• 28
    mustafa kemal atatürk'ün vefat ettiği 1938 yılından, ak parti'nin iktidara geldiği 3 kasım 2002 seçimlerine kadar geçen 64 yıllık süreçte türkiye cumhuriyeti'nin yaşadığı bütün olumsuzluklardan ismet inönü ile beraber sorumlu tutulan değerli bir siyaset adamı.

    sözlükte siyasi yönden taraf ortaya koyan entry'lerden hiç hoşlanmayan biriyim ama siyaset bilimi açısından türkiye siyasi tarihi özelinde ufak bir tespit yapmakta ve bir soru yöneltmekte sakınca görmüyorum. çok partili hayata geçiş sonrası 1950 seçimleriyle başlayarak 2002'ye kadar geçen 52 yıllık süreçte sağ tandanslı siyasi partiler ve liderler kaç yıl devleti yönetmiş bir bakılsın. adnan menderes, süleyman demirel (hep süleyman hep başbakan), turgut özal, tansu çiller, mesut yılmaz, necmettin erbakan vs. bir de aynı 52 yıllık süreçte siyasi yelpazenin solunda yer alan ismet inönü ve bülent ecevit gibiler kaç yıl başbakanlık koltuğunda oturmuş veya hükümet ortağı olmuş bir incelensin. özellikle 12 mart 1971 ve 12 eylül 1980 arası geçen yaklaşık 10 yıllık süreç, başka hiçbir detaya girmeden sadece "hangi lider, kaç yıl başbakanlık yaptı ve hükümeti oluşturan koalisyon ortakları kimlerdi?" sorusuna cevap bulmak için bir incelensin. başka da hiçbir şeye girilmesin bahse konu 10 yıla dair...türk siyasi tarihini 18 nisan 1999 seçimleriyle başlatıp 3 kasım 2002 seçimleriyle bitirirseniz, evet bülent ecevit'in hataları var. ecevit'in hatalarının olduğu bu sürece dair sadece küçük bir tespit yapmak isterim: 1999-2002 arası meclis'teki 550 milletvekilinden sadece 136 tanesi dsp'li. 129'u mhp, 111'i fp, 86'sı anavatan, 85'i dyp olmak üzere toplamda 411 milletvekili sağ tandanslı. 17 ağustos 1999 depremi de, 2000 ve 2001 ekonomik krizleri de böyle bir meclis aritmetriği içerisinde yaşandı. siyaset yok, taraf olmak yok; basit bir matematik ve bu matematik doğrultusunda tespitler var sadece. 1 doğal afet, 2 ekonomik kriz yaşanan süreçte bülent ecevit'in iki koalisyon ortağı parti de sağ eğilimliydi ve ülke yönetiminde stratetejik bakanlıkların bakanlar kurulunda sahipleri idilerdi.

    özetin özeti tablo bu şekilde rahmetliye dair. 5 kasım 2006'da vefat etmiş, türk siyasetinde 40 yıla yakın yer almış değerli siyasetçi hakkında 2023 yılında yaşanan bir bir deprem sonrası "iyi miydi, kötü müydü" diye konuşma gereği hissediyoruz ya; bize de pes doğrusu. bu işin sağını solunu, depremini ekonomisini bir kenara bırakıp; "değerli bir lider, değerli bir şair ve gazeteciydi. hizmetleri çoktu, allah rahmet eylesin" deyip geçemiyor ve tartışma gereği hissediyoruz ya; bizi bunu zorlayan günümüz liderleri hakkında diyecek söz bulamıyorum.
  • 30
    6 şubat 2023 depremi sonrası insanların harıl harıl yardım kampanyalarına destek vermek ve çalışmak yerine kendisini tartışması ve insanları kutuplaştırması resmen akıl tutunmadır. hem de hala enkaz altında binlerce insan kurtarılmayı beklerken. yazık. çok yazık.

    bülent ecevit gibi büyük ve önemli bir devlet adamının 99 depremi ve bugünkü depremi karşılaştırarak aklanmaya ihtiyacı yok.

    halkım vicdanında her zaman ak bir devlet adamıydı zaten ama bu tartışmanın zamanı bugün değil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın