• 24
    kıymetinden hiç bir şey eksilmeyen olaydır. biz ve rakiplerimiz bundan yüz sene önce de ülkedeki tüm kupalara taliptik ve kıyasıya rekabet ediyorduk. bundan yıllar önce de belki bir çoğumuz daha doğmamışken yine biz ve rakiplerimiz sahada her şeyini koyuyor, taraftarlar tribünleri daha sabahtan dolduruyor ve takımları şampiyon olduğunda tüm yurtta doyasıya kutluyorlardı. o dönemler futbol bu kadar endüstriyel değildi, kimseye bir turnuvaya katıldığı ya da yerel bir kupayı aldığı için devasa paralar ödenmiyordu. tabi ki gerçeklerin farkındayım, bu ifade ekonomik anlamda söyleniyor ancak yine de doğru ifade edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

    ayrıca illa şampiyonlar ligi özelinde bakarsak bence yine de kıymeti çok azalmamıştır. insanlar arasında ve medyada şampiyonlar ligi'ne direkt takım gönderemeyeceğimiz olayı çok yanlış bir şekilde o turnuvaya katılmanın hayal olduğu ve şampiyon olmak ile olmamak arasında artık çok büyük fark olmadığı şeklinde algılandı. halbuki süper lig şampiyonu şampiyonlar ligi için oynayacağı ön elemeleri şampiyonlar yolu denilen bir eleme turu patikasında kendi liginde şampiyon olmuş kulüpler ile oynayacaklar. daha önce hiç bir takımımız burada eleme oynamadı. bu eleme turlarına ülke sıralamasında 12. sıradan başlayarak son sıraya kadar olan ülkelerin şampiyonları katıldığı için türkiye ligi şampiyonunun katılma ihtimali son derece yüksektir. çünkü bu ülkelerin birkaç tanesi hariç son derece vasat takımlardan oluşuyor. zaten bu takımları eleyemeyen bir takımın şampiyonlar ligi'ne katılmaması daha hayırlıdır.

    örnek vermek gerekirse, bu sezon eğer şampiyonumuz bu turnuvaya eleme oynayarak katılsaydı, üçüncü ön eleme turundan katılacaktı ve seri başı olacağı için legia varşova, young boys, ludogorets, sheriff tiraspol, rangers ve slavia prag takımlarından biriyle eşleşecekti. bu turu geçtikten sonra bir de play-off turu var son olarak. örneğin bu sezon kızılyıldız, brondby, young boys, ferencvaros, malmö, ludogorets, sheriff tiraspol ve dinamo zagreb kulüpleri bu turda birbirleriyle eşleşmişler ve tur geçenler gruplara kalmış. toplamda tam dört takım gruplara katılmaya hak kazanıyor. şu takımlar arasında en iyi dört takımdan biri değilsek zaten sorun başka yerlerdedir.

    ben herkesin aksine şampiyonlar ligi'ne direkt takım gönderemeyecek olmamızın hem ekonomik hem planlama açısından kulüplerimiz için daha faydalı olacağı kanısındayım. şampiyon olan takım kadrosunu kamptan haftalar sonra avrupa'da elde kalmış, maaşı yüksek, kadroda düşünülmeyen, oyuncuları toplamak yerine gruplarda dağıtılan bu büyük ödülü almak için kadrosunu kamptan önce kurmak ve planlamak zorunda kalacak. gruplara kaldığı kesinleşen bir kulüp transfer dönemi kapandığı için şampiyonlar ligi parasını yaşlı ve isimli futbolculara vererek çöpe atamayacak. her sezon kadrosunda önemli derecede sirkülasyon olan takımlar eleme turlarında sıkıntı çekecek. artık doğru planlama yapan, kadrosunun temellerini daha önceden genç oyuncular ile atan takımlar elemelerde emeklerinin karşılığını alacak ve herkes mecburen bu yolu tercih edecek. örneğin bu sene biz şampiyon olursak sezon bittikten sonra kadromuz doğru planlama nedeniyle büyük oranda değişmeyecek. en azından ilk on birdeki sekiz oyuncumuz* belli olduğu için belki sadece bir kaç takviye* ile ön elemelere güçlü bir şekilde başlayacağız. zaten yukarıda saydığım takımları da eleyeceğizdir.

    düzeltme: söylemezsem içimde kalacak bunu da ekleyeyim. bu şampiyonlar ligi'nden gelen para kulüplerimize zerre ekonomik fayda sağladıysa hiç bir halt bilmiyorum. bu para sadece buraya yatmaya gelen, sahada hiç bir mücadele vermeyen, çoğu kronik sakat, kendine bakmayan yaşlı yıldızların cebine gidiyordu senelerdir. bugüne kadar kulüpler bu paradan tek tük istisna hariç hiçbir fayda sağlayamadılar. bu parayla borçlarını eritemediler, altyapıya yatırım yapamadılar, genç oyuncuya yatırım yapıp satamadılar, tesisleşemediler, başarı getiremediler hatta rezil ettiler. o yüzden asla kafaya takmayın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın