• 153
    günümüz futbolunun en önemli unsurlarından bir tanesi. özellikle sıkışan oyunlar duran toplar çok değerli oluyor ve duran toplarda uzun süredir etkisiz olduğumuz bir gerçek. ancak açık söyleyeyim ben duran toptan gol bulmanın tek başına duran top çalışıp çalışmama ile çok fazla ilişkisi olduğunu düşünmüyorum. bazı arkadaşlar unuttular muhtemelen ama bu takımın 3 sene falan önce bi dönem çok ciddi bir duran top krizi vardı. her maç bir duran top golü yiyorduk ve muslera da ağır eleştirilere mağruz kalıyordu. fatih terim takımın başına geçtiğinde takımda düzelttiği ilk şeylerden biri duran top krizi olmuştu.

    peki duran toptan gol bulmak? öncelikle gol sezgisi ve havadan gol becerisi yüksek 3-4 oyuncunuz olması lazım. bu takımda maicon, serdar aziz falan senede minimum 3'er tane duran top golü atıyorlardı. hatta zorlandığımız bir erzurum maçını maicon'un ömer bayram'ın kullandığı kornerde attığı bir kafa golü neticesinde almıştık. iki oyuncunun da ortak özelliği ortayı açan kim olursa olsun bir şekilde duran toplarda etkili oluyor ve gelen topu kaleye gönderebiliyorlar. mesela serdar aziz. şuan fenerbahçe'de bir var bir yok oynuyor adam. ancak buna rağmen fenerbahçe'de forma giydiği 2 senelik süreçte tam 6 gol buldu ligde.

    bizim stoperlerimizden ne luyindama ne de marcao duran toptan gol bulma konusunda çok iyi değiller. nadiren kafa vurabiliyorlar ancak genelde dağa taşa gidiyor. evet özellikle luyindama'nın hava hakimiyeti çok iyi. ancak rakibin kullandığı kornerde çıkıp topu kafa ile hayvan gibi havaya dikmek ile, kendi takımının kullandığı kornerde 7 metrelik kaleye etkili bir şekilde gönderebilmek aynı şey değil. ikincisi biraz doğuştan gelen bir özellik. bizim takımda gol sezgisi yüksek tek stoper ryan donk. o olduğunda bir şekilde ortanın gittiği yerde olabiliyor ve etkili bir kafa vuruşu yapabiliyor. luyindama ve marcao dediğim gibi vursalar bile etkisizler. luyindama sezonun ilk maçı belhanda'nın kafasına oturttuğu topu kalecinin kucağına vurmuştu. o top serdar aziz'e ya da maicon'a gelse goldü en basiti.

    ancak luyindama ve marcao duran toptan etkili olamasalar da akan oyunda serdar aziz ve maicon'dan kat kat iyi stoperler. duran toplardan gol atamıyorlar belki ama yedirmiyorlar da. serdar ve maicon attığından fazlasını akan oyunda yediriyorlardı. bunu da göz ardı etmemek lazım. stoperin asli görevinin savunma yapmak olduğunu düşünürsek benim bu noktada pek bir şikayetim yok.

    diğer bir husus ise duran topu kullanan oyuncu. öncelikle orta konusunda şöyle bir yanılgı var. isabetli orta demek iyi orta demek değildir. iyi orta tehlikeli bölgeye doğru şiddet ve kavisle giden ortadır. elinizde bir andy carroll, ya da peter crouch yoksa havadan süzülerek gelen topa kafa vurup gol yapmak sanıldığı kadar kolay bir iş değil. caner erkin'in orta isabet yüzdesi paylaşıldı geçenlerde mesela. bence yanlış. isabetli olup olmaması önemli değil. adam pis toplar kesiyor içeri. o top daha havada dönerken bütün savunmayı tedirgin ediyor. çünkü öyle bir yere öyle bir şiddetle gidiyor ki biri tiklese gol olacak. böyle pis toplar kesen bir oyuncu lazım. bizde bu topları kesebilen ömer bayram var. onun da standartı yok.

    ve en önemli kısım. bir futbolcu antremanda istediği kadar orta açsın. nabzı düşük, stresi yok. relaks modda oluyor. maçta sinir stres, kalbi bazen ağzında atarken gidiyor orta açmaya dolayısıyla antremanlardaki ortaları açabilmesi mümkün değil. o yüzden istediğin kadar çalıştır adamı, eğer o adamın belli bir orta standartı yoksa çok fayda etmez. ya da o adamı sahada sırf duran top kullansın diye yormayacaksın o da günümüz futboluna pek uymayan bir durum. mesela daum'un fenerbahçe'si alex'i bu yüzden hiç koşturmuyordu ve duran toplardan gol ata ata şampiyonluğa yürümüştü. luciano 9 gole falan ulaşmıştı.

    yani sadece gelirsek sende gol sezgisi yüksek 3-4 oyuncu ve belli bir orta standardı olan bir oyuncu yoksa istediğin kadar çalış duran toplardan gol bulmakta zorlanırsın. dönüyor dolaşıyor kafayı vuracak adamlarda bitiyor iş. zaten golcü özellikli stoperlere dikkat ederseniz hangi takımda olursalar olsunlar ortayı kim açarsa açsın sezonda minimum 3-4 duran top golü bulabiliyorlar düzenli oynarlarsa.
App Store'dan indirin Google Play'den alın