• 12
    güncel galatasaray kadrosunu göz önüne aldığımızda takviyelerle birlikte üzerine düşünülmesi gereken diziliş. bunun bana göre nedenleri yazımın içinde bahsedeceğim gibi hali hazırda bulunan oyuncu tipleri, yabancı sınırlaması ve flexible bir diziliş olmasıdır.

    pandemi sonrası yaz transfer sezonunda beklentilerim galatasaray’dan oldukça düşük. yaz tatilinin kısa olması, hazırlanma süreci hatta belki de sezonu diğer takımlardan erken açma... bu gibi konuları ele aldığımızda minimum maliyet maksimum verim alabileceğimiz dizilişlere yönelmemiz elzem. ayrıca her sene yeni bir takım kurmaktansa oturmuş oyuncular üzerinden yeni bir formasyon denemeyi tercih ederim.

    öncelikle bu sistemin iyi uygulandığında gol yeme şansınızı azalttığı bir gerçek. 3 savunma ve 2 kanat bek oyuncunuzla rakibin ofans-hücum ve kanat hatlarını rahatlıkla savunabilirsiniz. arada dağlar kadar kalite farkı olmasına rağmen 2019-2020 sezonunda şampiyonlar liginde oynadığımız paris ve real iç saha maçlarında da bunu gördük. fakat o gün sorun takımın genelinin ve özellikle kanat beklerinin dinamizmiyle alakalıydı. bu dizilişin en önemli parçalarından ve olmazsa olmazlarından olan iki tane dinamik kanat bek. evet... bizim elimizde neler var?

    •oyuncu rolleri ve elimizde bulunan oyuncular:

    elimizde bulunan oyunculardan önemli olan bir konu ise gidecek oyuncular. ilk giden kiralık onyekuru oldu. diğer gitmesi beklenen isim ise feghouli olmalı bana göre. feghouli de giderse kanat oyuncumuz kalmadığından bu sisteme geçiş daha bir elzem hale gelecektir. elinizde kanat yoksa ve iyi kanat bekleriniz varsa bonservis de harcayamıyorsanız çıkış yolu belli...

    elimizde saracchi gibi hücuma dinamizm katan ama defansta eksiklikleri olan bir bek oyuncusu varken 4’lü üzerinde ısrar etmek defoları kapatmak yerine hataların üzerine yürümektir. mariano’nun ayrılışı sonrası konuşulan omar (kendisini hiç izlemedim) yazılanlara göre defansif anlamda sıkıntıları olan ama hücumda iyi işler yapabilen bir bek olduğu için bu dizilişe kolayca ayak uydurabilecek oyuncu profilinde duruyor. yabancı sınırı yüzünden konuşulan bir bek daha var önümüzde. defansif anlamda bana kalırsa sarrachi’den bile kötü ama hücumsal anlamda takıma farklılık katabilicek yerli oyuncu caner erkin. gelir mi gelmez mi ya da yedek kalmayı kabullenir mi apayrı meseleler ama 4’lü defansın sol beki olamayacağı kesin bu yaştan sonra...

    merkez stoperlere geçtiğimizde elimizde halihazırda bulunan iki tane ayağı iyi ve defanstan oyun kurma rolünü üstlenebilecek iki oyuncu var. luyindama ve marcao. marcao’yu satılmazsa sol stoper, luyindama’yı defansın göbeğinde sweeper olarak düşünüyorum... burda devreye yabancı sınırı giriyor ve sağ stoper için aklıma gelen ilk isim kaan ayhan oluyor. benim yabancı sınırı gelirse yapacağım ilk hamle kendisi olurdu şüphesiz... hem pas oyununa yatkın hem de pasaportu bu konuda kendini bir adım öne atıyor.

    orta alanda seri ile kontrat yenileyeceğimiz konuşulsa da ben pek sıcak bakmıyorum zaten yenilersek tekrar 4-1-4-1 ve seri üzerine kurulu bir oyun izleyeceğiz. hocanın fenerbahçe deplasmanında gelen galibiyetle yanıldığı ve ısrar ettiği dizilişte diyebiliriz. seri, kaliteli bir oyuncu olmasına rağmen takıma dinamizim anlamında katkı sağladığı söylenilemez. partneri lemina da sakatlanınca orta sahadaki dinamizm iyice düşüyor. bu arada lemina sakatlık sorunu olmasa orta saha için düşüneceğim ilk isim olurdu... ben burada 1 box-to-box ve 1 deep-lying playmaker transferinin gerekli olduğunu düşünüyorum. kaynak yaratabilir miyiz açıkçası hiçbir fikrim yok ama aklıma isim olarak boşta olan ve ismi bizle anılan mendy geliyor.

    ileri hat her hoca için değişken olabiliyor bu sistemde. kimileri target man ile oynamayı tercih ediyor kimileri ise poacher. benim tercihim falcao’nun yerine bir target man olurdu. boşta olan oyunculardan dzyuba bu seçeneklerden biri ama ararsanız bir sürü oyuncu bulabilirsiniz alternatif olarak. bir diğer konuya yani orta sahanın önündeki ikiliye (inside forwards) gelecek olursak hem bu rol için uygun hem de yabancı sınırını göz önünde bulundurarak emre akbaba’nın ismini yazmak elzem oluyor. bu tercihimin sebeplerinden biri inside forwards rolünün yüksek gol üretme kabiliyeti gereksinimi ve aynı zamanda iyi pas yapabilme kabiliyetine sahip olmaları. bir diğer isim ise hem atletik olan hem de saydığım pas becerilerine sahip aynı zamanda half space’i etklili kullanmada yararlanabileceğiniz emre kılınç olabilir. ayrıca pasaportu da bu seçimde etkili.

    • son olarak, bu sistemin en önemli faydası unpredictable olmasıdır. maç içerisinde kolayca formasyonunuzu değiştirebilirsiniz. zaten öngörülemez olarak adlandırılması da bu yüzden. pochettino’nun tottenham’da zaman zaman yaptığı gibi 4-2-3-1’e de dönebilirsiniz, 4-3-3’e de 5’liye de... hem tahmin edilemez hem de esnek bir formasyondur kendileri...

    şimdiye kadar benim kadro takviyesi olarak ismini geçirdiğim oyuncular ve kurduğum 11 oyuncusu:

    https://gss.gs/50r.png

    kaan ayhan, emre kılınç, mendy ve omar. bu dörtlüden üçü bonservissiz, biri de bonservis yatırabileceğiniz oyunculardan biri.

    satışı gündemde olan oyuncular sonrasında en makul düzeyde bonservis ödeyerek kurabileceğimiz kadroyu, yabancı kuralını ve eldeki kadroyu değerlendirerek maksimum verim alabileceğimiz bir formasyon. hoca eğer seri ve 4-1-4-1 ısrarıyla bizi baş başa bırakacaksa şimdiden 2020-2021 sezonu için hayalkırıklığı diyebilirim gönül rahatlığıyla...
App Store'dan indirin Google Play'den alın