• 358
    dragonlance yani ejderha mızrağı, margaret weis ve tracy hickman tarafından yazılmış bir kitap serisidir.
    http://www.gophoto.it/...ika.jpg#.ULsecoMz2f8

    serinin 190'dan fazla kitabı vardır. ejderha mızrağı dünyasının asıl yaratıcıları margaret weis ve tracy hickman olsa da, bir çok yazar yaratılan dünyaya ve kurallarına sadık kalıp onları kullanarak ejderha mızrağı dünyasıyla ilgili kitaplar yazmıştır. asıl seri üç kitaptan oluşur, sonradan karakter derinleştirmeleri, yan hikâyeler, geçmiş ve gelecek eklemeleriyle büyümüş ve hala da büyümeye, yeni yeni kitaplar yazılmaya devam etmektedir.

    aslında olaylar ve kurgu bakımından çok da özgün sayılamayacak serinin öne çıkmasındaki en temel unsur, karakterlerin çok gerçekçi yazılmasıdır. kahramanlarımızın tıpkı normal insanlar gibi endişeleri, umutsuzlukları, sevdikleri ve kaybettikleri olur. yeri geldiğinde kendi inandıklarını bile sorgulayarak gerçekliğe bir adım daha atarlar. ancak burada bir parantez açmak lazım. serinin bu kadar tutulmasında en büyük etken, fantastik kurgu tarihinin en etkileyici karakterini içinde barındırıyor olmasıdır. raistlin karakteri olmasaydı hiç kimsenin ilgisini çekmeden silinip gidecek bir seri olabilirdi.

    öyle ki, serinin hangi kitabı olursa olsun, hangi bölümü olursa olsun, bir bölüme bir sayfaya raistlin girince olaylar daha heyecanlı bir hal alıverir. bazen öyle olur ki bir kaç bölüm raistlinsiz geçerse artık raistlin olaya nerede giriyor diye aramaya başlarsınız. neyse yazının ilerleyen kısımlarında raistlinin karakter özelliklerine tekrardan değineceğim.

    işin ilginci, margaret weis'in yazarken dengeli karakter yapısıyla tanis yarimelf'i en ideal ve en beğenilecek karakter olarak düşünmesi fakat herkesin raistlin majere'e aşırı derecede ilgi gostermesiyle onun hakkında kitaplar yazması ve döneminde neredeyse yok satmasıdır. yaratılan bu dünya, diğer karakterlerinden ziyade raistlin sayesinde bu kadar ünlenmiştir.

    ilk serinin sevdiğim ana karakterlerini kısaca sizlere tanıtayım.

    tanis yarımelf: esas adı “‘tanthalas”. yarım elf ırkındandır. nasıl mı? insan ırkından birisinin bir elf olan annesine tecavüz etmesiyle dünyaya gelmiştir. bir süre elflerin arasında büyüyen tanis, babasız (yani yarım-elf) olduğundan dolayı diğer elfler tarafından her zaman dışlanmıştır. aynı zamanda insanlar da ona yarım-elf gözüyle bakar ve dışlarlar. bu yüzden hiçbir ırka aidiyet duygusu hissetmez. fizyolojik olarak iki ırkın özelliklerini de taşır.

    sturm brightblade: solomniyalı bir lordun oglu olan sturm brightblade hayatı boyunca şövalyelik ünvanını kazanmak için uğraşmış kutsal bir savaşçıdır. büyü kullanıcılardan pek hoşlanmaması şövalyelerde var olan genel kanıdan dolayıdır. yaşanan büyük afetten sonra şövalyelik olgusu onurunu kaybetmiş, sturm brightblade sonraki hayatını şövalyelerin tekrar onurlarını geri alabilmesine adamıştır.

    altınay: kabile şefi’nin kızı, que-shu’nun prensesidir. gerçek tanrılardan gelen mesajla tanrıların işareti olan mavi kristalden asayı bulur. bu asa ve diskler sayesinde iyileştirme yeteğine kavuşur.

    raistlin majere: eğer ki bu kitabı okursanız, eminim ki bu karaktere hayran olacaksınız.

    ne gandlaf, ne elminister ne de harry potter'daki karanlık lord voldemort... hiçbirisi raistlin'in karizmasına ve gücüne erişemez. tek rakibi darth vader olabilir.

    raistlin, doğduğunda sağlıksız bir bebektir, ikiz kardeşi caramon'un yaşaması ve onun ölmesi beklenir. ancak bir şekilde hayatta kalmayı başarır. herkes mutlu mesut çocukluk geçirirken o geçirememiştir. gayet zeki birisi olmasına rağmen vücudu hep hastalıklı ve zayıf olmuştur. büyüyle tanıştıktan sonra dört elle büyüye sarılmıştır.

    genç yasta büyücülerin ölüm kalım sınavına girip başarılı olmuş ve bu testin sonunda kazandığı güçlere karşılık sağlığını feda etmiştir. zaten zayıf olan vücudu daha kötü bir hal alır. sınavdan sonra devamlı öksürük nöbetlerine tutulmaya başlamasının yanında, merhameti öğrenmesi için kendisine raelana'nın gözleri diye bilinen kum saati gözler verilir. bu gözler yüzünden her şeyin ölürken aldığı halini görmektedir.

    onun o alaycı tebessümü, her zaman yanında taşıdığı kuru gül yapraklarına tezat olan ve sadece ölümü gören altın rengi kum saati gözleri; vücudunu kıran hastalığa rağmen her daim güç peşinde koşması, bu uğurda ikiz kardeşini bile satışı ve engellenemeyen yükselişi…

    http://www.gophoto.it/...lin.png#.ULseDIMz2f8
    http://www.gophoto.it/...lin.jpg#.ULseQIMz2f8

    yaptığı her kötülükten sonra hem küfreder, hem de hayranlıkla okumaya devam edersiniz.

    caramon majere: büyük iri savaşçı. güce, sempatikliğe, bir o kadarda saf kalbe sahiptir. ancak zeki olduğu söylenemez. raistlin’in ikiz kardeşidir. vücudu zayıf olan kardeşini hayatı boyunca koruyup kollamaya çalışmıştır. sık sık ikizinin hakaretlerine maruz kalır.

    belki okumak isteyenler olursa serinin ilk 50 kitabının okuma sırası:
    not: 1-2-3: ejderha mızrağı destanı, 4-5-6: efsaneler üçlemesi, 7-8: raistlin tarihçeleri, 11-12: kang'ın alayı, 13-14-15: yeni çağın ejderhaları, 16-17-18: dhamon efsanesi, 19-20-21: ruhlar savaşı, 22-23-24-25-26: kaos savaşı serisi, 27-28-29-30-31-32: başlangıçlar, 33-34-35-36-37-38: karşılaşmalar, 43-44-45: buzduvarı üçlemesi, 46-47-48-49-50: kesişen yollar serisi.

    bu entry birçok kaynaktan derlenmiştir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın