• 36
    bunun yegane sebebini beyaz ekran ve/veya galatasaray sozluk moderasyonuna baglamak isin kolayina kacmak demektir diye yorumluyorum.
    sebebi bence biraz daha genel perspektifte aramak lazim.

    internet sozlukleri, gecen senelere kadar bu kadar cok insanin uye olabildigi yerler degillerdi.
    cok insan derken, eksisozluk, uludag sozluk, itu sozluk gibi belli basli sozluklere zaten uzun sureler bekledikten sonra uyelik aliniyor, kendini duzgun ifade ettikce sozluklerde barindirilmaya imkan taniniyordu.

    ne zaman ki inci sozluk gibi sozlukler turemeye basladi, internet sozluklerine uye olan insan perspektifi, insan kitlesi degisti.
    hic kimse yanlis anlamasin, incisozluk dediysem, orayi yermek amacli degil, cogu yazilani eglenceli bulmusumdir, hatta futbol adina yaptiklari bowbaykuslar organizasyonu ile de sadece benim degil, butun turk futbolseverlerin septarisini kazanmislardir. amacim uye incisozluk gibi internet sozluklerine uye olan yazarlari rencide etmek degil, bilakis, bu minvalden bir ana fikir cikarmak, soyle ki;

    o gibi sozluklerde yazanlar dahi, yeni uye olanlardan ya da ne biliyim, aralarina sonradan katilanlardan rahatsiz olduklarini cesitli seferlerde dile getirmislerdi.
    amaci sadece kufur etmek veya daha genel anlamda sacmalayarak stres atmak olan yasi daha genc insanlar (bunlar gibileri ergen diye nitelendirip isin kolayina kacmak istemiyorum) sadece incisozluk gibi -sozde- kuralsizligin, serbestligin kol gazdigi sozluklerde kandilerini ifade etmeye calistilar. bu gibi sozluklerin internette haber olmalari, facebook twitter gibi sosyal paylasim sitelerinde meshur olmasi, daha fazla -arayis icinde- gence hitap etmeye basladi. peki bunun galatasaray sozlukle ne alakasi olabilir?

    bu insanlarin karistirdiklari nokta su oldu, her sozlugu incisozluk gibi sandilar.
    burasini da.

    peki ne dogurdu bu durum?

    internet sozluklerine yazanlarin kitlesi belliyken, artik gorus ifade etmenin yasi 8'e dustu.
    hic onemli degil, 8 yasindaki de yazsin, kendini anlatmaya calissin, ifade etsin, amenna. herkesin gorus bildirmeye hakki tabiki var.

    fakat yazilanlar, gorus olmanin cok disinda. gorus degil. okudugunuzda tamamen kufur temelli desarj olma amaciyla yazilmis yazilar.

    bu sozlukte de bir cok ornegi vardir su durumun.

    kisiyinin yanlisini duzeltmesini rica ettiginizde, oglunuz, kizinin yazindaki cocuktan kufur yersiniz. cunku dunya onun cevresinde doner. karakterini oturtacak yer aramaktadir. ust kimligi galatasaraydir, ve o bunun arkasina siginmistir.

    o yuzdendir ki seri ofsayt veren ibne basligi her daim hortlamaktadir. o yuzdendir ki entry ofsaytlanmasi onun icin bir hezimettir. galatasaraylilik ust kimligiyle, fenerle butunlesmis insanlara kufretmeyi; lefter olsun, can bartu olsun; trabzonun efasanelerine kufretmeyi, senol hoca olsun, ahmet suat ozyazici olsun, ozkan sumer olsun, ne biliyim aklima gelmeyen turk futbolunun gelismesinde katkilar saglamis diger degerlere kufretmeyi matah sanan bir cok genc delikanli bu durumu gurur yapmaktadir.

    aslinda gorus diye yazdiklari yazilarin karsiliginda aksi gorus aldiklarinda ozel mesajdan kufur edenler, karsisindakinin kim oldugundan habersiz babasi yasindaki insalarla karsilasinca ozur dilemek icin binbir takla atan kisilerdir bunlar. onelmi olan nasil ozur dilediklerinden ziyade, aslinda yazdiklarinin gorus veya fikirden cok cok cok uzak olmasidir. ben ve benim gibi bir cok kisinin gerek ozel mesaj kutularini kapatmalarini, gerekse sozlukte ilk uye olunan zamana gore cok daha az vakit gecirmelerinin yegane sebebidir bu durum diye dusunuyorum.

    gercekten insanda bazen, su internet ortaminda bile mucadele edecek guc kalmiyor. ortak paydanin galatasaray olmasi gereken yerde bile senin galatasarayliginin sorgulanmasi insanin icine dokunuyor.

    ozetle,

    kimsenin bu ve bunlar gibi genc arkadaslarla munakasaya, laf dalasina girecek hali ve takati yok.
    ve inanin, sozlukleri de yucelten akli basinda insanlarin guzel degerlendirmeleri ve gercekten gorus niteligindeki yazilaridir.
    bu yazarlarin cogu da yukaridaki temel sebeplerden artik beyaz bayrak cekmis durumdadir bana gore.

    son olarak akil tabiki yasda degil bastadir, hic mi guzel yazan genc arkadaslar yok diyen muhalifler tabiki cikacaktir aramizdan.
    aman ne olur empoze etmeye calistigim temel noktayi kacirmayin, tabiki genc yazarlar da sozluge dinemizm katarlar, mutlaka iyi yazarlar cikmistir, yaziyodur, yazacaktir da.
App Store'dan indirin Google Play'den alın