resim
Manuel Francisco dos Santos
Mevki:Sağ Kanat
Doğum:28.10.1933
Ölüm:20.01.1983 (49)
Uyruk:Brezilya
  • 11
    kimilerine göre gelmiş geçmiş en iyi futbolcu, kimilerine göre en iyi sağ açık, kimilerine göre en iyi dripling yapan, kimilerine göre ise en iyi çalım atan futbolcu. isminin önünde hep bir en var... aslında bu da bir dos santos. gerçek ismi manuel francisco dos santos ama saka kuşu manasına gelen garrincha lakabıyla anılıyor. bir lakabı daha var, mane...brezilya dilinde aptal manasına gelen manoel'in kısaltılmışı. evet pek parlak bir zekaya sahip değilmiş. hatta sağlıklı araba kullanamayacak kadar. karısına, babasına ve kayınvalidesine ayrı ayrı arabayla çarpmış, kayınvalidesi kazada ölmüştür. bu kazadan sonra garrincha intihara teşebbüs etmiştir.

    bacağının birisi diğerine göre 6 cm kısa olduğu yetmiyormuş gibi, sağ dizi dışarıya, sol dizi ise içeriye dönük olup oldukça çarpık bacaklara sahipti ve biraz da şaşıydı. 19 yaşında botafogo ile sözleşme imzalasa da okuma yazma bilmediği için sözleşmedeki alacak hanesi boş bırakılıyor, yöneticiler kafalarına göre para veriyorlardı. zaten ömrü boyunca istediği paraları kazanamamış, kazandığı paraları da kadına, içkiye harcamıştı garrincha. botafogo ve milli takıımda oynarken pas vermemesi ile de ünlüydü. teknik taktik olaylardan anlamaz, hocası taktik anlatırken ya çizgi romana baktığı ya da masa tenisi oynadığı söylenir. saha dışında pek anlaşamadığı pele ile beraber 1958 dünya kupasını brezilya'ya kazandırır, pele'yle birlikte oynadığı hiçbir maçı ise brezilya kaybetmez. botafogo'da ise 581 maçta 232 gol atar.

    bacaklarındaki kıkırdak problemi yüzünden eskisi gibi futbol oynayamayacağını öğrendikten sonra kendisini içkiye ve kadınlara verir garrincha. zaten 19 yaşında kız arkadaşını hamile bıraktığı için evlenmek zorunda kalmıştı ve 7 kızı olmuştu. daha sonra birkaç kere daha evlenir ve 13 çocuğu vardır artık. içki parası yetiştirmek için kasaba takımlarında oynar ve en sonunda alkol komasından ölür. hayatının anlatıldığı, ruy castro'nun yazdığı "yalnız yıldız" adlı bir kitap mevcuttur.

    sakin olun, topu garrincha'ya verin.

    didi

    çarpık bacaklı melek.

    vinicius de moraes

    garrincha da kendine yakışan bir şekilde veda etti hayata: fakirdi, sarhoştu ve yalnızdı.

    eduardo galeano

    mezartaşında ise şu sözler yazılı:

    o çok tatlı bir çocuktu ve kuşlarla konuşurdu
App Store'dan indirin Google Play'den alın