• 3
    futbolcu maaşlarına uygulanacak direkt sınırdan ziyade amerikan sporlarındaki salary cap gibi bir mekanizma kulüplerin ekonomik devamlılıkları açısından çok daha isabetli olabilir. öte yandan salary cap mantığında da bir anlamda üst limit var zaten "maksimum kontrat" adı altında. yeni bir şey değil yani maaş sınırı, örneği/örnekleri mevcut.

    üst düzey sporculuk ayrıcalıklı bir meslek dalı, dolayısıyla ayrıcalıklı sınırlamaların dillendirilmesi kadar doğal bir şey olamaz. haliyle her ne kadar iki figür de çalışan statüsünde olsa da yıllık net geliri 36b lira olan adamla yıllık net geliri 10m lira olan adamın aynı potada karşılaştırılması pek doğru değil bana kalırsa. zaten futbolcular belli konularda belli şeylerden ya muaflar ya da farklı şekilde değer görüyorlar. aynı değil kısacası.
  • 5
    nihayet. başlığı gördüğümüze göre uygulaması da yakındır.* eskilerde signori icin bologna izlerdi insanlar veya roberto baggio gibi efsane brescia'daydi hagi galatasaray'a geldi. bunlar hep takim varyasyonlari icin cok değerli.

    son 10 yılda her yer los galaktikos oldu. ya hadi real bayern falan yapsın cok büyük takimlar da böyle bir ilk 15 20 takim oldu avrupada ve bu takımlar topluyor a class b class topçuları. sonra arkasi nanay kalıyor. ajax gibi de ligt, de jong çıkarıyorsun hop elinden aliyorlar. e haliyle yuksek seviye mac sayilari bu takimlarin birbirleriyle oynadıkları kadar kisitli kaliyor.*

    evde dsmart var la liga gösteriyor. şimdi sene 2003 olsa nihat kovacevic xabi alonsolu real sociedad izlerdik. 2000 olsa makaayli deportivo.

    simdi hangi bas alti takimi düzenli takip edebiliyoruz?

    bu maas siniri futbola ciddi heyecan katar. lan neymarin yedegi di maria olur mu?
  • 9
    serbest piyasa yok. kriz olduğunda müdahale eden devletler var. kurtarılan bankalar, şirketler, futbol takımları var. toplanan inanılmaz vergiler var. gerçekten liberal bir serbest piyasaya geçelim, resmi kurumlar bir şeye müdahale etmesin bir görelim. ama buna kimse cesaret edemiyor. o yüzden derinleşen problemleri çözmek için "maaş kısıtlaması" bile söz konusu olabilir.

    zengin - fakir arasındaki uçurumun artmasını engelleyemiyoruz. futbolda da aynısını yaşıyoruz. başlıkta belirtilen "maaşlara bir sınır koyma" düşüncesi, yine bir krizi çözmek için yeni bir "müdahalenin" söz konusu olduğunu tartışmaya açmak istiyor.
  • 1
    bu konudan ne dediler başlığında okuduğum bir entry sayesinde haberim oldu. çok iyi bir tartışma konusu olduğunu düşünüyorum. çünkü temelde kâr, birikim ve yatırım temeline dayanan bir sistemin içindeyiz. kâr ve maaşlar üzerine tartışmadan gerçekten etkili bir politika üretemeyiz.

    yine hayatın fena halde futbola benzediğini görüyoruz. günlük hayatımızın sorunları futbolun da sorunları. pandemi krizi başladığından beri milyarlarca dolar kazananlar var. savaş olsa yine birileri zenginleşir. krizler ve savaşlar kimleri vuruyor diye sorgulayan bir bakış açısından yaklaşmak istiyorum. bu bakış açısından hareketle aşağıdaki entry'de bahsedilen her şeyin, kârların ve maaşların, kısıtlanması gerektiğini düşünüyorum. kısıtlanan her ücret asgari ücretin artışı olarak bizlere yansımalı.

    (bkz: ne dediler/#3017682)

    edit: ilgili entry menajer ücretleri ile alakalı ancak konunun arka planında futbolcu maaşlarını da kapsayacak bir sınırlamanın getirilmesi düşünülüyor olabilir. sadece menajer ücretleri üzerinden tartışırsak, çok fazla karşıt fikir görmeyiz herkes hem fikir olur diye düşündüm. adamların imajı diğer tüm komisyoncular gibi çok kötü.
  • 4
    uefa ve fifa aslında öteden beridir finansal fair play adı altında harcamalara sınır getirmeye çalışıyor. ama bu maaş sınırı konusu gündeme geldiği anda tartışma politikleşiyor. menajer mino raiola'nın açıklamalarından bunu anlayabiliyorsunuz. kuzey kore örneğini vererek, bu uygulamayı komunizm ile ilişkilendirip lanetlemeye çalışmış. ama aslında olacak olan en fazla nba'deki salary cap gibi bir şeydir yukarıdaki arkadaşın dediği gibi.

    sadece futbol içinde kalarak söylersem; altyapı hocalarının, alt lig futbolcularının daha fazla kazanması lazım. ayrıca bilet ve tv yayın fiyatlarının ucuzlaması lazım. futbola olan ilgi sayesinde büyüyen bu para kesinlikle adil bölüşülmüyor. buna katkı sağlayabilecek uygulamalara ihtiyaç var. sonra her türlü makas açılıyor. hem de bir yerimize girdikten sonra.
  • 7
    sevgili tragedystreets ile ffp hakkında konuşurken aramızda bahsi geçen husus.

    gerçekten de finansal fair play ile uefa kulüplerin "yönetilebilir" bir ekonomik yapıya kavuşmasını amaçladığını savunuyor. bunun denetimine girmek açıklanan kar/zarara göre olsa da denetime giren kulüpler genellikle transfer bonservis harcamalarında belli sınırlara tabii oluyor ekonomik olarak.

    bonservis bir kerelik verilen bir miktarken yıllık ücret beş yıla kadar kararlaştırılabiliyor. denetim gerekliliği tespit edilen kulüplerin uzun vadede ekonomik olarak düzlüğe çıkması nasıl olur da uzun vadede bağlandıkları paralar değil de genellikle tek seferde yaptıkları harcama üzerinden olabilir ki? bu kulüp o sınırlara uyup müteakip senelerde yine zarar açıklayıp yine denetime girecek konuma düşüyor. çünkü bonservisi elinde olan oyunculara astronomik yıllık ücretler dağıtılıyor.

    keşke olsa, ancak salary cap benzeri bir uygulama yakın gelecekte çok mümkün gözükmüyor büyük kulüplerin muhtemel duruşu düşünülünce. fakat en azından ffp denetimi altında, rasyonel sınırlarda kesinlikle uygulanması gereken sınırdır.
  • 2
    futbolcunun yerinde olsam kesinlikle kazan kaldıracağım bir konu olurdu.

    duygusallık bir yana, herkes bu dünyada para için çalışıyor. birileri, başkalarının maaşına sınır getirirse ortalık karışır, isyan çıkar. futbolcular bir olup, maça çıkmıyoruz derlerse maçlara kim çıkacak?

    asla hayata geçirilmeyecek bir dedikodu olarak düşünüyorum sınır muhabbetini. futbolcu adam krizmiş, savaşmış dinlemez.

    siz olsanız, sizin maaşınıza ''bu adam hayatı boyunca aylık en fazla 4.000 tl maaş alabilir'' diye bir sınır koyana ne derdiniz?
  • 11
    konu avrupa kulüplerini çok bağlamıyor gibi gorunsede bizim gibi kulüpleri çok ilgilendiriyor. kisitlamadan ziyade tamamiyle performansa dayalı sözleşme kuralı getirilmeli. artık bu maç başı ücret şeklindemi olur, yoksa sabit bir ücretin üzerine maç başı ücretlemi olur onu yetkililer düşünsün. önümüzde tarık camdal örneği var en barizinden (bkz:https://www.galatasaray.org/...galatasarayda/10847) zamanının yabanci oyuncu kuralıydi şuydu buydu verilen para için tartışılabilir fakat ne bizim bu kadar uçuk bir sayiya çıkmış olmamız ne de oyuncunun salla başı al maaşı diyerek yatmasının bir izahı olamaz. para almaya gelince var olan profesyonellik oynamaya, is ahlakına, çalışmaya, gündelik yasantina dikkat etmeye gelince ortalıklarda yok ne yazikki. kulüplerin temel geçim kaynağı taraftarıdır. maça gelen, ürün alan vs. malumunuz yapılan sponsorluk anlaşmalarının temel amacı da, sponsorun taraftara ürününu tanitimakdir. hatta pandemi döneminde de gördük ki futbolun en temel unsuru taraftarıdır. hal böyle iken her türlü ucu taraftara dokunacak bir konuda kulüpleri tamamiyle başıboş bırakmak yanlış. zaten ekstrem durum olan ama gelecekte tekrar edip etmeyeceğini bilmedigimiz, artık benzer durumlarla karşılaşacağımızi düşünüyorum, covid-19 nedeniyle taraftar geliri kesilen kulupler batma noktasına geldi. ülke futbolu olarak batık durumdayız. ülkeye oyuncu getirmemizin yolu yüksek maaş ve menajer bağlantısından geçiyor ne yazikki. oyunculara sunabilecek ne bir projemiz, ne bir sistemimiz var. malumunuz menajer komisyonları sıkça konuşulan konulardan ve şeffaf olunmayan konulardan birisi.

    çoğunluk gibi medyayı, sosyal paylaşım sitelerini takip ederek durumlardan haberdar olan ama ispatını yapabilecek belgelere sahip olmayan birisi olarak, menajerlerin de artık oyuncunun kariyerini değil, cebine girecek komisyonu daha çok düşünür oldugunu düşünüyorum. hal böyle olunca menajer oyuncusunu ticari mal olarak görüyor. fifa' da ağırlıklı olarak oyuncuları düşünen bir kurum olduğu için adamların öncelikli amacı oyuncunun istekleri ve oyunun gelişimi olacaktır. sonrasında ise kulupler ve en son menajerlerin uçuk ücret talepleri olacaktır. hangimiz menajerlerin iki tarafada haber gönderip fiyat arttırma peşinde koşmayacagina garanti verebiliriz!

    is sadece menajer ücretinin, futbolcu maaşının sınırlandırılması ile kalmamalı, aynı şekilde bonservis içinde bir kısıtlama ya da maaş-bonservis oranı üzerinden bir kisitlamada belirlenmeli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın