• 1
    türkçesi dünya dayanıklılık şampiyonası olan bir motorsporu. yarışların her biri en az 6 saat olacak şekilde (le mans hariç. le mans 24 saat yapılıyor) yapılıyor. yarışın yapıldığı pistler silverstone, spa, circuit de la sarthe (le mans), nürburgring, circuit of the americas(austin, texas), fuji speedway, shanghai ve bahrain.

    puanlama sistemi formula 1 ile aynı, sadece le mans 24'te puanlar ikiye katlanıyor. yani 1. 25, 2. 18, 3. 15 puan alıyor falan.

    yarışlar 4 kategoride yapılıyor. en üstten aşağı doğru lmp1, lmp2, lmgte pro, lmgte am*. ilk ikisinin farkı lmp1'de profesyonel takımlar yarışıyor. lmp2 daha çok bağımsız takımlar için. lmp gte pro dediğin araçlar grand touring araçları. yani bildiğin wtcc tarzı araçların profesyonel hali. am dediği de aynısının amatör olanı.

    yarışa uzun süredir katılan takımlar 1 sezonda 5, yeni katılan takımlar 7, öylesine katılan takımlar da 2 motor kullanabiliyor sezon boyunca.

    takımlar lmp1 için bir yarışa 4 set antrenman için, 6 set de sıralamalar ve yarış için olmak üzere 10 set lastik getirebiliyor. lmp2 için bu 3+4 şeklinde.

    bu arada lmp'nin açılımı le mans prototype. o kadar kullandım açılımını yazmamışım ehe.

    sıralamalar da f1 stili. araçlar piste çıkıyor, en hızlı turu atan en önde oluyor.

    yarış 6 saat sürünce tabi akıllara: "lan bir adam 6 saat nasıl araba sürsün?" sorusu gelebilir. takımlarda 3 pilot bulunuyor genelde. 1 tane asıl pilot (esas oğlan/tecrübeli/taşaklı vs) 2 tane de normal pilot bulunuyor. bir pilot bir yarışta en az 40 dakika, en fazla 4 buçuk saat araç kullanabiliyor.

    sürücüler için de kategoriler var. öyle her adam üst kategorilerde yarışamıyor.

    ingilizce olarak kategoriler ve gerektirdikleri şunlar;

    https://gss.gs/1Sc.jpg

    merak eden olursa mesaj atsın merak ettiği yerle ilgili bilgi veririm. bu kategorilere göre, lmp1'de bronz sürücüler yarışamıyor. lmp2'de 2 ya da 3 kişilik pilot ekibinde en az bir tane gümüş ya da bronz kategori pilot olmak zorunda. geri kalanlar fark etmiyor.

    araç özelliklerine gelelim. lmp1 için iki tip araç var. hibrid ve hibrid olmayan. hibridlerde, f1 araçlarındaki gibi energy recovery system var. hibrid olmayanlarda yok. araçlar benzinli ya da dizel olabiliyor. motorların özellikleri v4, turboşarjlı, 500 hp'den büyük (genelde 1000 hp oluyorlar), 2000 cc. araç boyutları misal porsche 919 hybrid için 105 cm yükseklik, 109 cm genişlik, 465 cm uzunluk şeklinde. gövdesi kompozit fiber ve karbonfiberden yapılıyor. en az 870 kilogram ağırlığında, ki bu ağırlık olayı biraz karışık pilotun ağırlığı falan da işin içine katılıyor, yakıt tankı 68.5 litre büyüklüğünde.

    bu sezon yayın hakları eurosport'taydı ve eurosport le mans 24'ün tamamını yayınladı. yani bildiğin 24 saat yayın yaptılar.

    le mans 24'ü de porsche ile nico hülkenberg kazandı.

    bir siklenmeyen motorsporunda daha birlikte olduk. bir dahakine görüşmek üzere.
App Store'dan indirin Google Play'den alın