracak, hatta belki jo'nun transfer bedelini de çıkartacak, kasaya da para koyacak bir süreç başlayacak.

    neden bu kadar uzadı bu birleşme? diyorsun ya bu kadar iyi bir süreç başlayacak falan, neden bugüne kadar yapılmadı o zaman bu birleşme diye soracak olanlara da, sıcak para diyorum sadece. o sıcak paranın bulunması süreyi uzattı sadece. loca satışları + 70 milyon dolarlık kredi bu süreci başlatacak ve 1-2 sene içerisinde o parayı geri verecek süreç başlayacak.

    haa bu nasıl mı olacak? sen üzümü ye bağını boşver. hatta varsa kenarda köşede boşta paran, git hisse al biraz. belli mi olur belki 3 sene sonra 7-8 katına çıkar :)
App Store'dan indirin Google Play'den alın