• 77
    bazilarina insan anatomisinden baslayarak erkegin ve kadinin ayni seyleri yapmasinin ya da yaptirilmasinin esitlik olmayacagini anlatmak gerekiyor sanirim. mesela erkekler toplanip "kadinlar da askere gitsin. esitlik istiyoruz!" derlerse sacmalamis olurlar. ya da eslerden sadece bir tanesi calisiyorsa, bunun bazi evliliklerde kadin olmasi ve erkegin ev islerine bakip, evde oturmasi toplumsal acidan kadin-erkek esitligi olarak yorumlanmaz. butun bu ornekler cogaltilabilir. eger kadinlar rahatsizlik verseydi de erkek kadina bir tane caksaydi ne denirdi gibi sacma sapan bir onermeden yola cikan arkadaslar, verdigim ornekleri kendileri cogaltip kadinin erkege attigi tokatla erkegin kadina attigi tokatin ayni yorumlanamayacagini anlayabilirler. eylemin ismi ayni olsa da, yuklendigi anlam cinsiyete gore cok buyuk farkliliklar icerir. nihayetinde bir kadinin bir adama attigi tokat erkegi sille tokat dovmek ya da onu sindirmek icin falan atilmaz aslinda. cunku bir kadin zaten atacagi tokatla erkege fiziksel olarak zarar veremeyecegini bilir. kadinin attigi tokat bir nevi "allah sizin belanizi versin" demektir. bunu anlayip adam olursan ne ala, olmassan kadin zaten ikinci bir tokati bile atmaz. bunun karsiliginda erkegin kadina tokat atmasi yerine gore kadini sersemletebilir ve daha onemlisi bu tokatin anlami "sus yoksa seni bu sekilde cezalandiririm" seklinde algilanir. bu basit mantigi kuramayanlarin metro'ya binerken raylara falan dusmemeyi nasil becerdiklerini anlayamiyorum!
    green street hooligansfilmini izlemeyenimiz yoktur. belgesel tadindaki bu filmi izlerken holiganlarin butun pis islerini goruruz. deli gibi icerler, kavga ederler, kufrederler hatta iclerinden en yakin arkadaslarini satan bile cikar ama bu tiplerin bile metroda kadinlara yer verdigini vurgulayan bir sahne gecer filmde. aslinda filmin konusuyla alakasiz 2-3 saniyelik bir goruntudur ama vurgulanmak istenen "bu ayilar belki toplaninca kendi aralarinda ipini koparirlar ancak otobuste-metroda kadinlara yer vermeyecek kadar da hayvan degillerdir aslinda"dir. peki bu videoda bir vagon dolusu erkegin, kadina tutunma sansi bile vermedigi bir karambol ortaminda, ustune ustluk bir de igrenc bir kufuru agzini yaya yaya soyleyen bir tip ve ayakta zor durulan bu ortamda ona eslik etmek icin yere cokmus yancilarina once sozlu uyarida bulunup daha sonra yukarida belirttigim gibi "allah belanizi versin" kabilinden bir tokat atan kiza harbiden nasil suc bulundu?
    ozellikle toplu tasima araclarinda baskalarina neden daha fazla saygi duymak zorundayiz? neden yuksek sesle gulmek bile hos degildir? cunku bir dunya insan o toplu tasima aracina bir suru farkli nedenle biner. kimisi hastanede bir yakinini gormek icin, kimisi cok kotu bir gunun sonunda kendini eve atabilmek icin vs. herkesin ruh hali ve aklindaki problemleri farkli farklidir. boyle bir ortamda herkes en makul duzeyde yani sessizlikte bulusur. herkes gidecegi yere kadar mutlulugunu da mumkunse gozyaslarini da saklar. ondan sonra stadyuma giden kendi gibi ayni amacla orda olan onbinlerce insanla tepinir, stada gelenler de malesef turkiye sartlarinda kufurlu sozler duyacagini kabullenerek gelir o stada. simdi bu kizin o gun hangi streslerle bogustugunu, acaba bir yakinini yeni mi kaybetti ya da calistigi is ortaminda cok mu stres yasiyor bunu bile bilmiyoruz. kiz dunyanin en problemsiz hayatini yasasa da yapilmaz bu hayvanlik yanlis anlasilmasin ancak yapilan okuzlugun boyutlarinin nerelere varabileceginin anlasilmasi acisindan olasiliklari dile getirmek istedim.
    velhasili daha boyle bir magandaliga karsi bile uzlasilamiyorsa, turkiye'de ozel hayata saygi konusunda daha uzun zaman pek bir yere gidemeyiz diye dusunuyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın