• 96
    bütün renktaşların muhakkak okuması gereken 4 tane flood'u buraya bırakıyorum. yazarından misafirine kadar herkes en ince ayrıntısına kadar okuyup bilgilensin ki yarın öbür gün utanmaz bir fenerbahçeli ile karşı karşıya geldiğinizde gerçekleri yüzüne yüzüne haykırabilesiniz!

    1- nihat özdemir konuşmasından “yapı çözümü” denemesi...

    https://twitter.com/...015070283325440?s=21

    2- fenerbahçe'nin iddiası...

    https://twitter.com/...729777302573057?s=21

    3- şampiyonluk günü 2 maç yapan fenerbahçe...

    https://twitter.com/...092183631503360?s=21

    4- tek ulusal futbol organizasyonu iddiası...

    https://twitter.com/...292648196501504?s=21
  • 98
    hafta sonu fenerbahce resmi hesaplarinda yayinlanan videolarla pompalanan bu yalanin ilerleyen gunlerde daha da fazla gundeme getirilecegini tahmin ederek su entryi yayinlamistim (bkz: #2766634). uzerinden gun gecmeden malum fotograflar piyasaya dustugu icin su an okudugunuz entryi girmek zorunda hissettim. gelin beraber fenerbahce'nin sampiyonluk iddia ettigi sezonlara teker teker bakalim.

    1. 1933 turkiye futbol sampiyonasi: lig usulu degil eleme usulu oynanmistir. turkiye kupasi olarak sayilmasi gundeme gelebilir, ancak super ligle uzaktan yakindan alakasi yoktur.
    2. 1935 turkiye futbol sampiyonasi: yine ayni kupa formatiyla oynanan bir turnuva daha. son 10 sezonda sadece 5 kez duzenlenen bu muthis organizasyona bu sezonla beraber gecici bir ara veriliyor.
    3. 1937 milli kume: 3 ilin katilimiyla duzenlenen bolgesel bir organizasyondur. ayni donemde adana, mersin ve hatta donem donem maras ve malatya'dan takimlarin katilimiyla duzenlenen cukurova ligi'nden bu acidan bir farki yoktur.

    buraya kadar fenerbahce'nin iddialari zavalli, ama en azindan kendi icinde tutarli iddialar. ancak bu noktadan sonra isler iyice ilginclesiyor. cunku ismini milli koymakla bolgesel ligin milli olmayacagini fark eden federasyon, milli bir organizasyon eksikligi hissedip turkiye futbol sampiyonasi'ni yeniden duzenlemeye basliyor.

    4. 1940 milli kume: iki turnuvanin bir arada duzenlenmesiyle milli kume bu sezon tam anlamiyla ucube bir hal aliyor. soyle ki, fenerbahce'nin milli kume sampiyonu olarak katildigi 1940 turkiye futbol sampiyonasi'ni eskisehir demirspor kazaniyor. bu noktada sizden fenerbahce'nin paylastigi videoya 1.16'dan itibaren 6 saniye katlanmanizi rica edecegim. orada turkiye futbol sampiyonasini super lig sampiyonlugu olarak saydirmaya calisirken bir arguman olarak bu sampiyonaya sadece bolgesel liglerinde sampiyon olan kuluplerin katilabildigini soyluyorlardi. e arkadasim, eger o dedigin dogruysa, sen turkiye futbol sampiyonasi'na bolgesel liginin sampiyonu olarak katilmis ve sampiyonayi kaybetmissin. o zaman sen nasil turkiye sampiyonu oldugunu iddia edebiliyorsun? eger o turnuvanin turkiye sampiyonu belirleyecek format ve kudrette bir turnuva olduguna inanmiyorsan, o zaman az once niye oradaki sampiyonluklarini saydirmaya calisiyordun?

    5. 1943 maarif mukafati: turkiye futbol sampiyonasi'nin yeniden duzenlenmesiyle beraber milli kume'nin dustugu ucube durumu fark eden federasyon turnuvanin ismini degistirerek maarif mukafati yapiyor. bu isim degisikligi konusuna birazdan tekrar deginecegim. fakat sadede gelirsek ismi disinda hicbir millilik iddiasi olamayacak bu organizasyonun son dayanagi da yok olmus oluyor. peki fenerbahce icin bu engel mi? hayir, yine de turkiye sampiyonu olduklarini iddia edebiliyorlar.

    6. 1944 turkiye futbol sampiyonasi: bu sezon maarif mukafatini kaybeden fenerbahce, ne hikmetse bir anda ulkede turkiye futbol sampiyonasi ismiyle bir turnuva daha duzenlendigini hatirliyor. bu noktada akliniza bir soru gelebilir: fenerbahce maarif mukafati'ni kaybettiyse bu sampiyonaya nasil katilabiliyor? 1942 yilinda istanbul ligi uzuyor, zamaninda bitmiyor. istanbul takimlari federasyona gidip bu milli kume denen zirvaligi bu sezon yapmayalim, bizim asil ligimiz uzadi gec bitecek diyor ve 1942'de milli kume duzenlenmiyor. federasyon muhtemelen bunun ustune milli kume'nin ismini degistiriyor ve turkiye futbol sampiyonasi'nin statusunu de istanbul, ankara, izmir ve gruplar sampiyonu katilir olarak degistiriyorlar. buradaki konumuz turkiye futbol sampiyonasi olmasina ragmen bu bilgiyi vermemin sebebi 1942'den sonra bolgesel lig niteligi bile kalmayan milli egitim kupasi'na dayanan turkiye sampiyonlugu iddialarinin gulunclugunu gostermek. turkiye futbol sampiyonasi'na gelecek olursak, devletin tum cabalarina ragmen bu turnuva halen istanbul takimlarinin gozunde ikincil onem bir tasiyan bir kupa musabakasindan oteye gidemiyor. nitekim bundan 4 sene once fenerbahce turkiye sampiyonu belirleme iddiasi olan bu turnuvanin finaline, ayni gun istanbul ligi'nde besiktas'la maci oldugu icin b takimiyla cikiyor. yine bundan 6 sene sonra besiktas bu turnuvayi abd'deki bir sezon oncesi kampindan daha onemsiz gorerek yine b takimiyla katiliyor. dolayisiyla 4 takimin katildigi ve toplam 4 gun suren ve sampiyon olan fenerbahce dahil kimsenin ciddiye almadigi bu turnuvadan turkiye sampiyonu devsirmenin ne kadar sacma olacagi da ortaya cikmis oluyor.

    7. 1945 milli egitim kupasi: artik bu kupadan daha fazla bahsetmeme gerek oldugunu dusunmuyorum. 3 yilda 2. kez ismi degisen bu kupa bu noktada statu olarak super lig'e degil, yayla kupası'na denk olabilir ancak.

    8. 1946 milli egitim kupasi: normalde 8 takimla duzenlenen bu turnuva, bu sezon 6 takimin katilimiyla onemsizligine onemsizlik katarak devam ediyor.

    9. 1950 milli egitim kupasi: bu sezonla beraber nihayet bu kupa da, fenerbahce'nin sampiyonluk iddialari da son buluyor. bir an bu kadar onemli bir kupa son bulduguna gore bundan sonra turkiye sampiyonu nasil belirlenecek diye endiseye kapilabilirsiniz. neyse ki turkiye futbol sampiyonasi var diye dusunmeyin, cunku o da 1951'de son kez duzenleniyor. yani 1952-1959 arasi her iki organizasyon da duzenlenmiyor. bu kadar onemli kupalar neden iptal ediliyor diye dusunebilirsiniz. bu iptalin bir numarali sebebi fenerbahce'nin de arasinda bulundugu istanbul kuluplerinin bu angarya turnuvalar yerine profesyonel futbol ligi kurma istegi gostermesi. nitekim 1952 yilinda da istanbul profesyonel ligi kuruluyor ve bu lig ulkenin tartismasiz bir numarali futbol organizasyonu olma bayragini istanbul ligi'nden devraliyor.

    toparlayacak olursak, turk futbolunun tarihsel gercegini fenerbahce'yi bu vahim iddialara surukleyenler de gayet iyi biliyor. bu tarihsel gerceklik sudur: turk futbolu 1959'dan once de, 1959'dan sonra da, birkac istisna haric istanbul'dan ibaret olmustur. o donem tabiri caizse sezon bittikten sonra gazozuna oynanan kupalari, bir yil boyunca istanbul takimlarinin dise dis mucadele ettigi istanbul liginin onunde gormenin gerceklikle hicbir alakasi yoktur. bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan bazi insanlarin iddiasinin aksine, o donemki galatasaray, fenerbahce, besiktas efsanelerinin hatirasina ihanet asil bu gercegi hice sayip onlarin emegini carpitmakla olur. o donemin efsanelerinin bir numarali turnuvasi istanbul ligidir. fenerbahce'nin videosunun ilk 1 dakikasini neredeyse tamamen bahsettigi turnuvalarin milli oldugu ve istanbul ligi vb yerel liglerle bir tutulamayacagi iddiasina ayirmasinin sebebi de bu videoyu hazirlatanlarin bu gercegi gayet iyi bilmesi. bu gercekten yola cikarsak, yerel bir lig olan istanbul ligi turkiye sampiyonu cikaramayacagina gore, o donemde milli bir lig olarak kabul edilecek bir organizasyon olmadigi aciktir. bu durumun tek bir olasi istisnasi var, o da su. futbol federasyonu 1955-56 sezonu istanbul profesyonel ligi sampiyonu galatasaray'i ulkeyi temsilen uefa sampiyon kulupler kupasi'na yolluyor. bu da fiilen galatasaray'in o sezon turkiye sampiyonu kabul edilmis olmasi anlamina geliyor. hatta buradan geriye gidip, istanbul profesyonel ligi'ni onceki sezonlarinda kazanan takimlarin, ve bu sampiyonanin atasi amator istanbul ligi'nin sampiyonlarinin dolayli olarak turkiye sampiyonlugu iddiasinda bulunma hakkini ortaya cikariyor. fikri hur, vicdani hur, irfani hur bir galatasarayli olarak sahsi gorusum bunun da tarihsel gercegi yansitmadigi yonunde. tarihsel gercek o donemde gercek, nitelikli bir turkiye ligi olmadigi icin turkiye sampiyonlugu iddialarinin icinin bos oldugudur. bu bos iddialarin pesine dusecek kadar vahim bir vizyonun pencesine dusen bir camia, bu vizyondan kendini kurtarmadigi takdirde eskaza hukuksuzca bu iddiasini kabul ettirse dahi bu vizyonla 10 sene sonra yine geri dusecek, bu sefer de belki general harrington kupasına sarilmaya calisacaktir.

    son olarak, bu entryi derlerken mehmet şenol, galatasaraysampiyonluklari.com, erdinç sivritepe, ilker pırlant, mackolik.com, fenerbahce twitter sayfasi ve wikipedia gibi kimisi tarafli, kimisi tarafsiz bircok kaynaktan yararlandim. tarafli kaynaklardan ziyade, wikipedia'daki turkiye sampiyonlari listesi sayfasinin inanilmaz tarafli dili ve anlatimi beni ciddi olcude rahatsiz etti. bu sozlugun emektarlarindan ricam, benim burada yazdigim yazamadigim, daha once baska yazarlarimizin dile getirdigi tarihsel gercekleri wikipedia'ya eklemeleri ve bu isin pesini birakmamalari. organize kotulugun turkiye haric dunyanin her yerinde erisilebilen boyle bir sitede bu yalanin propagandasini yapmasina izin vermeyelim.
  • 103
    böyle bir deli zırvasıyla başa çıkmanın yolu bellidir; biz de türkiye kupalarımızın sayılmasını isteyeceğiz taraftar bazında ve bizde artık #hedef41 diyeceğiz onlar her zırladığında. madem öyle gel böyle. 60 sene sesin çıkmayacak, ne zamanki şampiyonluk sayısında fark yiyince birden aklına gelecek o mahalle şampiyonlukların. senin üç beş takımlı mahalle maçların sayılacak, bizim hakkariden kırklareliye tüm türkiyeden yüzlerce takımlı türkiye kupası sayılmayacak ha.
  • 104
    https://twitter.com/.../1173572564133842956

    burada istedikleri 1940 şampiyonluğu; milli küme şampiyonu fenerbahçe, türkiye futbol birinciliği eskişehir demirspor
    1944 şampiyonluğu: milli küme şampiyonu beşiktaş, türkiye futbol birinciliği fenerbahçe
    1945 şampiyonluğu: milli küme şampiyonu fenerbahçe, türkiye futbol birinciliği harp okulu
    1946 şampiyonluğu : milli küme şampiyonu fenerbahçe, türkiye futbol birinciliği gençlerbirliği
    1950 şampiyonluğu: milli küme şampiyonu fenerbahçe, türkiye futbol birinciliği göztepe

    bu sezonlarda oynanan binlerce turnuva var. amatör şekilde düzenlenmiş, hiçbiri türkiye kupası formatında bile değil. deplasman maçları yapılmamış. günübirlik oynanan maçlar, finale katılmayan takımlar. saçma sapan bir olgu üzerinden dayatma yapmak istiyorlar. galatasaray ve beşiktaş'ın bile katılmadığı bir sürü şampiyonlukları var. dalga geçiyorlar.
  • 105
    fenerbahçe'nin sırf "en büyük olma" hırsıyla giriştiği hadisedir.

    ama bunlarda hiç mi akıl yok? sen 1959 öncesindeki şampiyonluk sayılarını sayarsan yayın gelirlerinden falan alacağın paya başka ortaklar da çıkacak. yanlış hatırlamıyorsam şampiyon olmuş takımlar diğerlerine göre yayın gelirlerinden falan biraz daha fazla pay alıyorlar.

    1959 sonrası şimdiye kadar şampiyon olmuş olan 5 takım var. en çok şampiyonluk sayısına sahip olan daha fazla pay alıyor pastadan. buraya kadar sıkıntı yok da bu sayı 5ten fazla oldukça alacağın pay da bu oranda azalacak.

    süper lig pastasından şu an 4 takım pay alıyor. bursaspor alt ligde olduğu için bir pay hakkı var mı bilmiyorum.

    kısacası; 1959 öncesi şampiyonluklar sayılırsa fenerbahçe egosunu tatmin etmiş olacak ve bir de üstüne bir kaos eklenecek. bizimkiler de daha öncekiler de sayılsın diyecek. tüm bu ego tatmininde gelirler daha çok düşecek. zaten beinsport ile yeniden anlaşıldı daha az verecekler bir de bunda ısrar etmek tam bir mankafalık.
  • 107
    belli ki bu sezon fenerli federasyonun da etkisi ile bu sampiyonluk sayısı ile ilgili bir hamle olacak. eğer böyle birşey olursa direkt olarak şu hamleyi yapabiliriz diye düşünüyorum. türkiye kupası'nın da sayılmasını talep edelim. madem adamların mantığı turkiye genelinde kazanilan tum kupalarin sampiyonluk sayilmasi, bunun kralı turkiye kupası. hem ulke capinda, hem de sonunda kupa veriliyor. emsal teskil eder serefsizim. bizim dunya kadar turkiye kupasinin eklenme riski karşısında ne hale duserler o zaman acaba?
  • 108
    biraz ağır konuşacağım.

    "efsaneniz metin oktay'ın oynadığı sezonda kazandığı şampiyonlukları mı saymıyorsunuz?" diye delinin biri bir taş attı ortaya, 20 milyon fenerli de peşinden gitti.

    metin oktay 1936 doğumlu.

    1955'te galatasaray'a transfer oluyor. 19 yaşında. adamın topu topu 2 şampiyonluğu var zaten, 61-62 ve 62-63. yani bütün şampiyonlukları, federasyonun başlangıç kabul ettiği dönemden sonra.

    tam olarak metin oktay'ın hangi şampiyonluğunu saymıyoruz acaba sayın amına koyduklarım? metin oktay'ı 1905 doğumlu falan mı sanıyorsunuz acaba?

    bütün bunları geçtikten sonra, birden fazla ligin olduğu (mahalli ligi, milli küme, adana ligi, trabzon ligi, istanbul ligi gibi) sezonlarda "hepsini şampiyon sayalım" önermesi. şuraya bak, 1923'ten 1959'a 36 sezon, toplamda 180 şampiyon çıkmış olacak.

    bu ne böyle, yarışan her takıma mansiyon ödülü verilmesi gibi.

    ayrıca lefter, metin oktay, baba hakkı, şeref bey, gündüz kılıç bilmiyor muydu kaç kere şampiyon olduklarını? lig başladığında kimisi hala oynuyor, kimisi teknik direktörlük yapıyorken, şampiyonluklar için sesini çıkarmıyor mu?

    https://www.transfermarkt.com.tr/...profil/spieler/91924

    madem efsanelerimizi sayıyoruz, onların şampiyonluklarını dahil etmek istiyoruz, ali sami yen bu takımın kurucusu, onun döneminden bu yana kazanılan kupaları niye dahil etmiyoruz? galatasaray, kuruluşundan bu yana, 1923'e kadar eli armut mu toplamış? veya ali sami yen, galatasaray ve türk futbolu için önemsiz biri mi? tutarlı olun azcık.
App Store'dan indirin Google Play'den alın