• 2
    socrates dergi'de "'79 jenerasyonu" basligiyla yayinlanan nefis sozlu tarihte basketbola basketbolcu olmak için çok geç bir yasta baslamis oldugunu ve fundamental eksikliklerini kapatabilmek için psikopat gibi calistigini ogrendigimiz uzun insan.

    "ben yalova’dayım o dönem ve yalova basketbol potalarıyla meşhur bir şehir değil. önceleri futbol oynuyordum. iki yıllık tecrübem vardı hatta. basketbolla ilgilenmiyor, ortaokul öğretmenlerimden “bu boyunu kullansana oğlum, futbol kaçmıyor bir yere” tepkileri alıyordum. bu cılız telkinler haricinde kimse beni yönlendirmeyince de futbola bağlı kaldım. elime basketbol topu almışlığım yoktu. ta ki boyumun çok uzadığı o 1992-1993 yıllarının yaz aylarına kadar... 1993’te, 14 gibi çok geç bir yaşta başladım basketbola. oyak’taki ilk senemin akabinde yıldız milli takım’a çağrıldım ama yaşıtlarımın çok gerisindeydim. onlara yaklaşmak için sabah idmanlarına herkesten bir saat önce gelirdim. sonra bir de takımla idman yapardım. ardından ekstra çalışmayı bitirir, okula geçerdim. akşam olduğunda bu rutin devam ederdi. günlerce, haftalarca, aylarca... daha sonra yıldız milli takım dönemi geldi."

    http://www.socratesdergi.com/...tmam/79-jenerasyonu/
  • 6
    çocukluk yıllarında uzun süre kaleci olarak futbol oynadı. ancak basketbol yeteneği çok geç kabul edilecek yaşta keşfedildi ve 14 yaşında basketbola başladı. basketbola bu yaşta başlamış olmasına karşın boyu ve yeteneği ile kısa sürede kendini gösterdi. bunun yanında genel olarak 1979 doğumlu oyunculardan oluşan bir nesil üzerinde basketbol federasyonunun yoğun çalışması ile nihat iziç mehmet okur'u geliştirme için özel olarak ilgilenildi.

    oyak renault 1997 - 2000
    ancak mehmet okur kendini geliştirdikçe takımı oyak renault kötü sezonlar geçiriyordu ve 2. lige düştü. o sezon 2. ligde son derece başarılı performansıyla 1996-97 sezonunda 17 yaşında iken takımının tekrar 1. lige çıkmasında büyük fayda sağladı. bu sezon aynı zamanda mehmet okur’un oyak renault yıldız takımı’nı, türkiye şampiyonası’nda efes pilsen ve tuborg’un ardından 3.’lüğe taşıdığı sezondu. 1997/1998 sezonu mehmet okur’un 1. lig’de oynadığı ilk sezondu. basketbol oynamaya sadece 4 yıl önce başlamış 18 yaşındaki bir çocuk için oldukça iyi bir performans sergileyen mehmet o sezon aldığı kısıtlı dakikalarda 4.4 sayı ve 3.3 ribaund ortalamaları ile oynadı.

    tofaş spor kulübü 1997 - 2001

    bir sonraki sezon türkiye ligi için son derece üstün bir takım kuran ve avrupa ligleri'nden bir çok önemli oyuncuyu transfer eden diğer bursa takımı tofaş'a transfer oldu. rashard griffith ve asım pars gibi iki önemli uzun oyuncu arkasında çok da oynama şansı bulamasa da verilen her görevi eksiksiz yaptı. bir sonraki sezon olan 1999/2000 sezonunda da tofaş yüksek bütçelerle kurduğu derin kadro ile türkiye ligi'nde son derece başarılı oldu ve türkiye ligi'ni şampiyon olarak bitirdi. ancak avrupa kupalarında alınan başarısız sonuçlar onun tofaş'a transfer olmasına sebep olan jasmin repesa'nın istifa etmesine yol açtı ve yerini genç yardımcı antrenör tolga öngören aldı. yeni antrenörü mehmet okur üzerinde özellikle yoğunlaştı, sezon ilerledikçe bu geniş kadroda kendine yer buldu ve sezonu özellikle de playofflardaki üstün performansı ile 6.7 sayı ve 5.3 ribaund ortalamaları ile tamamladı.

    nba kariyeri

    `detroit pistons
    `
    draftta nba'nın detroit pistons takımından 38. sıradan seçilmiştir. 2002 yılında detroit pistons ile sözleşme imzalayan mehmet böylece nba kariyerine başlamış oldu. ilk sezonunda ben wallace, elden campbell gibi tecrübeli uzunların arkasında görev yapan mehmet okur 72 maçta görev yaptı; maç başına 19 dakika oynadı, 9 maça ilk beşte başladı; maç başına 6,9 sayı-4,7 ribaund-1,0 mehmet okur sevenleri asist üretti ve takımıyla birlikte doğu konferansı finalleri’nde mücadele etti.ikinci sezonunda takımın en önemli oyuncularından biri oldu ve detroit'in çok geniş ve nitelikli kadrosuna rağmen önemli katkılar sağladı. rasheed wallace'ın takasla alınması sonrasında süreleri düşen mehmet, buna rağmen sezonu 9.6 sayı, 5.9 ribaunt istatistikleriyle bitirdi. bu sezonu detroit pistons ile nba şampiyonu olarak tamamladı ve böylece dünyanın en önemli basketbol liglerinden birinde şampiyonluk unvanına ulaşan ilk türk oyuncu oldu.

    utah jazz

    şampiyonluğun ardından; o sezon kontratı biten mehmet'i detroit'in elinde tutması çok zor görünüyordu. zira nba'deki kontrat sistemleri gereği; rasheed wallace'ı kadroda tutan detroit'in mehmet'e yapacağı teklif hayli düşük kalacaktı. sonuçta; detroit onu elinde tutamadı ve mehmet 2004/2005 sezonu başında utah jazz ile 50 milyon usd bedelle 6 yıllık sözleşme imzaladı.utah jazz kariyeri mehmet için iyi başlasa da takım olarak playoff'a kalacak dereceyi elde edemediler. carlos boozer ve andrei kirilenko'nun sakatlıkları nedeniyle çok maç kaçırdığı son ki yılda maç kaçırmadan istikrarını koruyan mehmet, ilk sezonunda 12.9 sayı, 7.5 ribaunt ortalamalarıyla oynadı.

    ikinci sezonunda gözle görülür bir gelişme yaşayan temsilcimiz elde ettiği 18.0 sayı, 9.1 ribaunt gibi istatistiklerle bu gelişmeyi rakamlarına da yansıttığını gösterdi. mehmet yakaladığı bu istatistikler ve oyunundaki gelişiminin de yardımıyla takımı utah jazz'ı playoff'a sokmak için elinden geleni yapmaktadır, mehmet okur, steve nash'in sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkartılması üzerine 2007 nba all-star maçı batı konferansı kadrosuna dahil edildi. okur bu karşılaşmada 4 sayı, 2 ribaund 1 de asist performansı ile oynadı. mehmet okur, nba tarihinde all-star seçilen ilk türk 10. utah jazz'lı oyuncudur.
    indiana pacers maçında 43 sayı atarak kariyer rekoru kırmıştır.

    https://www.haberler.com/mehmet-okur/biyografisi/

    bizi nba'de en güzel şekilde temsil eden basketbolculardan biridir benim gözümde.

    umarım cedi osman ve furkan korkmaz çok daha iyi yerlere gelerek bizleri gururlandırır.
  • 9
    https://www.eurohoops.net/...li-takima-katilmadi/

    omer faruk'un milli takima katilmayisi sonrasi aklima dusmus eski basketbolcu.

    kendisi de milli takima hic ugramazdi. surekli instagram'dan turkiye/ataturk edebiyati yapiyor, ataturk'un milli takimini her yaz es gectigi halde.

    siyasetle olan yakinligi sebebiyle itin gotune sokulan hedo ise iki eli kanda olsa bile her turnuvada yer almistir.

    kendimin de muhalif olmasi bazi gercekleri degistirmiyor. nowitzki'ler, parker'lar turnuvadan turnuvaya kosarken memo her zaman turnuvalarda bizi yalniz birakmistir.
  • 10
    mehmet okur duruşu olan, görüşleri belli olan ve bunu dile getirmekten çekinmeyen eski basketbolcu ve türk spor figürüdür.

    o dönem milli takımlarda neler dönüyordu, nasıl bir yönetim vardı kimse bilmiyor. belki hidayet türkoğlu kaptanlığındaki bir takıma girmek istememiş olabilir. hidayet'in o turnuvalardaki ulusal televizyonlarımıza verdiği "maddi manevi destek" demeçlerini hatırlarsınız:

    https://www.youtube.com/...b_channel=tehlike724

    kesinlikle çok gereksiz ve çok çirkin demeçlerdi fakat o zamanki galibiyetlerin sarhoşluğuyla biz de bunları es geçmiştik.

    şimdi hidayet türkoğlu hangi siyasi konjüktürde nerelere geldi hepimiz biliyoruz.

    tabi ki istemiyorum gelmeyeceğim demiş de olabilir, bilemeyiz. fakat bu konuyu sadece milli takımlara tatil yapmak için katılmak istemedi gibi değerlendirmek de yanlış.
  • 11
    tanjevic denen amatörün, 'uzun adam dış şut için çember altını boş bırakmaz' mentalitesi yüzünden, değer görmediği/istenmediği milli takıma gelmediği için atatürkçülüğü sorgulanan eski milli oyuncudur.
    işin garibi, bu iddianın sahibi de tanjevic'e en yakın camia'nın amigosu olan şahıstır.*

    aradan yıllar geçti, nba'de sadece dış şut tehdidi yaratmak için, stretch fourlar pivot olarak oynuyor.
    olaylara olduğu zamandan değil de, bugünden bakarak yorum yapma hastalığı hortlamış. keşke herkes yorum yapmadan önce 'neden' diye sorgulamanın gerekliliği bilincinde olsa...

    google'a sadece 'tanjevic mehmet okur' yazıldığında çıkan ilk linke tıkladığımızda, karşımıza bu link çıkıyor.
    https://twitter.com/.../1353704898966257666

    mehmet okur ülkeye olan saygısından dolayı zamanında sormamış olsa da, bu ülkenin bir bireyi olarak soruyorum.
    tanjevic efendi, günümüz nba'inde 5 numaraların kullanımı veya 2021-2022 euroleague sezonunda, şampiyon anadolu efes'in verimlilik abidesi olan pivotu tibor pleiss hakkında ne düşünüyorsunuz?
    https://www.youtube.com/watch?v=T7gNVzttqGQ
App Store'dan indirin Google Play'den alın