• 201
    sezonun ilk yarısını zoru zoruna bitirdiğimiz sezonun devre arasında başlayan dönem.

    twitter'daki sözde duyumcuların fenomen olabilme heyecanıyla, fanatik gazetesinin manşet ekibinin büyük saçma puntolarla "ronaldinho fenere" yazma hevesiyle bugünü beklemesi bir yana, bizim de gözümüzün yollarda kalmasının nedeni sezonun ilk yarısını gerçekten zoru zoruna bitirmemiz.

    galatasaray'a karşı başlatılan topyekün savaş ayrı bir durum, bizim kadromuzdaki bazı kilit pozsiyonların da güçlendirilmesi gerekmekte.

    1 - forvet: yapılan bir hatanın, bir ufak iletişimsizliğin, bir anlık "hoca var nasıl olsa" rahatlığının verdiği rehavetin ne kadar ağır sonuçları olduğunu gördük bu sezon. şampiyonlar ligindeki tarihimizde çektiğimiz en kolay kura olan porto - schalke - lokomotif grubunu zorla, schalke'nin de son maçı kazanmasıyla 3. bitirip uefa avrupa ligine attık kendimizi. en basiti porto deplasmanı ve iç saha maçında bir tane adam akıllı forvetimiz olsa sadece o iki maçtan gelecek 6 puanla schalke 1. biz 2. çıkardık gruptan en kötü olasılıkla. ki adam akıllı bir forvet bize iç sahadaki schalke maçını da deplasman lokomotif maçını da aldırırdı. aynı şekilde ligdeki bir çok maçta da puan kayıplarının doğrudan nedeni olarak görünmese de forvet pozisyonu kopabilecek maçlarda farkı getirebilecek oyuncularımızın olmaması bizi bu duruma sokan başlıca etmen.

    1 - sonuç: alınacak isim durağan, ceza sahası içinde topla buluştuğunda fişi çekecek birisi olmamalı. bu isim her ne kadar bu anlamda çalışmasa da elimizde mevcut. bize lazım olan takımı da ileriye çekecek, kanallarda boşluk arayacak, bulduğu boşlukları değerlendirecek, şut atmaktan çekinmeyecek ve kanat oyuncularının hızını kesmeyecek aksine onların hızında iş yapabilecek bir forvet. yani çoğunlukla bize karşı merkezden minimum 5, çoğunlukla 7-8 kişi ile kapanan futbolu kapanıp 1 puan almaktan ibaret gören anadolu takımlarının savunma dengesini bozup kilit açmaya da yardımcı olacak bir forvet lazım.

    2 - stoper: muhammed ozan kabak'ın satılmayacağını düşünerek 1 tane yeterli olan pozisyon. maicon gitse bile serdar aziz - ozan - x hattı yeterli olacaktır.

    2 - sonuç: bu stoper tercihen tecrübeli, pozisyon bilgisi yüksek ve muslera - mariano (veya linnes) ile %100 iletişimde olabilecek birisi olmalı bana sorarsanız. yani birbirlerini tamamlayacak bir isim bulmalıyız. savunma hattının komutanı diyebileceğimiz bir isim. takımın potansiyel dağılabileceği, konsantrasyonun düşebileceği anlarda bile oyundan kopmayarak diğer muslera dahil 4 ismi de savunmaya konsantre edecek birisi. yoksa atıyorum ahmet çalık gibi birisi gelecekse transfere hiç gerek yok bana sorarsanız, bu aradığımız kişi gelmediği sürece stoper takviyesine gerek yok, maicon satılmasın olsun bitsin.

    3 - orta saha: badou geçen sene devre arasında ingiltere'ye gitti, bu sene başında kiralarken "pası kötü pozisyon bilgisi orta azmi çok iyiydi, eksiklerini ingiltere'de antreman düzeniyle halletmişlerdir premier league orası" diye düşünmüştüm. halletmemişler. özellikle pas anlamında hala çok kötü, pozisyon bilgisi nedeniyle de oyun zekası yokmuş gibi oynuyor çoğu maçta. bu da fernando reges'i zor durumda bırakabiliyor çoğu anda.

    3 - sonuç: sadece pres yapması yetmeyecek, yaptığı presi de olumlu kullanabilecek yani faul yapmadan topu çalan ve bir an önce ayağından "doğru şekilde" çıkarak bir orta saha ile takımın kalitesi en az 1 seviye atlayacaktır. yani fernando reges'in daha hareketlisi desek tanım olarak yanlış olmaz diye düşünüyorum.

    4 - 10 numara: belhanda'ya güven olmayacağı çok artık açık ve net belli. sadece fener maçına bakarak bile bunu söyleyebiliriz, adam bir taç pozisyonuna itiraz ettiği ve adamını kovalamadığı için golü yiyip berabere kalmamız bir yana, maç sonunda yaptığı olaylardan dolayı daha yeni yeni toparlıyoruz takım olarak. tamam, olmadığı zaman kötüyüz bakın bunu da kabul ediyorum kendisini sevmememe rağmen. ama olduğu zamanlarda da bu halinden daha iyi olarak olmalı. talibi varsa satılmalı, yoksa eğer kendisine verdiğimiz bu para ile zaten başka birisini de arkasına alıp bekletmemiz saçma olacaktır.

    4 - sonuç: çilingir lazım. sofra olarak değil de o saçma 11 kişi kapanan takımları yana - geriye pas yaparak değil ileriye dikine zorlayarak rakibi açılmaya zorlayacak bir oyun kurucu lazım bize. kanatlardan bunun yapılamadığı aşikar, bunu merkezden deneyecek bir isim gerekli.

    genel sonuç: ne mbaye diagne, ne trezeguet, ne ribery bize bu transfer döneminde lazım değil. zaten devre arası transferi bu, çok zorda olunmadıkça öyle 5-6 oyuncu alınmamalı. fenerbahçe'nin durumunda olsak allah saklasın evet doğru 11 tane hatta 13-14 tane yeni futbolcu lazım olabilir. ama bizim için 4 pozisyona transfer gerekiyor, o 4'ün de 2'si acil sadece bana sorarsanız. yani 2 acil 4 kritik transfer yapmamız gerekirken gidip durağan diagne, kanat trezeguet ya da ribery bize hiç bir ekstra katmaz. onyekuru - garry - feghouli - sinan - muğdat - yunus toplam 6 kanat oyuncumuz var ribery diyorsunuz. diagne de aynı şekilde bizim işimize yarayacak topçu değil, kapalı alanda iş yapamaz. açık alan futbolcusuna bizim ihtiyacımız yok zaten.

    tabii bir de "sattığın kadar al" durumu var. kimler gidecek emin değilim ama gelmesi gerekenler bunlar. bakalım mustafa cengiz ve abdurrahim albayrak neler yapabilecekler bu dönemde. eğer bu dönemde de bu 4 eksikten en kötü 2'sini bize lazım olan futbolcularla takviye edemezler ve bahane uydururlarsa suları ısınmaya başlar bana sorarsanız.
  • 202
    macera aramaya gerek olmayan transfer sezonudur. bonservisi elinde olan alan veya ighalo ve maicon'un gitmesi durumda serdar ve ozan'ı yedekleyecek bir stoper alınarak tamamlanması bize şampiyonluğu getirir. takımın doğru düzgün bir kondisyonerle çalışıp geçen yılki* haline ulaşması transferden daha önemlidir. yoksa rodriguez, fernando, mariano, ndiaye ve donk bu haldeyken suarez'i getirsek yine sorun yaşarız.
  • 203
    zorda kalırsak sadece iki santrafor (biri kesin yıldız olmalı) alarak yola devam etmeliyiz. maicon’u ve rodrigues’i satsak bile paraları stopere değil santraforlara yatırmalıyız. çünkü serdar, ozan, donk ve gökay güney var elimizde. onlarla götürebiliriz gerekirse.

    eğer uefa avrupa kupasını hedefliyorsak tabi ki en az üç ilk onbir futbolcusu almamız gerek ama bu sezon bu hedef makul değil. makul değil diyorum çünkü takımın oynadığı oyunun istikrarsızlığı bana söyletiyor bunu. 2000 olmasa bile en azından 1999 galatasaray’ı seviyesine çıkmamız gerekiyor. oturmuş takım, istikrarlı kadro ve en az beş dünya yıldızının olduğu bir ilk onbir.

    şu anda en güçlü bölgemiz orta saha. fernando, ndiaye, belhanda, emre akbaba, celil ve gerektiğinde donk var orada. kanatlarda, henry, rodrigues, feghouli, sinan ve yunus akgün var. santrafor ve stoper mevkimiz avrupa şampiyonluğunu kaldırabilecek güçte değil. dünya çapında yıldız bir santrafor bulabilirsek o zaman bir yedek santrafor bir tane de iyi stoper alarak avrupa şampiyonluğunu düşünebiliriz. dolayısıyla öncelikle santrafor mevkiine odaklammalı, oraya müthiş iki futbolcu almalıyız. ondan sonra bir stoper düşünebiliriz.

    sonuç; birisi yıldız iki santrafor almayı başarmamız halinde bir de stoper alabiliriz. (santrafor almadan stoper almak ahmaklık olur. çünkü elimizde gerektiğinde kullanabileceğimiz donk var, gökay var) bu dediklerim ffp nedeniyle o kadar zor ki parmaklarım yazıyor, kalbim siliyor. ama yapacak bir şey yok, bonservissiz bir yıldız santrafor bul-ma-lı-yız. gerkeirse rodrigues’i satıp o paranın tamamına santraforlara yatırmalıyız. alan, balotelli, demba ba kim olursa...
  • 204
    30-31 yaşındaki futbolculara cüzzamlı muamelesi yapılmaması gereken transfer sezonu.* uzun kontratlar verilmediği sürece bedelsiz transfer edilen futbolcunun yaşının hiçbir önemi yoktur. sözleşme süresi boyunca istediğin performansı sana verdiği sürece 60 yaşında da olabilir problem değil.

    tutup bonservis ödediğin futbolcuya son kontratını verirsen aldığı paranın hakkını verse dahi ödediğin bonservis ölü yatırım olur. ama bonservis ödemeden kısa süreli bir kontratla alırsan normal şartlar altında bütçenin yetmeyeceği kalitede bir futbolcuyu kazanmış olursun. bu da hem sportif başarıları hem de kadrodaki genç oyuncuları olumlu etkiler.

    genç futbolcu transferi her açıdan mantıklı, hatta içinde bulunduğumuz şartlar da bizim için mecburiyet. fakat genç oyuncu oynatıp satacağız diye ligde şampiyon olmak zorunda olan bir takım tüm kadrosunu genç oyunculardan kuramaz. genç-prime-veteran futbolcu sayıları arasındaki denge korunduğu sürece veteran futbolcu transferinin bizim için hiçbir sakıncası yok.
  • 206
    takımımızın ölesiye forvet ihtiyacı olduğunu düşündüğümüzde ilk yapılması gereken transferin de forvet transferi olması gerektiği aşikar ve bu sefer kesinlikle transferin son günlerine bırakılmaması gerekiyor.alan,ighalo veya bir başkası kim gelecekse makul şartlar altında imza bir an önce attırılmalı,hiç değilse bir protokol imzalanmalı.sonuçta fenerbahçe de tüm kadrosu bakımından ciddi sıkıntıda ve onların da tıpkı bizim gibi forvete ihtiyacı var. beşiktaşın ve hatta başakşehirin bile forvet almayı düşündüğü göz önündeyken ve özellikle bjk ve fb'nin bizim ilgilendiğimiz oyunculara nasıl salyaları aka aka saldırdığı da bilinen bir gerçek iken asla geç kalınmamalı,forvet transferi artık muallak bir halde kalmamalı.açıkçası alan ismi son 1-1,5 aydır sürekli bizim için gündemde ve neredeyse her gün bir haber çıkıyor, olumlu ve olumsuz.resmi siteden de henüz bir yalanlama gelmediğine göre sanırım ilk adaylardan birisi kendisi.bunun dışında demba ba seleznyov isimleri de çok sık gündeme geliyor,şahsen ikisinin de gelmesini istemem ama fatih hoca geçiş dönemi için bu isimlere onay veriyorsa bir itirazım olmaz. stoper transferi de ikinci ve yüksek öncelikli ama iyi bir oyuncuyu nasıl alacağız ya da ne tür bir oyuncu alacağız tam bir muamma. bana kalırsa eğer en azından hem ileride top tutup hem arkadaşlarıyla sorunsuz pas alışverişi yapabilen hem de ayağına gelen net fırsatları gol yapabilen ,kısacası eren'in yapamadığı bu temel şeyleri yapabilen 1 forvet bile alınması beni memnun eder.takımın tabi ki eksikleri tek forvet transferi ile kapanmaz ancak ligin ikinci yarısı için bunun bile çok şeyi değiştirebileceği aşikar.geriye kalan eksikler yazın da halledilebilir.
  • 207
    transfer yapmak için transfer yapmamamızı umduğum dönem. eğer satış olursa bu parayı yaz transfer dönemine aktaramayacağız. ara transfer döneminde kimse elindeki oyuncuyu gözden çıkarmadıysa ucuza bırakmaz. o yüzden büyük satış yapmamızı beklemiyorum. giderse maicon 5-8 milyon aralığında satılır. satış beklemediğim için bonservisi elinde olan oyunculara, takımında gözden düşmüş ucuz oyunculara veya kiralık oyunculara gitmemizi bekliyorum. keşke linnes’i gibi ucuza 1-2 görev adamı bulabilsek.
  • 208
    devre arasında takımın kimyasını bozacak şekilde transfer yapılmamalı. necati ve nagatomo örneğindeki gibi, nokta atışı hamleler yapılmalı. orta saha için istediğimiz oyuncuyu bulacağımızı sanmıyorum. ama stoper ve forvet için daha şanslı olduğumuzu düşünüyorum. iki pozisyona alınacak kaliteli adamlarla işimizi hallederiz bana kalırsa. fazla acilirsak mancini dönemindeki uyumsuzluk söz konusu olur. tadında bırakmak gerek diye düşünüyorum.
  • 209
    bana kalırsa galatasaray futbol takımının öncelikleri açıklamalı bir şekilde aşağıda ki gibi olmalıdır;

    1- forvet
    hiçbir tartışmaya açık olmaksızın hepimizin hem fikir olduğu bir konudur. kesinlikle elzem olan oyuncu forvet oyuncusudur, saha içerisinde takımımızın-tribünde taraftarımızın saha içerisinde bir şekilde gol atabilecek bir futbolcumuz olduğunu bilmeleri gerekiyor. bu bizi oyunsal anlam bir yana, psikolojik olarakta çok ileriye taşıyacak.

    4- stoper
    ozan kabak - serdar aziz ikilisine güvenim sonsuz fakat, serdar aziz'in maalesef bazen camdan adam modu açılıyor, açılmasa bile serdar maalesef kimsenin gözü kapalı 1 hafta sonra sahada olacağına inanacağı bir futbolcu değil. maicon ve ahmet çalık ise gerçekten galatasaray seviyelerinin forveti değil. ben maicon'u kişisel olarak çok beğeniyorum fakat mental açıdan zayıf kaldığını düşünüyorum, bazen dalıp gidiyor ve ne olduğunu anlamadan gol yiyoruz. bize tam burada gary cahill gibi, eliaquim mangala gibi rakibi ismiyle bile korkutabilecek bir oyuncu lazım. ozan'ın yanında oynayacağını varsayarsak gary cahill gibi bir adam bizim için mükemmel olur.

    3- defans ve hücüm bloğu arasında top taşıyabilecek orta saha
    fernando reges bu görevi çok ihtiyaç olduğunda yerine getirebiliyor bunu daha önce görmüştük (bkz: 2 aralık 2018 beşiktaş galatasaray maçı) ama bunu genel olarak oyuna yığmakta bariz problemler yaşıyor. * bir diğer yanda maalesef badou ndiaye bu sezon bizim bildiğimiz badou performansından çok uzakta. bazı maçlarda 2 metreye pas bile atmakta zorluk çekiyor. bizim ihtiyacımız olan tam bu anda belki lüks olarak gelebilir fakat, 4-1-4-1 gibi bir taktik oynayacaksak ileri 4'ün ortasında olacak younes belhanda ve emre akbaba'nın arkasında sağlam bir 6 numara olmalıdır.

    bunlar bence devre arasında yapmamız gereken elzem takviyeler, tabii sezon sonu farklı planlamalar yapmak gerekirse bu liste uzayacaktır.
  • 212
    kesinlikle premiere league veya championship görmüş bir stoper ve mc, ceza alanında tek vuruş ustası bir forvet.

    şu 3 adamı alırsak bu ligi çok rahat götürürüz. takımda forvetimsi kanat oyuncusundan geçilmiyor zaten. bekler de türkiye ligi için yeterli. ocak ayında serbest kalan oyunculardan 3 kişi rahat bulunabilir, bulunmalı.
    maicon satılırsa bonservisli oyuncu bile bakılabilir.
  • 214
    forvet hatta iki forvet konusunda hemfikiriz zaten. ama stoper yerine ön libero almak daha mantıklı olur gibi bir düşüncem var.

    takımın en güçlü bölgesi ortasaha gibi gözükse de bu sadece nicelik olarak doğru bana göre. donk, fernando, selçuk, ndiaye, celil. hangisinin performansı yeterliydi. ya da içlerinde düşünmeden kadroya yazabileceğimiz adam var mı?

    ndiaye temposu ve fiziksel özellikleriyle diğerlerinden bir adım önde olsa da oyun zekası,pas isabeti,pozisyon bilgisi gibi konularda geri kalıyor. fernandonun aşşağıya giden grafiği malumunuz.

    ben de derim ki. maiconu sattık diyelim.elde var serdar ve ozan. donku çek stopere. o da mı yetmedi? fernando da oynar. e son çare ahmet çalık var.

    bir gerçek var ki, eğer bir takım rakip yarısahada top tutamıyorsa, çıkarken top kayıpları yaşıyorsa, ortasahası yeteri kadar koşmuyorsa, pas kalitesi düşükse savunmasında kimin oynadığının ''çok'' da önemi yoktur. golün hertürlüsünü de yer. kalecisi de hata yapar. stoperi de ağır kalır. penaltısı, hatalı golü eksik olmaz.

    stoperden evvel takım oyununda ve ortasahada değişikliğe gitmemiz daha elzem diye düşünüyorum. ön libero diyince hemen aklıma melo ayarında bir oyuncu geliyor ama ara transfer döneminde, bu mali şartlarda kimi bulurlar nasıl yaparlar bilemem. artık o da yönetimin becerisine kalmış.
  • 217
    gelecekler ve gidecekleri 2019 yaz transfer dönemi ile birlikte düşünüp, çok dikkatli hareket etmeliyiz. malum uefa ffp kapıda ve eskiden olduğu gibi transferde hata yapma lüksümüz yok. nokta atışı isimlerle hem kadroyu yenilemeli, hem de yarıştan kopmamalıyız.

    rakiplerimizin durumu da düşünüldüğünde bu sene şampiyon olmak ya da en azından şampiyonlar ligine katılmak önümüzdeki süreçte ligde uzun yıllar sürecek bir dominasyon sağlayacak. bu fırsatı en son 2013 yılında fatih terim'in ayrılışı ile kaybetmiştik. bu kez bu fırsatı kaçırmamalıyız.

    öncelikle ara transfer dönemi iyi oyuncu bulmanın çok zor olduğu bir dönem. hiçbir takım ligde ve avrupada yarış halinde iken kaliteli oyuncusunu bırakmak istemez. bu nedenle bu dönemi mümkün olan minimum sayıda transfer ile kapatmalı, 2019 yaz transfer dönemine son kurşunumuzu saklamalıyız.

    acil alınması gereken 1 forvet transferi bana göre. bunun haricinde maicon ve mariano talipleri bulunduğunda son güne kalmadan satılıp yerlerine üst düzey bir stoper alınırsa bence ikinci yarıyı kurtarırız. ffp ye de takılmamış oluruz. ayrıca talipleri olursa 10m+ bir bedele feghouli ya da belhandadan birini ve rodriguezi göndermeyi de ciddi şekilde değerlendirmeliyiz. bunlar takımın en yüksek ücretli oyuncuları olmasının yanında sezon sonu sözleşmeleri sona erecek selçuk ve tarık da düşünüldüğünde 2019 yazı bizim için oldukça heyecanlı geçecektir.
  • 218
    hiçbir transferin önceden bitirildiğini zannetmiyorum. bonservisi elinde topçuya imza parası vermeyelim yıllık ücretine ekleyelim veya seninle şu şirket üzerinden sponsorluk anlaşması yapalım da imza parası vermeyelim kayıtlara geçmesin diyecek bir yönetim aklı olduğunu da sanmıyorum. o yüzden imza parası ödeyebilmek için maiconun satılmasını bekliyorlar sayılmazsa transfer yapılmayacak veya 31 ocağa kasar beklenecek. bu kadar basit bizimkilerin bederiksizliği.
    ihtiyaç listesine gelirsek 2 forvet bir top klas görmüş, emekliliği yaklaşmış defans (corluka bile olur), bir de ortasaha lazım(bu şart değil).
  • 219
    haftalardır abdürrahim albayrak her puan kaybedilen maç sonunda "şu devreye bir sağ salim girsek, her şey çok güzel olacak" vs deyip durdu.

    ben bu sebeple en az 2 isimle çoktan anlaşıldığı görüşündeyim.

    ha kendisi yaz transfer döneminde "2 forvet alacağız" diyen kişiydi ama bu kez sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer durumu olmuştur.

    çünkü üzerinde çok ciddi bir baskı var. hem abdürrahim bey'in hem de başkanın.

    yapılacak olan hatalarla bir anda mart 2019'da seçim yapılıyor olarak bulabiliriz kendimizi.

    dilerim fatih terim'in elini rahatlatacak, futbol takımımıza güç katacak olan hamleleri yaparlar ve 22. şampiyonluk için her şeyimizle hazır oluruz.

    en az bir çok iyi forvet, bir çok iyi stoper(maicon gitsin ve maicon'dan iyisi gelsin, ozan-serdar ayarında tecrübeli) ve mümkünse 8 numara.

    kalanlarda hiçbir değişikliğe gitmeden bu kadro bizi şampiyonluğa götürür.

    diğer transferler yaz dönemine kalmalı.

    feghouli'yi , belhanda'yı şimdi satsak yerine kimi alacağız ki zaten performanslarıyla da şu an çok lazımlar.
  • 221
    bu yönetimin fatih terim geldiği günden beri gomis'in yanına forvet istiyorum demesine rağmen tam 8 ay boyunca bir adet forvet bulamayıp üstüne de takımın gol kralını sattığını unutup nasıl olur da aman o gelmesin bu gelmesin forvetimiz şu olsun diyebiliyorsunuz anlamıyorum.adamlar almayı becersin de öpün başınıza koyun maalesef beni bu vasat severliğe mahkum ettiler.
  • 222
    her transfer döneminde söylenilen kilişe, ''bize 1 santrafor 1 stoper lazım''. neden pratik zekalıya göre gelen 1 stoper defansın sorunlarını çözecek, gelen 1 santraforla da kamyonla gol atılacak. süper bir matematik. oldu gözlerim doldu. gelen kişiler virgil van dijk ve luis suarez ise tamam sözüm yok. değilse o işler öyle olmuyor. galatasaray rakip sahada yeri geliyor top tutamıyor. toplar döndükçe kendi sahamızda gol tehlikesi oluyor. güzel kardeşim eren derdiyok tamam bitirici değilsin, bari mücadeleci ol. çakma cristiano ronaldo olamıyorsan çakma johan elmander ol. bir faydan olsun oyuna. insan bu fizikle bir hava topu alamaz mı? galatasaray stoperle filan hiç uğraşmasın, çünkü harcayabileceği meblağlar çok sınırlı. o kısıtlı parayı da stoperle telef etmesin. mümkünse en az iki tane golcü alsın. son maç* kimseyi yanıltmasın, galatasaray hücumda çok zayıf.
  • 224
    garry rodrigues ve maicon'u sat,

    1 iyi forvet ve 1 iyi stoper kesin, belki 1 de yedek forvet al. alacagimiz oyuncudan uzun vadede cok emin degilsek gecen sezonki nagatomo gibi 6 ayligina kiralanabilir.

    benim icin ideal transfer donemi bu sekildedir.

    sezon sonunda da eren derdiyok, selçuk inan, ahmet çalık, sinan gümüş gibi isimleri gonderip maas yukunden kurtulmak lazim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın