• 626
    https://twitter.com/.../1396098759789056000

    --- alıntı ---

    mustafa cengiz: "marcao'nun hem profesyonel duruşu hem de sahada verdiği haysiyetli duruşu bizi çok mutlu ediyor. o balçık sahada, zemin bozulmasında, mohamed'e penaltıyı attırmak için zemini düzeltmesini unutamıyorum."

    --- alıntı ---

    bu durumda olmasında en büyük pay sahibi olanların "balçık saha" diyerek bahsettiği zemin.
  • 627
    https://pbs.twimg.com/...jpg&name=900x900
    işte bunlar görmek istediğimiz görüntüler.
    membran seriyorlar...

    zemin yenilemesi süreci hakkında en azından günlük olarak neden resim/kısa video vs. yayınlanmaz anlamıyorum.
    stadın yapılışını 240p kameralarla izlemiş insanlarız duyum kasan twitter hesaplarına çağrımdır en az 50bin etkileşim alırsınız.

    ekleme : sadece çim değil stadın drenaj sistemi de yenileniyor.
    düzenleme : membran serilmiyor saha bitiminde olan yapay kısım kaldırılıyor.
  • 629
    iş işten geçmiş, şampiyonluğa mal olmuş zeminin yenilenmesidir. hatanın tabii ki neresinden dönülürse kardır ama galatasaray yönetiminin bu kadar hata yapma lüksü yok. olan galatasaray'a oldu. umarım bundan sonraki yönetimlerimiz sorumluluklarının farkında olup kendilerinin görev tanımında hiç ama hiç bulunmayan futbolcu gollerini maç özetlerinden çıkarmak gibi boş işlerle uğraşmayıp oturdukları koltukların haklarını verirler.
  • 633
    https://twitter.com/...743816710733833?s=19

    ilgili açıklamaya göre, uefa şampiyonlar ligi 2021-2022 sezonu ikinci ön eleme turundaki iç saha maçımıza* yetişmesinin zor olduğunu düşündüğüm zemindir.

    kaldık muhtemelen zulümpiyat'a... stat kapıları da artık yavaş yavaş açılacaksa o maçı bari taraftar yoğunluğumuzun olduğu bir şehirde* oynayalım.
  • 634
    daha önce yazdığım entry'de saha bitişine membran serildiğini yazmıştım ama o fotoğraf aldatıcı olmuş. detaylı resimlerde gördüğümüz üzere saha bitimi mevcut son katman (yapay kısım) kaldırılıyormuş çünkü o kısımlar artık çim olacak.

    "sahamız her kenarından birer metre genişleyecek. taç çizgisi ve kale arkalarına doğru birer metre genişleyecek. top çizgiyi geçtikten sonra oyuncu aynı çime basmış olacak."

    kulübün yayınladığı resimlerde de göreceğiniz gibi geçmiş drenaj sisteminden farklı bir drenaj sistemi var. önceden boylu boyunca açılan eski usül drenaj olukları vardı şimdi zeminin daha homojen olmasını sağlayacak drenaj sistemi yapılıyor. vakum olarak adlandırılan sistem için bu şart zaten. (bu arada öyle uçuk kaçık bi teknoloji de değil ama zekice)

    şampiyonlar ligi elemelerine yetişmesi zaten söz konusu değil. ağustos ilk haftasına yetişmesini ise zor görüyorum ama ligin ilk maçı deplasmanda olursa bence çim hazır olur.
    drenaj sistemi doğru yapılsın da gerekiyorsa bir maç dışarıda oynayalım benim açımdan hiç problem değil.
  • 635
    https://www.galatasaray.org/...-bilgilendirme/48787

    nihayet hakkinda adam akilli bir aciklama gorebildik. aciklamasizliktan herhangi bir aksiyon alinmamis olmasindan korkuyordum ki lig bittikten sonra insaata baslanmis. sasirdim, sevindim. sadece cimin degil kalitesiz toki altyapisinin da degistiriliyor olmasi hosuma gitti. olmasi gerektigi gibi futbolcu ve teknik heyete mazeret tanimayacak super bir zemine kavusmak temennimiz.

    edit: tabi is burada bitmeyecek. zemin yapildi diye bakimi es gecmemek gerekiyor. isinin ehli kisiler dogru araclarla, dogru yontemlerle temizlik ve bakimi yapmak durumundalar. catidan korumasiz acik zemine ton ton kar dusurmek, cim uzerinde agir tonajli araclarla gezmek gibi keko hareketlere girmemek sart kere sarttir. liyakat. her yerde.
  • 636
    bu sefer sadece çim değil drenaj sistemi de değişiyor. tt arena zeminin en büyük sorunu yağmur veya kar yağdığında zemin üzerinde kalması ve sonrasında oluşan bozukluklardı. yoksa en kaliteli çimleri zaten kullanıyorduk. çim serpme işlemi temmuz başında başlayacakmış. vu işlem ortalama 1 ay sürdüğünden ağustos başı gibi inşallah güzel bir zemine kavuşuruz.
  • 638
    hep premier lig takımlarının maçlarını izlerken zeminleri dikkatimi çekiyor, en alt sıradaki takımların bile kaymak gibi zeminleri oluyor. umarım bizim de ingilizler gibi şöyle hem göze hoş gözüken hem futbolumuzu kolaylaştıran bir zeminimiz olur. şöyle capcanlı rengiyle üzerinde güzel futbol izlemek istiyorum. kaliteli şekilde zeminin yenilenmesi de bence en az bir transfer yapmak kadar önemli.
  • 640
    12 haziran 2021 tarihinde zemin yenileme çalışmalarının son halini gstv'de görme imkanı bulduk o sırada açıklama yapan abdurrahim albayrak ne anlattı dinle(ye)medim bile. ve çok net ifade ediyorum (çok büyük işçilik hataları yapılmamış ön kabulü ile) artık drenaj sorunu yaşayacağımızı sanmıyorum hiçbir masraftan kaçmamışlar :)

    yanlış görmediysem ve firmanın klasik mor tshirtlerini giyen başka bir firma değilse sis grass firması yapıyor.

    drenaj çalışmaları en iyi ihtimalle 20-25 gün daha sürer o bittikten sıra çim'e gelir. hybrid çim farklı şekillerde yapılabiliyor (olimpiyat stadını yapan hatko daha farklı bir yol tercih ediyor) sis ise çakma yöntemini kullanıyor.

    https://twitter.com/...771540226691072?s=20

    ama şu daha iyi bu daha kötü diye bir durum yok tamemen tercih.
  • 642
    2021 yazında sıfırdan oluşturulan zemin. iyi kötü 20 senedir umutsuz bir bağımlı şeklinde futbol takip ediyorum, hiçbir zemin yenileme haberinde korege boru görmemiştim. umarım bu derece köklü bir çalışma yapılıyorken var olan sorunların çözümüne yönelik bir tasarım oluşturuluyordur.

    ancak şunu da unutmamak lazım, 5-10 tane ne idüğü belirsiz internet fenomeninin fişteklediği yaygara sebebiyle istanbul'a çığ düşen bir günde saatte oynanan 14 şubat 2021 galatasaray kasımpaşa maçı sonrası iş buralara kadar geldi malesef. meteoroloji üç gün öncesinden bangır bangır bağırırken, "vay şerefsizler fikstür şikesi yapacak" diye diye o doğal afet koşullarda oynatıldı bu maç. aşırı rüzgar, aşırı soğuk ve tipi yağış gibi çim için her biri "aşırı stres" olan üç koşulun üçünün birden saldırdığı bir ortamda bir de 25 kişi ve bir topun 2 saat çim üzerinde koşmasıyla darmadağın oldu. ek olarak temizlik çalışmaları, çatıdan düşürülen devasa kar kütleleri falan derken var olan çim yüzeyin önemli bir yüzdesi kaybedildi.

    sezonun kalan bölümünde ara ekim ve benzeri çözüm çalışmalarına rağmen çok kötü bir zeminde oynadı galatasaray. yapılan masraf ayrı, yarım yamalak da olsa pas oyunu oynamaya çalışan takımın pas yapamaması ayrı, bozuk zeminde top oynandıkça daha da bellenmesi apayrı konular. üzerine bir de bu boyutta bir çalışma ve tabi masraf kalemi çıktı. borusunu, çimini, çalışacak işçilere verilecek maaşı geçtim; sadece harfiyata ödenecek parayla bile türk futbolu için daha faydalı bir şey yapılabilirdi.

    türk futbol ailesi bu ne idüğü belirsiz internet hesaplarını ve zibididen hallice internet fenomenlerini afaroz etmedikçe; türkiye futbol federasyonu da onun bunun güdümünden çıkmadığı sürece bu devran böyle gidecek.

    ahmet ercanlar, bülent uslu, turgay demir, ankaralı atiba, fenerist, 12numara ve benzeri birkaç hesabın kopardığı bir yaygaraydı kasımpaşa maçının meteorolojinin tüm tahminlerine/uyarılarına rağmen ertelenmemesine sebep olan. o gün örtünün altında korunacak, yağışın durduğu ertesi gün yavaş ve dikkatli şekilde üzeri temizlenecek olan zemin bu ruh hastası ekibin komplo teorilerinin yarattığı baskı sonrası bu hale getirildi.

    federasyonu, kulüpleri, medyası topyekün olarak bu yapıları/kişileri yok etmedikçe böyle şeyler etrafında birbirimizin gırtlağını sıkıp olduğumuz yerde sayıyoruz zannederken geri düşmeye devam ederiz. kur farkı kulüplerin boğazını sıkarken, yayıncı kuruluş bile ödemelerde kur farkından tur bindirme peşindeyken, 10 katı maliyetle transfer yapabiliyorken 4-5 şımarığın gazlaması yüzünden bu masraflara giriliyor.

    gerçekten yazık günah...
  • 643
    bu oyunun olmazsa olmazı sadece güzel görünen çim saha değil doğru/düzgün zemin.

    çoğu kişi hatırlamaz ama frank de boer bizde oynadığı kısa dönem içerisinde yanlış hatırlamıyorsam olimpiyat stadında yapılan bir maç öncesi çimler gereğinden fazla uzun bu zeminde top oynanmaz demişti. haklı çıkmıştı sakatlıkların olduğu bir maç oldu.

    bizim en büyük hatalarımızdan biri zemini çimden ibaret sanmak. yeşili gören zemin çok güzel diyor ama bizim zemin senelerdir alarm veriyor özellikle juventus maçında yapılan yanlış müdehale ve buna benzer yöntemler nedeniyle zeminin bütünlüğü bozuldu. zeminin zaten sorunlu olan drenaj sistemi vardı buna yanlış müdehalelerle bozulan üst katmanı ekleyince zemin tamamen bitmişti ama biz tıpkı marmara denizindeki müsilaj su yüzeyine çıkıncaya kadar umursamadığımız gibi sallamadık. çim ekerek çim biçerek öteledik.

    ülkemizde hava şartları malum. ve bu çim denen bitkinin istediği şeyler belli su ve güneş (her bitki gibi) hava şartları iyi gittiğinde hatta ortalama bile gittiğinde çimi kendi haline bırakın zaten toparlıyor. o nedenle sezon açılışları kimse zemin diye ağlamıyor kış oluyor ve birden bire herkes zemin konuşmaya başlıyor sonra mayıs'a doğru hava tekrar toparlayınca tekrar unutuluyor.

    peki bu işin tepe noktası olan ingiltere'de işler nasıl yürüyor.
    bakın bu zemin bizde olsa öpüp başımıza koyarız. king power'ın 23 mayıs'da ki hali.
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large

    ve bu da 27 mayıs'da başlatılan yenileme çalışmaları.
    https://pbs.twimg.com/...=jpg&name=medium

    29 mayıs
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large

    5 haziran
    bu noktdan sonra enteresan işler oluyor. tarımsal otomasyon işlerinin içerisinde olan bir insanım ve hayranlıkla izledim.
    drenaj'da nirvana nedir o noktaya çıkıyorlar. zemine serilen plastik (kalıp diyelim artık onlara) ve boru çaplarına dikkat edin. sanırsın kanalizasyon sistemi döşüyor adamlar
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    https://twitter.com/...841907687432/photo/3

    11 haziran bu noktada artık o zeminlerin neden bu kadar iyi olduğunu anlıyorsunuz.
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large
    https://pbs.twimg.com/...t=jpg&name=large

    türkiye'de epl seviyesinde saha zemini yok. bu kafayla giderse olmasını da beklemiyorum ama özellikle göztepe'nin zemini bundesliga ortalamasının üzerinde. fenerbahçe'nin zemini başarılı alarm verenler ise bjk vodafone çünkü tıpkı bizim parasızlıkta ihmal ettiğimiz gibi onlarda bakım maliyetlerine masraf gözüyle bakıp zemini sallamaya başladılar. 2 sene sonra bizim gibi 1 milyonluk olunca akılları başlarına gelir.

    yeni yapılan sistemle stadımızın drenajı uzun yıllar sorun çıkarmaz. ülke şartları düşünülünce çok iyi bile denebilir.
    çim ve zemin ise kendi haline bırakırsak 2 yıl gözü kapalı götürür ama sonrası için fikrim yok.

    güzel ve topun çim altına gizlenmiş çukarlarda sekmediği bir zemine sahip olmak ve bunu standard haline getirmek için bu işi "altı üstü çim" mantığından öteye taşımak gerekiyor.
  • 645
    son birkaç haftadır zeminle alakalı yenileme çalışmaları zaten yürütülüyordu. drenaj ve zeminin en alt katmanından sıfırdan zemine hibrit çim döşenmesi haberleri okumuştuk resmi kanallardan.

    hakikaten her sezon kasım aralık gibi başlayan yoğun yağış dönemlerinde, bir de bir haftada iki maç oynayınca oluşan kötü görüntü galatasaray'a yakışmıyor. kulübe cluj maçından sonra beş tane başkan geldi, hala o görüntünün aynısını her sezonda neredeyse görüp duruyoruz.
  • 646
    daha önce açıklanan iş planına göre drenaj süreçlerinde son düzlüğe girilmiş ve hatta tamamlanıyor olması lazım. (temmuz başında çim ekimi yapılabilmesi için son düzlükte olmaları gerek)

    gstv çalışanlarının burayı takip ettiğini düşünüyorum o nedenle seçim dedik gündem farklı dedik ama çalışmalar ne durumda bir bilgilendirme yapma zamanı geldi artık...
  • 649
    https://www.youtube.com/..._channel=Galatasaray

    12 temmuz 2021 tarihi itibariyle ne seviyede olduğu videoda gösterilmiş. ya video overexposure ya da zeminde pek de çim yok. bu haliyle 28 temmuz 2021 de oynanacak galatasaray psv cl ön eleme rövanş maçına yetişecek gibi durmuyor. çünkü videoda ilerleyen günlerde çimlerin ilk defa biçilme işlemi geçireceğinden bahsediliyor. elbette 28 temmuza bir miktar vakit var ancak bu kadar taze çimde maç yapmak pek de sağlıklı olmayacaktır. başvurumuz olduğu konuşulan olimpiyat stadyumu seyirci ile beraber güzel bir alternatif olacaktır.
  • 650
    psv maçına yetişmesi mümkün ancak görüşüne göre ilk maçta "nasıl yeni çim bu, bu kadar hasar nasıl alır" dedirtebilecek zemindir. hele ki yağış falan olursa, çimler harap olabilir.

    --- uzun açıklama ---

    açılın dostlar, çim uzmanı geldi.

    amerikada geçirdiğim 6. yılı doldururken, 2 senedir bahçemdeki çimlerle kaotik bir biçimde savaş vermekteyim. azcık bilgilendireyim sizleri de bildiğim kadarıyla. entry boş zamanıma denk geldiği için uzun olacak, ona göre. okumak istemeyenler sayılı kısımlara geçebilir.

    2 yıl önce ilk çim ekimi yapmaya çalıştığımda toprağa dümdüz tohum ve gübre atmıştım, bir miktar çim büyüse de istediğim veya hayal ettiğim gibi gitmedi. sebebi de toprağın, çimlenmeye uygun olmaması. bu cehaletimi haftalarca sürdürdüm, günün sonunda çim uzasa da kullandığım çimin mevsimi geçmeye başladığı için sonuçlar çok yavaş iyiye gitti.

    2 yıllık tecrübemin ardından, bir iyi bir kötü haberim var sözlüğe zemin ile ilgili.

    eğer toprağın ön gübrelemesi, ön zenginleştirilmesi ve ön yumuşatılması doğru yapıldıysa ve sulama/güneş ışığı* da aksatılmadıysa, son gübreleme işlemi muhtemelen çim ekiminden 1 hafta sonra yapılıyordur. çim ekilirken de gübreyle ekilir zaten, bu gübre hem su tutar hem besin içerir. normalde çimin bu şekilde büyümesi gerekir ancak genellikle çim büyümesi 1-3 hafta arasında sürer. bu aralarda yapılacak ekstra gübreleme işlemi, sonuçlara çok çok pozitif etki eder. bunun son gübreleme olduğunu düşünürsek ünümüzdeki 2 hafta içerisinde çimlerin resmen "yürü ya kulum" denmişçesine büyümesi gerek.

    ancak videoda bir yerde "ilk biçme" dedi ve ben orada biraz ürktüm. zira çim biçme işleminin çimler büyüdükten ve olgunlaştıktan sonra yapılması lazım ki bu 2 haftadan daha uzun bir süre sonraya tekabül eder. zira çim çok uzasa da, çim biçme işlemi çimi öldürebiliyor çok erken yapıldığında veya direk kökünden sökebiliyor.

    ayrıca, çimleri gübrelediği iddia edilen arkadaş ne tür bir gübre kullanıyor bilmiyorum ama ben o tip bir gübre hiç görmedim. o arkadaş daha çok "çim tohumu seriyor" gibiydi parçaların fırlama hızı ve uzağa gidişi itibariyle. gübreler pamuğumsu ve hafif şeyler, burada ise tohum gibi küçük ve nispeten ağırlığı olan bir parça gibi saçılıyor.

    1- eğer videodaki benim bilmediğim bir tip gübre ve son gübre aşamasıysa, psv maçına kadar gayet güçlü büyüyecektir ancak çok zayıf olacak ve ilk maçla çok hasar alacak kökleri istenen olgunlukta olmadığı için. hele önden çim biçerlerse iyice tehlikeli. gerçi çim biçme makinesinin kalitesi de çok önemli, keskin bıçaklı ve çok hızlı bi çim biçme makinesi bu derde sebep olmaz.

    2- çim, sahanın ortasında daha olgun, kenarlarında sorunlu ve seyrek gibi duruyor, bu da güneş ışığı ve sulama eksikilğine bağlı olabilir. 2 haftada oralar da mutlaka toparlanacaktır maça kadar ancak dediğim gibi, çimler zayıf olacak halen.

    kapanış: "yama yapma çimleri" çok hızlı sonuç veriyor, eğer yama yapma çimi kullanıldıysa 2 haftaya kalmadan çok hızlı büyüyecektir çimler. yama çimleri, hali hazırda büyümeye hazır, özetle 1 hafta toprak içinde bekletilmiş ve filiz vermeye hazırmışçasına çimler oluyor. amerikada bunları durduk yere kuruyan yada arabaların hasar verdiği çimleri onarmak için kullanıor insanlar.

    --- uzun açıklama ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın