2015-16 UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu 5.Hafta Maçı
21:45
2 - 0
  • 96
    25 kasım 2015 a.madrid galatasaray maçında selçuk ve burak'ın olmaması bizim için bir avantaj. bu inancım, galip geleceğimize inandığım anlamına gelmez. bizim için çok zor maç olacak ama selçuk'un zayıf savunması ve burak'ın ofsayt zaafı nedeniyle kaybedeceğimiz birçok şeyi elimizde bulunduracağız. bunlardan en önemlisi de poldi'nin tek forvet oynamasıdır.

    takım kurguma gelince;

    muslera
    denayer-chedjou-semih-olcan
    rodriguez-jpk (bilal)
    emre (sinan)-sneijder-yasin
    poldi

    neden bu kurgu izah etmek istiyorum.

    öncelikle a.madrid'in yüksek pres ve katı savunma ile oynadığını unutmayalım. onlara karşı direnmenin birinci koşulu, orta sahada ve özellikle ön liberolarda korakor bir mücadeledir. bu mücadele için bilal biraz yetersiz kalacağından jpk burada oynayabilir. tabi jpk'nın en azından antalya maçının ikinci devresinde yarım saat oynatılmasını ve bu maça ısıtılmasını isterdim. lakin bilal'de tercih edilebilir. bilal son yarım saatte değerlendirilirse, dinç olacağından uzun ya da derin paslarla sneijder ya da poldi'yi kolay pozisyona sokabilir.

    maçı galip bitirmek için bütün planlamalarımızı son yarım saat üzerine yapmalıyız. ilk 60 dakika direnme stratejisi uygulamalıyız.

    chedjou kesin oynamalı. çünkü semih-hakan ikilisi birbirine güvenmediğinden antalya maçındaki gibi saçmalarlar. chedjou'nun yanında semih oynamalı. hakan çok yavaş ve ölümcül hatalar yapıyor. hücum yapacak bir a.madrid karşısında bizi madara edebilir. semih de hata yapıyor ama chedjou ile oynadığında bu hataları asgariye iniyor. geçen sezonun ikinci yarısını hatırlayalım, chedjou-semih iyi uyum sağlamış ve son maçları gol yemeden kapatmıştık.

    sağbek'de kesinlikle denayer olmalı. savunma özürlü sabri yedek bile olmamalı. bunu sezon başından beri bütün taraftar bağırıyor ama hamzaoğlu kendi başını yeme uğruna kulaklarını tıkamış ve bu riski almıştı. sonuç ortada.

    umut asla forvet olmamalı. koşması kimseyi yanıltmamalı. çünkü takım eğer hücum pres yapmıyorsa umut'un koşuları da verimsiz kalıyor. hakan şükür tipi bir forvet özleminden dolayı umut'a meyletti hamzaoğlu ama şükür döneminde suat-emre-okan-kemik ergün tarafından müthiş bir hücum pres yapılıyordu. hakan şükür de savunmaya pres uygulayınca top kapılıyor ve hooop hagi'ye aktarılıyordu. hagi'de gereğini yapıyordu. ama şimdi orta sahamızda pres yapacak bir konseptimiz maalesef yok. o nedenle gol vuruşu özürlü umut'dan fayda devşirmeye kalkmak beyhude bir çabadır. üstelik umut forvet oynayınca, poldi genetiğine aykırı işlere zorlanıyor ve de verimi düşüyor.

    poldi forvet oynamalı. çünkü en önemli özelliği gol vuruşları olan poldi, sneijder ve yasin'n hatta emre çolak'ın derin pasları, ortaları ve verkaçlarıyla çok kolay pozisyona girer ve gol bulabilir. poldi'yi kaleden uzak tutmak akıllara zarardır. bence arsenal'deki başarısızlığının altında yatan asıl sebep budur. poldi gezici forvet olmalı. ceza alanının sağ köşesinde, sol köşesinde ve kalenin tam karşı cephesinde topla buluşturulursa %75 penaltı demektir. bunu bize defalarca da gösterdi ama hamzaoğlu'na gösteremedi.

    poldi ile sneijder çift forvet gibi oynamalı. sneijder da böylece kaleye yakın olacak ve gol şansımızı artıracaktır.

    emre ya da sinan'ın (sinan tam güven vermiyor) sağ kanatta olmasının nedeni ise hem orta sahada savunmaya destek vermeleri hem de genç ve enerjik olmaları nedeniyle kanatta git-gel'i iyi yapmaları. emre'de sinan bunu bir iki maçta gösterdi ama devamları gelmedi. çünkü hamzaoğlu'nun umut-burak sevdası hiç bitmedi. tabi burak ya da umutr'u forvete koyunca da çaresiz poldi'yi sağ kanada monte ediyordu. emre ve sinan aslında henüz yeterli değiller. ancak şu anda bu mevkide başka oyuncu yok. carole geldikten sonra olcan bu kanatta kullanılabilir ama devre arasında buraya joel campbell mutlaka alınmalıdır. çünkü olcan'da tam güven vermiyor.

    bazı yazar arkadaşlar ve yöneticilerimiz chedjou'nun ön liberoda denenmesini ısrarla istiyorlar. bence bu fantezidir ve ciddi maçlarda asla denenmemeli. sonuç kesinlikle hüsran olur. onu önümüzdeki kupa maçlarında bir iki kez denemek mümkün olabilir. ancak chedjou, kanaatimce ön libero'da başarılı olamaz. çünkü o mevki, çok koşmayı, dar alanda çabuk olmayı, rakipleri rahat geçmeyi ve faulsüz müdahale etmeyi gerektirir. chedjou, kanatlarda ve boş alanlarda hızlı ve iyi top sürüyor ama dar alan futbolcusu değil. faulsüz müdahale etme ve top kapmada zorlanabilir. ancak yine söylüyorum, kupa maçlarında test edilebilir.

    kanaatimce ön libero özellikleri taşıyan futbolcumuz denayer. çünkü asla kolay çalım yemiyor, dar alanda çabuk ve faulsüz top çalma özelliği çok iyi. dikkat edin çok hızlı olan kanat oyuncularına karşı bile mutlak bir üstünlük sağlıyor. sanıyorum yeni teknik direktörümüz denizli'de aynı kanaatteymiş. umarım dener ve başarı sağlar. ancak, devre arasına kadar sağ bek alternatifi olmadığından denayer sağ bekde değerlendirilmeli, groskroutz sağ bek'e monte edildikten sonra denayer ön libero, olmazsa stoper'de oynatılmalıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın