• 5974
    7.12.2017, perşembe.

    beşiktaş'ın 6 aralık 2017 günü rb liepzig deplasmanından da 3 puan çıkartarak namağlup, en çok gol atarak ve puan toplayarak gruptan çıktığı ve bu ünvanlarla adını türk futbol tarihine yazdırdığı günün ardından sözlükte beşiktaş'a imrendiği ve hatta kıskandığı için eleştirilen topluluk.

    picasso'nun çok önemli bir sözü var. hatta bu söz benim hayat felsefem. "good artist copy, great artist steal." ya da türkçe'ye çevirecek olursak;

    iyi sanatçılar kopyalar, büyük sanatçılar çalar

    bu sözü ilk 1998 yapımı bir filmde duydum. aynı zamanda dünya tarihinin en büyük overratedı steve jobs'un da felsefesi imiş. overrated deme sebebim kendisini küçük görmekten değil, dünya'da sadece steve jobs varmışçasına yaşayan insanlara bir tepki. neyse, ne demek bu söz?

    mesela şu an isterseniz bir ayçiçek tablosu yapabilirsiniz. bu sizi ayçiçek tablosu yapmış kişi yapar. ama dünya'da ilk ayçiçek tablosu van gogh'a ait. yani van gogh sizden "ilk ayçiçek tablosu yapan ressam" ünvanını çalmış olur. siz ancak kopyalamış olursunuz. ya da şu an kişisel bilgisayar üretirseniz steve jobs'ı kopyalamış olursunuz çünkü ilk olma ünvanını sizden çaldı. bu sözü bu şekilde yorumladığınız zaman asıl anlatılmak isteneni daha iyi görüyorsunuz.

    galatasaray müthiş işler yaptı, büyük bir sanatçı gibi türk futbol tarihinde ilk kez avrupa kupaları kazanmaktan tutun da ilk kez şampiyonlar ligi gruplarından çıkmaya kadar birçok ünvanı çaldı. beşiktaş şu an kopyalıyor, tıpkı daha önce fenerbahçe'nin yaptığı gibi. aynı galatasaray şampiyonlar ligi'nde ilk kez çeyrek final oynayan takımdı, tıpkı fenerbahçe'nin daha sonra kopyaladığı gibi. belki de beşiktaş'ın yapacağı gibi. kopyaladı derken küçümsemiyorum, büyük başarılar bunlar ama tarih sadece galatasaray'ı yazacak.

    beşiktaş ise yukarıdaki bu ünvanları* çaldı. ilk oldu. bu saatten sonra ancak biz kopyalayabiliriz. en kötü formu yakaladığı, sadece 7 puanla gruptan çıktığı sezon bile galatasaray bir winner ruhuyla, doğru ve hedef olan iki maçtan 4 puan aldığı için gruptan çıkmıştı. ruhumuzda olan winnerlık ile -ki winnerlık her zaman kupa almak değil, bazen doğru maçı kazanmaktır- bu ünvanları bizim istememiz son derece doğal. dünyanın sonu değil ancak doğal. aralarında çalınamayacak sadece bir ünvan var; namağlup. ne yapalım onu da kopyalarız. ama daha çok gol atabilir, daha az gol yiyebiliriz. veya daha çok puan toplayabiliriz. beşiktaş 14 puan topladı. daha iyi olan 3 farklı puan var; 18, 16 ve 15. bunlardan birisini alabiliriz.

    yani demem odur ki galatasaray taraftarının kıskanması ve imrenmesi doğal. sadece bu duyguları iyi kanalize edip fayda sağlamaktır. oturup evden "kıskandım poff.s.s" demenin de anlamı yok. daha iyi yerlere gelmek için varsa en ufak bir taş onun altına dahi el sokulmalı.

    imrenin dostlar, imrenin. insanoğlu kuşlara imrenmeseydi bugün uçaklar olmazdı. siz de imrenin. daha iyisini yapabilmek için.
App Store'dan indirin Google Play'den alın