• 4
    4. yıldızı aldıktan sonra kafamız rahatlayacağı için çok da panik olmamamız gereken transfer sezonudur. 20. şampiyonluktan sonra türkiye liginde 1-2 sezon şampiyon olamamışsın çok da önemli değil, önemli olan 2 sezon sonra 3 sezon sonra lige 4-5 sezonluk ambargo koyacak bir ekip yaratmak ve avrupa'da prestiji arttırmak. bu yüzden finansal fair-play de düşünülerek eldeki yabancıları - az maliyetli gelecek vadeden yabancıları - eldeki yerlileri ve alt yapıdan çıkan yerli oyuncuları iyi yöneterek gayet de sağlam başarılar elde edilebilir. ama türkiye'de böyle bir vizyon olmadığı için gördüğümüz her isme sulanacağız gibi duruyor.
  • 6
    bu sezonda yapacağımız transferler kulübün geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. o yüzden umarım önceki hatalardan ders alıp stratejik davranırız. artık transferde hata lüksümüz kalmadı.

    -öncelikle kullanılmayacak oyuncuların listesi belirlenmeli ve bu oyuncular elden çıkarılmalıdır. bonservisi ile verilemeyen oyuncular kiralık gönderilebilir. kadroda şişkinlik antrenmandan motivasyona tüm takımın uyumunu ve dengesini bozar. kalan oyuncuların sözleşmeleri de transfer politikasına göre gözden geçirilebilir. mutlaka oyunculara ödenecek alt ve üst limitler belirlenmeli, bunlar dengeli ve makul şekilde ayarlanmalıdır. transfer açısından bakarsak kadronda 3 milyon avroluk vasat oyuncular varsa transfer etmek istediğin adam da 500 bine evet demeyecektir. böylece maksimum düzeyde ek maddi kaynak yaratılmalıdır.

    -transfer yaparken yabancı sınırlamasının kalkması ile aç tavuk gibi her gördüğümüz oyuncuya saldırmamayı öğrenmeliyiz. kadro mühendisliği denen bir şey var. bizde hiç olmayandan. 10 tane adamı alıp bir anda kadro yaparsan zaten takımın feleği şaşar. bu belki uzun dönemli projeler için bir seçenek olabilir. transferde maliyet ve oyuncu kalitesi kuşkusuz en önde gelen kriterlerden ancak oyuncunun yaşı, adaptasyon seviyesi ve performans devamlılığının çok önemli kriterler olduğunu unutmamalıyız. çoğu zaman bunları göz ardı ediyoruz.

    -ihtiyaçları iyi belirlemek ve bir öncelik sıralaması yaparak planlı bir şekilde transfere bir an önce başlamak gerek. bizim yıllardır yaptığımız akıl sır ermeyen bir strateji var. adı piyasanın düşmesini beklemek. her yıl bu strateji var. türkçe meali biz kalan müzmin sakatları, sorunlu oyuncuları ha bir de olur ya son dakika yatan transferleri kovalayacağız. bir nevi yazı-tura stratejisi. oldu da tutturdun, transferin geç yapılması oyuncunun takıma uyumu açısından başlı başına bir sorun. bu yüzden transferleri kampa bir defa da olsun yetiştirmeyi başarabilmeliyiz. kiralık listesine konmuş ve sözleşmesi bitecek oyuncuların tespiti bizim için çok önemli. bu havuzdan gerekli eksiklikleri kapatmaya bakmalıyız.

    özetle başarılı transferler için öncelikle doğru analize, eksiklikleri kapatacak bir stratejiye ve erken harekete geçmeye ihtiyacımız var. tabii bunun için de bu adımları tasarlayacak, futbolu iyi bilen, atik ve iş bitiriciliği yüksek bir profesyonele. belki de oyuncu transferinden önce ilk transferimiz böyle profesyonel bir yönetici olmalıdır.
  • 7
    her ne olursa olsun forvet transfer planlamasinin simdiden baslamasi gereken transfer sezonu. artik cift forvetin bizim icin geri donulemez bir gerceklik oldugu ortadayken buldugunu atan bir forveti yaza birakmadan, piyasa kizismadan arastirip bulup kontrat yapmamiz lazim.

    (bkz: klaas-jan huntelaar)

    yabanci sinirlamasi artik sorun teskil etmedigi icin bruma'dan istedigimiz zaman faydalanabilecegiz. olcan adin'a yaptigimiz yatirim goz onunde bulundurulur, malaga da satin alma hakkindan vazgecerse ve ya amrabat geri donmeye ikna edilebilirse kanat bolgesine bosa para harcamak mantiksiz olabilir. ustelik sinan gumus alttan gumbur gumbur geliyor. bu cocugun onunu tikarsak buyuk hata yapariz.

    yine de gonlumden gecen eger ki trabzon'a odeme taksitle yapiliyorsa, kalan borc karsiliginda olcan'i trabzona geri gonderip yerine sol acikta banko yazabilecegimiz yari genc/tecrubeli bir kanat transferi yapilmasi.

    sag bek icin eboue'nin ilk senesinde yaptigi etkiyi yapabilecek bir oyuncuya kapagi atabilirsek sirtimiz yere gelmez. ancak tarik sorunsali varken butce durumuna gore israf etmeyelim denirse sesimi cikarmam.

    selcuk konusunda kesinlikle yerine melo tarzi bir oyuncu istiyorum ancak ne burak ne selcuk bu kontratlari varken bir yere gitmezler. hamza hoca da bu ikiliyi oynatmaya devam edecegine gore, bu bolgeye astronomik bir butce ayirmak cok mantiksiz olacak. bunun yerine birhan vatansever'in gelisimi icin ustune dusulmesini cok istiyorum. bu cocuga guvenilir ve gerekli sans verilirse tum turkiye yavas yavas birhan'i konusmaya baslar. altyapida bir kac macini izleme sansim oldu. nazar degmesin ama cok iyi topcu olacak eger sans verirsek.

    stoper konusu karisik. aciklamalarindan anladigimiz kadariyla hamza hoca su an ugur demirok'un pesinde. bu transfer gerceklesirse rotasyonda elimiz guclenebilir. ama devreyi bos gecersek sene sonunda stopere uzun boylu ve ayaklari hizli bir yabanci takviyesi yapmazsak avrupada basariyi unutalim.

    takimdaki gereksizler bir bir gonderilmeye baslandi. bu temizlik belliki devam edecek. eger biraz dikkatli olursak ve yaza kalmadan camia olarak irade ve zekayi ortaya koyabilirsek adim adim cok iyi bir takim yaratabiliriz.

    yabanci futbolcular icin galatasaray markasi her zaman bir tercih sebebi olacak. bu avantaji iyi kullanmaliyiz. rakiplerin yapacagi hamlelere cevap vericez diye gereksiz yabanci kasip salakliklar yaparsak sittin sene ayaga kalkamayiz.

    takimin kalitesini yukseltmek icin calisirken sneijder'i satarlarsa zaten kulubu kapayip gitsinler.

    kisaca;

    olmazsa olmazlarim:
    *forvet
    *stoper

    butcemize ve piyasada olusacak firsatlara gore:
    *sol acik
    *sag bek

    her ne olursa olsun planli, aceleci degil ama vakit kaybi da yasamadan rasyonel bir calisma icerisine girilmesi cok onemli. secime gidilecek olmasi bir engel gibi gozukuyor. umarim secilecek baskan gereksiz israflar icerisine girerek anlamsiz bir transfer cilginligi icerisine girmez.
  • 8
    muhtemelen en boktan bizim, yani galatasaray'ın geçireceği sezon. borçlar bir yana, mayısta başkan ve yönetim değişecek. yeni yönetim gelecek de, mali duruma bakacak, bütçe ayıracak, oyunculara teklif götürecek falan filan. bir diğer sıkıntı hamza hamzaoğlu'nun sözleşmesi de bitecek. hepimiz devam eder diye düşünüyoruz güzel hoş. takım bu sezon 2 veya 3. sırada bitirirse garantisi var mı yeni yönetimin kendisiyle devam edeceğinin? burası türkiye, yani yok.
    martta nisanda çoğu oyuncuya teklifi götürmüş, hatta anlaşmış olmalısınız. biz haziran ayında başlayacağız o işlere. büyük ihtimal de hüsran dolu bir transfer sezonu geçireceğiz. hem plansızlıktan, hem mali durumdan, hem de belirsiz yönetim ve teknik direktör durumundan dolayı. yani yalandan sağ bek, orta saha, bir forvet falan yazmayacağım hiç.
  • 9
    galatasaray şu an içinde bulunduğumuz ara transfer döneminde kadrosundan bilhassa yerlilerin dahil olduğu oyuncu grubuyla yollarını ayırması, geri kalanları da sezon bitiminde ayıklaması gerekiyor. şayet kadro 23-24 kişiye indirilebilir, gidenlerden koparılabildiği kadar bir bonservis kopartırsa ve bu gidenler de takımın maaş yükünü artıran 30 yaş civarı oyuncular olabilirse şayet güzel transfer nöbetleri tutabiliriz.

    özellikle papiss demba cisse için güzel bir girişim bekliyorum ben. yavaş yavaş kulislerde dillendirilmeye başlandı, fakat gerçekçi olmak gerekirse hem şu anki mali yapı hem de henüz yabancı sınırlamasının gevşememesi sebebiyle şu an herhangi bir transfer görüşmesi beklemiyorum. esas atağın ise haziran'dan sonra başlaması olanaklar dahilinde.

    drogba'dan sonra da gayet iyi gider cisse.

    haa, elbette cisse bu yapılanmanın mihenk taşlarından bir tanesi. yanında bir stoper, bir sağ bek ve bir iki yönlü orta saha oyuncusu da gerekiyor orta vadede.

    imla düzeltmesi.
  • 13
    daha önce defalarca yazılmış olduğunun farkındayım fakat bu konunun gündemde tutulması gerektiğini düşünüyorum.

    scout ekibimizle şimdiden çalışmalara başlamalı ve eksik bölgeler için sezon sonunda sözleşmesi bitecek yabancı futbolcuları kapmalıyız.

    bu bölgeler neler olabilir mesela?

    stoper, sağ bek, forvet ve orta sahanın ortası şu an en sorunlu bölgelerimiz. selçuk ve burak'a, sabri'ye ve semih'le forma yarışına girecek futbolculara ihtiyacımız var.

    yeni elmander'ler bulmak bu kadar zor değil.
  • 15
    basket takımımız paralar ödenmediği için antrenmana çıkmazken , wesleyin parası son anda ödenirken , mali krizin içinde iken transfer beklemek bana ilginç geliyor.

    hele yabancı transferi iyice tuhaf geliyor. şu an yapacağımız bir yabancı transferi bu senenin sonuna kadar bize ne kadar fayda sağlar ? çünkü oynayacağı kontenjan yok dimi ?

    bu planları sene sonunda yapacağımızı düşünen arkadaşlarıma hak veriyorum. fakat şu an için transfer mantıklı değil
  • 18
    http://www.transfermarkt.co.uk/...tik/endendevertraege

    buradan bu sene kontratı biten oyuncuları görebiliriz. benim aklımda bir iki oyuncu var takviye yapılabilecek, nedenlerini az biraz sahip olduğum futbol bilgilerimle açıklamaya çalışacağım.

    bize yedirmezler ama sami khedira tabiki :(

    james milner , (bkz: usta al bunu al al al) nedene gerek bile duymuyorum. manchester city maçlarını izleyenler bana hak verecektir bu konuda.

    evgen konoplyanka, kendisini hiç izlemedim, ne yapar ne eder bilmem ama fm 2015'te çok iyi topçudur. biraz scout ekibine ve fm diyorsa doğrudur'a bağlı.

    konoplyanka olmazsa andre ayew kesinlikle. yaşı genç * ve kendini kanıtlamış sayılabilir bir oyuncu. hızlı ve iyi bir dribblingçi.

    nijel de jong, tabiki alıcaksın bunu. kesicek selçuk'u. melo nijel de jong sneijder üçlüsü ile ortasahayı domine ederiz. tek düşündürücü tarafı yaşı. *

    dani alves , sağ bek için düşünülebilir bir isim ama barcelona'dan dünyanın parasını kazanıyor ve biz ona bu paranın yarısını bile veremeyiz şu an. yaşı da 31 oldu. yatmaya gelmezse iyi bir transfer olabilir ama riskli biraz.

    ignazio abate , kesinlikle alınmalı bence. sağ bek gibi sağ bek. eski günlerinden uzak olsa da, 34 yaşındaki cicinho'nun iş yaptığı ligde kesinlikle iş yapar.

    andré-pierre gignac, forvette seneye pandev gidiyor. umut bulut da malum. burak'ı yedekleyen, hatta zorlayan bir oyuncu olur. çok da güzel olur. süper lig'de kesinlikle iş yapar. zaten bir ara transfer söylentileri çıkmıştı diye hatırlıyorum.

    maxi pereira , abate ya da kendisi. yaşı 30. gelirse en az 3 yıl katkı sağlar. 2+1 sözleşme ile mutlaka düşünülmesi gerekir. fenerbahçe benfica maçlarında güzel oyunuyla takdirimi toplamıştı kendisi.

    jérémy toulalan , eğer yıllık 1.5m € gibi bir paraya gelebilyorsa süper olur. yaşı 31. 2 senelik sözleşme ideal. selçuğun bir iki level üstü bence.

    bunların dışında bir de jonathan biabiany , kesinlikle düşünülmesi gerekiyor. parma küme düştü, bize yedirirlerse efsane olur. inanılmaz hızlı, dribblingi sağlam, yaşı da 26. 4 yıllık kontrat ile sağ kanadı kendisine verebiliriz.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    yanlış anlaşılmasın, ben bu isimlerin hepsini transfer edelim demiyorum tabiki, zaten öyle bir paramız da yok, ama bu listeden 4-5 isim alabilirsek takımımız 2-3 seviye atlar. sneijder'in pas şansı artar, muslera'nın yükü azalır, bruma silivce kremi alır, kuşlar cıvıldar, biz de şampiyonluk şarkıları söyleriz kasım ayından. :(

    edit : biabiany kalp hastasıymış ve sahalara ne zaman döneceği belli değilmiş. kendisine geçmiş olsun dileklerimle beraber transferden kalkmıştır kendisi. :(
  • 20
    (bkz: 2015-2016 transfer sezonu/#1656073)
    buradaki listeye bakarak eglencesine bir liste cikartayim dedim.

    turkiye'ye gelebilecek, asiri yuksek maas istemeyecek ve geldigi gibi katki yapma olasiligi yiksek sartlarini karsilayan kisileri ele aldim sadece. yoksa khedira'yi kim istemez ama kendisi lost'taki kate, bizse hurley hugo.

    listedeki siralamaya gore gidersek: mbia, fabian schar, vlaar, biraz tuzlu da olsa van der vaart, marcel jansen.

    pandev, dzemaili'nin olmadigi yerde 5 tane daha ilk 11 adami alabiliyoruz. boyle bir durumda defansif orta saha olarak mbia, stopere vlaar, orta sahaya van der vaart almak muhtesem bir is olur. hepsi aninda oynayacak adam. bunun yaninda glen johnson'i (mental olarak iyiyse) sag beke koyup, bir sag acik aldigin anda gulumseyerek bir sezonu izleriz. umarim sezon sonunda yonetim bonservise para vermeden halleder her seyi. aksi halde oturur aglariz alinan sacma transferlere.
  • 22
    forvet:

    kesinlikle bir kule forvet almalıyız. fernandao veya gignac en iyi opsiyonlar şu anki mali durum içinde.
    bruma şu anki gibi şans bulacak ise kalmalı. değilse mutlaka bir ingiliz veya alman ekibine kiralanmalı.
    amrabat da geliyor.

    orta saha:

    selçuk melo ve emre'den başka güvenilir adam yok. hamit'i geçiniz. gelecek sene 1 yıl daha yaşlı ve hantal olacak.
    alternatif için mutlaka çok iyi bir orta saha alınmalı. khedira olsa 10 numara olur. ozan tufan da çok iyi olabilir. hatta daha iyi olur.

    defans:

    herkes giydiriyor defans kurgumuza ama bence hiç transfere gerek yok.
    sol taraf olcan veya telles
    orta chedjounun yanında koray,semih veya balta
    sağ taraf sabri, tarık (hala umudum var)
    hatta sağ tarafa dany bile olur bence.

    şeytan diyor dani alvese bastır parayı ama ...

    edit: kaleciyi unutmuşum. sinanla erayla olmaz bu iş. allahtan kedimiz var bir tane.
  • 23
    yabancı sınırının kalkıp türk sınırının getirildiği* 2015 - 2016 sezonunda akıllıca geçirmemiz gereken dönemdir. muslera, melo, sneijder gibi dünya çapında yıldızlar kadroda mevcut bulunmakta. bütün takımı da dünya çapında yıldızlar ile doldurmak mümkün değil. bu hem mali açıdan hem de futbol dünyasındaki yerimiz açısından mümkün değil.

    takımda yıldız futbolcu mevcut fakat birçok eksiğimiz de aynı şekilde mevcut. ben türklerden arındırılmış bir futbol takımı görmek istediğimden kafamda bu şekilde bir plan yaptım. öncelikle sağ beke mümkünse bonservisi elinde olan abate, maxi perreria gibi bir adam yerleştirmeliyiz. bu yabancı transferini de yedeklemek için bu sezon gösterdiği performanstan dolayı sabri'yi deneyebiliriz. sol bek için telles'in takım seviyesi arttıkça daha verimli olacağını düşünüyorum. kendisini yedeklemek için kesinlikle bir alternatif şart. bu olcan'ı kadroda tutularak da yapılabilir, başka bir çözüm önerisi de olabilir. defansın ortasında ise semih, chedjou, koray elimizdeki değerler olarak durmakta. ben hakan balta ve gökhan zan ile el sıkışıp gönderilmesi taraftarıyım. semih'i de iyi bir alıcı bulursak gönderip* bir türk stoper alabiliriz fakat gönderemezsek bu 3 stopere ilave bir tane üst düzey stoper almamız şart. zira savunma problemlerimiz takım savunması kaynaklı olsa da bu organizeyi sağlayacak oyuncu eksikliğimiz de görünen bir gerçek. genç iki türk oyuncu ve stoper için en olgun çağa yeni gelen chedjou'nun yanına bonservisi elinde bir terry eklememiz bence çok zor ve kısa süreli bir seçenek olacaktır. bunun yerine bonservis ödeyip bir stoper almamız gerekiyor.

    orta saha bölgesinde merkez için elimizde melo dışında kimseyi tutmamalıyız. selçuk'a iyi bir talip bulup göndermemiz iki taraf açısından da en hayırlısı gibi duruyor. onun dışında türk alternatiflerin hepsine güle güle dememiz şart. melo'nun yanına da kendisini tamamlayacak mücadele gücü en az melo kadar olan, ayrıca dribbling yapabilen bir orta saha bulmamız gerekiyor. sözleşmesi bitecek oyuncular arasında bu özelliklerde olan oyuncular yeterli gelmedi bana. kaliteli oyuncular da tam istediğimizi verecek stilde değiller. o yüzden bonservis ödememiz gerekebilir. fakat sözleşmesi bitecek oyuncular arasında belluschi'yi kadroya katıp bu ikiliyi yedekleyebilirsek çok iyi olur. rekabeti artıracağı gibi rotasyonda sırıtmayacak lige de aşina kaliteli bir oyuncu. bu üçlünün son halkasını da bir türk futbolcu ile tamamlayabiliriz. bu kadro içindeki emre de olur, başka bir alternatif de. fakat yekta-hamit olmaz, olmasın.

    10 numara sneijder dağılabiliriz. *

    kanat oyuncularına gelince olcan'ı ben sol bek kullandığım için elimizde yasin ve bruma kalıyor. e hamit, aydın, amrabat vs. dediğinizi duyar gibiyim. kendileri bizimle istanbul'a gelemiyor maalesef. yasin rotasyonun sonları ve türkiye kupası için kullanılabilir fakat performansı artmaya devam ederse fena paraya satabiliriz. * onun dışında sürekli bruma'nın oynaması lazım. top da ezse, şut da çekemese, tercih hatası da yapsa bruma oynamalı. neden oynamalı konusunu detaylı anlatabilirim fakat burası konusu değil. sol kanatı bruma'ya teslim ettiğimize göre sağ kanat için içe kat eden veya ters ayaklı bir oyuncu değil de çizgiye inebilen bir oyuncu almamız gerekiyor. zira sneijder'in sağ kanadı kullanma şekli buna izin veriyor, diğer türlü kafa kafaya binecekler ve sıklıkla top ezeceğiz. sol kanat ile her yönden anlaşabilen sneijder sağ kanat ile çok kilit derin paslar vasıtasıyla anlaşmayı tercih ediyor. bu yönüyle de bonservissiz oyunculara bakınca elimizde tek uygun isim james milner. bu üç kanat ile yeterli sayıya ulaşamadığımızdan bonservisi düşük, genç bir yabancı kanat ile rotasyonu tamamlayabiliriz.

    forvet pozisyonuna gelince umut ve pandev'i de 3 evet ile uğurladıktan sonra elimizde sadece burak kalıyor. burak iyi iken de kötü iken de tek bir cümle kuruyorum onunla ilgili. kendisi harika bir golcü fakat kötü futbolcu. çabasını, kendisini geliştirmeye çalışmasını görüyorum fakat bunlar çok dönemlik şeyler. ha bu sene şampiyon olacaksak o gol attıkça olacağız fakat onunla da el sıkışmamız gerekiyor. çünkü onu avrupaya gönderirsek hem o kariyerini yükseltme imkanı bulacak ve futbolu öğrenecek, hem de biz onu güzel hatırlayacağız. * elimizde forvet kalmadığına göre sil baştan başlayabiliriz. bonservissiz futbolculara bakarsak çok güzel yedek forvetler bulacağız. tabii ben bakarken alabileceklerimiz üzerinden değerlendiriyorum. bu yedek forvetlerden en bize uyanı da bana kalırsa bryan ruiz. çünkü kendisi hem kanat, hem forvet, hem de yedek. yani bunlardan hiçbirini sorun etmeyecek ve getirmesi kolay bir futbolcu. gignac tip olarak aradığımız bir forvet fakat verim olarak tereddütlerim var. açıkçası santraforumuzun çok kaliteli olması gerektiğini düşünüyorum* ve biraz para harcamamız gerekiyor bu durumda. 3. santrafor olarak da ucuza alabilirsek enes ünal, muhammet demir tercihimdir. olmazsa ligin kalburüstü forvetlerinden birine imza attırabiliriz.

    kaleci yedeği olarak ucuza bir yabancı getirebiliriz. 3. kaleci de alperen olur.

    toparlayacak olursak;

    -------------------muslera-------------

    maxi pereira ------- chedjou ------**(u: ?) ------ telles

    ----------melo ---------------**(u: ?)-------

    milner---------wesley------------bruma

    ------------**(u: ?)--------

    yedekler: * - alperen, semih- koray, sabri - olcan, belluschi - * - emre çolak, yasin - *, bryan ruiz - enes ünal

    not: mali durum ve sistem gereği kafamda kurduğum ve iyi olabileceğine inandığım transfer hamleleridir. öneriler varsa ekleyebilirim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın