• 1
    trakya doyumlu biri olarak bazı konularda sözlüğü bilgilendirmek isterim.

    31 mart 2019 yerel seçimleri sonucunda şöyle bir harita oluştu: http://gss.gs/uV6.jpg o gri görünen il kırklareli olmakla birlikte bağımsız aday mehmet siyam kesimoğlu'nu* (chp'deydi fakat birtakım anlaşmazlıklar sonrası yola bağımsız devam etti, sevilen biridir) simgeliyor. fakat bu, kesimoğlu'nun kırklareli'nin en çok oy toplayan siyasi figürü olduğu anlamına gelmiyor. şöyle ki; kırklareli merkez nüfusu 103000, seçmen sayısı ise 44000 civarında. başkan kesimoğlu 44000 oyun 17000 küsürünü alarak bağımsız belediye başkanı oldu merkez'de. kırklareli ilinin en kalabalık ilçesi lüleburgaz'dır (burgaz), nüfusu da 150000 civarındadır. buradaki seçmen sayısı da 65000 küsürlerdedir. lüleburgaz belediyesi eski başkanı emin halebak'tan (halebak da chp'ydi) bayrağı devralan murat gerenli (chp) dün akşam lüleburgaz seçmeninin %67'sinin okey'ini alarak belediye başkanı seçilmiştir ki bu %67 49000 seçmene tekabul ediyor.

    daha anlaşılabilir olması açısından kırklareli ilinin nüfus dağılımını şu şekilde paylaşayım: http://gss.gs/y9m.jpg

    en sade haliyle; lüleburgaz'ın sahip olduğu oy sayısı kırklareli'nin merkez dahil olmak üzere tüm ilçelerinin toplam oyundan fazladır. yani, herhangi bir seçim sürecinde kırklareli yorumlanırken asıl odak lüleburgaz olmalıdır merkez'den ziyade. zaten lüleburgaz ilçesi büyük ihtimalle il olarak yoluna devam edecek önümüzdeki yıllarda fakat şu an için böyle bir hamle yok. aslında ilçe halkı da bunu çok fazla istemiyor zira lüleburgaz ilçesi gettolaşmanın olmadığı, dışarıdan göçün çok çok az olduğu modern bir trakya ilçesidir. bu yapının olduğu gibi kalması bölge insanının en büyük isteği. 30 dk araba mesafesindeki çorlu'nun (tekirdağ) yıllar boyu aldığı göç sebebiyle trakya yapısından uzaklaşması ve insanların bu durumu görüyor oluşu söz konusu bakış açısına bir sebep.

    lüleburgaz ilçesi sosyokültürel açıdan izmir'e çok benzer. aslında kırklareli'nin her ilçesi için geçerli bir şey bu fakat benzerlik burgaz'da daha bir sivridir. genelgeçer bakış açısının yanında bunu bizzat tecrübe etmiş biri olarak (lüleburgaz'da büyüyüp izmir'de okudu bu deve) net şekilde ifade edebilirim. edirne'yle tekirdağ da aynı yapıdadır bu arada, bu iki güzide ili pas geçmiş gibi olmayayım.

    velhasıl trakya güzeldir. avrupa'ya açılan kapı olması (batı etkisi, özellikle bulgaristan) ve insanının atatürk ilke ve inkilaplarını benimseyen bir profil çizmesi nedeniyle bu topraklarda birtakım şeyler kolay kolay değişmez, değişmeyecektir önümüzdeki yıllarda.
App Store'dan indirin Google Play'den alın