• 2
    takımların lansman tarihleriyle ilgili duyurular gelmeye başladığına göre artık ateşinin yanmaya başladığı sezon.

    bugün itibariyle 61 gün sonra sezonun ilk yarışı avustralya'da yapılacak. ilk heyecanımızı ve merakımızı da formula 1 2020 sezonu kış testlerinde gidermeye çalışacağız. tabii bunun öncesinde de yeni araçların tanıtımlarının yapılacağı lansmanlar var. bazen sezonun nasıl geçebileceği ile ilgili bizlere fikir verebiliyor bunlar.

    öncelikle şimdiye kadar açıklanmış olan tarihler şöyle:
    ferrari: 11 şubat
    alpha tauri(eski adıyla toro rosso): 14 şubat
    red bull racing: 12 şubat
    mclaren: 13 şubat

    şimdilik araçlarla ilgili çok fazla fikrimiz yok. italyan medyası daha şimdiden gazlamaya başlamış ferrari cephesini fakat her sene olan bir durum olduğu için çok fazla ciddiye almamakta fayda var.

    geçen sene bildiğiniz gibi aerodinamik alanlarda yeni kurallar ve kısıtlamalar getirilmişti. bu sebeple 2019 sezonuna giriş herkes için bir parça muammaydı. herkes kendi başına, kendi fabrikasında çözüm üretme yarışındaydı ve kimin iyi yorumladığı kimin iyi sonuç alacağı belirsizdi. çok farklı ön kanat tasarımları görmüştük. bu seçimler araç tasarımları için geri dönülemez seçimlerdir. elbette ki geri dönülebilir fakat çok uzun zaman ve çok fazla maliyet gerektirir. çünkü bir formula 1 aracını bir kompozisyon olarak gözünüzde canlandıracak olursanız; ön kanat ve burun bu kompozisyonun giriş cümlesi, ilk paragrafıdır. yazının geri kalanında türlü değişiklikler yapabilirsiniz, silip tekrar yazabilirsiniz. ama eğer ilk paragrafı değiştirirseniz tüm yazı kararsız ve tutarsız bir hal alır. aynı şekilde burun ve ön kanat tasarımları da tasarım aşamasında yapılan bir tercihtir, bir kumardır böyle kural değişikliği olan dönemlerde. ferrari bir zar attı ama tutmadı. çünkü burada aldığı riski taşıyabilecek kadar kararlı ve istikrarlı bir aracı yoktu. bu yüzden sabırla senenin bitmesini beklemek zorunda kaldılar. yaptıkları hatalar olmasa belki liderliğe daha yakın görünebilirlerdi fakat yine de sonuç çok değişmezdi.

    bu sene ise kurallarda neredeyse hiçbir değişiklik yapılmadı bazı detaylar dışında. bu da şu demek oluyor, takımların geçen seneki sonuçlardan ders çıkarma ve ellerindeki verilere göre araç tasarlama şansları var. her takım birbirinden bazı tasarımlar kopyalayacak. muhtemelen çoğu araç birbirine epey benzer görünecektir.

    tüm test dönemi boyunca dikkat edilmesi gereken yalnızca iki şey olacak bana kalırsa, lastik yönetimi ve dayanıklılık. bu sene lastikleri daha iyi kullanmayı başaran takım şampiyon olacaktır. ne motor gücü -büyük takımlar arasında pek bir fark kalmadığı düşünülüyor-, ne tek tur performansları ne de başka bir detay. testlerin sonunda 'sorun yaşamadan en fazla tur atan ve yol kat eden takım' ile 'tam yarış simülasyonu yaparken en uzun süre lastikten verim alabilen takım' büyük ihtimalle bu sezona güçlü giriş yapacak takımı bize söyleyecek. favori mercedes, plase red bull. ferrari yine ortalama bir şeyler yapıp yetersiz kalacak gibi bir hava var. bekleyip göreceğiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın