• 15
    sözlük, kendi kanunlarını koymakta özgürdür. sözlük, kendi koyduğu kurallara uyup uymamakta da özgürdür. sözlük sahipleri ve moderasyon sözlüğün nasıl bir yer olacağı konusunda karar vermekte de özgürdür. sözlük, yazarlarına kısıtlama getirmekte de özgürdür.

    sözlük ya da x bir otorite eğer kanunları ve kuralları korkuları çerçevesinde koyuyorlarsa bilsinler ki karanlık tarafa geçmişlerdir. korkular üzüntüye ve bazı eski moderatörlerin entrylerinde gördüğümüz gibi öfkeye yol açmaktadırlar. bunun neticesinde de sıkı kurallar ve onların takipçisi kolluk kuvvetleri ortaya çıkar.

    sözlük karar verecek belki de verdi bile: ya kurallarını korkularla koyacak ve moderasyon her entry'de (ki atlanan her entry kavga konusu olacak) siyaset kokusu arayacak, siyasi olarak subjektif değerlendirmelerle yazarlarını sık boğaz edecek.

    ya da güvenecek yazarlarına: galatasarayla ilintili olması şartıyla siyaset konuşulmasına da izin verecek. galatasaray'ın yolunu kesmek isteyen siyaset hakkında da konuşulabilecek.

    gözlemlerim teorik olarak sözlük'ün yazarlarına güvenmediği ancak pratikte çok sert yaptırımlar uygulamaması. umarım hiç değilse bu çizgi devam eder.

    korkudan doğan rejimler baskı ve paranoyak yönetim pratiğinde (mesela gestapo) boğulurlar. umarım sözlük, yazarlarına pratikte olduğu kadar teorik kurallar çerçevesinde de güvenir. böylece biz de halkına güvenen, vatandaşının beyanını kanıt gören batılı devlet kafasıyla sözlüğümüzde teorik olarak da yaşamaya devam edebiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın