• 454
    namaz kildirmak icin para alan birisinin arkasinda namaza durmam diyerek camiye gitmeyen musluman gibidir.
    bu, galatasarayli olmamak degildir; galatasarayli olmasini gerektirdigine inandigi degerlere aykiri bir eylem icindeyse galatasaray'i yonetenler, bu suca ortak olmamaktir.
    "galatasarayliligimi askiya alirim" diyenler, "artik galatasarayli degilim" demiyorlar. uzerindeki leke kalkana kadar, bu lekeye ortak olmayacagim diyorlar.

    bu, kumardan inek kazanan adam'in mevlana ve haci bektas-i veli ile olan hikayesine benziyor:

    --- alıntı ---

    bir adamcağız kötü yoldan para kazanıp bununla kendisine bir inek alır. neden sonra, yaptıklarından pişman olur ve hiç olmazsa iyi bir şey yapmış olmak için bunu hacı bektâş-i veli'nin dergahına kurban olarak bağışlamak ister. (o zamanlar dergahlar aynı zamanda aşevi işlevi görüyordu.)

    durumu hacı bektâş-i veli ‘ye anlatır ve hacı bektâş-i veli helal değildir diye bu kurbanı geri çevirir. bunun üzerine adam mevlevi dergahına gider ve ayni durumu mevlâna'ya anlatır, mevlâna ise bu hediyeyi kabul eder.

    adam aynı şeyi hacı bektâş-i veli ‘ye de anlattığını ama onun bunu kabul etmemiş olduğunu söyler ve mevlâna'ya bunun sebebini sorar.

    mevlâna şöyle der:

    - biz bir karga isek hacı bektâş-i veli bir şahin gibidir. öyle her leşe konmaz. o yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir.

    adam üşenmez kalkar hacı bektâş-i veli dergahı’na gider ve hacı bektâş-i veli'ye, mevlâna’nın kurbanı kabul ettiğini söyleyip bunun sebebini bir de hacı bektâş-i veli'ye sorar.

    hacı bektâş-i veli de şöyle der:

    - bizim gönlümüz bir su birikintisi ise mevlâna’nın gönlü okyanus gibidir. bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez. bu sebepten dolayı o senin hediyeni kabul etmiştir

    --- alıntı ---

    siz, mevlana gibi sevebilirsiniz, digerleri haci bektas-i veli gibi sevebilir.
    nasil ki galatasarayliligini askiya aldigini soyleyen bir galatasarayli, size kalkip da "boyle midesizlik olmaz! sizin yuzunuzden galatasarayliliga ait degerler ayaklar altina alindi" diyemezse, sizin de kimseyi bunun uzerinden otekilestirmeye, galatasarayliligini olcmeye falan hakkiniz yok.

    not: ad hominemciler damlamadan ileteyim; arda gelirse beinsports uyeligimi yenilemeyecegim, galatasaray'in futbol subesini de takip etmeyecegim ama galatasarayliligimi da kimsenin klavyesine, hele arda turan destekleyenlerin klavyesine malzeme de etmem.

    kisisel fikrim, bu baslik altinda galatasarayliligini askiya alacagini soyleyenlere yoneltilen bazi ifadeler, dun milliyetciligi ayaklar altina alanlarin bugun en hizli milliyetciler gibi hamaset edebiyati yapmasina benziyor.

    kimse kimseden ustun degil; ancak bir fikri elestirecekseniz, onun karsisina, onun dayandigi argumanlardan guclu argumanlar cikarin. o fikri savunanlari degersizlestirmeye calisarak fikirlerinizin ustun gelecegini saniyorsaniz, yaniliyorsunuz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın