• 1384
    uçurumun kenarındaki yıkık bir ülkeyi, on yıllarca süren savaşlarda tükenme noktasından alıp 15 yıl gibi kısacık bir sürede ayağa kaldıran, kendi deyimiyle yeni vatan, yeni devlet ve yeni toplum oluşturan, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük dehalarından biri.

    çok yanlış biliniyor atatürk. sevmeyenlerinin onu karalamaları kadar bazı sevenlerinin onun fikirlerini anlayıp uygulamak yerine sadece milli günlerde kendisinin bir görselini paylaşıp altına da canım atam bir tanecik atam sen mükemmelsin şeklinde mesaj bırakmaları ve bunu atatürkçü olmak zannetmeleri de beni çok üzüyor. çünkü mustafa kemal atatürk, sadece özel günlerde hatırlanacak bir siyasetçi değildir. o, bir insanın yaşam tarzını oluşturabilecek fikirleri olan bir düşünce adamıdır. o yüzden onu anlamak demek, onun öğütlediği gibi yaşamaktır. bunun yolu da kemalist olmaktan değil, atatürkçü düşünce sistemini benimsemekten geçmektedir. ikisi temelinde bambaşka nosyonlardır.

    atatürk hiçbir zaman kemalizm diye bir ideoloji sunmamıştır. hatta hiçbir sabit ideoloji sunmamıştır. zira sürekli değişen dünyada sabit ideolojilerin mantıksızlığını keşfedenlerden biri de atatürk'tür. kendisinin bizlere önerdiği tek şey, çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak, birlik ve barış içinde çağın gereklerini yakalamak, bunun içinde çok çalışmak ve bilimin, sanatın yolundan sapmamaktır.

    o neden bir deha sorusunun yanıtına gelince, atatürk hayatı boyunca hiç durmadan okuyor, sürekli araştırıyor, inceliyor. mesela ünlü tarihçi sinan meydan atatürk’ün araştırmacılığı ile ilgili olarak şöyle diyor:

    “atatürk 879 tarih kitabı okuyarak, ‘türk tarih tezi’ni geliştirmiş, 535 edebiyat, 397 dil-dilbilim kitabı okuyarak ‘yazı ve dil devrimleri’ni yapmış, 197 siyasal bilimler kitabı okuyarak saltanatı, hilafeti kaldırıp cumhuriyeti ilan etmiş, 195 güzel sanatlar kitabı okuyarak ‘musiki ve sanat devrimi’ni gerçekleştirmiş, 139 ekonomi kitabı okuyarak ‘karma ekonomik modeli’ ortaya atmış, 169 hukuk kitabı okuyarak ‘medeni kanunu’ kabul etmiş, 104 pozitif bilimler kitabı okuyarak ‘üniversite reformu’nu yapmış, 75 sosyoloji kitabı okuyarak ‘halkevlerini’ kurmuş, 101 eğitim öğretim kitabı okuyarak ‘eğitim devrimi’ni gerçekleştirmiştir. işte akl-ı kemal böyle şekillenmiştir.”
App Store'dan indirin Google Play'den alın