• 1
    bir football manager staff mevkisi. tercümesi: (gençlerin) gelişim(in)den sorumlu ekip lideri.

    öncelikle gerçek hayat football manager'a benzemez fmci çocuklarcılar dadanmadan söyleyelim, evet benzemez. ama planlama, strateji benzer.

    elimizdeki verilere bir bakalım:
    veri 1: altyapı - üstyapı geçişlerinde galatasaray olarak türkiye ortalamasının üstünde olsak da, sağlıklı bir geçiş sağlanamıyor.
    veri 2: alt yaş seviyelerinde büyük (avrupa) takımlarıyla baş edebilen çocuklar, avrupalı yaşıtlarının geldiği seviyeleri göremiyorlar, görseler de üst seviyede onlarla başedemiyorlar.
    veri 3: anadolu'da parlayıp büyük takıma / istanbul'a gelen futbolcuların gelişimi duruyor / onlardan verim alınamıyor / yiğit gökoğlan veya sercan yıldırım'a dönüşüyorlar.
    veri 4: bruma ve telles örneğindeki gibi, dışarıdan büyük paralara gelen ham yeteneği de işleyemiyoruz.
    veri 5: altyapının yetenekli gençlerinin kariyerleri kirada dolaşarak öldürülüyor.
    veri 6: altyapı yöneticiliği türkiye'de genelde futbolu yeni bırakmış ünlülerin staj yeri olarak görülüyor.
    veri 7: transferler takımın mali durumunu zora sokuyor. yabancı sınırı var ve pişmiş türk futbolcu yok. anadolu kulübü astronomik fiyatlar çekiyor.

    bu ve bu gibi verilerin alttan futbolcu gelmesini engellediği, transferle gelen futbolcunun da gelişmesine olanak sağlamadığı çok açık. bu yüzden, bana göre mutlaka kulübün bünyesinde bir gelişim uzmanı bulundurulmalı.

    bu kişi/ekip nasıl bir görev yapabilir?
    görev 1: altyapıda oynayan her futbolcunun, mevkiye özel profilini çıkartıp, geliştirmesi gereken özelliklerini üst yapıya danışarak belirlemek ve bu gelişimin takibi. gerekirse bu gelişime özel bir prim sistemi kurmak.
    görev 2: 17-19 yaş arası futbolcular için kiralık ya da buyback anlaşmalarıyla kariyerlerini geliştirebilecekleri kulüpleri belirlemek. bu çalışmada o kulübün içinde bulunduğu durum, teknik ekibi, antrenman imkânları, futbolcuya vereceği mevki ve görevin araştırması en az aylar öncesinden başlamalı. aynı zamanda kiralık futbolcuya yıllık hedefler de verilmeli.
    görev 3: üstyapıdaki futbolcularının gelişiminin evalüasyonu için sistem kurulması.
    görev 4: transfer olarak gelen futbolcunun oryanyasyonu ve entegrasyonu; kafayı çizmemesi için gerekli önlemler.
    görev 5: üst yapının teknik direktörüne haftalık ya da aylık raporlar. her lig maçında en azından bir 20- futbolcunun kulübede ya da sahada olmasının sağlanması.
    görev 6: bayadır aklımda olan; hem alt hem üst yapıya yönelik gerçekleştirebilinecek, masterclass seminerleri. hakan şükür'den alt yapı santraforlarına 1 haftalık kafaya çıkma kursu mesela.
    görev 7: eğitimcilerin eğitimi. takımın teknik kadrosunun da (alt yapı dahil) kendisini geliştirebilmesi için analizler, yeni antrenman teknikleri vs takibi.

    bu işe eğilen, ciddi çalışan ve sonuçlarını şeffaf bir şekilde taraftar ve yönetimle paylaşan bir ekip, ve başında vizyoner ve deneyimli bir uzman ile altyapı-üstyapı geçişini en azından avrupa kulüpieri seviyesine çekebiliriz bence.
App Store'dan indirin Google Play'den alın