• 1
    içeriklerinde galatasaray hakkında bolca bilgi bulabileceğimiz türde gazetelerdir.

    hakikaten günümüzde merkezi bir haber ağına bağlı gibi yalnızca istanbul gazetelerini okuyormuşuz gibi geliyor bana. oysa ki bu gazeteler bazen tarihi belge niteliği taşıyabilecek derecede unik, önemli ve farklı hikayeleri içinde barındırabiliyor. icra edeceğim mesleğin de vermiş olduğu bilinç belki bu konuya değinmemi gerektirdi bilemiyorum ama bundan 50 yıl önce basılmış bir gazetenin artık bir haber alma aracı işlevinden çok bir tarihi belge, bir kültür varlığı işlevine dönüştüğünü düşünüyorum. bu bir artı tabii ki ama bunun yanında yukarıda değindiğim üzere bazı durumlarda görülüyor ki yerel gazete arşivleri bize bir çok açıdan geniş bilgi sunabiliyor.

    bu bahsettiğim mevzuyu tez yazan sosyal bilimciler kesinlikle biliyorlardır. 2018 yılı ağustos'unda netleşecek olan bir sergi, hem bu başlığı hem kulübümüzü hem de izmir'i yakından ilgilendiren bir sergi olacak. ahmet piriştina kent arşivi ve müzesi ağustos ayında uzun süredir bünyesinde barındırdığı kent ve ulaşım adlı sergiyi değiştirecek. bunun yerine açılması planlanan sergi ise spor sergisi olacak. uzun süredir bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını biliyorum. detaylarına erişmiştim ancak kesinlik kazandı mı bilmiyorum çünkü iki kulüp* ile de görüşülüyordu. eğer kabul edilirse reşat selamioğlu kupası adıyla bilinen kupa bu sergide sergilenecek.

    peki bu kupanın hikayesi ne idi?
    1973 yılında reşat selamioğlu adına düzenlenen bir hazırlık turnuvasına dört takım katılmıştı. bu dört takım sırasıyla galatasaray, fenerbahçe, altay ve göztepe idi. yarı finalde rakiplerini eleyen galatasaray ve göztepe finalde karşılaşmış ve maçı galatasaray 3-2 kazanmıştı.

    maçın bitiş düdüğüyle beraber hakemin maçı kötü yönettiğini ve kupayı hak eden takımın göztepe olduğunu düşünen galatasaray futbol takımı, kupayı göztepe'ye vermek istemiş* ancak göztepeliler bunu kabul etmemişlerdi. hızlıca bir çözüm aranmış ve çare kemeraltı'ndaki bir kuyumcu dükkanında bulunmuştu. kupa yarıya bölünerek iki takımın da kupayı kazanmış olması sağlanmıştı.
    işte bu kupa* bugün iki takımında müzesinde sergilenmektedir.

    kaynak: http://www.fanatik.com.tr/...ler-bir-olsun-374662

    edit: imla
  • 2
    ecnebi ellerde çok hakim olan gazete türü. özellikle de abd'de. tabi bunda oranın eyalet sistemiyle yönetiliyor oluşunun da payı büyük. en başarılı örneği ise her ne kadar artık bırakın ulusalı dünya'ya açılmış olsa da washington post olarak gösterilir.

    ülkemizde o kadar güçlü değiller. çünkü siyaset tek merkezli. spor kısmında ise trabzon yerel gazeteleri güçlü bir tek. trabzonspor'a dahil her gelişmeyi takip edebilirsiniz. teknik direktör - futbolcu göndertecek kadar da kamunun güvenini kazanmış durumdalar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın