110
bonservisi için 20 milyonun üstüne eklenen her cent fazlası overpay olarak literatüre yazılacak futbolcudur.
111
kendisini kanıtlamayan üst düzeyde kendisini göstermeyen bir genç futbolcu için 30 milyon euro’ların çok fazla olduğu gündemdeki oyuncu. halihazırda can uzun için uğraşılıyorken ikisinin transferinde birinden biri olmalı. düşünülen bütçeler farklı mevkilerde kullanılmasından yanayım. çocuğun mevcut fizik yapısı lig için eksik de kalabilir bu bonservisde gerçekten mertens performansı vermeli. reijnders veya muadili oyuncular için bütçeyi aktarmak daha olası olabilirdi.
112
rus mertens.
rusya’da oynar, avrupa’da oynayamaz diye bir şey yok, dar alanda çabuk işler yapıyor ve rus ligi sert bir lig. rus liginin kötü takımında kazımcan arada oynadı, toparladı da geldi türkiye’ye. rahat oynar.
30-35 milyon verilir mi? singo'ya o para veriliyorsa, buna hayli hayli verilir. minyon fizikli, az sakatlanır, çabuk toparlar. mertens italyanın altını üstüne getirdi yıllarca. belli oldu ki; okan buruk ve ekibi set oyunu ve hücum setleri falan uygulayamayacak. sığır presle kapılan topa devam.
rusya, savaşta olup avrupa’dan dışlanmasa kesinlikle türkiye’ye gelmezdi.
114
bizimle dedikodusu çıkana kadar adını bile bilmediğim futbolcu. biraz araştırınca hakkında inanılmaz iyi yorumlar var.
hayırlısı olsun
115
uzun paslarını beckham'a benzettiğim futbolcu. pasını atmadan önce çok serinkanlı, ölçüp biçip bırakıyor, top kendine gelmeden kime atacağını biliyor. attığı paslarda defans oyuncuları acayip terste kalııyor. yay çevresinde önünde düşebilecek topları güzel takip ediyor. plaseleri leziz. uzun şutları da var. her türlü riske girilir. ayrıca defansif oyunda da iyi.
ancak can uzun gibi bir ikinci forvet alınacaksa mantıklı bir hamle olur gibi geliyor.
116
"yeni nesil morutan" çıkabilecek topçu. rusya liginden en son ne zaman oyuncu çıktı ki? 30 milyon gibi rakamlar aşırı yüksek bu lg için. avrupa'da yoklar, tek sınandıkları yer kendi ligleri ve o lig ne kadar iyi kimse bilmiyor.
117
galatasaray'a transfer edilmesi olası ofansif orta saha oyuncusu. tam bilgim olmamakla birlikte rusya'da yabancı sınırı varmış. bu durum varsa rus oyuncuların o lige dönüşü kolay olacaktır diye düşünüyorum. yani bu transfer tutmazsa yine kayda değer bir meblağ karşılığında rusya'ya geri gönderebiliriz. bana pek riskli bir transfermiş gibi gelmiyor. dursun özbek de muhtemelen böyle düşünüyor bence.
118
ciddi şekilde gündemimizde olan genç futbolcu hatta bugün yönetimin kendisi için rusya’ya gidip işi noktalandıracağı konuşuluyor.
kendisini hiç izlemedim çünkü rusya ligini izlemiyorum. kendisiyle ilgili konuşan kolpacıların da %90’ı izlemedi. bir şeyler uyduruyor işte herkes. kendisini gerçekten izlemiş olan %10’un kim olduğunu da kimse bilemez. kaldı ki kendisini her dakika izlesen dahi anlamayabilirsin kalitesini ve seviyesini. bulunduğu lig itibariyle analizini yapmak zor. seviyesini anlamak zor futbolcunun.
yüksek meblağlar konuşuluyor. sadece bonservis değil, maaş için de. bu paralar rusya’dan çıkmamış, isimsiz bir çocuk için konuşuluyor. yüksek baskı, yüksek beklenti olacak. bütün yaz bruno, musiala derken rusya’dan batrakov… insanlar olumsuz yaklaşacak. bu çocuk gelirse çok yüksek profilli futbolcuların içinde bulacak kendisini ve takımdaki pozisyonu da en kritik pozisyon. top almasını, kullanmasını, sorumluluk almasını bekleyeceğiz. işi kolay olmayacak.
bir kesim de inatla “bu çocuk wonderkid, siyasi durumlar olmasa adını bile anamazdık.” gibi yüksek perdeden konuşuyor. transferi durumunda onların haklı çıkmasını ummaktan başka çaremiz yok. hayırlısı olsun galatasaray için.
119
haziran ayında psg'nin istediği ama hoca kaynaklı vazgeçilen oyuncu.
eğer psg almış olsaydı o zaman neden biz almadık denirdi. şimdi biz almaya çalışıyoruz diye "morutan" oldu. lesley geldiğinde eleştirmek için metriklerden kimse başını kaldırmıyordu şimdi rusya'nın en çok umut vadeden genç oyuncusu olunca herkes bıraktı metrikleri bu sefer de lige takıldı. ne istiyoruz anlamakta zorlanıyorum. hem 20-21 yaşında olsun hem de hagi olsun isteniyor. sabredilmeyecekse bir zahmet kaan ya da lemina ile oymaya devam edeceksiniz o halde.
hiç rus ligi izlemeyenlere anlatmak gerekirse rus ligi sert bir lig öncelikle. yani fiziksel olarak o ligde ayakta kalmak zor. hatta bu açıdan bize benzer. tabii ki oyuncu yapıları taktik teknik olarak çok ileride değiller ama genelde bu ligdeki tüm futbolcular tempolu ve sert oyuncular.
batrakov tam bir 10 numara değil. öncelikle onu söylemeliyim. hatta orta 3'lü nün 10'a yakın yerleşen oyuncusu. fakat bu onu hem 8 hem 10 oynayabilecek derinlikte kılıyor. öyle presten, omuz omuza mücadeleden kaçan bir oyuncu da değil. hatta boyunun kısa olmasını avanataja çeviriyor. çok dengeli basıyor yere mücadelelerde. oyun görüşü ve saha görüşü üst düzey. bitiriciliği çok keskin değil ama ceza sahası civarında kaleyi gördüğünde çok tehlikeli oluyor. koridor açma, pasla ya da topla alan kat etme konusunda sürekli dikine giden bir profil. öyle çok çalım atam bir profil kesinlikle değil ama kesinlikle takımın teknik kapasitesini ve oyun hızını hızlandıracaktır.
tabii ki eksiklikleri var ama henüz 21 yaşında. bunu göz ardı etmemek lazım. alın size scout transferi. he 30 milyon'a scout transferimi olur derseniz evet olur. lig ve genel konjektur bunu gerektiriyor. bu nedenle bu parayı vereceksiniz. 2024-2025 transfer döneminde ilk oyuncuyu yazmışım. o zaman da 20 milyon serbest kalma bedeli vardı. kısacası 3 yıldır düzenli performans veren bir isim. 19 yaşından beri üzerine koyarak ilerliyor ama hemen yeni "morutan" güzellemeleri yapılıyor taraftar arasında.
sabredilmeyecekse bu takıma can uzun'da gelse, ponomerenko da gelse , hatta endrick de gelse bir adım ilerleyemez. lesley daha bir maç önce beğenilirken bir maç sonra sapma sapan yorumlara maruz kalıyor. sabredeceksiniz. genç oyuncu bunu gerektirir.
umarım gelir ve ben de keyifle izlerim bu genç yeteneği.
120
oyuncuyu tanımıyordum, boş zamanlarımda bulabildiğim kısıtlı performans ve maç videolarını biraz izledim. önyargıyla başlamama rağmen benden geçer not aldı. çok sık söylenen morutan benzetmesiyle ilgili gözlemim morutan içine kapanık bir oyuncuydu, aslında yetenekliydi ama karakter olarak sönüktü malesef. bu çocuk ise sorumluluk alıyor etrafını yönetiyor, soğuk kanlı, ciddi bir oyuncu. ayrıca kafasını gömüp adam eksiltmeye vs çalışmıyor; topu aldığı andan itibaren en doğru aksiyonu arıyor. farkındalığı çok yüksek bir oyuncu. yani 5 kişiyi çalımlayıp gol atsın beklentisi varsa hayal kırıklığı yaratabilir oralarda.
oyuncunun en temel özelliği topu doğru kullanması ve derin pasları,adrese teslim ortaları. prese, mücadeleye çok yatkın bir oyuncu bu arada. özellikle 3. bölgeye derin paslarda neredeyse elit bir oyuncu bu yaşında. bunun dışında çok hızlı bir oyuncu değil. anlık patalayıcı bir hızı var ama sürdüremiyor fazla. topla kıvraklığını da pek göremedim. yine de kalas değil korkmayın. gördüğüm kadarıyla fazlasıyla potansiyeli olduğu ortada. ciddi kaynaklardan psg haberleri de mevcut 2 3 ay öncesine ait. dolayısıyla belli bir ışığı olduğunu söyleyebiliriz. alırız alamayız orasını bilmem ama sadece hissiyat olarak gelirse tahmin edilenden çok daha fazla sevilebilir diye düşünüyorum.
121
lokomotif in sahibi rus devlet demir yollarıymış.
yani rus hükümetiyle muhatap olmak gerekiyor.
dahası oyuncunun bonservisinin %20'si iki menejerde kalanı da lokomotifde imiş.
adamın rus liginden ayrılıp deli gibi avrupa yapmak istediğine eminim. aslında top liglere atlaması için potansiyel en uygun yer de biziz. bu transferin önündeki en büyük engel, birincisi kulüp sahipleri.
onlar ihtiyaç ve paradan bağımsız değerlendirme yapabiliyorlar. ikincisi rusya’nın çürüyen yapısı. bu adamı almaya kalk 50 tane komisyoncu/para ödenmesi gereken yer çıkar.
menejerler de cabası. onlar fırsat bize geldi, ne kopartırsak kar gözüyle bakacaktır.
gene yapılması en zor transferlerden birini seçmişiz.
122
öncelikle hiç izlemedim, tek bir maçını bile. izleyen herkes ise oyuncunun 10 numaradan ziyade 8.5 numara olduğunu söylüyor. bizim de ihtiyacımız aslında oyun kuran 10 yada skorer bir 8 numara o bölgede, yani 8.5 numara diyebiliriz. ismi geçen khannous da bu tip profil. aslında bruno bu oyun kuran 10 numara işinin babası. benzer profillere gidiyoruz gibi görünüyor.
can uzun ise bu transferden bağımsı olduğu söyleniyor. ön tarafa hareketlilik getirecek bir oyuncuya da ihtiyacımız var. enciso da muhtemelen can’ın alternatifi.
arka tarafa ise fiziksellik koyacak ve sahayı enine koruyacak bir kontratak kesici gerekiyordu. ugochukwu da bu profil.
transfer yapılır mı bilmiyorum, bu yönetime inanmıyorum da. batrakov ile çıkan haberler de oyalama gibi duruyor şimdilik.
123
30 milyona alsan bile bence zarar etme ihtimalin olmayan futbolcu. oldu ki istediğin gibi performans vermedi, hypeı yüksek olduğu için psg gelip ya kardeş sen zaten ne anlarsın genç topçu yetiştirmekten diyip 30 verip alır senden veya herhangi bir ingiliz kulübü. en kötü zenit falan alır senden. zaten 1-2 seneye rus takımları tekrardan avrupa kupalarına alınacak gibi.
124
takım için en önemli mevkiye süpriz yumurta istemem açıkcası. oraya çok net bir adam alınmalı zaten yönetim kıvırmazsa ana plan buydu. 10 numara fernandes 8 numaraya camavinga veya thuram olarak başladığımız bu yolda 8 numaraya ugo 10 numaraya da batrakov alıp olayı bitireceğiz.
125
olası transferi bana napoli'nin yine rus liginden yaptığı kvara transferini anımsatıyor. duruş ve görünüş olarak da nedved'i gözümün önüne getiriyor. hiçbir transfer risksiz değildir, buna 70m+ verip alacağınız net bir isim transferi de dahil. büyük bir kulüp olarak bu hamleleri yapmak zorundayız. kendisine yapacağımız yatırım en kötü "depozito" olarak geri dönecek, büyük ihtimalle de epl'ye yolcu edilerek misliyle kazandıracak.
futbolda denenmemişlik ve gizem faktörü, futbolcuya yetenekleri ve karakteri dışında en çok değer katan unsurlar olabilir. dolayısıyla henüz avrupa futbolunda denenmemiş, o topraklara henüz ayak basmamış olması batragov'u ayrıca değerli kılıyor. umuyorum kendisinin transferinde mutlu sona ulaşırız.
126
alexey andreyevic batrakov. batrak köken olarak topraksız tarım işçisi anlamına gelse de uzun zamandır moskova'da ikamet eden orta üst sınıfa mensup bir ailenin çocuğudur. futbol yeteneği çocuk yaşlarda salon futbolunda ortaya çıkmıştır. babası andrey dekorasyon tadilat işlerinde çalışmakta ve inşaat şirketi var, annesi reklam şirketinde çalışıyor. yani rus steplerinin değil gayet de kentin ortasından gelen, uyum ihtimali yüksek bir yaşam sürmüş. 2005 doğumlu. batrakovlar moskova yakınlarındaki sanayi ve kent dokusuna sahip orekhovo-zuyevo şehrinde yaşamışlar. bizim orenburg sürgünü kazımcan ile iyi anlaşabilirler
127
hiç izlemedim ancak istatistikleri ve yorumlar gayet tatmin edici. 21 yaşında bir futbolcu bu istatistiklerle oynuyorsa kalitesi bellidir.
morutan ile alakası yok. romanya ligi neresi rus ligi neresi.
zaten gelmek istemiyordu da geçen sene cherki için de neler yazılıyordu. sonra m.city aldı şampiyonlar liginde golünü de yedik.
alınacaksa bir an önce alınması gereken geç yetenek.