• 693
    bir süredir kimilerinin eleştirdiği kimilerinin savunduğu galatasaray futbolcu izleme şubesi.

    şahsen ben de şimdiye kadar bazen eleştirmiş bazen desteklemiş biriyim. marcao transferinde kesin ve somut bir olumlu işleri var, coulibaly'nin cuzi rakamlara çözülebileceği zamanlarda kendilerinin hamlesi iyiydi ama kulübün 1.2-2 milyon euro bile verebilecek parası yoktu.

    bugüne kadar üstümüzde uefa finansal fairplay sıkıntısı olduğu için kendileri hakkında fikir belirtmek mpek mantıklı değildi, coulibaly olayında olduğu gibi 1-2 milyon euro'lara bile buldukları potansiyelli futbolcuları alamayacak seviyedeydik.

    ama bence artık bu transfer döneminde net bir şekilde etkilerini göstermeleri, yaptıkları işin somut örneklerini vermeleri gereken bir süreçteyiz. bu transfer döneminde şahsi fikrim birkaç sene içerisinde bize iyi bonservis getirisi sağlayacak 2-3 scout transferi kazandırmaları gerekiyor.

    şöyle ki 2 sene sonra bir bankalar birliği sürecine gireceğiz ki bankalar elde ettiğimiz tüm gelirin %50'sine "yani yarısı" direk el koyacak ve bu türk futbol kulüplerinin daha önce hiç karşılaşmadığı bir şey ve bence çoğu insan bu işin ciddiyetini hiç anlayamamış durumda. zaten gelirleri çok kısıtlı olan kulüpler olarak bu gelirlerin yarısının kesilmesi şuan hiçbir türk kulübünün tahmin edilebilir bir öngörü içerisinde olduğunu düşünmüyorum.
    gelirlerinizin çoğu türk lirası üzerinden elde edilen kazanç iken harcamalarınızın çoğu dövizli giderler üzerine kurulu durumda. bu süreç başladığında kesinlikle büyük gelir gider faciası yaşanacağını düşünüyorum ve mücadele edebilmenin yolu kesinlikle dövizli gelir sağlayabilecek futbolcu satışları olacaktır. kaldı ki 1-2 sene içerisinde süper lig şampiyonunun bile şampiyonlar ligine direk katılım hakkı olmayacağı için türk kulüpleri bence tarihlerinin en zor dönemlerine doğru ilerliyorlar.

    bir transfer üzerinden konuya farklı bir bakış açısı ile bakmak istiyorum.

    nicolae stanciu;

    futbolcunun her maçını 90dk canlı izlemesem de ara sıra "özellikle prag'ın avrupa maçları olmak üzere" maçlarını izlemiş biri olarak ben kendisini ofansif orta saha futbolcusu için çok beğeniyorum. takımızın da uzun zamandır ihtiyacı olan tip bir futbolcu olduğunu düşünüyorum. en basitinden yıllardır aradığımız hem oyun katkısı hem de skor katkısı olan orta saha futbolcusu.

    bahsedilen 6-7 milyon euro civarı bonservis bedelleri de kendisi için gayet normal, son sezonda gösterdiği perfomansa göre bence az bile. sparta başkanı olsam öyle 6-7'e ben bırakmam şahsen. yani genel olarak düşünüldüğünde bahsedilen bedeller ve futbolcunun ihtiyacı söz konusu olduğunda mantıklı bir transfer.

    ama konunun başına döndüğümüzde karşımıza farklı bir strateji çıkıyor. galatasaray bu dönemlerde yaptığı transferlerde kesinlikle 2 sene sonrasını finansal olarak düşünmek zorunda, kadrosuna bonsevis ile katacağı her futbolcunun satışını düşünmek zorunda. "aynı bir araba alırken acaba ben bu arabayı satabilir miyim, acaba para kaybeder miyim gibi düşündüğümüz gibi.". kimse bana futbolcu transfer etmek sadece alıp satmak ile kazanç sağlamaz, oyuncunun vereceği katkı, şampiyonlar ligine katılsak parasını çıkartacak, şampiyon olsak gelir getirecek gibi şeyler artık net geçerli kazançlar değil. biraz realist yaklaşalım artık şampiyonlar ligine katılmak biz dahil tüm türk takımları için çok kolay bir durum değil. süper lig şampiyonluğundan aldığımız para galatasaray'ı çevirebilecek bir para değil. süper lig şampiyonluğundan aldığın para yıllık futbolcu maaşlarının belki yarısını karşılayacak kadar yetersiz bir gelir.

    bu bağlamda evet yaptığımız çoğu transferde bu finansal durumu düşünmek buna göre hareket etmek zorundayız. tamam bu iş bir kadro mühendisliği işi lakin artık maalesef avrupa'nın orta seviye takımları ile mücadele edebilecek seviyede değiliz. örneğin glasgow rangers gelip bizi çok rahat madara edebiliyor. yani bu takımlarla mücadele edeceğiz diye son transferini yapacak kariyeri olan futbolcu transferleri de bizim için son derece yanlış hamleler. tabi ki süper lig şampiyonluğu için dengeli bir kadro mühendisliği yapmak zorundayız ama asıl politikamız geleceğimizi rahata almak için transfer yaparken ve kadro mühendisliğini tasarlarken daha elzem finansal düşünce ile hareket etmemiz gerekiyor.

    böyle düşününce de bence stanciu transferi net yanlış bir hamle, belki iyi verim alacaksın belki şampiyon olacaksın ama 2 sene sonra yüksek ihtimalle satamayacaksın. 2 sene sonra futbolcu satamadın mı da transfer yapamayacaksın. adam elde ettiğin gelirin yarısını aldığında kasanda transfere 5 kuruş bile belki ayıramayacaksın.

    sonuç olarak bugün scout ekibi bana 2 sene sonra bonservis geliri sağlayacak 2-3 transfer yapmak zorunda. bugün transfere harcayacağımız para da muhtemelen öyle 20 milyon euroları bulabilecek bir para değildir. öyle bir paramız da maalesef yoktur. yani benim takımım şuan stanciu'nun yerine max 3 milyon euro civarlarında potansiyelli gelip katkı sağlayabilecek ileride de para kazandırabilecek, bu sene az da olsa bonservis verebilecekken marcao tarzı birkaç transfer yapamıyorsak kimse kusura bakmasın ama scout ekibimiz maalesef pek yeterli değil demektir.
    evet transfer işi sadece scout ekibine kalmış bir şey değil lakin mantıklı bir futbolcu bulunduğunda hocanın da yeni yönetimin de bu transfere girişeceğini düşünüyorum. hoca scout transferini sever.
App Store'dan indirin Google Play'den alın