• 2
    (alinti: 1973 yılının 8 nisan günü başkent adis ababa’nın 175 kilometre uzağındaki asella kentinde doğdu. hayat, ona gülümseyerek merhaba dememişti. 10 çocuklu bir ailenin üyesi olan haile gebrselassie, çoğu afrikalı çocuğun yaşadığı güçlüklerle boğuştu.
    okula gitmek için her gün 10 kilometre yol kat etmek zorundaydı. haile gebrselassie’yi yarışırken izleyenlerdenseniz, sol kolunda hafif bir bükülmenin olduğunu fark etmişsinizdir. etiyopyalı atletin antrenörü wolde kostre, bu durumun haile’nin her gün okula giderken 10 kilometrelik yolu kitaplarla koşmasından kaynakladığını ifade ediyor.
    gebrselassie’nin atletizmde başarılı olmasının nedenlerinden biri de küçükken ailesinin sahip olduğu atların sorumluluğunu üstlenmesi. kaçan atları geri getirmek için çıplak ayaklarıyla saatler boyu koşturan gebrselassie, çocukluğunda yaptığı bu zorunlu antrenmanların ödülünü profesyonel spor yaşamında fazlasıyla aldı.
    çocukken yeterince antrenman yaptığı için olsa gerek, bugün diğer sporculardan farklı olarak sadece sabah ve akşamları 1 saat koşarak yarışlara hazırlanıyor ve pistlerdeki başarılarına yenilerini eklemekte hiç zorlanmıyor.
    zorlukları aşmakta usta olan genç adam, 1992 yılında katıldığı dünya gençler şampiyonası’nda hem 5 bin, hem de 10 bin metrede dünya şampiyonu olarak spor kamuoyunun ilgisini çekmeyi başardı. elde ettiği bu büyük başarının üzerinden iki yıl geçtikten sonra, 1994’te 5 bin metre yarışında 26:43.53’lük derecesiyle dünya rekoru kıran haile gebrselassie’yi bütün dünya tanıdı.
    1995’te bu kez zürih’te yine 5 bin metrede yeni bir dünya rekoru kırmayı başaran etiyopyalı atlet, 1996 atlanta olimpiyatları’nda ise 10 bin metrede kenyalı paul tergat’ı geçmeyi başardı ve olimpiyat şampiyonluğuna ulaştı.
    başarıdan başarıya koşan gebrselassie, sydney 2000’de ise 10 bin metrede yarışı ilk sırada tamamlamakla kalmayıp, hem 5 bin hem de 10 bin metrede olimpiyat şampiyonluğu elde ederek, kariyerine yeni başarı halkaları ekledi.
    haile gebrselassie, bugün 34 yaşında. şimdiye dek aralarında salon şampiyonaları da bulunmak üzere, 17 defa birincilik kürsüsüne çıkan, rekor üzerine rekor kıran ünlü atletin herkese örnek olabilecek kariyerini alkışlamamak mümkün değil. zorluklarla başladığı yaşama karşı verdiği mücadele ise gerçek bir başarı öyküsü olarak dilden dile dolaşıyor. )

    sporist aylık spor kültürü ve ekonomisi dergisi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın