• 40
    28 temmuzda yururluge giren yeni yasaya gore orman alanlari kamu yarari kapsaminda turizm yatirimcilarina acilabilecek. yanginlar sona erdikten sonra muhtemelen suna benzer bir surec gorecegiz;

    i) hemen birileri sahaya iner, su kadar agac dikiyoruz bu kadar agac dikiyoruz diye sovunu yapar, belki bir iki paket cayini atip gider.

    ii) yanan bolgelere fidan dikiliyormus gibi yapilir hatta belki bir kismina dikilir bile.

    iii) fidanlarin cogu tutmaz (burada ya da baska bir yerde okudum, agac dikme isi ozellestirildikten sonra agaclarin tutma orani 10'da 1.7'ye dusmus).

    iv) bu sefer baska biri cikar, ilgili bolgelerdeki agaclandirma calismalari maalesef sonuc vermemistir, buralarda orman vasfi tamamen kayboldugu icin turizme aciyoruz der.

    v) sonra gelsin toki, gitsin yandan muteahhitler, oralari yavas yavas otel ve yazlik sitelerle dolmaya baslar. simdi aglayanlarin bir kismi da abi biz almazsak baskasi illa ki gelip alacak diyerek o yazliklari satin alir.

    bu ahval ve seraitte bize dusen gorevse once oralarin imara acilmamasi icin mucadele vermek ki yanginlar esnasinda ortalarda gozukmeyen devlet tepemizde biter, olmazsa da ne olursa olsun o sitelerde oturmamak o otellerde kalmamak olmali.
  • 41
    her sene çıkan yangınlardandır. fakat bu sene önüne geçilemiyor. hangi akla hizmet thk’ nın uçaklarını ıskartaya çıkarırsın ? bu uçakların bakımı yapılsa pilotları kovulmasa yangını söndürmemiz daha kolay olacaktı. onun yerine artık kimin yandaş firması ise bir tane uçağı bile olmayana ihale etmişler. onlarda gidip bölgeyi bilmeyen pilot ile araziye uygun olmayan uçak kiralayarak sözde yangınla mücadele edecekler. bu kadar kokuşmuşluk para gözlülüğe inanmıyorum. göz göre göre yanıyor ciğerlerimiz. hayvanlar ölüyor insanlar evsiz kalıyor. yazıklar olsun sizin gibi yöneticilere.
  • 43
    muğla yüzölçümünün %59'unun maden arama ruhsatı kapsamında olması, yetkililerin(!) neden söndürmede bu kadar duyarsız olduğu konusunda başka bir bakış açısı sunabilir. high tech ekonomiye kafası basmayan zevatların yağma-talan ekonomisi peşinde koşması şaşılmayacak bir şey. sadece dikilecek otellere odaklanmamak lazım.

    insanlarımıza düşecek görev, ne pahasına olursa olsun yanan bölgelerin kendi halinda kalmasını savunmak olacaktır.
  • 44
    "ülke geneli" diyerek en büyük hatayı yaptığımız yangınlardır. dünya ve tabiat sadece bizim ülkemiz ile sınırlı değil. eğer dünyaya bakarsak bu yangınların daha da yoğun şekilde italya, yunanistan, balkanlar, kırım hatta sibirya'da günlerdir devam ettiğini görürsünüz. bazı "onun bunun çocukları"na paye vererek "teröristler yaktı" şeklinde yaklaşırsak eğer asıl sorunumuzu gözden kaçırmış ve söndür(e)memenin sorumlularını aklamış oluruz. mesele yangınlardan daha çok yangına müdahele edememek. müdahele edeceklerin de elini kolunu bağlayıp tüm ekipmanlarını elinden almak. üstelik de bunu bazıları ihaleden para götürsün maksadıyla yapmak.

    https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#t:adv;d:2021-07-28..2021-08-03;l:country-outline;@/...75.3,38.6,4z
    son bir haftada dünyadaki yangınlar. yangın yoğunluğuna bakarsak bu yangınlardan neden bu kadar hasar alıyoruz inanılır gibi değil. bunun sorumlularının yüzsüzlüğüne ise söyleyecek söz bulamıyor insan.
  • 46
    cumhurbaşkanına hakaretten dolayı 2 defa emniyete götürülüp ifade verdim. babam emekli subay olduğu için ya sende asker çocuğusun bak niye böyle yapıyorsun vs. diyip emniyetten mahkemeye sevk işlemi yapılmadan ifademi alıp bıraktılar şimdiye kadar. üçüncü ve mahkemeye sevk edileceğim olayların sebebi bu yangınlar olacak yüksek ihtimalle. bu ülkede normal bir insanın akıl sağlığını koruyarak sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi artık imkansız bir hale geldi. tüm yaşananlara rağmen bu zamana kadar yapmaları gereken hiç bir şeyi yapmayan, ülkenin bu durumda olmasının sebebi olan kişiler susup işlerini yapmaktansa hala kendilerine toz kondurmama, eleştirenlere laf yetiştirme peşinde koşuyor. adamlar işi gücü bırakmış google maps'ten thk uçaklarının olduğu alanı sansürlemekle, rtük eliyle medyayı tehdit etmekle uğraşıyor. yanan ormanlara,hayvanlara tüm canlılara dayanamayıp çaresizlikle dünyadan sosyal medyada yardım istemeye çalışanları hainlikle suçlayıp saçma sapan hashtag'ler oluşturup cevap vermekle uğraşıyor. adamların derdi yangın fln değil tek düşündükleri hiç bir şekilde hatalı görünmemek,siyasi iktidarlarının zarar görmemesi. aldığım her nefesi bu ve benzeri olayların yaşanmasında parmağı olan kişilerin yüce divanda yargılanacakları günü görmek için alıyorum. başka türlü bu yaşananlara sabretmek gerçekten çok zor.
  • 47
    yaklaşık 10 gündür beyobası/köyceğiz'deyim. 4 gündür de karşımdaki buralarda beşparmak dağları olarak adlandırılan tepeleri evden izliyorum. elimden birşey gelmiyordu, zira hem karadan müdahale zor hem de profesyonellik gerektiren bir iş olduğu için orman içinde siradan insanlarin mudahalede bulunmasi daha tehlikeli.

    sabahtan beridir anonslari takip ediyoruz. kesme motoru olanlar, tankeri olan hem belediye hem de muhtarlık vasitasiyla gerekli yardımı yapiyor. su, yanmaz elbise/eldiven/bot, yanik kremi, yangın söndürme tüpü, baret/kafa lambasi gibi ihtiyaçlar var. yardimda bulunmak isteyenler ozelden iletisime gecebilir. ciddi anlamda yardım edecek kisiler olursa direkt muhtarlikla irtibatlandirabilirim. ya da direkt olarak köyceğiz belediyesi ve/veya beyobası muhtarlığı ile iletisim numaralarindan irtibata gecebilirsiniz.

    muhtarlık/muhtar nadi sül: 0 252 272 05 05 / 0 542 661 58 62
    belediye: 0 252 262 40 05

    bosaltilan köylerin muhtarlari:
    pınar mahallesi:
    cemal sıkkın
    0542 667 2962

    zeytinalanı mahallesi
    sezgin koçyiğit
    0544 880 9988
  • 48
    bakı gerçekçi olalım, kimsenin ahi kimseden çıkmayacak, kimse bir bedel ödemeyecek, ölen insan ve hayvanlar öldükleri ile kalacaklar.

    sürekli adaleti başkasından beklediğimiz için böyle olacak bu. birlik olamadağımiz için, ortak insani değerlere sahip olmadığımız için, adaleti allah gibi kimilerine göre varlığı bile tartışmalı bir olguya bıraktığımız için böyle olacak.
  • 49
    birçok canlının ölümüne şahit olduk, olmaya devam ediyoruz.
    ne üzücüdür hala kontrol altına alamadık, halk kendi çabalarıyla, belediyeler imkanlarıyla, sanatçıların bir kısmı da yardımlar toplayarak bir şeyleri başarmaya, yangını durdurmaya çalışıyor.
    eğer olurda bir şeyler göndermek isterseniz erzak değil, erzaktan çok yangınla mücadele edicek edicek ekipman talepleri oldukça fazla sebebiyse halk kendi kendine durdurmaya, önüne geçmeye çalışıyor.
    yanıkların çoğu halkımızın alevleri söndürmeye çalışırken ateşin bir anda artışıyla veya sıçramasıyla oluşuyor.
    not: marmaris için ekipman otobüslerle gönderim yapabilirsiniz. arkadaşlarım yangınlarla mücadele edeb halkımıza ulaştıracaklardır. bilgi almak isterseniz mesaj kutusundan yardımcı olabilirim veya direk marmaris belediyesi hesaplarından gerekli yardımları sağlayabilirsiniz.

    edit: güncel ihtiyaç listesini paylaştı marmaris belediyesi:
    https://twitter.com/...617705971163143?s=21
  • 50
    yanan ağaçlara ek olarak o ormanlarda yaşayan kimi kaç hayvan o yangınlarda diri diri yanıp kül oldu. günlerdir düşündükçe içim parçalanıyor.

    değerli emin çölaşan'ın 15 ekim 2020'de yazdığı çok güzel bir köşe yazısı vardır. ülke gerçekten artık yaşanmaz bir hal aldığı için sık sık açıp bu yazıyı okurken buluyorum kendimi. gerçekten tek bir mutlu olaya hasret kaldık. mete gazoz'a nasıl sevindik o bile mutuluğa ne denli hasret kaldığımızın kanıtı.

    --- alıntı ---

    “ey yüce tanrım… sana bütün türk milleti adına yakarıyorum…

    ne olursun, bize bir tek gün bile olsa mutluluk ve huzur ihsan et…

    sabah yatağımızdan kalkıp günün sonuna gelince ‘ne güzel oldu, ulusça mutlu ve huzurlu bir gün geçirdik. bundan sonrası da hep böyle olsun' diyebilelim.

    sana şükürler edelim.

    ★★★

    tanrım…

    bir hafta demiyorum, bir ay demiyorum…

    sadece bir günlüğüne hepimize ‘oh ne güzel bir gün geçirdik. memleketimizde bugün şu güzel işlere tanık olduk. yapanlara teşekkür etmek bizim görevimiz' dedirt!

    --- alıntı ---

    https://www.sozcu.com.tr/...san/duamdir-6081575/
App Store'dan indirin Google Play'den alın