dillere pelesenk olan bir söylem var amatör şubelerle alakalı; "finansal fair play kıskacındayken kulübün hareket alanı sınırlı, uefa sürekli tetikte" şeklinde. bu söylem doğru mu? hayır. aksine uefa amatör şubelere yapılan yatırımlar konusunda spor kulüplerini manen destekliyor. bakınız, 2018'e ait uefa finansal fair play kitapçığı:
https://www.uefa.com/...2562015_DOWNLOAD.pdf kitapçığın 92. sayfasında yazan şey şu:
---
alıntı ---
appropriate adjustment may be made such that community development expenses are excluded from the calculation of the break-even result. expenditure on community development activities means expenditure that is directly attributable (i.e. would have been avoided if the club did not undertake community development activities) to activities for the public benefit to promote participation in sport and advance social development. community development activities include, but are not limited to:
i) the advancement of education;
ii) the advancement of health;
iii) the advancement of social inclusion and equality;
iv) the prevention or relief of poverty;
v) the advancement of human rights, conflict resolution or the promotion of
religious or racial harmony or equality and diversity;
vi) the advancement of amateur sport...
---
alıntı ---
metin kısaca şunu diyor; eğitim, sağlık, sosyal etkinlik, yoksullukla mücadele, insan hakları, eşitlik, ırkçılık,
amatör sporlar gibi alanlarda yapılan harcamalar, yatırımlar uefa ffp kapsamının dışındadır.
bunun anlamı "kulüp rahatlıkla milyon paraları amatör şubelere gömebilir" demek değil elbette. demek istediği şey "amatör şubelerle uefa finansal fair play kıstasları olumsuz manada aynı potada eritilmemeli" benzeri bir vurgu.
yöneticilerin amatör şubeler söz konusu olduğunda uefa finansal fair play kozunu kullanmasının altında yatan sebep aslında devlete "bize daha çok amatör şube teşviği verin, yoksa biz istemesek de uefa bizleri kısıtlıyor, görüyorsunuz" algısı ki bence çok da yanlış bir aba altından sopa gösteriş tarzı değil.
e: imla