• 2660
    (bkz: beşiktaş futbol takımı/@asalet)

    bu sezonun besiktas icin bir gecis sezonu olacagi ortadaydi. avci'nin teknik direktor olarak tercih edilmesiyle de bu percinlendi- zira avci'nin futbolunda ne kadar israrci oldugu, ve besiktas'in buna ne kadar uyumsuz bir kadro oldugu ortada. boyle gecis donemlerini minimum sanciyla atlatabilmek cok iyi bir futbol akli ve yonetimi gerektirir- ki besiktas'in 2015-2017 sampiyonluklari oncesindeki 2012-2015 doneminde dahi bunu boluk porcuk gosterebildigini soyleyebiliriz.

    besiktas 2019 yaz sezonunda kadrosuna ljajic, nkoudou, boyd, ruiz, elneny, rebocho, douglas, ve diaby'yi, ve daha onemlisi abdullah avci'yi katti. yine cok onemli bicimde, quaresma, medel, adriano, pektemek gibi isimlerle yollar ayrildi. bu aslinda gayet iyi, genc ve dinamik bir temel. yeni oyuncularin performans gostermeleri durumunda 3-4 sene besiktas'ta oynamasi sasirtici olmaz. buna ek olarak gunes'in mirasi dorukhan ve guven gibi oyuncular da katilinca bu rotasyondan besiktas'a uzun vadeli yararli olabilecek bir cok oyuncu cikabilir. fakat unutmamak gerekiyor ki besiktas olusan kaninin aksine bu sezon en cok transfer harcamasi yapan takim zaten- bu da kisa donem beklentilerin dusuk tutulduguna dair soru isaretleri olusturuyor.

    bunun onunde ise kisa vadeli basarisizlik en onemli engel olarak duruyor. bu yuzden bu gecis donemleri cok onemli futbol akli ve yoneticilik becerisi gerektiriyor: besiktas da su takima bir santrfor almayarak bu konuda buyuk yetersizlik gosterdi. 34 yasinda, yillardir sakatlik problemleri yasayan burak'a guvenerek sezon acmak ya beceriksizlik, ya da avci'nin gecen sezon sampiyonluga mal olan sahte 9 planina isaret ediyor, ki bu da gercekcilikten uzak. guvenilir santrforu olmayan takimlar 90 dakika didinse de topu kaleye sokamayinca mental kirilmalar yasarlar- ve tum takim duser. buyuk takimlarin dibe vurdugu sezonlari bu yuzden hep formsuz santrforlarla hatirlarsiniz: slimani-fenerbahce, burak/umut-galatasaray gibi. eger besiktas direncini sezonun baslarinda yitirirse bu genc oyuncularin gelisimi vasatliga donusur, ki bu da "besiktas'in iki sene sonraki iskeleti" ile "besiktas'in gondermesi geren copler" arasindaki farki yaratiyor...

    kisisel gorusum, besiktas'in bu sene bir kupa takimi olmaya odaklanmasinin yararina olacagi. onumuzdeki sene ilk 2 simdiden imkansiz gibi- fakat turkiye kupasi ve avrupa kupasi bu genc nuvenin guven kazanmasi ve yarisciligi ogrenmesi icin cok onemli. ayni zamanda taraftarin avci'ya guven saglayabilmesi icin bir kulvarda pozitif bir sinyal vermesi gerekli.

    fakat malesef orman-taraftar gerginliginin bu firsati taniyacagini sanmiyorum. hem avci, hem orman'in bir sezon sonra besiktas'ta kalma ihtimali cok dusuk gorunuyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın