• 27
    oynanabilmesi için ne iki yönlü ne ruh ne de başka birşey gerekir.

    önce futbolu iyi bilen, futbolun temel bilgilerini harfiyen uyan, futbol zekası üst düzey olan futbolcular gerekir. futbol zekası lan oyuncu ne zaman nerede ne yapacağını iyi bilir.

    (bkz: lucas neill) nerede görev verilirse verilsin yeteneğinden ziyade zekasıyla oraya adapte olur.
    (bkz: harry kewell) stoperde ki performansı benim diyen stoperden daha iyiydi.
  • 28
    tarihi çok eskiye dayanır.

    günümüz modern futbolunun temeli ise romalı askerler arasında oynanan harpastum adlı oyundur.
    futbolun avrupa'daki tarihi ise büyük bir tartışma konusudur. fransızlar, ingilizler ve italyanlar futbolun ilk defa kendi ülkelerinden diğer ülkelere yayıldığını iddia etmektedirler.
    lakin futbol tarih boyunca hemen hemen bütün medeniyetlerde benzer biçimlerde boy göstermiş olsa da bugünkü haline en yakin şeklini 17. yüzyılda ingiltere'de almıştır.
    daha sonraki gelişimi ise şöyle gösterilebilir:

    1841 - futbol topunun tam bir küre biçiminde olmasının kabulü

    1848 - "cambridge kuralları" adı altında futbol kuralları toplanmış ve bu kurallarla ilk futbol maçı cambridge'de ögrenciler arasında ilk futbol maçının oynanması.

    1855 - bir ingiliz takımının ilk kez yurt dışına çıkarak futbol oynaması ve böylece almanya'da futbolun temelini atması

    1857 - ingiltere'de ilk futbol kulübü sheffield club'in kurulması.

    1863 - ingiltere futbol federasyonu'nun ve böylece modern futbolun doğuşu.

    1870 - portekiz'de oturan ingilizlerin burada futbolu yaymaya başlamaları.

    1871 - "kral kupası" veya "ingiltere federasyon kupası" nın başlaması

    1872 - "ingiltere-iskoçya": ilk milli maç.

    1875 - kalelere üst direk konulması ve topa kafayla vurulmasına izin verilmesi

    1876 - korner kuralının kabulü

    1879 - glasgow'dan darwen'e para teklifiyle futbolcu getirilerek profesyonellik yolunun açılması.

    1882 - futbol kurallarında değişiklik yapmaya yetkili "international board"un kurulması

    1885 - profesyonelliğin ingiltere'de resmen kabulü

    1886 - ofsayt kuralının kabulü

    1889 - danimarka ve hollanda'da futbol federasyonlarının kurulması

    1890 - futbol maçlarında tam yetkinin hakemlere verilmesi

    1891 - penaltının kabulü

    1893 - amerika'da ilk futbol federasyonunun arjantin'de kurulması

    1895 - ingiltere'de bayanların ilk futbol maçını oynaması

    1899 - sürenin 90 dakika, ölçülerin 118.4 x 91.4 olarak belirlenmesi

    1901 - sheffield united - tottenham hotspur federasyon kupası finalini 110.802 kişinin izlemesi.

    1902 - ingiltere dışında oynanan ilk milli maçta avusturya'nın macaristan'ı 5-0 yenişi.

    1903 - averajın kabulü

    1904 - belçika, fransa, danimarka, hollanda, ispanya, isveç, isviçre'nin fifa'yı kurması

    1906 - kıtalar arasi ilk milli maçta güney afrika'nın brezilya'yı brezilya'da 5-0 yenişi.

    1907 - kendi sahasında bulunan bir futbolcunun ofsayt sayılmamasının kabulü

    1908 - londra olimpiyat oyunları'nda futbolun ilk kez olimpiyat oyunlarında yer alması.
  • 29
    wesley sneijder tarafından bir gazete demecinde türklere öğretilmeye çalışılan futbol sistematiği;

    -"bize futbol oynarken pas vermeden önce topa en fazla 1 kez dokunmayı öğretirler. ancak türk futbolcuları topu aldıktan sonra en az 3 kez dokunmadan pas vermiyorlar, ben de buna alışmakta zorlanıyorum, ben pas alana kadar rakip beni markaja almış oluyor..."

    kapiş?

    (bkz: futbol basit bir oyundur zor olan futbolu basit oynamaktır)
  • 32
    https://twitter.com/...s/674663527739760642

    işte bu yüzden yakın olup bir bölgeye overload yapıp oynamak gerek diyoruz. bunu bir tek real maçında yaptık sezon başı.. bu otomasyonu ve mobiliteyi sağlamak zor bir iştir fakat mükemmel bir şey değil mi şu videodaki olaylar örgüsü...

    pass and move ve overload.. bu ikisini yapabilen takımlar çabuk çıkıyorlar ve topu kaybettiklerinde de çabuk kazanıyorlar bu saha yerleşiminden dolayı.. bayern' de guardiola sahayı boyuna 5 bölüme ve dünyada geneli enine 4 parçaya ayırıyor ve buna göre yerleşimler yapılıyor. çoğu antrenmanları 20x20 ya da 30x30 boyutunda alanlara doluşup çalışıyorlar. eğer leverkusen gibi alman takımlarının taç atışlarında veya hücumda veya defansta nasıl bir alana kümelendiklerine ve bellarabi ile chicharito gibi hızlı hücumcuların o andaki saha içi yerleşimine bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.. futbol bu detaylarla çok güzelleşiyor gerçekten.

    (bkz: #1861354) bir kısmından dün pres başlığında da bahsetmiştim bu konunun.. bunu oynayanlar kazanıyor artık, bir devrimci daha gelip oyunu daha iyi boyuta taşıyana kadar en iyisi ve en geçerlileri budur modern futbolun prensiplerinden..
  • 34
    kesinlikle günümüzde gerek medya gerek de toplum tarafından gereksiz kullanımından dolayı derinliği azalmış olan isimlendirme. modern futbol dediğimiz şey insan doğasının ve futbol taktiğinin en derinine kadar birleştirilmesidir.
    işin futbol tarafından yorumlarsak, taktikler artık eskisi kadar yavan değil her bir oyuncunun atacağı adımı bile düşünür halde teknik direktörler. yapabileceklerinin ve rakibin yapabileceklerinin güzel bir şekilde okunmasıdır. eskiden fark olarak sadece güçlü oyuncular, seri futbol gibi basit yapılarla açıklanamayacak kadar derindir. güncel olarak çok basit bir örnek vermek isterim. geçtiğimiz günlerde oynanan madrid liverpool maçında madridin bekleri ısrarla orta saha göbeğe yaklaşarak açıktan bindiren liverpool beklerini orta yapmaları için yalnız bıraktı. ve liverpool bekleri oldukça özgür bir şekilde o alanı kullanabildiler. şimdi düz bir bakışla yorumlarsak madridin bekleri geri dönemiyor olarak yorumlayabiliriz ama aslında tam tersi burada muhteşem bir plan var. carvajal ve marcelo kendi kanatlarından gelen ataklarda orta saha göbek ve stoperdeki oyuncuların arasına yaklaşarak oradaki pas açıklığını kapattı ve bu da ileride topla buluşan liverpoollu bek oyuncusunun topu aldığında tek seçenek olarak orta açmayı bulmasına sebep oldu. liverpool genel olarak yerden oynayan bir takım ki forvetleri firmino madridin stoperleri arasından kafa topu alabilecek güçte ve tarzda bir oyuncu değil. bu çok basit görünen yapı sayesinde liverpool oyunun başında atak yaptığını sansa dahi birçok topu kullanamadan madride verdiler. zidane cidden bunu planladı mı yoksa tesadüf mü oldu bilmiyorum ama kendisini tebrik ederim.
    diğer bir kısım olan futbolcu temeline gelirsek eğer. günümüz futbolcuları eskilere göre fersah fersah ilerideler. benim görüşüme göre ne maradona ne de pele günümüz futbolunda messi ve ronaldonun bulunduğu konuma erişemezlerdi. bence messi ve ronaldo gelmiş geçmiş en iyi iki oyuncu olarak tarihe adlarını yazdırdılar. bunu anlamak için iki dönemde oynanan maçları iyice izlemek yeterli olur. yine günümüzde sadece futbolda değil tüm sporlarda sporcular başarıya ulaşmak için insanüstü çaba göstermek zorundalar. bu yüzden birçok açıdan eskiye karşı üstünler.
  • 36
    topa sahip olmak gibi fason şekilci kavramlardan sıyrılmış topu efektif kullanmaya yönelik oyundur.
    önceden %30-40 topa sahip olan takımlar kolay kolay galibiyet bulamazken günümüzde tam tersine döndü dönüyor.
    üstün alman kalitesi gibi bir forma bürünmüş olan sağlam, mücadeleci, disiplinli ve sert savunma üzerine kurulu hızlı bir oyun oldu artık. topa hakim olmanın pek bir önemi kalmadı.

    barcelona, manchester city gibi bu coğrafya için imkansızın imkansızı kadrolar değerlendirme dışı, onlara modern futbol falan işlemiyor, onlar istediği oyunu oynuyor zaten.
  • 37
    modern futbol nedir bir anlasam. futbol her devirde iyi futbolcularla oynanan bir oyundur. futbolun en önemli özelliği doğru pas zamanlamasidir. ne kadar pas yaptığın değil, ne kadar doğru zamanlamali pas yaptığın önemlidir. tüm bunları da yetenekli futbolcularla yaparsin. yeteneksizlerle denedigin zaman yüzde 70 ile topa sahip olursun ama bir işe yaramaz.
  • 39
    sözlükteki renktaşlarım tarafından haklı olarak ısrarla istenen ve galatasaray'da olmadığından dem vurulan futbol tarzı.
    bunu istemekte renktaşlarım o kadar haklı ki.
    fakat yine ısrarla atladıkları bir konu var. arkadaşlar burası türkiye. galatasaray türkiye liginde top oynamaya çalışan bir futbol takımı. yani görmemekte ısrar ediyorsunuz ama bu lig bir bundesliga veya bir seria a değil.
    bu ligde adamın beline tekme atarlar, ağzının içine yumruk atarlar hakem görmez veya görür görmezden gelir.
    sadece kaleciler tek başına maçtan 10 dakika çalıyor.
    rakip takım 14 kişi ile savunma yapar orta sahayı geçmek bile istemez ama bu tavır yorumcular tarafından övüle övüle anlatılır.haddini bilerek oynadı puanı aldı derler.
    sen önceden belirlenen kurallar dahilinde kadronu kurarsın yabancı futbolcular alırsın, sen iyi gidiyorsun diye nerede istiklal marşı diye bir laf dönmeye başlar.
    sistem isteyen renktaşlarım bunların hepsini göz ardı ediyor. hani böyle izmir'de kadifekale , ankara'da çin çin mahallesinde takım elbiseni giyip tüm nezaket kurallarına uyarak tekel bayi açmak gibi bir şey. ortam izin vermiyor arkadaşlar. ben de isterim takım elbiseli, kurallara uyan, 22.00 den sonra veya 18 yaşın altına alkol satmayan tekel bayii ama 1 ay çalışamaz o bayii kabul edin.
    işte bu ortam sizlerin sistem sistem diye diretmenize rağmen rijkaard'ı da yer, fenerbahçe'de hiddink'i de yer, aragones'i de yer bjk de del bosque yi de yer.
    bu ortamın dilinden anlayan adam ayakta kalır. işte bu isim de siz beğenin beğenmeyin, kabul edin etmeyin fatih terimdir.
    allah aşkına biraz başarılı olan şenol güneş mi sistem uyguladı. verdi topu talliscaya attı adam golü. verdi topu quaresmaya adam ortayı yaptı. ersun yanal mı sistem adamı? aykut kocaman mı sistem adamı?
    bunu görelim arkadaşlar. bu nasıl görülemiyor ben bir türlü anlayamıyorum.
  • 40
    guncel futbola yetisemedigimi gosteren gunumuz futbolu. ya ben neyin ne oldugunu artik anlamiyorum yada gordugum hatali yorumlar beni supheye dusuruyor.
    misal seri, dunyada olup olabilecek en kontra atak futbol oyuncusu. yada gecis oyunu mu desek:) dunya uzerinde gecis oyunu oynayacak her takimin once seri'yi transfer etmeye calismasi lazim. ama bakiyorum yorumlara bir numarali pas oyunu topcusu oldugu yaziyor. seri'siz cok guzel pas oyunu oynanir ama asla gecis oyunu oynanmaz. yahu tek ozelligi defans arkasina derin top atmak olan adam nasil olur da gecis oyunu topcusu olamaz. rakibi 18e kitledigin maclarda seri'nin verimi sifira yakinsiyor.
    mesela presten cikabilen hizli kanat oyunculari. bu konuda yorum dahi yapmayacagim, bu direkt gecis oyunu kanatlaridir. ama gordugum yorumlara gore degilmis:(
    mesela 4. fatih terim donemin oynadigimiz futbol. pozisyon oyunu oynamaya calisiyoruz eyvallah. ama son 3 yildir duran top harici attigimiz gollerin tamami hizli hucumdan geldi. simdi biz pozisyon oyunu mu oynuyoruz yoksa gecis oyunu ile gol atip pozisyon oyunu ile oyunu mu sogutuyoruz. yahu stoperleri orta yuvarlaga bastigi takdirde degil 90 dakika 900 dakika oynasa bile pozisyon bulamayan takim nasil olur da pozisyon oyunu ile sampiyon olmus oluyor. boyle bi sey olabilir mi ya :)
    ya ben artik futboldan anlamiyorum yada %100 hibrit sistemler ile oynanan modern futbolu siyah yada beyaz gibi pozisyon oyunu-gecis oyunu diye ayiran insanlar cok guzel agdali dille konustugu icin ulema kabul ediliyor.

    dunya uzerinde birkac takim haric herkes baya baya hibrit sistemler ile sahada iste goz var nizan var.
  • 41
    eski futboldaki anlayışın büyük oranda değişmesi ve eski futbola dönüşün sentezlenmesi ile ortaya çıkan günümüz futbolu.

    işin teknik taktik bölümüne girmeden dikkatimi çeken bir şeyden bahsetmek istiyorum;

    günümüz futbolcuları için söylenen "çok maça çıkıyorlar" veya "3 kulvarda yarışıyoruz oyuncular yorgun" gibi yenilgi veya puan kaybı sonrası söylenen bahaneler gün geçtikçe artmaya başladı giderek artmaya da devam edecek gibi. tüm dünya kulüpleri ve hocaları için söylüyorum bunu. bunun bir nebze mevcut futbolun daha fazla taktik ve fiziğe dayalı olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.

    patronlar çok para alıyorlar diye bir işçisini güçten düşene kadar çalıştırsın demiyorum. lakin doğru kelimeyi bulmakta güçlük çekiyorum. "naziklik" belki doğru kelimedir. çok değil bundan 5-10 yıl öncesine kadar futbol litaretüründe bu yoktu. ronaldinho tipi futbolcular bile çıkıp çatır çatır 40-45 maç oynayabiliyorlardı. kaldı ki işin istatistik kısmını bilmemekle beraber o dönemler futbol sanki daha hızlı oynanıyordu.

    günümüzde insan sağlığı ve sınırları için belirlenen dinlenme süresine ulaşmış tüm futbolcular sahaya çıkıp fizikleri el verdikçe görevlerini yapmalılar. takımımız adına konuşmak gerekirse bu sezon 21 maçın hepsine ilk 11 çıkmış taylan bu sorundan muzdarip olabilir ve hakkıdır da. lakin geri kalan hiç kimse için bu "yorgunluk" bahanesine katılmıyorum.
  • 42
    guncel bir kavramdir. 90larda top oynanirken herkes futbolun 70li yillara gore nasil degistigini soylerdi. oyun hizlanmisti, oyuncular daha profesyoneldi ve pazarlama cok daha ileri gitmisti.

    gunumuzde ise futbol 90li yillarla bile pek kiyaslanamaycak durumda. mekaniklesen ve birer super atlet haline gelen topcular dinamizm ve yogunluk cercevesinde top oynuyor. haaland, mbappe vurup giden patlayan adamlar. eskiden bunu yapabilen oyuncular nadide olurdu. fenomen ronaldo hem muthis yetenekli hem de patlayan topcuydu. o yuzden futbolun jordan'i haline geldi 90larda.
  • 45
    insanları aldatmak için kullanılan bir terim. futbolun bir sistemi, planı olur anlarım ama modern ne demek. birşey eskir, çalışmaz ve işlemez hale gelir yenisi yani moderni ile yer değiştirirsin. ben mesela 21 yıl önceki galatasaray’ı istiyorum. ben çok mu nostaljik biririyim? hayır! fayda sağlayan şeyin eskisi yenisi olmaz. fatih terim kendisini üst seviye teknik adam yapan oyun anlayışından 4 yıldan beri vazgeçmiş durumda. o yüzden kendini modernize etmek yerine biran önce 21 yıl önceye dönmesi gerekiyor. kaybedip takımım ile gurur duymayı özledim.
  • 46
    modern, google çevirisinde içinde yaşanılan çağa, günlere uygun demekmiş.
    son zamanlar da futbol ile ilgili platformları açtığımda sürekli biz modern futbol oynamak istiyoruz, modern futbola ters, modern futbolcu, modern taktik düşünceleriyle karşılaşıyorum.
    şimdi mesela modern futbol nedir, kim oynar, nasıl oynar?
    biz orta saha oyuncusu olarak 3 adet sekiz numara kullanmak istiyoruz yani terim öyle söylüyordu. bir regista iki adet box to box olmak üzere 3 farklı profilde oyuncu.
    bu sene ile birlikte tam üçüncü senemiz olacak bu oyunu oynamaya çalıştığımız. göreceli şekilde başarılı ya da başarısız olduğumuz tartışılır. bana göre son derece bayağı ve başarısız sezonlar yaşadık. 2 gol averaj ile şampiyon olamamak başarı sayılmaz.
    konumuza dönecek olursak taylan' ın yetersiz kalışı ile terim görüşlerinden vazgeçti ve ben bir 6 numara istiyorum dedi.
    bir baktık sözlükte işte modern futbola uymaz olmaz nasıl olur falan gibi eleştirel söylemler oldu. herkes de haklı 3 senedir farklı bir sistem, ona göre alınan oyuncular sonra birden hop 6 numara isteyişi.
    ancak burada sorun şu ki modern futbol denen illetin ne 6 numarayla ne 10 numarayla ilgisi kum tanesi kadar yok.
    şimdi soruyorum hangi modern futbol şu bir kaç vereceğim örnekteki adamı sistemi içine istemez?
    -casemiro, busquets, fernandinho, fabinho, henderson, lucas leiva, kondogbia, brozovic, idrissa gueye.
    ikinci olarak ise klasik 10 numaraların, hücuma yakın forvete yardımcı olan orta saha oyuncularının modern futbolda yeri olmadığı söylemi.
    yine avrupa futbolunda önemli işler yapan takımların oyuncularından örnekler vereceğim.
    -de bruyne, havertz, hakan çalhanoğlu, müller, james rodriguez hatta talisca.
    hepsi birbirinden farklı ancak aynı amaca hizmet eden adamlar.
    şimdi hangisini takımda görmek istemez modern futbol sistemi?

    modern futbol aslında göze hoş gelen akıcı futboldur bana göre. elindekini iyi işlere yönlendirebilirsen modern futbol olgusunu yakalarsın. yani o olmasın şu olmasın, şunu şuraya koyarsan modern futbol olmaz demek futbolun doğaçlamasına aykırı. sistemler önemlidir hatta olmazsa olmadır ancak anlık bir çimin kalkması sonucu farklı yöne giden top yüzünden başarısız olmak modern futbol ya da modern olmayan futbolcuyla ilgisi yoktur.
    mesela atletico madrid çok mu modern futbol (ne demekse) oynuyor? hem ispanya hem avrupa' da söz sahibi oldu. çok çok nadir izlerim maçlarını çünkü içimi sıkıyor oynadıkları futbol. ancak futbolun gerekliliklerini yerine getiriyor kazanıyor ve başarıyorlar.
    ona keza tam tersi liverpool modern futbol mu oynuyor? biz bunu 96-00 yılları arası yapan takımın taraftarıyız. e o zaman geri kalmış bu liverpool.
  • 48
    evet bu entry için bu başlığı seçiyorum, bence güzel olacak.

    anafikri baştan yazayım, bence nuri şahin, çağdaş atan, montella gibi teknik direktörler bizim büyük takımlarda, büyük takımdan kastım galatasaray, fenerbahçe ve beşiktaş, başarısız olurlar.

    dünya futbolundan başlayalım. bu modern futbol diye bahsedilen şeyi guardiola'nın, klopp'un falan oynattığı, sistem futbolu olarak tanımlıyorum kafamda. böyle başladıktan sonra, teknik direktörleri iki kısma ayıralım, birinci kısımda sistemci teknik adamlar, en başta tabii ki klopp, guardiola, ten hag, simeone aklıma gelen en önemli örnekler. ikinci kısım ise pragmatik teknik direktörler, ancelotti gibi.

    klopp'tan başlayalım, hangi takımları sistem kullanarak uzay takımı yaptı? borussia dortmund ve liverpool. ikisi de klopp gelmeden evvel kendi liglerinin orta sıra takımları.

    simeone? atletico madrid. yine la liga'nın orta sıra takımlarından.

    ten hag? ajax. evet hollanda liginin yarışmacı bir takımı.

    guardiola ve ten hag için farklılaşan durumlar mevcut. ajax yarışmacı bir takım ama bulunduğu lig hollanda ligi. yani tam olarak bir sistem ligi, taraftar ve medya baskısının neredeyse hiç olmadığı bir lig.

    guardiola ise city dolayısıyla farklılaşıyor, çünkü her istediği futbolcuyu alabiliyor. guardiola vs klopp tartışmasında klopp'un üstünlüğü bence burası, zira klopp, örneğin kendisiyle çalışmadan önce ortalama bir oyuncu olan salah'tan, mane'den neler çıkarıyor, ama pep eğer sistemine uygunsa oyuncuyu çat diye alıyor ve biraz eğitimle istedipği futbolu oynatıyor.

    bu yüzden klopp'un premier ligde şampiyonluk kazanması 5 sene sürerken, pep çok daha kısa sürede sonuca ulaşabiliyor.

    mesela ten hag - united eşleşmesi de iyi bitmeyecek, şimdiden çok açık bu. çünkü united, adeta şu anki fenerbahçe psikolojisiyle acil başarı istiyor. ama ten hag'la başarı istiyorsa minimum 3 sene sabretmesi gerek.

    bir sürü örnek sayabilirsiniz bu şekilde. pochettino mesela, orta sıra takımı olan tottenham'da harikalar yaratırken pragmatik olamadığından gidip lille'e şampiyonluk veriyor falan.

    bize dönersek, nuri, çağdaş, montella anadolu takımlarında harikalar yaratabilir zaman içerisinde. mesela nuri bilmem kaç maçtır kaybetmediği seriden önce 12 maçta sadece 2 galibiyet alabilmişti. düşünün böyle bir şeyi galatasaray'da yaptığını. mümkün mü sabretmek? değil.

    bu büyük bir konsensus işi. gerçekten hem yarışmacı hem sistem takımı olmak istiyorsan, yönetimin ve tüm taraftarın teknik adamına güvenecek, başarısızlık bile olsa baskı kurmayacak belki 2-3 sene, sonra zaten oturacak her şey. montella gibi, nuri gibi adamların galatasaray'da geçireceği süre çok kısıtlı benim gözümde. okan buruk bence pragmatik bi teknik adamdır, ama ona bile hiçbir oyun göremiyoruz diye ne itirazlar yükseldi 3 resmi maçta.

    yani zor. sadece bize özgü de değil. real madrid zidane'a sabredemedi mesela. barcelona'da farklı bi dinamik var, başarısızlığa eyvallah diyebiliyorlar, o yüzden xavi ilişkisi tutabilir. biz fatih terim'e sabredemedik, ki fatih terim normalde pragmatiktir, pragmatik olarak kalsaydı o başarısız dönemi yaşamazdık muhtemelen, fatih terim sistem teknik adamı olmak istedi son döneminde ve biz ona bile sabredemedik. tabii ekonomik durum ve ffp de bu amacı çok yavaşlattı, onun da etkisi büyük.
  • 49
    bundan 25 sene önce birinci fatih terim döneminde oynayıp ligi donumuzda salladığımız futbol. üçüncü fatih terim dönemindeki futbol bile, çok güçlü oyunculara rağmen, o oyunun yanında pek çok ilkelliği bünyesinde barındırıyordu.

    bu futbolu diyarbakır'dan çıkan ümit'le, sinop'tan gelen küçük'le*, zonguldak'tan gelen ergün'le 2000 yılında oynatan fatih terim'e bu ülkede kabadayı deniyor. 25 sene sonranın fiziksel/aerobik kapasitesiyle, endüstriyel futbolun bütün maddi imkanlarıyla, kıtanın hatta dünyanın en iyi oyuncularının karmasıyla oynatan adamlara ilah falan deniyor...
  • 50
    20 yıllık sancılı bir doğum süreci sonunda 2022 brezilya milli takımını doğurmuştur. uzun süre futbolun ruhunun öldüğünü konuştuk çünkü sistem, yeteneğin; disiplin, yaratıcılığın; savunma, hücumun önüne geçmişti.

    fakat bu takım çok farklı ve futbolun nereye gidebileceğiyle ilgili bize fikir ve ilham veriyor. yetenek ile sistemi mükemmele yakın şekilde harmanlamış durumdalar.

    bu doğrultuda modern futbol, kusursuz bir taktiksel plan dahilinde doğru kararları verip bu kararları da mükemmel bir teknik beceriyle uygulama sanatıdır ve bunu istikrarlı şekilde yapabilmenin yolu da yaratıcılık ve tutkudan geçer. o yüzden elit bir takım oluşturmak istiyorsanız yetenekli oyunculara belli bir plan dahilinde özgürlük tanımalısınzı ve brezilya şu an bunu kusursuza yakın uyguluyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın