• 1
    devletin kamu hizmet alanlarının inşaası için uyguladığı yöntemin futboldaki yansıması.

    bunun için bir bütçe kuracaksın. misal 10-15 milyon euro arası. tabi özellikle belçika, hollanda ve fransa gibi ülkelerde totalde 3-4 tane pilot takımın olacak. ardından afrika, balkanlar ve güney amerika'dan buldugun kelepir gençleri toplayıp bu pilot takımlara vereceksin.

    1-2 yıl içinde sıçrama yapabilmiş adamları güzel paralara okutacaksın. 15 milyon euro'ya aldığın 10 futbolcudan 4 tanesi tutsa, onları sattığında kazanacağın para 10-15 milyon euro'nun çok üstünde olacak zaten.

    para içinde yüzen man city yapıyor bunu. alıyor enes'i 2,5 milyon euro'ya 1 dakika oynatmadan, sırf oraya buraya kiralamak suretiyle 2 yıl içinde 14 milyon euro'ya satıyor.

    hep söyledim yine söylüyorum, para harcamadan mevcut borcu kapatamayız. bu da böyle bir yöntemdir.
  • 2
    football manager müdavimlerinin yegane para kazanma şeklidir. gözüne kestirdiğin topçuyu direkt takıma da alabilirsin. ayrıca futbolcuların sene sonu raporlarını takip etmek ve gelen tekliflerde tok satıcıyı oynamak da bir o kadar keyiflidir. özellikle kendi scoutingimi yaparak afrika’nın ücra köşelerindeki milli takımlardan ve balkan ülkelerinin u21 milli takımlarından az topçu keşfetmedik.buralar benim için altın madeniydi. ahhhh eski günler ahhh :)
  • 3
    al kirala sat modelini futbol kulüpleri için hep çok saçma buldum, bu konuda yarım kalmış bir yazım vardı, başlığı açıldığı için kısaca bahsedeceğim. bu modeli özetlemek gerekirse, para fazlası olan kulüplerin sahip oldukları marka değeri ve hali hazırda bulunan scouting sistemlerini kullanarak yaptıkları finansal bir yatırımdır. eğer aldığımız oyuncuyu takımda oynatmıyorsak, zamanında aldığımız riva arazisinden ya da büfe açmaktan farkı yok.

    öncelikle manchester city örneğinin çok yanıltıcı olduğunu söyleyeyim. biz türkiye'den yalnızca enes ünal'ı ve jason denayer'i gördüğümüz için manchester city'nin her yıl onlarca futbolcuyu bu şekilde değerlendirip para bastığını düşünüyoruz ama bu iki oyuncu manchester city modelinin en karlı yatırımları olmuştu. şu anda elimdeki listeye göre manchester city alt profil liglerden al kirala sat modeliyle yaptığı transferlerden ciddi anlamda zarar etmiş durumda. henüz elimde fazla kulübü kapsayan geniş bir liste yok ama bu modelden kar eden kulüp olduğunu da sanmıyorum.

    böyle bir proje bizim için zaten en başından sakat doğar çünkü kısıtlı kaynakları riskli yatırımlara ayırmadan önce ödememiz gerek borçlar ve onların faizleri var. borçlar bittiği zaman bile kaynakların kendi takımımızda kullanacağımız oyunculara ya da altyapıya harcanması gerektiğini düşünüyorum.

    scouting olarak bence iyi bir ekibimiz var ama bu modeldeki rakiplerimiz avrupanın en büyük kulüpleri ve scouting konusunda bizden her zaman bir adım önde olacaklar. yetenekli bir futbolcu zaten onlar tarafından da izleniyor olduğu için talip olduğumuz zaman onlarla rekabet edeceğiz, bizim zaten oynatmayacağımız bir oyuncuya finansal olarak verebileceklerimiz kısıtlı, bir de dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir futbolcu seçenekleri arasında avrupa'nın devlerini özgeçmişine yazma şansı varsa türkiye'yi tercih etmez. geriye kalıyor futbolun balta girmemiş ormanları, oradan da altın bulup çıkarmanın maliyeti çok yüksek, her bir başarılı transferin arkasında görünmeyen onlarca başarısız transfer var.

    son olarak da oyuncuları kiralayacak kulüp network'ü olmadan, alt profil liglerden çıkmış 18-24 yaş arası oyuncuları avrupa'da oynayacakları bir kulüp bulmak çok zor, mesela manchester city'nin marka değeri burada da yararlı oluyor. örneğin ünal aysal'ın avrupa'da pilot takımlar almak gibi bir projesi vardı, ben fazla desteklemiyordum çünkü bu model işlemeye başlayana kadar büyük maliyetler gerektiriyor ve sonunda da başarılı olup olmayacağı belli değil.

    al kirala sat modelinin dünyadaki başarısı verilerle tartışılabilir ama türkiye'deki mevcut sistemde kulüp yöneticilerinin mali sorumluluklarının olmaması ve menajerlerin komisyon ağları düşünüldüğünde zaten riskli olan bir yatırım modelinin kar etme şansı ülkemizde imkansız hale geliyor.

    tüm bunlara rağmen al kirala sat modeli için heyecanlı olan arkadaşlar, kaideyi taciz eden istisna ile alt profil liglerdeki oyuncuları tartıştıktan sonra football manager oynayıp heveslerini alabilir, çöpe atacak çok parası olanlar ise bir kulübü satın alıp bu projeyi gerçek hayatta deneyebilirler.
  • 5
    su piyasada 15 milyon euroya aldigin 10 oyuncudan dort tanesinin tutma ihtimali, on tanesinin tutmama ihtimalinden daha azdir. 1.5 milyon euroya kimi aliyorsun da 15’e satiyorsun. 1.5 milyona anadolu’dan vasat topcu getiremiyorsun artik. bu sistem yerine, kulubun 15 milyonu varsa, bruma, onyekuru, talisca gibi piyasasi olan genc futbolcular alsin. hem oynatip, para kazanirsin. hem satinca kar edersin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın