• 1
    bugün gelen resmi açıklamaya göre bugüne kadar ülkemizde toplam 131 (bugün 23) kişinin canını alan virüstür.

    https://twitter.com/...295237981396992?s=20

    toplam test/vaka oranı %14. yani bu neredeyse teste giren her 10 kişiden birinde(hatta biraz daha fazla-->1,4) bu virüsten var demek.
    bu sonuç korkutucu.

    toplam vaka/ölüm oranı ise %1,42 küsür. az görünüyor sayılır ama 100 kişiden 1-2 kişi arasında kişi hayatını kaybediyor.

    toplam vaka/iyileşen oranı ise %1,14. umarım ilerleyen zamanlarda bu oran vaka/ölüm oranını geçer.
  • 4
    günlerdir yazayim mi, yazmayim mi diye dü$ünüyorum. zira mainstream'in aksine bir görü$ berlittiginizde hemen linç ediliyorsunuz. ister katilin, ister katilmayan, isterseniz de linç edin. ancak bir kez okuyun, ara$tirin. uzun bir yazi olmayacak.

    korku ve panik (1):
    öncelikle ortada bir virüs var. evet. ancak bu virüs 2009 yilinda etkisini gösteren domuz gribi kadar bile tehlikeli degil. basit bir dille $öyle anlatmaya çali$ayim:

    100 ki$i enfekte olmu$
    10 test yapilmi$
    10 ki$iden 2si ölmü$
    ölüm orani %20
    peki o test edilmeyen 90 ki$iye nerede?
    ölen ki$ilerin bir kismi farkli hastaliklardan ölüyorlar ve kayitlara korona olarak geçiyorlar. genoa'li italyan (matteo bassetti) doktoru izlemenizi tavisiye ederim. ara$tirisaniz bulursunuz.

    komplo teorisyeni degilim, sadece büyük resme bakmaya çali$iyorum. varsayimlar üzerine degil, somut delillere dayanarak puzzle'i tamamlamaya çali$iyorum. puzzle'i asla tamamlayamayacagimi biliyorum fakat birilerinin gözüme sokmaya çali$tiklari resimlerden yüz çevirip, kendi resmimi çizmeye çal$iyorum.

    biyolojik sava$lar (2):
    çin bu sentetik virüsü a$isi ile birlikte kendi labaratuvarlarinda olu$turdu. hazirlikli idi. örnegin virüs pekin ve shangai'a siçramadi. çin borsasi iflas emedi. kisa sürede hastaneler in$a ettiler. bilinçli, programli ilerlediler ve tüm dünyaya bakin nasilde virüsle ba$a çiktik mesaji verdiler. asil amaçlari dünya piyasasini çökerterek petrolün fiyatini dü$ürmekti ve bunu ba$ardilar. ayriyeten farkinda iseniz kuzey kore ve rusya'ya siçramadi hastalik. it, iti isirmiyor anlayacaginiz.

    qiao liang ve wang xiangsui'nin unrestricted warfare: china's master plan to destroy america kitabin bir göz atin:
    https://www.amazon.com/...merica/dp/1626543054

    kim bunlar, amaçlari ne (3):
    temel hedef dünya nüfusunu 500milyona dü$ürmek. sonrasinda altina endeksli olmayan dijital para.
    georgia guidestones'daki yazitlara bakin.
    denver havalimanini biraz ara$tirin.
    çin dedim fakat bunlar çini de ellerinde tutuyorlar. mao'yu çinin ba$ina musallat eden ki$iler bunlar ve dünya üzerinde 40a yakin aile. içlerinde rotschildler, rockfellerlar, bill gatesler ve buffetlar var. dünya saglik örgütünün en büyük finansörleri. bun insanlar ülkeleri kullaniyorlar.

    yakin gelecek (4):
    çin (saydigim ki$ilerin destegi ile) dünya devi olmada 1 adim daha önce çikacak. avrupa birligi büyük darbe alacak. italyanlar zaten iflas bayragini çektiler, sirada ispanya ve yunanistan var. ingilizler ayrildi. avrupa birbirine dü$erse $a$irmam.

    tavsiye:
    ekranlarda çikan ölüm oranlarini çok ciddiye almayin, mümkünse takp etmeyin. bir sayfa hazirlami$lar, ülkelere göre dünya üzerinde ne kadar enfekte olan insan var, kaçi öldü falan filan. bu sayilara aldanip manipüle olmayin. mevsimlik gripten farki yok. $u an tahmin edilenden çok daha fazla insan enfekte olmu$ durumda. ölü, enfekte sayisina aldanip manipüle olmayin.

    ancak bir gerçek var. virüs ya$li ve bagi$iklik sistemi zayif yani zaten bazi agir hastaliklarla (kanser, bögrek, akciger yetmezligi vs.) mücadele etmek zorunda olan insanlar üzerinde çok daha etkili. fakat bu grip içinde geçerli. ü$enmeyin, dünya üzerinde her yil basit bir gripten ölen insanlarin sayisini ara$tirin.

    son olarak evde kalip kalmama konusunda kararsizim. ben $ahsen i$ime gidip geliyorum ve herhangi bir önlem de almiyorum. sadece insanlara mesafeli duruyorum. sebebi aktif bir ta$iyici olabilme potansiyelim. benim yüzümden agir hastaligi olan insanlarin ve ya$lilarin ölmesini istemiyorum.

    ayik olun.
  • 5
    ölüm oranı hesaplaması bakımından herkesin kafasını karıştırmış olan virüs. an itibariyle (ve oldukça garip bir şekilde) herkes kendi kafasına göre bir ölüm oranı ortaya koymakta bu virüsle ilgili (genelde bizim ülkemize özgü bir durum sanırım bu). dolayısıyla bu konuyu açıklığa kavuşturmaya çalışmak farz oldu. biraz uzun olacak kusura bakmayın.

    baştan belirtmemde fayda var, konunun uzmanı (tıp eğitimi almış biri, sağlıkçı ve/veya doktor) değilim ve yazdıklarım bu konu üzerine yapmış olduğum araştırmalara dayanıyor. bu konuda uzman kişilerin daha detaylı bilgiler verebileceğine de eminim. burada esas amacım, salgın hastalıklar bakımından yapılan ölüm oranı hesaplamalarında kullanılan terimlerin ve metotların farklılıklarını ve hesaplama şekillerini (avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte) ortaya koymak, devamında ise yapılan son araştırmalar kapsamında covid-19 için belirlenen ölüm oranını açıklamak. aşağıdaki açıklamaların temel olarak dayanakları da şu kaynaklardır:

    cdc(https://www.cdc.gov/...sson3/section3.html)
    brittanica(https://www.britannica.com/.../case-fatality-rate)
    wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Case_fatality_rate)
    who (https://www.who.int/hac/about/definitions/en/)
    hpn makalesi (https://odihpn.org/...tarian-emergencies/) -> who tarafından kaynak gösterilen makale
    lancet’te yayınlanan covid-19 ölüm oranı makalesi (https://www.thelancet.com/...20)30243-7/fulltext)

    öncelikle, salgın hastalıklar sırasında ve sonrasında, toplam ölümlerin yüzdesel olarak ifade edilebilmesi için kullanılan temel üç tane farklı terim mevcut (temel olan 3 tanesine değineceğim, bunun dışında oldukça fazla sayıda farklı terim ve hesaplama metodu bulunuyor ve bunların her biri farklı alanlarda hesaplama yaparak farklı oranlar ortaya koyuyor örn: cinsiyet/ırk bazlı fatalite oranı, yaşa göre uyarlanmış fatalite oranı vs.). bu üç temel terim şu şekilde (terimlerin ingilizcesi üzerinden gidiyorum yanlarına türkçe tercümelerini de ekliyorum, ancak türkçe terimler tam olarak tıbbi karşılıkları olmayabilir, bilenler varsa düzeltebilir):

    cfr: case fatality rate (vaka ölüm oranı)
    ifr: infection fatality rate (enfeksiyon ölüm oranı)
    mr: mortailty rate (fatalite oranı)

    `1) cfr – vaka ölüm oranı`

    bu terim özellikle covid-19 ölüm oranı hesaplamalarında en çok karşımıza çıkan terim. cfr, isminden de anlaşılacağı üzere, bir salgın hastalıkta, hasta olarak tespit edilmiş olan kişilerden (vakalardan) toplam kaç tanesinin öldüğünü ve bunun toplam hastalanan insanlara oranının kaç olduğunu hesaplayan bir sistemdir.

    who tanımı: (https://odihpn.org/...itarian-emergencies/ sf.43, https://www.who.int/hac/about/definitions/en/)

    --- alıntı ---

    hastalık sebebiyle ölen sayısı / toplam vaka sayısı

    --- alıntı ---

    cdc tanımı: (https://www.cdc.gov/...sson3/section3.html)

    --- alıntı ---

    cfr, belirli bir hastalığa sahip olan insanlardan (vaka), o hastalık sebebiyle ölen insanların oranıdır. hastalığın ağırlığını belirten bir ölçüdür. formülü şu şekildedir: (tespit edilen vakalardan belirli sebepler dahilinde ölenlerin sayısı / toplam vaka sayısı) x 10n

    örnek: bir restoranın yeşil soğanlarından bulaşan bir hepatit a salgınında 555 vaka tespit edilmiştir. bu vakalardan 3 tanesi, hastalığa bağlı enfeksiyondan ölmüştür. cfr hesaplaması şu şekildedir: cfr = (3/555) x 100 = %0.5.

    --- alıntı ---

    şimdi, bu cfr hesaplamalarında, özellikle hastalık yayılmaya devam ederken yapılanlarda, bazı problemler ortaya çıkabilir ve bize hatalı ölüm oranları verebilir. covid-19 özelinde konuşacak olursak iki temel sorun mevcut. birincisi, hastalığın kuluçka döneminin uzun olması sebebiyle kişilerin semptom göstermesi 2-3 haftayı, semptom göstermesinden itibaren ilgili vakanın sonuçlanması ise iyileşmeler bakımından ortalama 25 (24.7) günü, ölümler bakımından ise ortalama 18 (17.8) günü bulabilir (kaynak: lancet makalesi sf. 2 ve 7) ve dolayısıyla salgın devam ederken herhangi bir andaki ölüm sayılarının toplam vakalara oranlaması olduğundan daha düşük ölüm oranı bulunmasına sebebiyet verebilir (aynı durum iyileşen vakalarda gecikme içinde geçerlidir). ikinci sorun ise, salgın devam ederken tespit edilen vakaların niteliğiyle ilgilidir. salgın devam ederken hem sağlık sisteminin kaynaklarını efektif kullanmasının bir sonucu olarak, hem insanların hafif semptom belirtilerinde dahi hastaneye gitmekten çekinmesi, hem de covid-19 özelinde semptom göstermeden hastalığı geçiren kişilerin sayısı bakımından, sistem genellikle daha ağır olan vakaları tespit etmektedir. dolayısıyla, ağırlıklı olarak klinik olarak ağır vakaların tespit edildiği bir sistemde, toplam ölenlerin toplam tespit edilen vaka sayısına oranının hesaplanması sonucunda ortaya çıkacak cfr, normalde olduğundan çok daha yüksek bir ölüm oranı verebilecektir.

    bir başka problem ise, hastalıktan ölen kişilerin profilleri ile alakalıdır. limitli kaynaklar nedeniyle salgın süresince tespit edilen vakaların klinik olarak ağır vakalar ağırlıklı olduğunu yukarıda belirtmiştir. şimdi, bu covid-19’un belirli yaş gruplarını daha ağır etkilediği bir gerçek (burada gençler tehdit altında değil algısı çıkmasın, sadece belirli bir yaş kesiminin ortalamaya vurulduğunda daha ağır geçirdiğinden bahsediyorum, yoksa çok ağır hastalık geçiren çok genç insanlarda var ve sayıları azımsanmayacak kadar fazla). buradan yola çıkarak, klinik olarak daha ağır olan vakaların, daha yüksek oranda risk grubunda olan hastalardan oluşması da dikkate alınması gereken bir durum. tespit edilen vakaların klinik olarak ağır vakalara göre yanlı olduğu, klinik olarak ağır vakaların da daha yüksek bir oranının yüksek risk grubunda olan hastalar olduğu ve yüksek risk grubunda olan hastaların ölüm oranlarının daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, salt ölüm sayılarına bakılarak oranlama yapılmasının da yine yanıltıcı sonuç verebileceği ortada.

    yukarıdaki sebeplerle yanlı(biased) sonuçlar almamak için, özellikle salgın devam ederken yapılan cfrhesaplamalarının, yukarıda belirttiğim basit formüllerden ziyade, çok daha karmaşık ve tüm bu denklemleri hesaba katarak normalleştirme yapılmış formüllerle hesaplanması daha doğru bir yaklaşım olacaktır (bu alanda uzman kişiler varsa bu formüllere ilişkin daha detaylı bilgi verebilir belki ancak hesaplamalar oldukça karmaşık olduğundan anlamamız pek mümkün değil diye düşünüyorum).

    dipnot: burada şunu da belirtmem gerekiyor; cfrhesaplaması için farklı formül önermeleri de var. mesela bazıları cfrhesaplamasının şu şekilde yapılması gerektiğini söylüyor: [ölen kişi sayısı / (ölen sayısı + iyileşen sayısı)] x 100. dün itibariyle yayınlanan türkiye istatistiğinden yola çıkarsak bu formül şu şekilde sonuç veriyor: [355 / (355+415)] x 100 = %46.1. bu şekilde bir hesaplamanın yol açtığı problem açık şekilde ortada. hastalığın seyri ve toplam iyileşme veya ölüm süreleri oldukça uzun olduğundan, herhangi bir anda (ve özellikle salgının başlangıç ve orta aşamalarında) bu şekilde bir hesap yapılması, görülen vakaların çok büyük bir kısmı henüz sonuçlanmamış olduğundan, inanılmaz derecede yüksek ve yanıltıcı ölüm oranları verecektir.

    `2) ifr – enfeksiyon ölüm oranı`

    bu terim ve hesaplama yönteminde ise, cfr’dan farklı olarak sadece tespit edilmiş vakalar değil, enfekte olmuş ve fakat ya hafif geçirdiği için ya da semptom göstermediği için resmi istatistiklere yansımamış kişiler de dahil hastalıktan etkilenen tüm kişiler dikkate alınarak bir ölüm oranı hesaplaması yapılmaya çalışılır (kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Case_fatality_rate). bu oldukça spekülatif bir yaklaşım olduğundan genelde çok fazla referans göremezsiniz, ancak bu terim içinde oldukça karmaşık bir hesaplama yapılmakta. bu terim ile ilgili önemli nokta, tespit edilmemiş tüm vakaları da dahil ederek tespit yapmaya çalıştığından, her zaman için cfr’den düşük ölüm oranı ortaya çıkaracak olmasıdır. zira sadece tespit edilen vaka sayısındaki ölüm oranı değil, tüm enfekte olan insanlara kıyasla ölüm oranını hesaplamaya çalışır.

    `3) mr – fatalite oranı`

    bu terim ise, herhangi bir salgın hastalıktan ölen insanların, hastalık tehdidi altında olan genel popülasyona oranını bulmaya çalışır. örneğin, türkiye’de yaklaşık 83 milyon insan olduğunu düşünürsek, toplam 10.000 kişinin öldüğü bir x hastalığının mr oranı, (10.000/83.000.000) x 100 = %0.012 olacaktır. tabi burada da başka problemler ortaya çıkabilir ve farklı hesaplama metotları mevcut (örneğin salgının hangi sürecindeki toplam popülasyonun baz alınacağı vs) kaynak: https://odihpn.org/...itarian-emergencies/

    bu hesaplamadan da görüleceği üzere, mr, tespit edilen ve/veya hastalığa yakalanan kişilerle ilgilenmeyip, hastalığın etkilediği herhangi bir popülasyonda spesifik bir zaman diliminde söz konusu hastalıktan ölüm oranını hesaplamaya çalışmaktadır. dolayısıyla da her zaman için en düşük ölüm oranını verecek olan hesaplama olacaktır.

    covid-19 ölüm oranlari

    şimdi gelelim covid-19’un ölüm oranlarına. burada farklı tespitler ve hesaplama yöntemleri mevcut ve insanlar özellikle hastalıkta ağır kayıplar vermiş italya ve ispanya üzerinden hesaplar yaparak oldukça yüksek ölüm oranlarına ulaşmakta (örneğin italya’da toplam ölüm 13.915, toplam iyileşen sayısı 18.278, toplam vaka sayısı 115.242. bu hesaplamalardan yola çıkarak standard cfr hesaplaması %12, sadece sonuçlanmış vakalara göre ölüm oranı ise %43 çıkmakta). bu oranların yanlış olduğunu söylemiyorum, yapılan hesaplar elbette doğru, sonuçta basit bir hesaplamaya dayanıyor bunlar, ancak bunlar gerçek bir cfrveya ifr hesaplaması değiller ve olamazlar, zira ülkelerin, salgının seviyesinin ve hasta kişilerin profilleri hiç dikkate alınmadan yapılmış basit hesaplamalar olduğundan oldukça yanlı sonuçlar vermektedir).

    resmi verilere ve açıklamalara gelirsek; who tarafından mart başında yayınlanan raporda covid-19’un cfr oranı %3.4 olarak açıklanmıştı (https://www.who.int/...-19---3-march-2020). the lancet’te yayınlana rapor ise daha detaylı ve kapsamlı bir araştırmaya dayanarak farklı bir sonuca ulaşmış durumda. bu rapora göre, crude cfr (ham vaka ölüm oranı) %3.67 olarak tespit edilmiş (bu oran who’nun oranına oldukça yakın). ancak, bunun ham ölüm oranı belirtmekte fayda var. söz konusu raporda yanlı sonuçları elemek adına yukarıda yazdığım sorunlar dikkate alınarak normalleştirme yapılmış ve nihai cfr %1.38 olarak hesaplanmıştır. ifr ise %0.66 olarak tespit edilmiştir. bu oranların farklı verildiği başka araştırmalarda bulunmaktadır. dolayısıyla bunlarda hangisinin doğru olduğunu veya gerçeğe en yakın oranı verdiğini kestirmek şuan için oldukça güç (elimizde yeterli veri yok). ancak genel olarak oranların şu aralıklarda olduğunu söylemek mümkün gözüküyor:

    cfr: %1,38 - %5
    ifr: %0.5 - %1.5

    covid-19 vs grip

    bu da ayrı bir konu. hala daha covid-19’un normal gripten çok farkı olmadığı ve sezonluk grip salgınlarının daha çok insan öldürdüğüne ilişkin yorumlar yapılıyor. bunun bir normalleştirme çabası olduğunu ve insanların panik yapmamak için bu şekilde düşündüğünü anlıyorum, ancak bu şekilde yaklaşımların çok doğru olmadığını düşündüğümü belirtmem gerekiyor. bu önermenin doğru olmadığını, yukarıda verdiğim (oldukça konservatif olan) cfr ve ifr oranları ile sezonluk gribin oranlarını karşılaştırarak bile tespit etmek mümkün.

    cdc verilerinden gidelim (https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html). cdc’ye göre, abd’de geçen sene toplam 35.520.883 kişi sezonluk gribe yakalanmış, bunların 16.520.350’si medikal tedavi almış, 490,561’i hastanelik olmuş ve toplam 34.157 kişi ölmüştür. bu sayılara göre geçen seneki sezonluk gribin cfr oranı (medikal tedavi görenler ve hastanelik olanları “vaka” olarak değerlendirirsek) %0.2 olacaktır. bu oran, yukarıda covid-19 için yapılan en konservatif cfr değerlendirmesinden dahi çok düşüktür. olayın vahametini anlamak için, geçen sene gribe yakalanan ve vaka olarak kişi sayısına covid-19 konservatif cfr oranını uygulayabiliriz. yani, covid-19’un grip kadar bulaşıcı olması ve benzer sayıda kişiyi enfekte ettiğini, yani toplam 17.010.911 kişinin covid-19 pozitif olduğunu (tespit edilen) hayal edin ve en düşük cfr oranı olan %1.38’den hesap yapın. bu hesapta bile toplam 234.750 kişi hayatını kaybedecek demektir, yani sezonluk gribin neredeyse 7 katı. ki bu en iyi senaryo. cfr’ın bu kadar düşük olmadığını kabul edersek durum daha da vahimleşiyor. örneğin, yukarıdaki oranların ortalamasını alalım (%1.38 ve %5) ve cfr’ın %3.19 olduğunu düşündüğümüzde toplam ölüm sayısı 542.000’in üzerinde olacaktır.

    dolayısıyla yapılacak en büyük hatalardan biri belki de bu hastalığın normal bir grip olduğunu düşünmek ve hafife almaktır.
  • 8
    https://twitter.com/.../1240279069872308224

    bu ileti sahibi arkadaş vefat etmiş koronadan dolayı. profiline tıklayınca ayrıca bir üzüldüm. tanımasak da aynı hissiyatı paylaştığımız bir insan. yirmi yıl sonra değişim nasıl olur, bu sosyal platformdaki bilgiler hala ulaşılır kalır mı bilmiyorum ama vefat eden insanın arkasında bu kalanlardan daha üzücü bir şey yok.
  • 11
    hayatımızı küçük çaplı bir cehenneme çeviren virüsün sebep olduğu hastalık.

    seni de, senin ortaya çıkmana vesile olanı da, seni saklayan devleti de çok hoş anmıyorum. hayır yazacağım nasıl andığımı sonra pilot olacağım... bari burayı kaybetmeyeyim diyerek susuyorum.

    duvarlar üstüme üstüme geliyor sözlük. gençlerbirliği deplasmanında puan kaybetmeyi, lisecilerin genel kurulda olay çıkarmasını, hakemlerin hata yapmasını özledim...

    https://gss.gs/dOb.jpg
  • 13
    sağlık bakanımızın az önce yaptığı basın toplantısına göre; ''virüs yayılımının kontrol altında olduğu, vaka artış hızında düşüş ve ölüm artış hızında yavaşlama'' bulunmaktaymış.

    kaynak: https://www.ntv.com.tr/...cEwx6y6kSISXJjzfdCdw

    şimdi bu açıklamanın ne gibi bir mantığı var ben zerre kadar anlamadım? son 24 saatte yapılan test sayısı 33 bin, vaka sayısı 4 bin, ölüm sayısı 107. ayrıca ölüm sayısının ilk defa bu kadar yüksek açıklandığı bir akşamı yaşıyoruz.

    siz bu söylemlerde bulunursanız yarın evinde kimse oturmaz, normal hayatlarına devam eder. zaten çoğu insan sokaklarda, evde oturanları da sokaklara dökeceksiniz belli ki. neden?

    cuma akşamı yaşanan rezilliğin faturası muhtemelen 8-10 gün sonra ortaya çıkacakken, ''biz virüsün yayılma hızını kontrol altına aldık'' açıklamasını hangi bilime, hangi istatistiğe göre yapmaktasınız? bir tane gazeteci de şunu soramadı. tabii ki ellerine önceden tutuşturulan sorulardan dolayı böyle bir şey beklemek bu ülkede mümkün değildi ama bir umut işte.

    siz sağlık bakanısınız fahrettin bey. bırakın siyaseti lideriniz, parti teşkilatlarınız yapsın. siz mesleğinizin hakkını verin, doktorluk yapın.
  • 18
    --- alıntı ---

    türk bilim insanlarının corona virüsü salgınına karşı geliştirdiği "sensitif derin ultraviyole ve lazer tedavisi" (türk ışını) ilk defa kullanıldı. diyarbakır'da corona virüsü tedavisi gören bir hastaya uygulanan tedavi yöntemi başarıyla sonuçlandı. uygulanan tedavi yöntemi sonrası hastanın corona testi negatif çıktı.

    https://www.sozcu.com.tr/...-basari-5897183/amp/

    --- alıntı ---
  • 19
    ben astrezaneca / oxford işbirliğindeki aşının daha erken geleceğini düşünüyordum. ancak rusya çaaat diye bombayı bıraktı. yalnız ilginç olanı daha önce aşıların güncel durumlarını gösteren hiçbir bilmisel makalede bu aşıyı görmemiştim. hatta new york times'ın vaccine tracker'ından da birçoğu görülebiliyor orda da göremedim.
    link: https://www.nytimes.com/...vaccine-tracker.html
    daha önce paylaşıldı ise göremedim; paylaşan arkadaş kusura bakmasın.

    edit: evet detaylar belli oldu. bir internet sitesi açmışlar. https://sputnikvaccine.com/...ine/clinical-trials/
    görüldüğü üzere faz 1-2 yi geçmişler. faz3 ü beklemeden rusya onayı vermiş. ancak uluslararası standartlara göre böyle bir durum sözkonusu olmaz tabii ki. faz3 çalışmaları ise güney afrika, brezilya ve rusya'da 12 ağustosta başlayacakmış. ilginç bir karar rusya adında. geniş kitlelerde denenmeden uygulamak gerçekten büyük risk.
  • 21
    --- alıntı ---

    fahrettin koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların tabloda yer almadığını söyledi.

    --- alıntı ---

    https://twitter.com/.../1311349147216293895

    anlaşılan o ki aylardır kendisine karşı sahte zaferler kazandığımız virüs. gözlerinin önündeki ekranda 30binli vaka sayıları dururken, rakamlar 1000-1500 olarak açıklanıp, insanlar göz göre göre avm gezmeye, tatile gitmeye, düğün yapmaya teşvik edildi. kim bilir sırf bu algı için fazladan kaç can kaybettik. yazık...

    edit: söz konusu rakamlar:
    https://twitter.com/.../1310980111039164416
  • 22
    --- alıntı ---

    fahrettin koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların tabloda yer almadığını söyledi.

    --- alıntı ---

    aylarca bizi kandırmışlar. normal bir ülkede yaşıyor olsaydık, sağlık bakanı bu skandal açıklamalarından sonra istifa ederdi. neyse ki anormal bir ülkede yaşıyoruz, o yüzden problem yok, oyna devam.

    https://twitter.com/.../1310980111039164416

    akıl alır gibi değil gerçekten. fox tv bu belgeleri açıklamasaydı bu yalanı daha ne kadar sürdürecektiniz? gittiği yere kadar mı?
    aman günlük 30 bin vaka var demeyelim de insanlar tatile gitsin, zaten batık olan ekonomi iyice çökmesin, avm'lere gidilsin diye düşündünüz değil mi? zaten sizin insan sağlığını düşünmeniz şaşırtıcı olurdu.

    bakan diyor ki, ''her vaka hasta değildir, semptom göstermeyenler var.''

    hadi her şeyi geçtim, bir tane bile gazeteci şunu soramamış mı ya?
    -semptom göstermeyenleri hasta olarak saymıyorsunuz ama bu insanlar hastalığı bulaştırmıyor mu? senin asempotomik dediğin kişi ya birine bulaştırıp onu öldürüyorsa? azrail'den hayır öldürmüyor diye bunun garantisini mi aldınız?

    yazık.
  • 25
    ciddi manada sansa yasiyoruz.

    kimsenin hakkinda bildigi birsey yok, surekli birbirlerini yalanlayan zitlikta haberlerle karsilasiyoruz.

    en basiti maske ornegi, biri tak der digeri takma, biri seni korur der, digeri virus yuvasi kendine daha cok zarari var der.

    buyuk orneklerden yola cikarsak da, rusya iyilessen de 90 gune kadar bulasabilir derken, ingiltere pozitif olsan da bulasmayabilir demeye getiriyor.

    en guzeli, babamin bir lafi vardi, sen once essegini saglam kaziga bagla, sonra allaha emanet edersin.

    siz bosvermeyin, elinizden geldigince koruyun kendinizi, onlemlerinizi alin, maskenizi takin*, elleriniz yikayin, bagisikliginizi diri tutmaya calisin, gerekliyse takviye alin.

    cunku sizi, sizden baska dusunen yok. hepimizi bu senaryoda toz tanesinden baska birsey degiliz.

    rusya ve ingiltere kaynaklari;

    https://tr.sputniknews.com/...rusu-bulastirabilir/

    https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54039797
App Store'dan indirin Google Play'den alın