• 34
    kıyamete kadar geçerliliğini koruyacak ve daha ötesi sunulamayacak amaç, ideal.

    futbolun henüz pek bilinmeyen bir oyun olduğu zamanlarda böyle bir vizyona sahip olmak ve onu bu oyun içinde kurumsallaştırmak için bir türk olmak gerekir. çünkü türk tarihi de böyle bir vizyon içinde şekillenmiştir. savaşçı, yayılmacı bir yapımız olduğu herkesin mâlumu. bir türk olarak ali sami yen, geleneğinin farkındaydı.

    ali sami yen, gelecekte futbolun bu kadar büyük bir sektör olacağını, kitlelerin onun yaşayacağı bir endüstriye dönüşeceğini öngörüyor muydu, bilemem ama onun içindeki heyecan ve coşkuyla belirlediği "türk olmayan takımları yenmek" ideali, bu memleketin kaderine etki etti, bu gerçek.

    bu vizyonla yeni yüzyıla girerken galatasaray dünyanın en başarılı futbol kulüpleri listesinde aylarca zirvede kaldı, türk'ün adını dünyaya duyurdu. anlı şanlı avrupa kulüpleri galatasaray'la eşleştiklerinde çekindi, korktu istanbul'a geldiklerinde.

    hani diyorlar ya rakipler bazen takılmak için; "galatasaray fransız takımı" falan diye. işte az biraz düşünseler, kuruluş ilkelerinden tut da gerçekleştirdiklerine kadar görecekler ki galatasaray öz be öz türk'tür. beş bin yıllık türk tarihi neyse, onun futboldaki izdüşümü galatasaray'dır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın