• 26
    bence olay federasyonun iş bilmezliğiyle alakalı.

    sosyal medyada şöyle bir algı var; efendim irem yaman'ın bütün başarıları 62 kg'da, olimpiyatta öyle bir kilo yok, hatice kübra 57 kg'da topladı puanları.

    bu yanlış, zira irem yaman 62kg'da topladığı puanlarla olimpiyat seçme sıralamasının son ayı olan aralık ayını dünyada 2. olarak bitirmiştir. yani sen 62kg da topladın, senin puanların sayılmaz diye bir şey yok. aynı sıralamada kübra 5. olmuş.

    dönelim federasyona, yaptıkları açıklama şu şekilde;

    "dünya taekwondo federasyonu’nun ‘olimpiyat oyunları taekwondo müsabakaları katılım prosedürleri madde 9.5.1’e göre’ 2020 tokyo olimpiyat oyunlarına katılım için olimpik sıralaması 2019 aralık ayı itibariyle sona ermiş ve olimpik sıralamada ilk 5 içinde sporcusu bulunan ülkeler, olimpiyat oyunlarına katılım için ülke adına kota kazanmıştır. ülke adına kazanılan kotayı kullanacak sporcuyu yukarıda belirtilen mevzuat hükmüne göre ülke federasyonu belirler. federasyon, ülke kotası kazanıldıktan sonra olimpiyatlara katılacak sporcuyu milli olimpiyat komitesi aracılığıyla bildirir."

    şimdi burda açık olan bir şey. 2019 aralık ayında ilk 5 içinde hangi sıralamada olduğun önemli değil. en azından dünya taekwondo federasyonu için böyle. yani şöyle; irem yaman bu sıralamada ikinci kübra beşinci, o zaman irem gider diye bir şey yok. diyorlar ki, senin sporcun ilk beşteyse, kotayı kazanırsın. yani eğer istersen ilk 5'teki sporcunu değil de, dünya sıralamasında 300. olan oyuncunu göndee. ben ona karışmam, ben sana ilk 5'te sporcun var diye kota veririm sadece diyor.

    burda iş türk taekwondo federasyonunda bitiyor. adaletli ve hakkaniyetli olan, olimpiyat seçmelerinin son ayı olan 2019 aralık ayında kübra'dan 3 sıra yukarda olan, dünya 2 numarası irem'in gitmesine karar vermekti. bunun yerine o sıralar zaten sakatlıklarla boğuşan yeni yeni form tutmaya başlayan irem'i kübra'ya rusya grand prinxinde yem ediyorlar. şöyle düşünün, 3 sene rakibinizden daha iyisiniz kalmış 2-3 ay artık, zaferinizi ilan edeceksiniz ama hop olmaz diyorlar, 3 seneyi boşver, önümüzde bir turnuva var onda daha başarılı olan gider diyorsunuz. o zaman da olimpiyat seçmeleri için toplanan bütün puanları çöpe atmış oluyorsunuz. yani kübra değil de, sıralamada 100. olan bir sporcu irem'i yense, tamam irem yerine o gitsin mi diyecektiniz?

    sonuç olarak türk taekwondo federasyonu işi kitabına uydurmuştur. mevzuata göre ortada illegal bir şey bulunmuyor ama bu seçim sporun ruhuna tamamen aykırı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın