resim
Okan Buruk
Görev:Teknik Direktör
Takım:Galatasaray
Yaş:50
Uyruk:Türkiye
  • 1616
    2019-2020 futbol sezonunda başakşehir fk takımına şampiyonluk yaşatmış hoca. saygıdeğer renktaşlarım entrye girmeden önce benim kendisi hakkında fikrimi soracak olursanız (bkz: #3207755) entryimi referans gösteririm.

    yani kendisinin çok çok sevdiğim söylenemez lakin burada kendisi hakkında gerçekten acımasız ve tabiri caiz ise saçma eleştiriler yapılıyor. birisi diyor ki başakşehir'i küme düşürüyordu. renktaşlarım o sezon başakşehir zaten şampiyon olabilmek için 33+ yaşındaki adamlara kontrat vermişti. başakşehir bu doymuş kadroyla şampiyon oldu. kimse burada sürdürülebilir bir başarı elde edemez. öte yandan yineliyorum 33+ yaşındaki adamlarla da şampiyon olmak da bana göre bir meziyettir. çünkü bizim takımımızda 29+ yaşındaki adamlardan verim alınamıyor ve oyuncunun tabiri caiz ise kellesi isteniyor. bu tamamen teknik adama yazan bir artı.

    ilk olarak elazığspor kariyerinden biraz bahsetmek isterim. elazığspor maçlarını izlediğim bir takımdır ve kendisi takımın başındayken süperligde yetersiz bir kadroyla mücadele etmiştir. bu sebeple izlediğim bir şeyi yorumlamak hakkımdır diye düşünüyorum. elazığspor'un hiçbir zaman güzel bir kadrosu olmadı. zaten dönem içindeki kadrosuna da bakmak isterseniz aşağıda linkini göreceksiniz. elazığspor o sezon sürpriz bir başlangıç yapsa da dönemin hocası trond sollied bu sürprizi sürdüremeyip takımı küme düşme hattında devretti. o sezon berbat bir kadro kurulmuştu ve takımın küme düşeceğinden neredeyse emindik. sezon ortasında okan buruk ilk kez süper ligde bir takım çalıştırmaya başladı. o takım da elazığspor'du. başlamadan söyleyeyim kendisi 16. sırada devraldığı takımı 16. sırada tutarak küme düşürdü. şimdi diyeceksiniz ki yahu brezilyali kanat adam küme düşürmüş ne anlatıyorsun. evet kendisi takımı küme düşürdü lakin elazığspor'un o dönemde küme düşmesi tamamen kadro yetersizliği ile alakalıydı. zaten link 3'te (aşağıda) göreceğiniz gibi takıma ilk geldiği birkaç hafta hariç skor olarak elazığspor aman aman ezilmedi. hatta iyi hatırlarım fenerbahçe maçında bir taç pozisyonunda oyun durması sebebiyle fenerbahçe erken başlayarak golü atıp berabere kalmıştı. lakin oyun olarak ezilmemişti. yine bizimle oynadıkları maçta da aynı şekilde oyun olarak aman aman ezilmemişlerdi. istatistikler ne kadar güvenilir bilmiyorum ama aşağıya koydum (link 4)

    demek istediğim kendisi ilk antrenörlük döneminde bile böylesine zor bir takımda olmasına rağmen gayet olumlu sinyaller vermiş, hatta bize "acaba elazığ ligde kalır mı?" dedirtmişti.

    13/14 sezonu elazığspor kadrosu link 1
    https://www.transfermarkt.com.tr/.../2292/saison_id/2013
    13/14 sezonu puan durumu link 2
    https://www.transfermarkt.com.tr/...2013&spieltag=34
    hafta hafta puanlar link 3
    https://www.transfermarkt.com.tr/.../2292/saison_id/2013
    gs-elazığ maçı link 4
    https://www.transfermarkt.com.tr/...spielbericht/2346360

    kendisinin buradan sonraki uzun serüvenleri ise göztepe ve akhisarspor. göztepe dönemini iyi hatırlamadığım için sadece link 5'teki kadro ve mbp istatistiğini göstermek isterim.
    zaten baktığınızda kadronun kalitesini göreceksiniz.

    link-5 göztepe kadro ve mbp
    https://www.transfermarkt.com.tr/.../1467/saison_id/2016

    gelelim bir sonraki uzun durağına. akhisarspor hepimiz bu macerayı biliyoruz. kendisi sezon ortasında (2016-2017) 15. sırada devraldığı ve 1.8m avro kadro değeri olan takımı 10 maçta 7 galibiyet ve 3 mağlubiyet alarak 7. sıraya taşımış. link 8 ve link 9

    link 8 akhisarspor kadro ve mbp
    https://www.transfermarkt.com.tr/...19771/saison_id/2016

    link 9 haftalık maç dağılımı
    https://www.transfermarkt.com.tr/...19771/saison_id/2016

    ertesi sezon (2017-2018) yine akhisar'da görev almış ve çok fazla bonservisli transfer yapamadan aşağı yukarı benzer kadro değerindeki takımıyla (link 10) ligde iyi başlamış fakat "burası kişisel yorumdur" zannımca bu kadroyla ligi sonuna kadar götüremeyeceğini anlayıp bir yerden türkiye kupasına ağırlık vermiş ve o sezon takımını 11. sıraya taşırken kafasına koyduğu türkiye kupasını almış. ayrıca link 12'de görüldüğü üzere yarı finalde bizi, finalde ise fenerbahçe'yi yenmiştir. yani o kupa fikstür şansı ya da şansla alınmamıştır. ayrıca kendisinin bıraktığı takım süper kupa'da yine bizi mağlup etmiştir. bu sezon sonunda ise akhisarspor'a avrupa vizesi alınmıştır. sonraki sezonda kendisi ayrılmış bir süre sonra takım gerilemeye başlamış ve günümüzde akhisarspor 2.lig beyaz grupta mücadele etmektedir.

    link 10 akhisarspor 2017-2018 kadro ve mbp
    https://www.transfermarkt.com.tr/...19771?saison_id=2017

    link 11 haftalık maç dağılımı
    https://www.transfermarkt.com.tr/...19771/saison_id/2017

    link 12 tr kupası fikstür (2017-2018)
    https://www.transfermarkt.com.tr/...lus/0?saison_id=2017

    bir sonraki uzun durağı rizespor olmuştur. sevdiğim bir takım değil analiz etmek istemiyorum ama link 13 ve link 14'te istatistikler mevcut. kendisi bu takımda 32 maçta 1.41 mbp yakalamış ve ligi 11. sırada bitirmiş.

    link 13 rizespor kadrosu
    https://www.transfermarkt.com.tr/...n/126/saison_id/2018

    link 14 haftalık maç dağılımı
    https://www.transfermarkt.com.tr/...n/126/saison_id/2018

    son uzun serüveni ise 76 maçta 1.62 mbp yakaladığı ve lig şampiyonluğu kazandığı başakşehir fk. yani bu dönem anlatmaya gerek yok. adam vura vura şampiyon oldu. zaten 1.90 mbp yakalamış (şampiyonluk senesi). ayrıca kendisinin takımını iki maçta da mağlup edemediğimizi de hatırlatmak isterim. eleştirebileceğim ama eleştirmeyeceğim kısım "kişisel yorum içerir" zannımca kadrosunun yaş ortalamasını da göz önüne alarak türkiye kupasına erken bir veda etmesi.

    ertesi avrupa'da oynattığı topu da kimse sorgulayamaz zaten. 2 sezonda da olabildiğince iyi performans gösterdi. (link 16 ve link 17)

    link 15 başakşehir fk kadrosu
    https://www.transfermarkt.com.tr/.../6890?saison_id=2019

    link 16 haftalık maç dağılımı (lig ve avrupa)
    https://www.transfermarkt.com.tr/.../6890/saison_id/2019

    toparlamak gerekirse okan buruk her seferinde üzerine koyarak ilerlemiş ve kendini ispatlamış bir teknik adam.
    he ben gelsin ister miyim? çok değil. kendisinden haz etmiyorum ama bu adama başarısız demek ayıptır. kendisi şu an yerli hocalar arasında kesin olarak ilk 3'tedir.

    çok uzun bir yazı olmuş okuyan herkese teşekkür ederim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın